Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED enflasyona ve istihdama dair risklerin dengeli olduğunu ifade ediyor. 50 baz puanlık faiz indirimi ise karardan önceki son birkaç ayın zayıf istihdam verileri ile mümkün olabildi. FED istihdamda olası bir kırılmaya karşı ön aldı. Son istihdam verisi ise istihdamda korkulduğu gibi bir durum olmadığını ortaya koydu. Bunu söylerken tek veri üzerinden değerlendirme yapmanın sağlıklı olmayacağına dikkat çekmek isteriz. Zaten FED’in de tek veriye bağlı karar alması beklenemez.

Geç kalmak mı erken davranmak mı sorun? 50 baz puan indirim geç kalma korkusu ile alındı. Güçlü istihdam verisi bu kez acele mi ediliyor algısı yarattı. St Luis FED Bakanı Musalem ‘ekonominin bugün bulunduğu nokta göz önüne alındığında, çok erken çok fazla gevşemenin maliyetinin, çok az ve çok geç gevşemenin maliyetinden daha büyük olduğunu düşünüyorum’ diyerek geç kalmaktan ve küçük adımlardan yana görüş belirtiyor. İstihdam verisi güçlü gelmese idi aynı sözü söyler mi de akla geliyor.

Açık olan şey güçlü istihdam verisinin FED’i etkilediği. Görüşlerin temkinli tarafa kaydığı. Bu sürpriz değil. Zira süreç makro veri tabanlı politika üretiliyor. Yarına dair bağlayıcı tutum sergilenmiyor. Esnek ve dikkatli ilerleniyor.

Enflasyon ve istihdama dair riskler dengeli deniyor ama bir yandan da enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair inançlarının artmış olduğunu ifade ediyorlar. Bu durumda istihdam daha öncelik hal alıyor. 50 baz puanlık indirim bunun göstergesi olarak gösterilebilir.

Bundan sonrası… para politikası ‘kısıtlayıcı’ olarak tanımlanıyor. Makro verilere bağlı kademeli indirim süreci sürebilir. Kademeli sözünün zaman-miktar olarak ne ifade ettiğini zaman gösterecek.

Biden, İsrail’in İran’ın enerji kaynaklarına saldırı düzenlemesini istemiyor. Gerekçe global enerji arzına zarar gelmemesi. Brent petrol fiyatı bu ayın başında 70 Usd idi. Hafta başında 81 Usd’ye çıktı. Bu sabah ise 77 Usd. Hafta başını baz alırsak artış yüzde 16, bu sabahı baz alırsak yüzde 10. Globalde enflasyonla mücadele edildiği ve resesyonun uzak olmadığı bir dönemde enerjide arz sorunu istenemeyen bir durum. İsrail İran konusunun, İsrail’in bugün-yarın olması beklenen misillemesinin yapılıp yapılmayacağına, yapılırsa içeriğine ve saldırı halinin misilleme kısır döngüsüne girip girmeyeceği çok önemli. Süreci en yakından petrol ve altın fiyatlıyor. Diğer finansal araçlar ise uzaktan izlemeyi tercih ediyor.

Bugün ABD TÜFE verileri (TSİ 15:30), FED yetkililerinin açıklamaları fiyatlanacak. ABD TÜFE verisine dair iyimserlik ve Çin’in destek paketleri ile piyasalar güne olumlu başlıyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,05-0,1 aralığında artı. Asya piyasalarında Çin %2,9 civarında, Hong Kong %4,2 civarında, Japonya %0,05 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,07, Dolar Endeksi 102,85, ons altın 2.616 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Eylül ayı enflasyonun yüksek gelmesi, TCMB faiz indiriminin zamanına dair tahminleri öteliyor. Diğer yandan yıl sonu enflasyon tahminleri de revize olabilir. Yarın açıklanacak TCMB Beklenti Anketi sonuçlarını takip edeceğiz.

Bugün ağustos ayı işsizlik oranı ve sanayi üretim endeksi verileri takip edilecek. Temmuz ayında yüzde 0,4 ile aylık bazda artış kaydeden sanayi üretim endeksi, hazirana ayında aylık bazda yüzde 2,4 azalış kaydetmişti. Uygulanan sıkı para politikasının yan etkileri açıklanacak veride yakından takip edilecek.





Usd/TL:
Dolar, ABD ekonomisinin gücünden ve diğer majör ülkelerin ABD’ye görece daha zayıf olmasından destek buluyor. Son dönemde açıklanan makro veriler ‘FED’in faiz indirim temposunu azaltması gerektiği’ şeklinde algı yarattı.
Dün açıklanan FED tutanakları sürpriz bir içerik ortaya koymadı. Gözler bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde. Manşet ve çekirdek veri beklentilerden saptığı ölçüde hareket yaratabilir (saat 15:30).
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, Eylül enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi sonrasında ajandada S&P not görünümü kararı bekleniyor. Yüksek enflasyon verisi TCMB faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açmıştı. Konuya TL açısından baktığımızda, reel primlenme dinamiğinin sürdüğünü görüyoruz. Yılın sonu yaklaştığında olası TCMB faiz indirimi TL açısından nasıl bir hava yaratacağı, o günün koşullarına bağlı olacak.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Enflasyonunun arzu edilen hızda gevşememesi tahvil yatırımcısını da memnun etmiyor. Zira tahvil faizlerinde beklenen düşüş de öteleniyor. Eylül ayı enflasyon verisi sonrası düşüş takvimi bu yılın son ayına veya yeni yılın başına ötelendi.
Cuma günü TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek, son gelen enflasyon verisinin beklentileri karşılamaması, Piyasa Katılımcıları Anketi’nde güncellemeleri de beraberinde getirebilir.
Globalde, güçlü ABD istihdam verileri FED’in yavaşlayacağı beklentisini destekledi. Resesyon endişelerinin azalması ABD 10 yıllık tahvil talebinin düşmesine neden oluyor. Bugün açıklanacak TÜFE verisinin sonucu piyasalara hareket getirebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan düşüş ile %41,92 ve 42 baz puan azalış ile %29,13 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişlerinde 9,200 direnci önemini koruyor... Endekste son iki işlem gününde 9,200 seviyesini aşma denemelerinin oluşturduğu seans içi geri çekilmeler, ilk önemli destek olarak izlediğimiz 8,850 noktasını koruma çabasında hareketleniyor. Çarşamba gününü kapanışa doğru oluşan yukarı hareketin ardından %0.97 oranında değer artışıyla 9,132 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 8,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,850 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli taban oluşumu açısından önemli olacağını düşünüyoruz. 8,850 desteğini aşağı geçecek olası hareketlerde ise 8,750 ve 8,500 risklerinin gündeme gelebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Endeksin devam eden aşağı hareket içerisinde yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 9,200 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endeksin güç kazanarak ilk etapta 9,350 olmak üzere 9,500 seviyesini test edecek bir potansiyel gündeme gelebilir.




