Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- ABD Tarım Dışı İstihdam 209.000 oldu (beklenti 225.00)
- İşsizlik verisi %3,6 oldu (beklenti %3,6 )
- Ortalama Saatlik Kazançlar %0,4 (beklenti %0,3)
ABD istihdam veri setine finansal varlıklar farklı reaksiyon verdi. Zira veri setinin içeriği farklı sinyal üretti. Bir süredir finansal araçlar arasında senkron uyumsuzluğu oluyor. O yüzden şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz. Gelelim veri setine, iş alınanların sayısı aşağı çekilmiş beklentileri karşılayamadı; önceki ayın belirgin altında kaldı. ABD ekonomisinin iş yaratma gücü zayıflıyor diye okuyabiliriz. Bu bardağın dolu tarafı.
Maaş artışları aylık bazda beklenti üstü geldi. Yıllık bazda ise aynı kaldı. İşsizlik oranının artmaması maaş artışlarına katkı yapmış olabilir. Bu ise bardağın boş tarafı.
İşe alım sayısındaki yavaşlama… istihdam güç kaybediyor, ABD ekonomisi yavaşlıyor, FED sıkılaşması etki etmeye başladı gibi sinyal üretiyor bizce. Bu anlamda Cuma günü açıklanan veri setini sınırlı pozitif yorumluyoruz. Varlıkların asenkron tepki vermesi ise sürpriz olmadı diyebiliriz.
Bu hafta ABD TÜFE, haftaya FED faiz toplantısı… Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Bloomberg’deki beklentiye göre manşetin 3,1%, çekirdeğin 5% seviyesine inmesi bekleniyor. Enflasyondaki düşüşe rağmen piyasa FED’in haftaya faiz artışı yapmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor (CME’deki beklenti 92%). TÜFE beklenti altı gelirse piyasada bir miktar yumuşama olabilir; zira FED kararı çok beklentisi değişmeyebilir. Beklenti süt gelmesi ise havayı biraz daha gerginleştirebilir. Gözler yine FED toplantısına dönebilir.
Cuma günü ABD piyasaları yüzde yarım civarında düştü. Avrupa borsaları ise karışık seyretti; +/- yüzde yarım aralığında kapanışlar oldu. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler talep gördü. Usd güç kaybı yaşadı.
Çin enflasyonu yıllık bazda sıfıra indi. Fiyatlamaya olumlu katkı yapıyor.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde yarıma yakın eksi. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 1’e yakın satıcılı; Çin hafif, Hong Kong yüzde 0,7% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,08%, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 1.923 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 0,75 arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif arttı, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobondlar sınırlı pozitif kapandı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Lokal varlıkların fiyatlamasına Ankara’nın adımları önemli. Yeni ekonomi yönetimi kademeli hareket edeceğini ifade ediyor. Sürecin hızı ve içeriği lokal varlıkların denge noktalarını da belirleme gücüne sahip diye düşünüyoruz.
Emekli maaş artışı yüzde 25 olarak tayin edildi. Maaş artışları, kur artışı, vergi artışı başlıkları enflasyon riski yaratıyor.
Bütçe açığı Haziran’da 206 milyar TL oldu. 6 aylık açık ise 453 milyar TL seviyesine yükseldi. Mehmet Şimşek bütçe dengesini sağlamanın önemli olduğunu ifade ediyor.
1,12 trilyon TL tutarındaki ek bütçeyi finanse etmek için aynı miktarda vergi gelir arışı öngörüldü.


Usd/TL:
ABD tarım dışı istihdam sayısı beklentilerden zayıf geldi. İşsizlik oranı ve saatlik kazançlar ise beklentileri karşıladı veya hafif yüksek geldi (İşsizlik verisi beklentilere paralel yüzde 3.6 gelirken ortalama saatlik kazançlar yüzde 3.4 beklenti üstü). Para piyasalarında Usd güç kaybı yaşadı. Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına indi.
