Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda, FED Başkanı Powell'ın ABD Senatosu'nun Bankacılık Komitesi'ndeki yarıyıl sunumunun metni yayımlandı. Karşı karşıya oldukları tek riskin enflasyon olmadığını belirten Powell çok az veya çok geç faiz indiriminin ekonomi ve işgücü piyasası için risk oluşturacağı, erken veya çok fazla indirimin ise enflasyondaki ilerlemeyi durduracağı veya tersine döndüreceği uyarısı yaptı.

Büyük merkez bankaları yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başladı. FED ise katı enflasyon riskinden dolayı faiz indirim sürecinde temkinli olmaya, süreci dışardan izlemeye devam ediyor. Doğru zamanda atılacak adım önemli olacak. FED’in geç kalması ekonomik risklerin büyümesi demek. Erken adım atılması ise enflasyon ile mücadelede daha fazla zaman kaybına neden olabilir, ekonomide ‘hatalı’ bir canlılık yaratabilir.

Powell işgücü piyasasının güçlü olduğunu ancak aşırı ısınmadığını belirtti. Biz bu noktada risklerin arttığını düşünüyoruz. Son açıklanan tarım dışı istihdam verisinde İşsizlik oranı %4,1 seviyesine kadar tırmandı. İşsizlik oranında beklentilerin üstünde artışın devam etmesi ABD ekonomisi için erken bir resesyon sinyali verebilir.

ABD tarafında diğer bir konu başlığı da başkanlık seçimleri. Trump’ın seçim vaatlerine baktığımız zaman, ithalata %10 tarife getirmesi ve Çin tarafına ise %60 oranına çıkabilecek tarife getirmesi bekleniyor. Bu önlemlerin enflasyon tarafına olumsuz bir etki yapması mümkün. Tarifelerin uygulanması, FED faiz indirim sürecine girdikten sonra enflasyon tarafında bir sıcaklığında tekrardan oluşmasına neden olabilir.

Asya tarafında, Çin yönetiminin Temmuz ortasındaki kritik Komünist Parti toplantısında büyümeyi destekleyici adımların mesajını verme olasılığı bir miktar ülke varlıklarına destek olacağını düşünüyoruz. Bu sabah Çin TÜFE beklentilerin altında, ÜFE beklentilerle aynı geldi. Her ikisi de önceki verilerine göre düştü. Japonya ÜFE de (yüzde 2,9 ile) beklentilerle aynı geldi. Önceki veriye göre artış kaydetti. Karışık enflasyon sinyalleri Asya piyasalarını yönsüz bıraktı.

Bugün FED Başkanı Jerome Powell’ın Kongre sunumu takip edilecek (saat 17:00). 9-11 Temmuz günlerinde yapılacak NATO Zirvesi toplantısı başladı. NATO’nun kuruluşunun 75. yılının kutlanacağı zirvede, ittifakın caydırıcılık ve savunma kapasitesi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla değişen Avrupa güvenlik mimarisine göre yeniden şekillendirilip güçlendirilecek.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,10-0,20 aralığında artı-eksi. Asya piyasalarında Hong Kong %0,4 civarında artı, Çin %0,3 civarında eksi, Japonya %0,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,31, Dolar Endeksi 105, ons altın 2.368 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, dün Hazine 4 yıl vadeli TLREF ve sabit faizli tahvilleri ihraç etti. ROT dahil 124 milyar TL talep geldi, 55,8 milyar TL satış yapıldı. TLREF kıymetinde bileşik faiz 60,99% olurken, sabit faizli kıymette 30,54% oldu. Hazine önümüzdeki hafta yapacağı ihalelerle Temmuz ayı programını tamamlayacak.

Bugün sanayi üretimi, işsizlik oranı, Cuma cari denge verileri açıklanacak.

 

 

 

 

Usd/TL:

Powell dün Senato’daki sunumunda faiz indirimine ne zaman başlayacakları konusunda belirsizliğin önüne geçmedi. Piyasalar sıkılaşma sürecinin ne zaman sona ereceği ile ilgili ipuçlarını yakalayamadı. Powell temkinli-iyimser bir tonda açıklamalarda bulundu. Faiz indirim sürecinin zamanlamasının oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak, cesaret verici veriler gelmeye devam etmesi halinde adım atacaklarını belirtti. Powell açıklamaları sonrasında yarın gözler ABD TÜFE, Cuma ABD ÜFE verilerinde olacak.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışmayı aşağı yönde geriye bırakma sinyali veriyor. Dolar endeksi (DXY) bant aralığı 104,5-106 olarak takip ediyoruz. Kırılım yönünde hareket hızlanabilir. Perşembe ve Cuma günü gelecek makro veriler ve sonuçları bant aralığının değişmesine neden olabilir.

İç tarafta, bugün Türkiye'de mayıs ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. En son açıklanan, nisan ayı işsizlik oranı yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Sanayi üretimi ise nisan ayında aylık bazda yüzde 4,9 ve yıllık bazda yüzde 0,7 daralma kaydetti. Sıkılaşmanın etkilerinin, Türkiye ekonomisi üzerinde oluşmaya başlayan etkilerinin görülmesi açısından önemli bir veri olduğunu düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,91 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Dün, Hazine 4 yıl vadeli tahvil ve TLREF tahville ihale öncesi satışlarla birlikte 55,8 milyar TL'lik borçlanmaya imza attı. 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 91 günde bir kupon ödemeli devlet tahvil ihalesinde 82,4 milyar TL’lik teklife karşılık 33,3 milyar TL toplam satış gerçekleştirdi. 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvilde dönemsel faiz yüzde 12,64 oldu. 4 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 15,54 kupon ödemeli devlet tahvilinde ise 41,8 milyar TL’lik teklife karşılık 22,4 milyar TL net satış yaptı. 4 yıl vadeli tahvilde bileşik faiz yüzde 30,54 olarak kaydedildi.

Enflasyonla mücadelede TCMB şahin mesajlar vermeyi sürdürüyor. Bu ise enflasyon trendine dair risklerin aşağı yönde olacağı sinyali anlamına geliyor. Tahvil alıcıları için destekleyici sinyal olarak yorumluyoruz.

Globalde, Powell’ın kongre sunumunda temkinli-iyimser ton devam etti. Kısacası FED’in 2024 yılı içinde faiz indirimi için niyeti var fakat cesareti yok diyebiliriz.. Perşembe günü ABD-TÜFE verisi sonucunun zayıf gelmesi FED’i cesaretlendirebilir. ABD tahvil talebinin artmasına ve alıcıların daha iştahlı olmasına neden olabilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 36 baz puan artış ile %40,13 ve 25 baz puan artış ile %27,52 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

10,800 desteği üzerinde tutunma çabası devam ediyor... Salı günü hafif satıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında, BIST100 Endeksinin günü %0,62'lik kayıpla 10,796 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, %3,17'lik kayıpla daha çok XBANK Endeksinin öncülük ettiği aşağı yönlü bir eğilim oluştuğunu söyleyebileceğimiz piyasada, XUSIN Endeksindeki kayıp ise %0,53 ile sınırlı kaldı. Yaşanan gerileme esnasında işlem hacmindeki daralma devam ederken, endeks bazında piyasanın 10,800 eşiğinden fazla uzaklaşmama çabasının dikkatimizi çektiğini söyleyebiliriz.

Önümüzdeki sürece baktığımızda da, ana destek olarak 10,800’leri takip etmeyi sürdürüyor ve bu seviye altına doğru yaşanabilecek olası hareketlerin, TL zirveden gelen eski kısa vade alçalan trend özelliğinden dolayı 10,680{10,700 aralığına kadar tolere edilebileceğine inanıyoruz.

Diğer taraftan, 10,680\700 bölgesi altında kalıcı olabilecek hareketlerde ise, piyasadaki yukarı yönlü momentumun kaybolabileceğini ve aşağı yönlü risklerin ilk önemli seviye 10,450 olmak üzere artmaya başlayacağını söyleyebiliriz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Bu hafta ABD tarafında sırasıyla Perşembe günü TÜFE, Cuma günü ise ÜFE açıklanacak. Dün FED Başkanı Powell’ın açıklamaları geldi. Powell erken veya çok fazla indiriminin enflasyondaki ilerlemeyi durduracağı veya tersine döndüreceği uyarısı yaptı.

Son gelen ABD makro verileri soğumaya işaret etmesine rağmen FED gevşeme adımını atmak için hala temkinli davranıyor. Bunu Powell’ın açıklamalarında da görüyoruz. İkinci yarı yılda büyük merkez bankaları faiz indirimi adımını tercih ediyor. FED bu harekete yaklaşırsa dolar talebi azalabilir. Bu hareketten uzaklaşırsa dolar talebi artar.

FED’in faiz indirimi patikasında cesaretlenmesi için dezenflasyon sürecinin devamı önemli. Perşembe günü açıklanacak olan TÜFE paritede devam eden 104,5-106 bandının sonlanmasına neden olabilir.

USDJPY paritesinde tekrardan tansiyon yükseldiğini de not etmek gerekiyor. JPY değer kaybının devamı dolar talebini artırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.

Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere tarafında İşçi Partisi’nin iktidara gelmesinden sonra “konut inşaatlarını” programında öne çıkarması, alt yapı harcamalarının artmasını sağlayabilir. Ekonomiye canlılık getirebilir. Ekonominin canlanma beklentisi Gbp bir adım öne çıkarabilir.

Powell, dünkü sunumu kapsamında enteresan-farklı bir açıklamada bulunmadı. Powell bugün ise Temsilciler Meclisi’nde son sunumu yapacak, soruları yanıtlayacak. Haftanın son 2 günü ise TÜFE ve ÜFE açıklanacak. Haber akışı piyasaların risk iştahını belirleyecek.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.

Bu sabah 1,28 seviyesinde bulunan paritede 1,278 ve 1,275 seviyeleri gün içi destek; 1,284 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Çin Merkez Bankası’nın mayıs ayından sonra haziran ayında da altın talebinde bulunmaması altın yükselişinde kar satışları görülmesine yol açıyor.

Powell’ın kongre sunumunda ise FED’in faiz indirimi kararı makro verilerde güvene ihtiyaç duyduğu ve zamanlamanın oldukça önemli olacağı mesajını verdi. Yön konusunda netlik olmaması, mevcut dinamik ile altının mevcut seviyelerinden uzaklaşmasını engelliyor.

Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisi önemli. Beklentilerden zayıf gelebilecek bir veri FED’i cesaretlendirebilir. Sıkılaşmanın süresinin beklenenden kısa olmasını sağlayabilir. Böyle bir durum altın fiyatlarının yukarı çıkması için katalizör etkisi yaratabilir.

Altın için teknik olarak kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.

Bu sabah 2.368 Usd seviyesindeki ons altında 2.350 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.390 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Son makro veriler ABD ekonomisinin kondisyonunda güç kaybını işaret etti. Tahvil yatırımcısı tahvillerde alıcı oldu, tahvil faizleri düştü. Bu hafta da yine makro veriler ve Powell üzerinden fiyatlama yapılıyor. Son gelen verilerin ABD ekonomisinde çarkların zorlandığına işaret etmesi ve istihdam piyasasında yaşanan soğuma ABD 10 tahvil faizinin yukarı hareketi sınırlıyor. ABD 10 yıllık tahvil fiyatları dip çalışması yapıyor görünümünde.

Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinin beklenti altında kalması ABD 10 yıllık tahvil fiyatlarının yukarı hareketine, talebin daha güçlü olduğu bir trend değişimine neden olabilir.

İç tarafta, gri listeden çıkış, not artırımı gibi konular ajandayı olumlu kılıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Yeni ihraç, satış baskısı yarattı. Türkiye 5 yıllık CDS 262 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde 27-41 cent; uzunlarda 45-50 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,23%, 7,06% ve 7,83% oldu.
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş