Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasalar geçtiğimiz hafta ABD istihdam verilerinin güç kaybına işaret etmesi ile petrol fiyatlarındaki artışın etkisini dengeledi adeta. Hafta petrol fiyatlarındaki sert artışla başlamış, resesyon endişeleri artmıştı. Salıdan itibaren haftanın devamında ise FED sıkılaşmasının istihdama yansımaya başladığı algısı öne çıktı.
Çarşamba günü FED’den Bullard, tahvil faizlerindeki düşüşe işaret ederek (örneğin ABD 10 yıllık tahvil faizi Mart başından beri 4,10% seviyesinden 3,30% civarında indi), bankacılık ve krediler üzerindeki stresin azaldığı şeklindeki düşüncesini paylaştı. Resesyon endişeleri, bazı bankalarda ortaya çıkan sorunlar ile faizler aşağı geliyor. Geçtiğimiz hafta veri akışı (güç kaybeden ABD istihdamı) resesyon endişelerini biraz olsun azaltıcı etki yaptı.
Resesyon endişelerinin az da olsa azalması hisselerde sınırlı alışlar, tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş, kıymetli madenlerde sınırlı değer kayıpları olarak şeklinde sonuçlar üretebilir. Yeni hafta bu şekilde başlıyor.
Yeni haftanın ajandası ise yine makro verilerden ve merkez bankasından gelecek açıklamalardan oluşuyor. Makro veri tarafında ABD enflasyon verileri öne çıkıyor. Haftanın manşeti buradan atılabilir. Haricinde pek majör veri bulunmuyor. Merkezler tarafında ise BOE başkanı Bailey; FED ve ECB yetkilileri konuşacak. Buradan bir manşet çıkmayabilir.
Paskalya nedeniyle batılı piyasalar Cuma günü kapalı idi. Bugün ABD piyasaları, yarın Avrupa piyasaları açılmış olacak.
Cuma günü tatil nedeniyle illikit piyasa koşulları vardı. Batının kapalı olması dünyanın diğer piyasalarının da kapalı olması sonucunu doğuruyor. O yüzden ABD istihdam verisi bugün fiyatlanmaya başlanabilir.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. ABD vadelileri hafif artı-eksi. Asya’da da hava benzer. Japonya yüzde yarım, Hong Kong yüzde çeyrek civarında artı; Japonya hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,37%, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 1.989 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta Cuma günü borsa yüzde 0,2 civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta uzun taraf hafif düştü. Eurobond fiyatları yatay bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçim öncesi pozisyonlanmalar olabilir.
hazine bu hafta 3 ihale düzenleyerek Nisan ayı borçlanmasına başlayacak. Bugün 5 yıl vadeli yarın ise 3 yıl ve 10 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek.
Makro veri tarafında bugün cari açık, yarın sanayi üretimi açıklanacak.


Usd/TL:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti piyasaları rahatsız etmeyecek sonuçlara işaret etti. Veriler FED sıkılaşmasının yansımalarının görülmeye başladığı şeklinde algılandı. Paskalya nedeniyle batılı piyasalar kapalı olduğu için veri sonrası hareket sınırlı kaldı. Bugün ABD piyasaları açılacak, Avrupa piyasaları ise yine kapalı olacak.
Cuma günü Dolar Endeksi biraz prim yaptı. Endeks bu sabah 102,1 ile haftaya giriş yapıyor. Yeni haftada makro veriler ve merkez bankası açıklamaları takip edilecek. ABD enflasyon verileri bu haftanın manşeti konumunda.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,26 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,20 ve 19,16; yukarıda 19,30 ve 19,38 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Bu hafta Hazine 3 ihale ile Nisan ayı takvimine başlayacak. Bugün 3 yıl vadeli kuponlu tahvilin ihracı düzenlenecek.
Genel olarak lokal tahvil faizlerinin düşük seviyedeki seyri sürüyor. Hem enflasyon hem mevduat faizleri belirgin farklı durumdalar. Seçim sonrası ekonomi yönetimi yaklaşımının nasıl olacağı önemli.
Globalde ise Cuma tatil nedeniyle piyasalar illikit oldu. ABD istihdam verileri beklentilerin hafif üzerinde gelse de piyasalar rahatsız olmadı. Zira güç kaybı gözle görülür halde. Resesyon endişelerinin biraz azalması ile tahvil faizleri hafif yükseliş kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 12 baz puan düşüşle %14,43 ve 35 baz puan düşüşle %10,32 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yatay seyir sürüyor... Endekste kısa vadeli ana destek noktası olarak izlediğimiz 4,700 seviyesi geçtiğimiz hafta tepki yükselişi gerçekleştirdi. Tepki denemelerinin şu aşamada zayıf kaldığını gözlemlediğimiz piyasada, haftalık periyotta % 0.58 oranında değer artışı gerçekleşti
Seans içi geri çekilmelerde 4,800 seviyesini ilk önemli destek olarak izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu nokta üzerindeki dengelenme çabasının önemli olacağını düşünüyoruz. 4,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler ise piyasada 5,000 ara direncini aşma denemeleri oluşturacaktır. Endekste yukarı atakların yeniden güç kazanması için 5,000 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise ilk etapta 5,100 olmak üzere 5,300 ve 5,500 seviyelerini hedefleyecek yukarı potansiyelinin devamını getirebileceğini düşünüyoruz.
4,800 altındaki olası hareketlerde ise 4,700 kısa vadeli ana destek konumunu sürdürecektir.



Eur/Usd:
Paskalya nedeniyle Batılı piyasalar Cuma günü kapalı idi. Piyasaların illikit olduğu günde açıklanan ABD istihdam verilerinin etkisi sınırlı kaldı.
ABD istihdam veri seti genel olarak FED sıkılaşmasının etkilerinin görülmeye başlandığı şeklinde sonuçlara işaret etti. Veriler her kadar beklentilerden biraz iyi gelse de piyasalar istihdamda güç kaybı sinyaline odaklandı. Veri setinin bugün ve yarın fiyatlara tesir etmesini bekliyoruz.
Bu hafta yine makro veriler ve merkez bankalarından yapılacak açıklamalar takip edilecek. Yeni haftada manşet ABD enflasyon verileri. Haricinde çok kritik veri olduğunu söyleyemeyiz.
Cuma günü ABD verilerinin yavaşlama sinyali vermesi ile resesyon endişeleri, FED endişeleri biraz azaldı. Dolar Endeksi biraz talep gördü. Endeks bu sabah 102,2 civarında bulunuyor.
Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,088 ve 1,084 seviyeleri gün içi destek; 1,094 ve 1,098 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
ABD aylık istihdam sayısı bir ayda yaklaşık 100 bin civarında düşüş kaydetti. İstihdam yaratma hızı düşüyor. Bu nedenle verinin beklentilerin biraz üzerinde gelmesi piyasaları hareketlendirmedi. Genel olarak veri seti ılımlı tarif edilebilir. Böylece para piyasalarının verilere reaksiyonu da ılımlı oldu diyebiliriz.
Yeni haftada İngiltere’de majör veri bulunmuyor. Perşembe günü sanayi üretimi haftanın öne çıkanı. ABD tarafında ise enflasyon verileri öne çıkıyor. Enflasyon verileri global çapta etki yaratabilir.
Merkez bankaları kanadında ise BOE ve FED’den hafta boyunca açıklamalar gelecek. BOE başkanı Bailey Çarşamba günü konuşacak.
Dolar Endeksi 102,2 civarında bulunuyor.
Bu sabah 1,241 seviyesinde bulunan paritede 1,237 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,245 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Resesyon endişeleri biraz azalma kaydediyor. Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti ılımlı sonuçlara işaret etti. İstihdamda güç kaybı devam ediyor. Beklentilerin biraz üzerinde sonuçlar görülmesi biraz soru işareti yaratsa da piyasalar sonuçlara sınırlı reaksiyon verdi. Tabii batı piyasalarının tatil olmasının da etkisi olduğunu belirtelim.
FED-Bullard, tahvil faizlerindeki düşüşün bankalar, krediler üzerindeki stresi azaltıcı etki yaptığını dile getirmişti geçen hafta. Cuma günü ABD istihdamı da rahatsızlık yaratmayınca resesyon endişeleri biraz azaldı. Hal böyle olunca güvenli liman talebi biraz yavaşlama kaydediyor.
Yeni haftada makro veriler (en önemlisi ABD enflasyon verileri) ve merkez bankası konuşmaları takip edeceğiz. Farklı algılanacak veri-konuşma hareket yaratabilir.
Bu sabah 1.991 Usd seviyesindeki ons altında 1.978 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi destek 2.000 ve 2.022 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Eurobond:
Cuma günü batılı piyasalar kapalı idi. ABD ve Avrupa’nın kapalı olması ile global çapta defacto olarak kapalılık hali oluştu. Tahvil piyasaları illikit kaldı. ABD istihdam verisinin etkisi sınırlı kaldı. Etki bu hafta fiyatlara yansıyabilir. Yalnız şunu ekleyelim. Veri seti ılımlı sonuçlara işaret etti. Resesyon endişelerinin biraz azalmasını sağladı. O yüzden tahvil faizleri biraz yukarı seyir izleyebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anket, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. Cuma günü 5 yıllık CDS günü 555 seviyesinde tamamladı.
Türkiye eurobondları globaldeki yumuşamadan yararlanamıyor. Olumsuz ayrışma kaydediyorlar.
Eurobondlar Cuma günü yatay seyretti. İşlem geçmedi dersek yanılmış olmayız.

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.