Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Japonya büyüme, ÜFE, BOJ faiz kararı

Çin TÜFE-ÜFE

ABD TÜFE-ÜFE, FED kararı, 10Y ve 30Y tahvil ihaleleri

İngiltere işsizlik oranı, sanayi üretimi

Ajandada öne çıkan veriler bunlar. Haftanın veri akışı ise yarından itibaren artacak, Çarşamba en kritik gün olacak.

Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verileri haftası oldu diyebiliriz. Cuma gününe kadar zayıf veriler gördük. Cuma günü ise güçlü tarım dışı veri seti sürpriz yarattı. İki çıkarım yapabiliriz, ilki ADP özel sektör verisinin zayıf gelmesinin tarım dışı verisi için bir karine olmadığı. İkincisi ise ülkenin istihdamı tahminlerden güçlü.

Veri seti, Mayıs ayında işe başlayanların sayısının beklentilerin yüzde 50 fazlası, önceki veriye göre ise yüzde 65 fazlası olduğunu işaret etti. Diğer yanda ortalama saatlik kazançlar da (biraz) arttı. Veri setinin zayıf yanı ise işsizlik oranının yüzde 4 seviyesine çıkması oldu. Oran FED için bir alarm olabilir. Ancak bunun yorumunu Çarşamba akşam görebileceğiz. Tabi öncesinde TÜFE verisi açıklanacak. Eğer TÜFE yüksek gelirse (inatçı enflasyon) FED temkinliden daha temkinliye geçiş yapabilir. Eğer enflasyon düşük gelirse FED biraz olsun rahatlayabilir. Veriler FED’in faiz patikası tahminini de etkileyeceği için önemli. Mevcutta FED yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi olacağı sinyalini veriyor. Söz konusu tahmin aşağı yönlü revize edilebilir. Muhtemelen 2 sayısı yeni tahmin olabilir. Eğer 1 olursa piyasa baskılanabilir. Faiz indirim tahminleri piyasa fiyatlamasının bazı olmayı sürdürüyor.

ABD’de yarın 10 yıl, Perşembe 30 yıl vadeli tahvil ihraçları yapılacak. Yarın yapılacak ihale TÜFE öncesi tedirginliği yansıtabilir.

İngiltere MB haftaya faiz kararını açıklayacak. Bu hafta işsizlik oranı, sanayi üretimi verileri karar öncesi resmin oluşmasına katkı sunabilir. Faiz indirimi sonbahara ötelenmiş durumda.

Japonya ekonomisi beklentilerden daha az küçüldü. Çarşamba açıklanacak ÜFE sonrası Cuma günü BOJ faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Mühim olan patika. BOJ ılımlı enflasyon ve istikrarlı ücret artışı ve büyüme istiyor. Tahvil alım miktarında değişim yapabilir. Yen’deki zayıflığa değinebilir. Çarşamba günü Çin’de ÜFE’nin belirgin, TÜFE’nin sınırlı artış kaydetmesi bekleniyor.

Genel olarak piyasalarda haftaya keyifli başlamıyor. Cuma ABD istihdam verileri risk iştahını baskıladı. Dolar alındı; hisseler, tahviller, kıymetli madenler satıldı. Çarşamba akşamına kadar mevcut dinamik (temkinli tavır) sürebilir. Çarşamba öğleden sonra ABD TÜFE verisi hareket yaratabilir. Yine Çin TÜFE, Japonya faiz kararı diğer tetikleyiciler olabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı-eksi. Asya piyasalarındaki seyir karışık. Hong Kong %0,6 civarında satıcılı, Japonya %0,6 civarında, Çin %0,1 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,45, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.296 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, vergi politikalarında değişiklik sinyali gelmeye devam ediyor. Yapılan çalışmaların yakında paylaşılacağı belirtiliyor. Maliye politikalarının devreye girmesini (hareketlilik yaratsa da) olumlu olarak yorumluyoruz.

Hazine bu haftaki satışlarla Haziran ayı programını tamamlayacak. Bugün 10 ay vadeli bono, yarın 4 yıl vadeli (TLREF) tahvil ve 4 yıl vadeli sukuk, Perşembe 2 yıl vadeli altın tahvili ve sukuku ihraç edilecek.

Sanayi üretimi, cari açık, işsizlik oranı haftanın verileri.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Cuma günü açıklanan istihdam verileri hafta içinde açıklanan diğer istihdam verilerinin aksine güçlü sonuçlandı. Mayıs ayı içinde işbaşı yapanların sayısı beklentilerin yarım katı, önceki verinin 2/3’ü kadar fazla oldu. Diğer dikkat çekici husus ise ücretlerdeki artış oldu, beklentilerin aksine arttı. Soru işareti yaratan alt başlık ise işsizlik oranı oldu. Yüzde 4 seviyesine çıkan işsizlik ana resimde zayıflık sinyali verdi.

Günün sonunda yukarıdaki veriler güçlü işe alım sayısı Dolar talebi yarattı, FED iyimserliğini azalttı, piyasaları baskıladı. Dolar Endeksi 105,1 seviyesine çıktı.

Bu hafta kritik bir ajandaya sahip. Çarşamba TÜFE, akşamında ise FED faiz kararı açıklanacak. FED TÜFE ardından kararını açıklayacak olması karar seti içeriğinin daha geniş olmasını sağlayabilir. TÜFE’nin sonucu FED kararına yansıyabilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de geçiş ilgisi devam ediyor.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Hazine bu hafta 5 kıymet ile Haziran ayı borçlanma programına devam edecek. Bugün 10 ay vadeli bono, yarın 4 yıl vadeli (TLREF) tahvil ve 4 yıl vadeli sukuk, Perşembe 2 yıl vadeli altın tahvili ve sukuku ihraç edilecek.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD istihdam verileri havayı tekrar bozdu. Tahvil faizleri yükseldi. Gözler Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisinde ve FED faiz kararında olacak.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 31 baz puan artış ile %42,16 ve 23 baz puan artış ile %27,93 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Endekste 11,088 zirve noktasında başlayan düzeltme hareketinin geçtiğimiz hafta etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Haftalık periyotta -% 2.51 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, seans içi zayıf tepki alımları direnç noktalarında yeniden satış baskısı yaratmayı sürdürüyor. Bu kapsamda 21 Mayıs tarihinde başladığı düzeltme trendi devam ettiği piyasada, haftaya başlarken ilk önemli destek noktası olarak 10,000 seviyesini izliyoruz. Seans içi geri çekilmelerin 10,000 desteğini koruma çabasında hareketleneceği piyasada, bu seviye üzerinde tutunması durumun da 10,500 direncini hedefleyecek ara bir yükseliş denemesi gündeme getirebilir. 10,000 altındaki olası hareketlerde ise 9,500 seviyesini uzun vadeli ana trend desteği olarak izliyoruz. 10,500 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunu sürdürecektir. Endeksin düzeltme hareketinin ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 10,500 direncinin aşılması gerekiyor.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

Avrupa faiz kararından sonra gözler ABD faiz kararında. Çarşamba akşam açıklanacak karardan önce TÜFE verisini karşılayacağız.

Cuma günü ABD istihdam veri seti işe alım sayısında güçlü artışı, saatlik kazançlarda sınırlı artışı ve işsizlik oranında ise sınırlı zayıflamayı işaret etti. Artan veriler istihdamın güçlü olduğu ve FED’in faiz indiriminin erken olmayabileceği algısı yarattı. Dolar primlendi, tahvil faizleri yükseldi. İşsizlik oranındaki artışın ise soru işareti yarattığını belirtelim.

Çarşamba enflasyon endişe yaratmaz ise FED ve FED’e dair beklentiler mevcut hali (temkinliyiz, dataları izliyoruz, faiz indiriminde acele etmeyeceğiz…) ile kalabilir. Yüksek bir enflasyon ise FED’i biraz daha şahin olmak zorunda bırakabilir. Tabi bu noktada enflasyonun beklentiden ne oranda saptığı da önemli. Sapma oranı ne kadar çok ise etkisi o oranda fazla hissedilebilir.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları. ABD TÜFE ve FED sıkışmanın aşılmasını sağlayabilir.

Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,072 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Hafta işsizlik oranı, sanayi üretimi verileri açıklanacak. Haftaya ise BOE faiz kararını açıklayacak. Faiz indirim beklentileri sonbahara doğru öteleniyor. ABD’de de benzer durum söz konusu. İndirim yakında olmayabilir. Ancak Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi düşük gelirse Eylül ihtimali artabilir. Aksi halde ise yılın sonu daha olası. Aynı akşam FED’in faiz kararını karşılayacağız. Bankanın temkinli duruşunu sürdürmesini bekliyoruz. Ne kadar temkinli olacağı ise istihdam verileri sonrasında açıklanacak TÜFE verisine bağlı olabilir.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları. ABD TÜFE ve FED sıkışmanın aşılmasını sağlayabilir.

Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

ABD istihdam veri seti Dolar talebini artırdı, tahvillerde satış getirdi. Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,45% seviyelerine çıktı. Kıymetli madenler baskılandı.

Altın 2.275-2.440 Usd bandının alt sınırına yaklaştı, gümüş 30 Usd desteğinin altına indi. Gümüş 28,5-29 Usd bölgesinde majör güç toplayabilir.

Çarşamba günü ABD TÜFE ve FED faiz kararı alıcılı seyri beraberinde getirebilir. Bunun için TÜFE’nin düşük gelmesi öncelikli ihtiyaç. Ardında da FED biraz güvercin tavır sergilemeli.

Güçlü TÜFE havayı bozabilir, FED’in biraz daha temkinli-şahin olmasına yol açabilir.

Beklentiler dahilinde TÜFE ise havanın aynı kalmasına yol açabilir.

Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (makro veriler belirgin sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı biraz daha sürebilir. Çarşamba

Bu sabah 2.296 Usd seviyesindeki ons altında 2.275 ve 2.255 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.310 ve 2.330 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz

 

 

 

Eurobond:

Cuma güçlü ABD istihdam verisi ile tahvil faizleri yükseliş kaydetti. ABD 10 yıl vadeli tahvili 15 baz puan artış kaydetti. Yarın yapılacak 10Y ihalesi piyasanın nabzını görmek açısından önemli. Çarşamba ise TÜFE ve FED kararı günü. Enflasyonun sonucu önemli. FED kararı için yol gösterici olabilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki dalgalanmalar fiyatlamayı etkiliyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 262 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-5 cent; orta vadelilerde 32-48 cent; uzunlarda 42-55 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,34%, 7,26% ve 7,94% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.