Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda bu hafta ABD enflasyon verileri ve bir çok Fed üyesinin açıklamaları piyasaların odak noktasında olmaya devam edecek. FED üyelerinden gelen açıklamalarda istihdam büyümesinde ve ekonomik genişlemede "istenmeyen" bir yavaşlamadan kaçınan "dengeli bir yaklaşım" benimsemesi ortak nokta olarak karşımıza çıkıyor. Son FED toplantısında üyeler, faiz indirimlerinde oy çokluğu göstermiş ve İş gücü piyasasında yaşanan güç kaybına dikkat çekmişlerdi.

Son gelen makro veriler ABD ekonomisinde ısınmanın devam ettiğine işaret edince piyasalarda yaşanan resesyon endişeleri de hızlı bir şekilde azaldı. Son gelen makro verilerin FED’in gevşeme adımlarında planladığı tempoyu şimdilik değiştirmesini beklemiyoruz. İş gücü piyasasında dengelenmenin sağlanması, enflasyonla mücadelede yarın açıklanacak ABD TÜFE verisini önemli hale getirebilir. FED, Mart 2022'de, yeni normale dönülmesiyle beraber faiz artırımlarına başlamıştı. Özellikle Temmuz 2023'teki 25 baz puanlık artışla, faizler son 22 yılın en yüksek seviyesini görmüş, 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı. Enflasyondaki ilerleme ve risk dengesi ışığında eylül ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Yarın açıklanacak TÜFE’de manşetin yüzde 2,5’den yüzde 2,3’e inmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak değişmemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ilerleyen süreçte faiz indirim hızını artırabileceğine dair piyasadaki beklentileri güçlendiriyor. Son gelen Euro Bölgesi enflasyonu Eylül'de yıllık yüzde 1,8 olarak açıklanırken, enflasyon 2021'den beri ilk kez ECB'nin hedefinin altında. Bu yavaşlamayla birlikte piyasalar, ECB faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Asya tarafında, piyasaların merakla beklediği NDRC toplantısı dün gerçekleşti. Toplantı sonunda beklenen destek paketinin gelmemesi üzerine paladyum yüzde 2 ve bakır yüzde 2,5 civarı satıcılı seyretti. Öte yandan Brent petrol yüzde 5 gerileme gösterdi. Çin tarafından gerçekleşen teşviklerin, tüketimde gerçek bir artışa yol açtığını görmemizin önemli olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem alınacak makro veriler ve alınan sonuçlar teşviklerin yeterliliğini gösterecek.

Jeopolitik sıcak olmaya devam ediyor. Ortadoğu’da savaşın daha geniş bir alana yayılabileceğine dair korkular, jeopolitik endişelerin masada kalmasına neden oluyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,3 aralığında eksi. Asya piyasalarında Çin %5,3 civarında eksi, Hong Kong %1,3 civarında eksi, Japonya %0,7 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,01, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 2.619 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, Hazine Ekim ayı iç borçlanma programına 10 yıl vadeli tahvil ve 11 aylık bono ile devam etti. Hazine 11 ay vadeli kuponsuz bonoda 21,56 milyar TL teklife karşın 12,0 milyar TL satış yaptı. Kıymetin bileşik faiz yüzde 47,88 oldu. 10 yıl vadeli tahvilde 47,64 milyar TL teklife karşın 16,58 milyar TL satış gerçekleştirildi. Kıymetin bileşik faizi yüzde 29,95 oldu.

Yarın ağustos ayı işsizlik oranı ve sanayi üretim endeksi verileri takip edilecek. Temmuz ayında yüzde 0,4 ile aylık bazda artış kaydeden sanayi üretim endeksi, hazirana ayında aylık bazda yüzde 2,4 azalış kaydetmişti. Uygulanan sıkı para politikasının yan etkileri açıklanacak veride yakından takip edilecek.




Usd/TL:
Ekim ayının başında 100 seviyelerine yakınsayan dolar endeksi (DXY) gelen güçlü ABD verileri sonrasında 102 seviyelerinin üstü fiyatlamalara geri döndü. Avrupa Merkez Bankasının ekim ayında faiz indirimine devam edeceği beklentisinin kuvvetlenmesi, ABD ekonomisinin ise sıcaklığını koruduğunu göstermesi dolar talebinin artmasını sağladı.
FED’e dair tahminler bu hafta ABD TÜFE ve ÜFE verileri üzerinden ilerleyecek. Makro veriler kısa vade hareketin seyrini belirleyebilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, Eylül enflasyon verisi sonrası TCMB faiz indirimi beklentileri değişim gösteriyor. TCMB uyguladığı sıkı para politikasının sonuçlarını görmek istiyor. Etkiler olumlu anlamda görülene kadar sıkı duruşun sürmesini bekliyoruz.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyon ile mücadelede uygulanan sıkı para politikası sonuçları olumlu olmaya devam ederken, kazanımların hızı ise beklentileri karşılamadı. Cuma günü TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek ,son gelen enflasyon verisinin beklentileri karşılamaması, Piyasa Katılımcıları Anketin de güncellemeleri de beraberinde getirebilir.
Hazine, Ekim ayı iç borçlanma programına 10 yıl vadeli tahvil ve 11 aylık bono ile devam etti. 11 ay vadeli kuponsuz bonoda 12 milyar TL satış yaptı, bileşik faiz yüzde 47,88 oldu. 10 yıl vadeli tahvilde 16,58 milyar TL satış gerçekleştirildi, bileşik faiz yüzde 29,95 oldu.
Globalde, güçlü ABD istihdam verileri FED’in yavaşlayacağı beklentisini destekledi. Resesyon endişelerinin azalması ABD 10 yıllık tahvil talebinin düşmesine neden oluyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 39 baz puan artış ile %41,98 ve 42 baz puan azalış ile %29,55 seviyesinde tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yorucu haftanın sonunda Cuma günü tepki alımları etkili oldu... Hafta boyunca yaşanan hızlı gerilemenin ardından Cuma günü tepki alımlarının öne çıktığı hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %2.37'lik yükselişle 9,109 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, jeopolitik endişelerin ön plana çıktığı hafta boyunca yorucu bir süreç geçiren piyasada, 8,850 seviyesine doğru yaşanan savrulmanın ardından Cuma günü itibarıyla yukarı yöndeki tepki denemelerinin başladığını görüyoruz. Haftalık bazda, BIST100 Endeksi %6.83'lik kayıp yaşarken, piyasadaki satışlara %10.74'lük kayıpla XBANK Endeksinin liderlik ettiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, geçen haftanın son günü başlayan tepki denemelerinin önünde öncelikle 9,150 olmak üzere sırasıyla 9,350 ve esas olarak 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,450 seviyesini kritik dirençler olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Aşağı yönde ise, öncelikle 9,000 olmak üzere 8,850 ve 8,750 puanın önemli destekler olarak öne çıkabileceğine inanıyoruz. Beklentimiz, hızlı gerilemenin ardından başlayan tepi hareketinin 9,450-8,850 bandındaki yatay dalgalanmalarla bir süre devam edebileceği şeklindedir.