Önümüzdeki hafta yapılacak FED Temmuz toplantısı öncesi bu hafta açıklanacak TÜFE verisi önemli. Enflasyonun yumuşak gelmesi piyasayı sınırlı rahatlatabilir. Zira piyasa, Temmuz toplantısında faiz artışı olur noktasında.
Dolar Endeksi’nin bu haftanın ilk yarısında 103 seviyesine yaklaşma çabası içinde olacağını düşünüyoruz. Haftanın 2. yarısı ise ABD TÜFE verisi yön tayini sağlayabilir.
İç tarafta maaş artışları, vergi artışları gündemi oluşturuyor. Maaş artışları ile ortaya çıkan faturanın, vergi artışları ile karşılanması planlanıyor. Yapılan ek bütçe ile 1,12 trilyon TL gelir-harcama amaçlanıyor.
Para politikası tarafında ise TCMB rezerv karşılıklarda değişikliğe gitti. Buna göre bankaların TL-YP mevduat dengesinde sınır yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirildi.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,14 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Temmuz ayı borçlanma programı haftaya başlayacak. Bu hafta ihale bulunmuyor.
Menkul kıymet tesisi ile tahvillere olan talep güçlü hale dönüşmüştü. Yeni ekonomi yönetimi sadeleşme-değişim sinyali verdi. Sinyalin pratiğe dönüşmesi ile tahvile olan talep azalabilir. Böylece tahvil piyasasında arz-talep dengesi oluşabilir. Bu ise faizlerin yukarıya gelmesini beraberinde getirebilir.
Globalde tahvil faizleri yukarı meyilli hareket ediyor. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri ile FED’in Temmuz ayında faiz artışı yapma ihtimali daha da güçlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,08% seviyesine erişti. Küresel çapta faizler yukarı geliyor. Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisinin yüksek gelmesi yükselişin devam etmesine neden olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 50 baz puan artışla %13,82 ve yatay %16,87 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasasında 6,187 puanda TL bazında yeni bir tarihi zirveye ulaşılmış durumda...
Hafta boyunca alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksi kapanışı 6,187 puandan TL bazında yeni bir zirve yaparak tamamlamayı başardı. Yaşanan yükselişe XUHIZ ve XUSIN Endeksleri sırasıyla %9,15 ve %8,44'lük yükselişleriyle liderlik ederken XBANK Endeksi %1,06'lık sınırlı bir değer artışı kaydetti.
Genel olarak baktığımızda ise, son dönemde 6,200'lere doğru güçlü bir yükseliş sergileyen piyasada, geçen haftanın son iki gününde 6,200 direncine doğru kar satışları oluşmaya başladığını görüyoruz. Bu realizasyon eğiliminin ilk önemli desteği ise 6,100/6,070 bandında bulunuyor.. Bahsettiğimiz bu dinlenme sürecinin kabaca 6,000 üzerinde tutunabilmesi halinde, kısa soluklu kalmasını ve 6,200 üzerine doğru oluşabilecek kalıcı hareketlerde ise, endeksin hızlı bir şekilde 6,500 bölgesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. 6,500 bölgesi, izlediğimiz dalga yapısı açısından orta vadeli daha önemli bir direnç hattı olarak dikkatimizi çekiyor.
Diğer taraftan 6,200 direncinin aşılamaması halinde ise, hızlı yükselişin ardından piyasada bir süre daha hisse değişimlerinin öne çıkacağı yatay bir düzeltme ihtimalinin artacağını söyleyebiliriz.


Eur/Usd:
ABD ekonomisinin istihdam yaratma gücü azalıyor. Cuma günü açıklanan veri önceki verinin belirgin, beklentilerin ise hafif altında kaldı. Piyasanın hoşuna gitmeyen ise ortalama saatlik kazançların aylıkta beklenti üstü gelmesi oldu. Biz veri setini hafif iyimser olarak tanımladık ve Dolar Endeksi’nin 102,5-103,5 aralığında seyredeceğini öngördük. Endeks öngörümüze paralel seyrediyor şu ana kadar.
Bu hafta ABD TÜFE haftası, haftaya ise FED karar haftası diyebiliriz. Çarşamba günü TÜFE verisi açıklanacak. Verinin bu anlamda haftayı 2’ye böleceğini düşünüyoruz. Veri öncesinde piyasa dengeli modda (hafif iyimser, hafif temkinli) fiyatlama yapabilir. Usd talebi biraz zayıf kalabilir. Çarşamba sonrası ise ABD TÜFE verisinin sonucuna bağlı hareket oluşabilir.
FED kararı için piyasa faiz artışı olacağa çok yakın (CME verisi 92%). O yüzden enflasyon verisi piyasayı, FED’in faiz artışı yapmasına gerek yok noktasına taşırsa para piyasalarında majör fiyatlama olabilir. Öbür türlü majör etki oluşmasını beklemiyoruz. Piyasa Temmuz ayında faiz artışı olmasını büyük oranda benimsemiş durumda. Çarşamba günü açıklanacak veri Cuma günü beklenenden yüksek gelen Ortalama Saatlik Kazanç verisinden sonra piyasa tarafından yakından takip edilecektir.
Bu sabah 1,095 seviyesindeki paritede 1,091 ve 1,088 seviyeleri gün içi destek; 1,097 ve 1,101 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE, Çarşamba günü finansal istikrar raporunu açıklayacak; BOE başkanı konuşacak. Veri tarafında işsizlik oranı ve sanayi üretimi dikkat çekiyor.
Paritenin diğer yakası daha dikkat çekici konumda. Çarşamba ABD TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa veri üzerinden FED’in faiz patikasını okuyor. O yüzden kıymetli.
Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisini sınırlı pozitif olarak yorumlamıştık. Dolar Endeksi 102 seviyesine yakın seyrediyor. Çarşamba gününe kadar dengeli bir seyir izleyebilir. Sonrası ise ABD TÜFE verisine göre şekillenebilir.
Bu sabah 1,281 seviyesinde bulunan paritede 1,278 ve 1,274 seviyeleri gün içi destek; 1,285 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Altın:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri setine piyasa farklı reaksiyonlar verdi. Kıymetli madenler pozitif tarafta oldu. Altın ve gümüş fiyatları biraz yukarı geldi. Veri setini sınırlı pozitif olduğunu düşünüyoruz. Zira istihdamdaki azalış-güç kaybı ekonomideki yavaşlamaya işaret ediyor. Öte yandan maaş artışlarının biraz yüksek gelmesi bardağın boş tarafını oluşturdu.
Doların güç kaybettiği, tahvil faizlerinin yukarı geldiği bir zıt resimde kıymetli madenler sınırlı alıcılı oldu. Yeni hafta önce ABD TÜFE verisi beklenebilir. Veri sonrası, verinin sonucu hareket ve yön verebilir.
Bu sabah 1.923 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.925 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,08%, 2 yıllık tahvil ise yüzde 4,94 seviyesinde işlem görüyor. Perşembe günü ABD istihdam verileri güçlü gelmişti bu tahvil faizlerini tetiklemişti. Cuma günü ise istihdam zayıf geldi ama maaş artışları hafif yüksek sonuçlandı. Tahvil faizleri veri setine yine sınırlı yükselişle yanıt verdi. Bu hafta ABD TÜFE verisi öne çıkıyor. Piyasa dengeli bir modda veriyi bekleyebilir diye düşünüyoruz. Enflasyon düşük gelirse tahvil faizleri bir hafif düzeltme yapabilir. Yüksek gelirse yukarı isteği sürebilir.
Küreselde tahvil faizlerinin yukarı çıkması Türkiye Eurobond faizlerini ve CDS’i yukarı yöne zorluyor. Lokal tarafta ise ekonomi yönetiminin yeni yaklaşımı pratiğe dönüştükçe piyasa reaksiyon üretebilir (yaklaşımın içeriği önemli).
Türkiye 5 yıllık CDS’i Cuma gününü 495 baz puan ile tamamladı. 500 bp civarındaki seyir sürüyor.
Eurobondlar Cuma günü sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 24-29 cent; orta vadelilerde 55-61 cent; uzunlarda 56-57 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,70%, 8,87% ve 9,25% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş