Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

İsviçre Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası…
Global piyasalarda sessiz sedasız faiz indirim döngüsünü başlatan merkez bankaları arasına İsveç Merkez Bankası da katıldı. Politika faiz oranında 25 baz puan indirime gidildi. Karar metninde ekonomik yavaşlamaya işaret edildi. İsviçre Merkez bankası da benzer sebeplerden Mart ayında 25 baz puan faiz indirimine giderek, enflasyonla mücadele eden büyük merkez bankaları arasında faiz indiren ilk banka olmuştu.
Piyasaların üzerinde durduğu zemin FED faiz indirimi ihtimali olmaya devam ederken ilk adımlar ise Avrupa tarafından geldi. Dün İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında yüzde 5,25 değişikliğe gidilmedi. 7 üye faiz oranlarının aynı kalması yönünde karar verirken 2 üye faiz indirimi yönünde oy kullandı. Piyasa beklentileri İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine Ağustos ayında başlaması yönünde yoğunlaşıyor.
Zamanlamaya ilişkin sinyal piyasanın merak ettiği temel konu. Faiz indirimi beklentileri Avrupa Merkez Bankası için Haziran ayında yoğunlaşırken FED’in son gelen makro veriler eşliğinde Eylül ayında ilk adımı atacağını işaret ediyor. Risk iştahı ise momentum kaybı yaşıyor, yine de varlığını korumaya çalışıyor. Seyir makro verilere bağlı. İlk durak haftaya açıklanacak ABD TÜFE verisi olacak.
Bugün TSİ 17:00 da ABD Michigan Tüketici Güveni Endeksi açıklanacak. İlgili endeks tüketicilerin tutum ve davranışları ile finansal durumları ve beklentileri hakkında bilgi vermektedir.. Beklentilerden yüksek gelmesi tüketici güveninin olumlu yönde ilerlediğini ve ekonominin büyümesini beklediğini gösterir.
Asya tarafında, dün sabah açıklanan Nisan ayına ait Çin ihracat ve ithalat verileri geçen ayki verilerin ve piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Çin politika yapıcılarının ekonomiye destek hamlelerin etkili olduğu görülüyor. Çin ekonomisi toparlanma sinyali üretirken dipten dönüş çabası görülüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,05-0,1% civarında artı. Asya piyasalarında seyir pozitif. Hong Kong 1,7% civarında, Japonya 0,3% civarında artı, Çin 0,2% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,46, Dolar Endeksi 105,3, ons altın 2.350 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu sunumunu dün gerçekleştirdi. Küresel ekonomide, hizmetler kaynaklı iyileşme ve emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş sebebi ile enflasyonun ise hedeflerinin bir miktar yüksek seyrettiğine değindi. Enflasyon tahmini 2024 yıl sonu için %36 seviyesinden yukarı yönlü %38’e revize edildi. 2025 için %14 ve 2026 yılı için %9 enflasyon beklentisi korundu, değişikliğe gidilmedi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağı mesajı verildi.




Usd/TL:
Makro veri takviminin yoğun olmaması para piyasalarının mevcut seviyelerini büyük oranda korumasını sağlıyor. Bu hafta piyasaları hareketlendirecek majör bir veri-konuşma olmayabilir. Haftanın son iş gününde geçen hafta yaşanan olumlu tonun korunma çabasını görebiliriz.
Dolar Endeksi FED faiz indirimine dair beklentilerdeki değişimlere bağlı olarak sınırlı artış kaydediyor. Tabii diğer büyük merkez bankalarına dair beklentiler de etkili oluyor.
İç tarafta, dün TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu sunumunu gerçekleştirdi. Enflasyon tahmini 2024 yıl sonu için %36 seviyesinden yukarı yönlü %38’e çekildi. 2025 sonu için %14 ve 2026 yılı için ise %9 enflasyon beklentisi korundu, değişikliğe gidilmedi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağı mesajı verildi.
Normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,26 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Normalleşme adımları devam ediyor. Bankalar için uygulanan menkul kıymet tesisi yürürlükten kaldırıldı. Tahvil piyasası üzerinde uygulanan regülasyonlar böylelikle son buldu. Atılan adımları olumlu buluyoruz. Böylelikle tahvil piyasasında oluşan fiyat hareketlerinin arz-talep dengesiyle daha sağlıklı bir gösterge olarak çalışacağını düşünüyoruz.
Enflasyonun beklenen zirvesine yakınız. Bu ayın enflasyonu ile zirvenin oluşması bekleniyor. Bu sebeple Haziran ayı başından itibaren ‘enflasyonda düşüş’ sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Bu sebeple tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, ajanda sakin. FED üyelerinden gelen açıklamalar takip ediliyor. Politika adımları, faiz indirim zamanlaması ve derecesi ilgili yönlendirmeler piyasanın ana gündemi olmaya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 72 baz puan azalış ile %44,00 ve 77 baz puan azalarak 27,53% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren piyasada, dün seans içerisinde yatay bir seyir ön plandaydı. Perşembe gününü %0.20 oranında değer artışıyla 10,268 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,100 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada, 10,100 üzerinde tutunacak seyrin ise yükseliş hareketini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta USD bazlı analizde karşımıza çıkan ve 324/326 USD aralığına denk gelen 10,500 bölgesi hedeflenecektir. Bu önemli seviyenin üzerinde ise, TL bazındaki kısa vadeli yükselen trend kanalının hedefinin bulunduğu 11,000 bölgesinin hedef konumunu alması beklenebilir. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 10,100 seviyesini kısa vadeli kritik destek noktası olarak alıyor ve üzerindeki hareketlerin yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz. 10,100 altındaki olası hareketleri ise kısa vadeli yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
Paritenin iki yakasındaki merkez bankalarının olası faiz indirimlerine dair zamanlama ve miktar parametreleri üzerinden fiyatlama oluşmaya devam ediyor. ABD’de her hafta açıklanan işsizlik başvuruları verisi, son sekiz ayın en yükseğine çıktı. İstihdam piyasasında soğuma sinyalleri FED faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesine neden oluyor. Beklenti öne çekildikçe dolar talebi azalıyor. Haftaya açıklanacak ABD TÜFE verisi sonrasında paritede yönsüz seyir son bulabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Parite de 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir.
Son günlerde Dolar talebinde azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,0775 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,079 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
BOE faiz patikasına değişikliğe gitmedi. 7 üye faiz oranlarının aynı kalması yönünde karar verirken 2 üye faiz indirimi yönünde oy kullandı. Piyasa beklentileri İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine ağustos ayında başlaması yönünde yoğunlaşıyor. Ana rotayı FED faiz indirim beklentisi oluşturmaya devam ediyor. ABD makro verilerinin zayıflık sinyali üretmesi, beklentilerin öne çekilmesine ,beklentilerin öne çekilmesi ise paritede yukarı isteğin artmasına neden olabilir.
 Dolar Endeksi 105,2 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,251 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,241 seviyeleri gün içi destek; 1,257 ve 1,262 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Jeopolitik riskler azalınca biraz düzeltme yaşandı ve ekonomik veriler ön plana çıktı. Son gelen istihdam verisinin zayıflık sinyali üretmesi ve ABD’de her hafta açıklanan işsizlik başvuruları verisinin son 8 ayın en yükseğine çıkması piyasada ‘istihdam piyasasında soğuma olduğu’ beklentisini arttı. Ekonomide yavaşlık sinyallerinin gelmesi Dolar talebinin azalmasına altın fiyatlarının artmasına neden oluyor.
Dün bu beklenti ile altın fiyatları yönünü yukarı çevirerek 2.346 Usd seviyesinden günü noktaladı. Haftaya açıklanacak ABD TÜFE verisinin zayıf gelmesi pozitif fiyatlama için katalizör etkisi yaratabilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz.
Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.350 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.360 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Başarılı geçen ABD tahvil ihaleleri ve istihdam verilerinde görülmeye başlayan soğumanın etkisi ile 10 yıllık tahvil faizinde geri çekilme devam ediyor. Dün günü yüzde 4,46 seviyelerinden kapadı. Enflasyon endişelerinde yaşanan azalış yatırımcıların tahvil talebinin artmasını sağlıyor. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Seyir ayrıca ABD tahvil faizlerine (esasında verilere, FED’e) bağlı olmaya devam edebilir. Yurtdışı tahvil talebinin olumluya dönmesi ,lokal tarafta enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ile birleşince CDS 277 seviyelerine kadar geriledi.
Türkiye 5 yıllık CDS 277 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 1-2 cent; uzunlarda 6-10 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,63%, 7,30% ve 8,10% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.