Eur/Usd:
Ekonomilerin kondisyonları ve kondisyonlara göre ayarlanan faiz indirim hızları para piyasalarında denge noktalarını belirliyor. Son veriler ABD ekonomisinin tahmin edilenden daha canlı olduğunu ortaya koyuyor. Elbette sıkılaşmanın etkileri hissediliyor ancak 2 yılı geride bırakan sıkılaşmaya rağmen yaygın bir zayıflık oluşmuş değil. Eylül istihdam verisi FED’in yavaşlaması gerektiği algısını yarattı.
Gözler bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde (TSİ 15:30). Manşetin yüzde 2,5’den yüzde 2,3’e inmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Sonuçlar beklentilerin üzerinde olurda Dolar gücünü artırabilir. Beklentiler civarı veya altında gelecek sonuçlar ise Doların zayıflamasını sağlayabilir. Ancak bunun sınırlı olmasını bekliyoruz. Zira bugünlerin konusu enflasyon değil daha çok ‘istihdam’. TÜFE sonrası yarın ÜFE’nin açıklanacağını belirtelim.
Dün açıklanan FED tutanaklarında sürpriz bir içerik olmadığını belirtelim. Piyasa belirgin reaksiyon vermedi.
Gelen güçlü veriler FED faiz kararı için çizdiği ana resmi değiştirmese de spekülasyonların artmasına, neden olabilir. Teknik resimde Dolar Endeksi için kritik destek noktası 101 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye üstünde tutunma dolar talebinin güçlü kalmasını bekliyoruz. 103,2, 104,1 ve 104,85 tepkinin direnç noktaları. 104,85 üzerinde hareket ‘tepki’ tanımını geride bırakabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,091 ve 1,087 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,108 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerden hangi yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak hareketlilik oluşabilir.




Gbp/Usd:
ABD TÜFE verisi istihdam verisinin yarattığı baskıyı hafifletebilecek mi? Sorunun cevabını 15:30’da alacağız. Düşük gelmeyecek veri Gbp için destekleyici olmayabilir.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor. Dolar Endeksi 102,5 seviyelerinde. Enflasyon verileri haftanın kapanışını tayin edebilir.
Bu sabah 1,307 seviyesinde bulunan paritede 1,305 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,312 ve 1,317 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerden hangi yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak hareketlilik oluşabilir.




Altın:
Altın açısından iki gelişme yaşanıyor. Biri Dolar değer kazanıyor ve ABD tahvil faizi yükseliyor. Diğer Orta Doğu gergin ama gerginliği artıracak yeni haber son birkaç günde gelmedi. Buna bağlı olarak altın fiyatlarında sınırlı gevşeme söz konusu.
Ancak sınırlı gevşeme hali uzun sürmeyebilir. Şartlar değişebilir. İlki bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi. TÜFE’de manşetin 2,3%’e düşmesi, çekirdeğin ise 3,2% olarak kalması bekleniyor. Beklentilerden zayıf gelen veri altın lehine etik yapabilir. Güçlü veri ise baskıyı artırabilir. Diğer konu İsrail’in İran’a yapacağı misillemenin eli kulağında olması. Misillemenin içeriği ve İran’ın ne yapacağı önemli.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.616 Usd seviyesindeki ons altında 2.615 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.635 ve 2.650 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerden hangi yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak hareketlilik oluşabilir.




Eurobond:
Bir ay önce ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,64 seviyesinde idi. Bu sabah ise 4,08. 4,15 seviyesinin üzerinde 4,50 hedefe dönüşebilir. Bunun için birkaç güçlü ABD verisi daha görülmesi gerebilir. Aksi halde tahvil faizlerinde daha sınırlı tepkilerle aşağı eğimli düşüş halinin sürmesini bekliyoruz. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisini önemsiyoruz.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık olarak yazılabilir. Enflasyon beklentinin aksine sonuç üretti. Sırada S&P kararı var, umutlar buraya ötelendi. Ancak Orta Doğu’daki gelişmeler soru işaretleri yarattığını belirtelim. Globalde ise tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. ABD enflasyon verileri (TÜFE, ÜFE) önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Orta Doğu’daki olumsuz gelişmeler de lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden oluyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 272 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile +1 cent; orta vadelilerde -2ile -4 cent; uzunlarda -1 ile -2 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,61%, 6,67% ve 7,76% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.