ABD: 6, 11, 18 Aralık
Fransa, G.Kore, Suriye,…
6 Aralık’ta açıklanan ABD istihdam veri seti beklentilere yakın geldi. O yüzden piyasa fiyatlamasında sınırlı değişimler mümkün oldu. Piyasa, Aralık FED faiz indirimi olur beklentisi korudu. Hatta beklenti daha fazla taraftar buldu. CME anketinde Aralık indirim oranı yüzde 70’den yüzde 83 seviyesine yükseldi.
Ekim ayı verisi fırtına ve grev gibi sebeplerden ötürü çok düşük gelmiş ve bir ölçüm aracı olarak kullanılamamıştı. Kasım istihdam rakamı ise 227 bin geldi ve 220 bin olan beklentinin hafif üzerinde sonuçlandı. Aylık verinin oynaklığında imtina edenler ise 3 aylık ortalamayı dikkate alıyor, rakam 173 bin. Veri setinin diğer başlığı işsizlik oranı idi, oran yüzde 4,2 oldu. Beklenti ve önceki yüzde 4,1 idi, sonuç beklentiler dahilinde oluştu. Ortalama kazanç verisi de beklentilere (3,9%) ve önceki (4,0%) veriye yakın (4,0%) geldi. Dip toplamda ABD istihdamı gücünü korudu ve fazla bir değişim göstermedi. Buna bağlı olarak piyasa reaksiyonu sınırlı kaldı.
11 Aralık’ta ABD TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa manşette hafif düşüş (yüzde 2,6’dan yüzde 2,4’e) ve çekirdekte hafif yükseliş (yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye) bekliyor. Eğer sonuç beklentiler dahilinde olur ise piyasa mevcut fiyatlama davranışını ve FED beklentilerini benzer şekilde tutabilir. Zayıf veri (ne kadar düşük geldiğine bağlı olarak) Usd aleyhine fiyatlamaya, FED faiz indiriminin güçlenmesine sağlayabilir. Güçlü gelmesi ise tersi yönde fiyatlamaya yol açabilir.
18 Aralık’ta FED faiz kararını açıklayacak. Mevcut durumda piyasa yüzde 83 ihtimalle ‘faiz indirimi olur’ kanaati taşıyor (CME anketi). ABD istihdamı beklentilere paralel geldi, bu Çarşamba ABD TÜFE de beklentilerden sapmaz ise FED faiz indirimi sürpriz olmaktan daha da uzaklaşıp iyice etkisiz hale dönebilir. Tabi burada mesele FED’in patikası. Son rehberlik, faiz indirimi döngüsünün yavaşlayabileceğini ima ediyor. Bunda Trump etkisi başat rolde. Trump’ın ne yapacağına, nasıl bir pratik yapacağına bağlı olarak FED de revizeye gidebilir. FED’den gelen son mesajları Trump’a uyumlanma olarak okuyoruz. O yüzden karar metni, FED projeksiyonları, Trump’ın konuşması dikkat çeken unsurlar olacak diye değerlendiriyoruz. FED kararı öncesi FED yetkilileri sessizlik dönemine girdiler.
Ekonominin dışında siyasi gelişmeler dikkat çekiyor. Avrupa’da Almanya’dan sonra Fransa’da da siyasi belirsizlik ortaya çıktı. 2025 bütçesinin onaylanması, yeni başbakanın (nasıl bir koalisyonla) kim olacağı yanıt bekliyor. G. Kore’de devlet başkanı görevden alınabilir. Suriye’de Esad dönemi sona erdi. Esad Rusya’ya sığındı. Ülkede siyasi bütünlük sağlanabilecek mi? sorusu kritik. Bölgede tansiyon nispeten düşük, ‘yarın’ ise şartlar değişebilir. Burada ifade ettiğimiz siyasi gelişmelere piyasa sınırlı tepki veriyor. O yüzden seyir daha çok ekonomi odaklı ilerliyor.
Japonya 3Ç büyümesi beklentiden (1%) ve önceki (0,9%) veriden iyi geldi (1,2%). Çin’de ise TÜFE hız kesmeyi sürdürdü, deflasyon hali devam ediyor. Sonuç yüzde 0,2, beklenti 0,4, önceki 0,3.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri %0,1 civarı eksi. Asya piyasalarında Çin %0,4, Hong Kong %0,6 eksi, Japonya %0,2 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,15, Dolar Endeksi 106,2, ons altın 2.640 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyon düşüşü - faiz indirimi ekseninde ilerleme sürüyor. Son TÜFE verisi Aralık faiz indirimi beklentilerini zayıflattı, törpüledi. Piyasa farklı beklentiler var. İlk indirim için farklı, indirim miktarı için farklı öngörüler söz konusu. TCMB ise faiz indirimi olsa da sıkı duruşun süreceğini sinyalliyor. Yani faiz indirimi sonrası şartlar çok değişmeyecek.
Piyasa ise bankalarda enflasyon muhasebesi uygulanmayacağı haberini fiyatlıyor, açığa satış yasağının kalmasına hazırlanıyor.
Hazine bu hafta 4 tahvil ihalesi Aralık borçlanma programına başlayacak.
Usd/TL:
18 Aralık akşamı açıklanacak FED faiz kararı öncesi FED üyeleri sessizlik dönemine (konuşmama) başlıyor. CME verilerine göre piyasa yüzde 83 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi olacağı beklentisi içinde. Cuma günü gelen istihdam veri seti sonrası faiz indirim beklentileri arttı. Sırada Çarşamba günü açıklanacak Kasım TÜFE verisi yer alıyor. Eğer veri sürpriz yüksek gelmez ise piyasa haftaya faiz indirimi olacağı görüşünü korur diye düşünüyoruz.
Cuma günü istihdam verisi, Dolar Endeksini biraz zayıflattı, sonrasında toparlandı. Bu sabah 106,05 civarında işlem görüyor.
Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.
İç tarafta, Kasım ayı TÜFE verisi manşet isteneni-bekleneni vermese de detaylarda ılımlı veriler piyasada Aralık faiz indirim umutlarının korunmasına neden oluyor.
Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,80 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta Aralık ayı borçlanma takvimine başlayacak. Bugün 4 yıl vadeli TLREF tahvil ihale edilecek.
Yatırımcılar, enflasyon düşüşünü ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimini bekliyor. Kasım ayı TÜFE verisi bir miktar soru işaretleri yaratsa da piyasa Aralık’ta faiz indirimi olur görüşünü koruyor. Ancak indirimi sınırlı olabilir. İndirimin Ocak ayına kayma ihtimali de göz ardı edilmemeli.
Tahvil yatırımcısı, indirimin başlamasını ve indirimin patikasını merak ediyor. Patika, tahvil verim eğrisinin şekillenmesini sağlayacak.
Globalde, FED’in faiz indirimi yapacağı bekleniyor. Enflasyon, FED patikası için asıl belirleyici ise Trump olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla hafif alıcılı, satıcılı seyirle %41,82 ve %29,74 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükselişin ilk hedef noktası olarak 10,200 seviyesini izliyoruz... 5 Kasım tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketini sürdüren BIST 100 Endeksi, cuma gününü yatay bir seyrin adından %1.46'lık değer artışıyla 10,081 puandan tamamladı.
Genel olarak baktığımızda ise yatay seyrin ardından 9,750 direncinin aşılmasıyla güç kazanan alım eğiliminin, kısa vadeli hedef noktası olarak izlediğimiz 10,200 seviyesine yaklaştığını gözlemliyoruz. Bu kapsamda 10,000 seviyesini geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak alıyoruz. 9,750 desteği korunabildiği sürece ise piyasada yukarı yöndeki kısa vadeli momentumun devam edeceğini düşünüyoruz.
İlk önemli direnç bölgesi olarak izlediğimiz 10,000 seviyesinin üzerine çıkıldı, bundan sonra 10,250-10,350 bölgesinin test edilebileceğini öngörüyoruz. Aşağı yönde ise kısa vadeli hareketin kritik destek ve stop loss noktası olarak 10,000 seviyesini alıyoruz.
Eur/Usd:
6 Aralık istihdam, 11 Aralık TÜFE, 18 Aralık FED faiz kararı… ABD veri takvimi piyasaların seyrindeki majör ekonomik başlıklar.
İstihdam veri seti, beklentilere yakın geldi. O yüzden piyasa ‘Aralık FED faiz indirimi’ kanaatini korudu hatta biraz artırdı.
Sırada TÜFE verisi yer alıyor. Piyasa manşette yüzde 2,7 (önceki 2,6%), çekirdekte ise yüzde 3,2 (önceki 3,1%) beklenti halinde ve mevcut seviyeler korunur kanaati hakim.
Eğer TÜFE de sürpriz yapmaz ise haftaya FED faiz indirir görüşü konsensüse dönüşebilir.
FED her ne kadar faiz indirim döngüsüne girmiş olsa da bu aşamada sürece dair soru işaretleri oluşmuş durumda. Çünkü Trump’ın zaferi ile artık dinamik farklı hal alabilir. Bu yönde sinyaller geliyor. O yüzden FED de temkinli tavır sergileyebilir. Öngörü ufkunu kısaya çekebilir. Ki bu yönde açıklamalar, sözlü yönlendirmeler geliyor.
Bu hafta ABD TÜFE verisi konuşulur diye düşünüyoruz. FED yetkilileri ise sessizlik dönemindeler. AB’de ECB faiz kararı öne çıkıyor. Piyasa 25 baz puan indirim bekleniyor. Burada da faizin patikası önemli. Perşembe faiz kararından 30 dakika sonra 16:45’de ECB başkanı Lagarde konuşacak. Farklı bir şey söylerse hareket yaratabilir. Avrupa’da ayrıca Fransa siyaseti takip edilecek 2. konu. 2025 bütçesi bekleniyor.
Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,056 seviyesindeki paritede 1,052 ve 1,043 seviyeleri gün içi destek; 1,058 ve 1,063 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir izleyebilir.
Gbp/Usd:
Parite bu hafta ABD güdümünde kalabilir. ABD istihdam verisi heyecan yaratmadı, sırada TÜFE verisi yer alıyor. Eğer sürpriz yapmaz ise fiyatlama davranışı benzer şekilde sürebilir ve FED faiz indirim beklentisi korunabilir.
Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,274 seviyesinde bulunan paritede 1,272 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,282 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün yatay seyir izleyebilir.
Altın:
Jeopolitik risklerin azalması, momentumun zayıflamasına yol açtı. 2.605-2.665 Usd dar bandında ilerlemeyi sürdürüyor. Yakın zamanda seyir benzer şekilde sürebilir. Seyri değiştirecek, sürpriz yaratabilecek veri takvimi ekonomik tarafta pek yok diyebiliriz. Siyasi tarafta G.Kore, Fransa, Suriye haberleri alıcı-satıcı dengesini çok değiştirmedi. Siyasette dikkat çeken ve sürprize açık figür Trump. Fiyatlama davranışını değiştirebilir.
Geçtiğimiz Cuma ABD istihdamı beklentilere paralel geldi, bu Çarşamba ABD TÜFE de beklentilerden sapmaz ise FED faiz indirimi beklentileri korunur diye düşünüyoruz. Bu olasılık ise piyasanın iştahı aynı kalabilir sonucunu yaratabilir.
Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için kısa vadede mevcut hal sürebilir. Orta vade ise daha iyimser beklentilere açık.
Kısa vadede 2.615-2.660 Usd fiyat aralığında bir süre yatay seyir görebiliriz. Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.
Bu sabah 2.640 Usd seviyesindeki ons altında 2.605 ve 2.590 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.660 ve 2.685 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir izleyebilir.
Eurobond:
ABD tahvil faizleri Kasım ayı ortasında bu yana düşüş eğiliminde. Trump büyümeye dair bir heyecan yaratmaz ise FED patikası gevşeme yolunda ilerleyebilir. Buna paralel tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyabilir. Geçtiğimiz Cuma ABD istihdam verisi beklentilere yakın geldi. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Sonuçlara bağlı olarak piyasa yön bulabilir. Bu hafta ABD Hazinesi 3 10 30 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek, sonuçlar sinyal üretebilir.
İç tarafta, son enflasyon verisi biraz soru işareti yaratsa da faiz indirim beklentisi korunuyor. Aralık ayında indirim olup olmayacağı hala net değil. Olsa bile sınırlı indirim olabilir. Nette ise faiz indirim sürecine yakın olduğumuzu düşünüyoruz. 5Y CDS 2020 başında bu yana en düşük seviyesine indi.
Türkiye 5 yıllık CDS 248 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı alıcılı hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda 0 ile -1 cent; orta vadelilerde +25 ile +25 cent; uzunlarda +40 ile +44 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,20%, 6,65% ve 7,77% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.