Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Biden’in katıldığı bütçe limiti sorununu başlıklı görüşmede taraflar ilerleme sağlayamadı. Görüşmelerin devam etmesi bekleniyor. Cuma günü tekrar bir araya gelecekler. Haziran ayına kadar zaman olduğu için piyasa bu konuyu fiyatlamaya çok katmıyor. Ancak vakit azalır ve uzlaşma sinyali gelmez ise piyasalara etkisi artabilir. Bir de diğer kritik husus konunun etkisinin asimetrisi. Sorun çözülürse sınırlı etki yapabilir ama sorun çözülmezse daha fazla etki yapabilir diye değerlendiriyoruz.
Gelelim gündemin sıcak konusuna, bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşette değişim beklenmiyor (5%), çekirdekte ise 1 baz puan düşüş bekleniyor (5,6%). Verinin beklentileri karşılaması piyasayı heyecanlandırmayabilir. Ancak düşüş kaydetmesi piyasaları olumlu hareketlendirebilir. Eğer enflasyon yüksek gelir ise (olumsuz sapar ise) piyasalar ve FED baskı hissedebilir. Kaldı ki Cuma günü ABD istihdam veri seti güçlü gelmişti. Piyasa bunu da hatırlayıp güç kaybedebilir.
Bugün ABD enflasyon verisi öncesi piyasa sakin olabilir. Saat 15:30’da açıklanacak veri sapma gösterirse hareket yaratabilir.
Dün piyasalar risk iştahının biraz zayıf olduğu bir gün yaşadı. ABD borsaları yüzde yarım civarında satıcılı oldu. Avrupa’da da benzer hava vardı. Sadece Alman borsası yatay kapanarak biraz olumlu ayrıştı. Tahvil faizleri sınırlı yükseliş kaydetti. Kıymetli madenler sınırlı primlendi. Dolar Endeksi de sınırlı prim sağladı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif alıcılı. Asya borsalarında yön negatif. Japonya yüzde yarım, Çin yüzde bir, Hong Kong yüzde çeyrek civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,52%, Dolar Endeksi 101,5, ons altın 2.031 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde yarım civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta belirgin arttı, uzun taraf yatay kapandı. Eurobond fiyatları düştü. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim haftasındayız. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Hazine dün 5 yıl ve 10 yıl vadeli kıymetler ihraç etti. ROT dahil 16,4 milyar TL finansman sağladı. Bu hafta yaptığı 4 ihalede 22,8 milyar TL finansman elde edilmiş oldu. Dünkü ihaleler ise Mayıs ayı programı tamamlandı.
Veri tarafında bugün işsizlik oranı ve sanayi üretimi, yarın cari açık açıklanacak.



Usd/TL:
Piyasaların gündemi kalabalık ve yön tayinini zorlaştırıcı yapıdalar. ABD enflasyon verilerini bekleyen piyasalar diğer yandan ABD borç sorununu takip ediyor.
Yavaşlama, resesyon, makro veriler, FED, borç sorunu piyasaların fiyatlama unsurları. Bugün ABD enflasyonu açıklanacak. Veri beklentilerden iyi gelirse yatırımcıların iştahı olumlu olabilir. Bu durumda Usd biraz zayıflayabilir. Güçlü verinin gelmesi halinde ise risk iştahı baskılanabilir. Bu halde ise Dolar Endeksi yükseliş kaydedebilir. Sapma çok büyük olmaz ise Endeksin hareketi de sınırlı kalabilir diye düşünüyoruz. Kaldı ki gündemin yapısı hareketi baskılayabilir.
Lokal tarafta seçim haftasındayız. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,45 ve 19,40; yukarıda 19,55 ve 19,65 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta yapacağı 4 ihale ile Mayıs ayı programını tamamladı. Dün 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kıymetleri ihale edildi. ROT dahil sırasıyla 10,3 ve 6,1 milyar TL borçlanma yapıldı. İhale faizleri ise 17,61% ve -0,07% oldu. Pazartesi yapılan ihalelerle birlikte 22,8 milyar TL finansman sağlandı.
Tahvil faizlerinde hızlı hareketler oluyor. Verim eğrisinin kısa tarafında dalgalanma söz konusu. 2 yıllık gösterge tahvil dikkat çekici hareket yaşadı. Mevcut faiz seviyeleri enflasyon ve mevduat faizlerine göre oldukça aşağıda. Seçim sonrası seyir farklı olabilir. Tabii bu ekonomi yönetiminin yaklaşımına bağlı.
Global tarafta ABD istihdam verilerinin beklenenden güçlü gelmesi ile tetiklenen tahvil faizlerinin, ABD tahvil faizleri öncülüğünde yükselişi momentumunu kaybetti. Gözler bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinde olacak. Veri iki yöne de hareket yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 184 baz puan artışla %15,34 ve yatay %12,78 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
4,500 ilk önemli destek konumunda...
Salı günü hafif satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %0,56'lık kayıpla 4,536 seviyesinden tamamladı.
Haftanın ilk günü itibarıyla endeksin 2021 yılından beri geçerli olan ana yükselen trendin desteği 4,300 bölgesinden itibaren yukarı yönlü bir tepki denemesi başlatmaya çalıştığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki kısa sürece baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak 4,500 bölgesini takip ediyor ve bu desteğin korunabilmesi halinde, piyasadaki yukarı yönlü çabaların devam etmesini bekliyoruz. Yukarı yönde ilk önemli dirençler ise, 4,600 ve 4,750 seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer taraftan, 4,500 desteğinin korunamaması halinde ise, aşağı yönde yukarıda bahsettiğimiz ana yükselen trendin destek bölgesine doğru final bir savrulma ihtimali bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak, böyle bir gerileme yaşansa bile, ana yükselen trendin korunacağını düşünüyoruz.

Eur/Usd:
Bugün ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Enflasyon piyasa beklentisinden daha aşağıda gelirse piyasanın iştahı artabilir. FED endişeleri azalabilir. Diğer taraftan ise Usd zayıflayabilir. Eğer enflasyon dirençli bir sonuçla karşımıza çıkarsa piyasada risk iştahının azalmasını, Usd’nin güçlenmesini mümkün kılabilir.
ABD borç tavanı sorunu gündemin takip edilen diğer bir maddesi. Konuya dair haber akışı olumlu değil. Dün yapılan görüşme bir pazarlık görüşmesi değildi. O yüzden büyük bir beklenti oluşmamıştı ve piyasaya etkisi beklenmiyordu. Yine de bir etkiden, sınırlı bir etkiden bahsedebiliriz. Konu gündemin en sıcak konusu değil. Biraz daha vakit var. Ancak vakit azaldıkça konu gündemi daha fazla meşgul edebilir diye düşünüyoruz. Meşgul etmesinin karşılığı ise fiyatlara tesirinin artması olabilir bizce.
Bu sabah 1,098 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,105 ve 1,108 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir (saat 15:30).


Gbp/Usd:
Biden kişisel desteğinin düştüğü bir sırada bütçe limiti pazarlığına başladı. Dünkü görüşmede ilerleme sağlanamadı. Cuma günü tekrar bir araya gelecekler. Haziran ayı başına kadar zaman var. O yüzden piyasa şu an konuya fazla odaklanmıyor. Anlaşma mümkün olursa veya buna dair ışık görülürse olumlu etkisi sınırlı olabilir. Ancak anlaşma olmaz ise negatif etkisi fazla olabilir diye düşünüyoruz.
Gözler bugün ABD enflasyon verisinde olacak. Enflasyon düşüşünü sürdürürse piyasa ve FED rahatlayabilir. Tabii düşüşün tarafları tatmin eder boyutta olması gerektiğini belirtelim. Veri saat 25:30’da açıklanacak.
İngiltere merkez bankası BOE faiz kararını yarın açıklayacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Ülke enflasyonu çift hanede bulunuyor.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,258 ve 1,252 seviyeleri gün içi destek; 1,267 ve 1,271 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir (saat 15:30).


Altın:
Yön arayışı devam ediyor. Son zamanlarda piyasaların geneli için bunu söylemek mümkün. Kıymetli madenler biraz daha hareketli olsalar da yine de piyasanın ritminden çok ayrışamıyorlar. Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Verinin sapma göstermesi halinde piyasalar hareketlenebilir. Arzu edilen enflasyonun düşmesi. Veri beklentilerden fazla düşüş kaydederse risk iştahı o oranda artabilir. Kıymetli madenler bu durumda olumlu fiyatlama görebilir.
    
Eğer TÜFE verisi güçlü gelirse, enflasyon direnç gösterirse piyasa baskılanabilir. FED için de benzer hali söyleyebiliriz. Kıymetli madenler için satış sonucu ortaya çıkabilir.
Bu sabah 2.031 Usd seviyesindeki ons altında 2.025 ve 2.012 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir (saat 15:30).


Eurobond:
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. FED ve piyasalar için kritik bir veri. Cuma ABD istihdam veri seti güçlü gelmişti. Bugünkü veri de güçlü-dirençli gelirse gerginlik yaratabilir. Hem piyasa da hem FED de. Güçlü veri ile tahvil faizlerindeki yükseliş sürebilir. Cuma tetiklenen hareket hız kesmiş durumda. Enflasyon verisi momentum katabilir.
ABD’de bütçe limiti sorunu yaşanıyor. Sorunun çözümü için taraflar dün bir araya geldi. Ancak bir ilerleme sağlanamadı. Görüşmelerin sürmesi bekleniyor. Haziran ayına kadar vakit var. O yüzden piyasa bu konuya çok odaklanmıyor. Zaman daraldıkça etkisi artabilir kanaatindeyiz.
Lokal tarafta seçim haftasındayız. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS dün günü 555 seviyesinde tamamladı. Bekle gör modu etkili oluyor.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 21-22 cent; orta vadelilerde 18-22 cent; uzunlarda 11-22 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,87%, 8,19% ve 8,66% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.