Eur/Usd:
Gelen son makro verilerin seyri dolar lehine. Güçlü veriler ABD ekonomisinde işlerin yolunda gittiğini gösteriyor. Yumuşak iniş senaryosunu destekleyen veriler iş gücünde toparlanmaya işaret ederken ,geçen hafta Perşembe günü açıklanan ISM Hizmet PMI rakamı ise eylül ayında güçlü bir toparlanma ortaya koydu. Piyasadaki 51,7 olan beklentilerin ötesinde 51,5’ten 54,9’a artış kaydetti.
Bu hafta gelmeye başlayan FED üyelerinden ‘istenmeyen’ bir yavaşlamadan kaçınan "dengeli bir yaklaşım" şeklinde olmaya devam ediyor. Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi sonuçları parite hareketinde önemli olabilir. Güçlü veri FED’in faiz indirim hızını yavaşlatmasına neden olabilir, beklenti altında gelebilecek bir veri ise FED’in elini oldukça rahatlatabilir.
Gelen güçlü veriler FED faiz kararı için çizdiği ana resmi değiştirmese de spekülasyonların artmasına, neden olabilir. Teknik resimde , Dolar Endeksi için kritik destek noktası 101 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye üstünde tutunma dolar talebinin güçlü kalmasını bekliyoruz..
Bu sabah 1,097 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,108 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Bu hafta ABD ajandası daha baskın. ABD makro verileri parite hareketlerine tesir edebilir. Yarın açıklanacak TÜFE verisi beklentilerin üstünde gelirse dolar talebinin arttığını görebiliriz. Beklenti altında gelebilecek bir veri ise FED faiz indirimleri için yaratılan alanın kullanılması beklentisini tekrardan canlandırabilir..
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor. Dolar Endeksi 102,5 seviyelerinde. Enflasyon verileri haftanın kapanışını tayin edebilir.
Bu sabah 1,31 seviyesinde bulunan paritede 1,307 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,317 ve 1,325 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Ortadoğu’daki gelişmeler ve jeopolitik endişeler altın fiyatlarını etkileyen bir bacak, ABD makro veriler ve gevşeme süreci ise fiyatlamayı etkileyen diğer bacak.
Jeopolitik risklerin hala masada olması fakat haber akışında yaşanan zayıflama haliyle fiyatlamalar da görülen hareketinde sınırlı olmasını sağlıyor. ABD tarafından gelen güçlü makro veriler ve FED faiz indirim beklentilerinin törpülenmesi ise yükselişin devamını sınırlayan bir diğer neden olduğunu düşünüyoruz.
Bu hafta Jeopolitik taraftan gelebilecek haber akışının zayıflaması, altın fiyatlarının makro veri hassasiyetine geri dönmesini sağlayabilir. Yarın TÜFE, Cuma ÜFE… ABD enflasyon verileri haftanın manşetini atabilir. TÜFE’de manşetin 2,3%’e düşmesi, çekirdeğin ise 3,2% olarak kalması bekleniyor. Yüksek sonuç, altın için baskı anlamına gelebilir.
Dolar ve ABD 10 yıllık faizinin yükselmesi kar satışlarının görülmesine neden oluyor. Kısa vadeli destek noktası 2600 Usd olarak karşımıza çıkıyor.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.619 Usd seviyesindeki ons altında 2.615 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.635 ve 2.650 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD'de geçen hafta beklentiyi aşan tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda FED'in para politikasına dair beklentileri yeniden şekillendirmesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizi Ağustos'tan beri ilk kez yüzde 4 seviyesi üstünde kalıcılık arıyor. Yarın açıklanacak TÜFE verisi kısa yönü tayin edebilir. Güçlü veri seti ABD 10 yıllık faizinin yükselişine devam etmesine neden olabilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık olarak yazılabilir. Enflasyon beklentinin aksine sonuç üretti. Sırada S&P kararı var. Globalde ise tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Bu hafta ABD enflasyon verileri (TÜFE,ÜFE) önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Orta Doğu’daki olumsuz gelişmeler de lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden oluyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 275 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda +1 ile +4 cent; orta vadelilerde -1 ile +3 cent; uzunlarda -8 ile -9 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,59%, 6,66% ve 7,76% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş