Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ekonomi
Jeopolitik
Jeopolitik yeniden gündemde sıcak konu haline geldi. Bölgesel ve küresel barışın bozulması, barışın riski girmesi hiç arzu etmediğimiz bir durum. Tabii bir de Ortadoğu’daki gelişmelerin ekonomik sonuçlarının da olması kaçınılmaz.
Bu hafta ‘ekonomi odaklı fiyatlama mı olacak yoksa jeopolitik gündemi sürklase mi edecek’ sorusu başat soru bizce. Eğer Ortadoğu’daki gelişmeler mevcut çerçevesinde kalırsa piyasaya etkisi görece sınırlı kalabilir. Gelişmelerin çerçevesi genişlerse-derinleşirse piyasa fiyatlamada ekonomiyi değil jeopolitiği öne alabilir.
Ekonomi tarafında ABD enflasyon verisi ve FED toplantı tutanakları öne çıkıyor. FED tutanakları şu ana kadar açıklanmayan bir içerik ile karşımıza çıkarsa piyasada hareket yaratabilir. Aksi halde etkisi sınırlı kalabilir. Biz de etkisi sınırlı kalabilir tarafındayız. Enflasyon ise sürprize daha açık. Güçlü bir veri piyasada FED endişelerini artırabilir, risk iştahı azabilir. Zayıf bir veri ise enflasyon endişelerinin (aynı zamanda FED endişelerinin) azalmasını sağlayabilir. Böylece risk iştahı artabilir, Usd zayıflayabilir, tahvil faizleri gevşeyebilir.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti satır aralarında zayıf sinyal verse de bizce nette güçlü idi. Ancak piyasa olumlu tarafa odaklanmayı tercih etti. Tabii bir de ABD otomotiv sektöründe ilerleme olduğu haberinin de etkisi olduğunu belirtelim. Finansal varlıkların teknik olarak aşırı alım (örneğin Usd), aşırı satım (örneğin tahviller, kıymetli madenler) bölgelerinde olmaları da fiyatlamanın bir parçası oldu kanaatindeyiz.
Özetle yeni hafta jeopolitik müsaade ettiği ölçüde ABD verileri belirleyici olabilir diye düşünüyoruz. Gündem ekonomide kalırsa ABD enflasyonunu konuşabiliriz. Aksi halde jeopolitik çokça konuşulabilir ve risk iştahı baskılanabilir.
Petrol fiyatları yüzde 5 yükseliş ile başlıyor. Gelişmeler şu an bile ekonomilere etki etmeye başladı. Enerji fiyatlarında artış, enflasyon riski yaratıyor. Bir süredir FED’in çekincesinde yer alan petrol fiyatlarında artışın sürmesi daha sıkı para politikası anlamına gelebilir. O yüzden Ortadoğu’daki gelişmeler haftanın sıcak konusu bizce.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,7 civarı eksi. Asya’da hava biraz daha ılımlı. Hong Kong yatay, Japonya yüzde 0,3 civarı eksi. Çin hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,80%, Dolar Endeksi 106,2, ons altın 1.851 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta da Ortadoğu’daki gelişmeler kritik. Bir süre daha gündemi meşgul edebilir. Olayların yayılma ihtimali de söz konusu. Ekonomik alanda petrol fiyatlarındaki artış ilk etki olarak karşımıza çıkıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ekim programı yurt dışı yatırım toplantıları trafiği devam ediyor. 11-14 Ekim Marakeş, 19 Ekim Paris yatırımcı toplantıları bulunuyor. Sayın Şimşek’in bu çabalarının karşılık bulacağını düşünüyoruz.
Veri ajandası yoğun değil. O yüzden bu hafta global tarafın daha çok konuşulduğu bir hafta olabilir.




Usd/TL:
Geçtiğimiz hafta başında daha fazla talep gören Dolar Endeksi haftanın devamında güç kaybına başladı. Yeni haftaya da nötr başlıyor diyebiliriz. Cuma günü açıklanan ABD aylık istihdam verileri satır aralarında iyimserlik fiyatlamaya yol açacak unsurlar taşısa da nette güçlü sonuçlara işaret etti. Aylık işe girenler sayısı çok güçlü gelirken maaş artışlarında sınırlı bir gevşeme oldu. Piyasa ise bardağın dolu tarafına yöneldi. Yeni hafta ABD enflasyon verileri açıklanacak. Enflasyonun seyri piyasaların seyrini (Dolar’ın seyrini) tayin edebilir. Çarşamba günü ise FED toplantı tutanaklarının açıklanacağını belirtelim.
Lokal tarafta, ana resim değişim-dönüşüm-sadeleşme. Yeni haftaya makro veri trafiği zayıf. Mehmet Şimşek’in IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılması ve görüşmeler yapması bekleniyor. Şimşek, bir süredir yatırımcılarla bir araya gelerek yatırımcıların Türkiye ilgisini artırmaya çaba gösteriyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar TL bono piyasasında faizlerin normalleşme yolunda ilerlemesini sağlıyor. Gösterge tahvil faizleri 25-30% aralığına geldi. Merkez Bankası’nın sıkılaşmayı sürdüreceğini ve mevduatta sadeleşmenin süreceğini ne göz önüne alırsak tahvil faizlerinin biraz daha yükselmesi imlan dahilinde. Bu durum, TL sabit getirili kıymetlerin yatırımcıların dikkatini daha çok çekmeye başlamasını beraberinde getirebilir diye düşünüyoruz.
Bu hafta makro veri akışı zayıf ve Hazine ihalesi ajandada yer almıyor.
Globalde, merkez bankalarının hala şahin mesajlar vermesi tahvil faizlerinin yükseliş eğilimlerini sürdürmelerine yol açıyor. Ancak resmin iyi tarafı son faiz artışlarının yapılma ihtimalinin olması. Bu ise tahvil faizlerinin zirvelerine yakın olduğu anlamını da doğuruyor. Bu hafta ABD enflasyonu ve FED toplantı tutanakları piyasaların (tahvillerin) gündemini oluşturabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 26 baz puan azalarak ve 2 baz puan artarak %29,47 ve %26,64 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasasında zirve bölgede yatay hareketler... Hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında, BİST100 Endeksinin önce 8,150 bölgesindeki desteğe doğru bir düzeltme sergilediğini, ardından da bu kritik destekten gelen alımlarla yönünü tekrar 8,560'lardaki TL zirveye çevirmeyi başardığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda da, zirve bölgede yaşanan dalgalı hareketlerle, son dönemde yaşanan hızlı yükselişin yatay alandaki konsolidasyonunun devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.
Haftanın ana direnci olarak 8,560’lardaki TL zirveyi izlemeyi sürdürüyor ve bu önemli direncin aşılabilmesi halinde, yükseliş eğiliminin kademeli bir şekilde 8,750 ve 9,000 dirençlerine doğru devam etme olasılığını takip ediyoruz.
Diğer taraftan, ilk önemli destek olarak eski zirve 8,400 puanı takip ediyoruz. Bu bölgenin destek olarak korunamaması halinde ise, yatay düzeltmenin yeniden geçen hafta piyasanın destek bulduğu aşağı yöndeki kritik destek 8,150/8,200 aralığına doğru yönelme ihtimalini yüksek görüyoruz.



Eur/Usd:
Dolar Endeksi geçtiğimiz hafta başında 107,3 civarında idi. ABD verilerini fiyatlayarak sınırlı bir gevşeme kaydediyor. 106,2 civarında bu haftaya başlıyor.
Bu hafta Dolar’ın yeni zirveye mi yoksa daha aşağı mı hareket etme kararı verebileceğini düşünüyoruz. Zira ABD enflasyon verisi açıklanacak. Tabii Dolar’ın yön konusunda kararlı olabilmesi için enflasyon verisinin yön konusuna net sinyal vermesi gerebilir. Düşüşe işaret eden bir veri Dolar’ın değer kaybını işaret edebilir.
Enflasyon verisi Perşembe günü açıklanacak. Bir gün önce FED toplantı tutanaklarını karşılayacağız. Tutanaklarda, şu ana kadar FED üyelerinin söylemediği farklı bir ifade-yaklaşım olursa piyasada etkisi görülebilir. Öbür türlü tutanaklar sınırlı etki ile geride bırakılabilir.
Özetle Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri setinde bardağın dolu tarafını fiyatlayan piyasalar ABD enflasyon verisini bekliyor. Enflasyon verisi piyasa iyimserliğinin lehinde mi olacak yoksa aleyhinde mi gelecek sorusu haftanın konusu bizce. Tabii jeopolitik gelişmelerin de kritik olma riski masadaki sıcak konu. Son olarak hafta boyunca merkez bankalarının yetkililerinin çokça konuşmaya yapacağını belirtelim.
Dolar Endeksi için yukarı yönlü yükselişlerde 105,5 seviyesini önemli görüyoruz. 105,5 üzeri fiyatlamalarda ara ara düzeltmeler ile birlikte 110 seviyesine doğru yükseliş görülebilir.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,053 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Parite, ABD verilerinin güdümünde hareket etmeyi sürdürüyor. Bu hafta ABD enflasyon verisi belirleyici olabilir. enflasyonun düşüş kaydetmesi Gbp lehine çabanın sürmesini sağlayabilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,219 seviyesinde bulunan paritede 1,20 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,23 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Kıymetli madenler ekonomik ve jeopolitik başlıklarla fiyatlanıyor. Güvenli liman fonksiyonlarını ortaya koymak için uygun haber akışı söz konusu. Ekonomi tarafında ABD istihdam veri setinin nette güçlü olmasına rağmen yatırımcıların maaş artış hızındaki yavaşlamaya odaklanması destek sağlıyor. Jeopolitik tarafta ise Filistin-İsrail çatışmaları dikkat çekiyor. Hem bölgenin yapısında hem olayların şiddet dozunun yüksek olmasından ötürü sıçrama, genişleme riski bulunuyor. Bu sebeple bu hafta jeopolitik, ekonominin önüne geçebilir. Bu risk söz konusu.
Gündemde ekonomi ana konu olmayı sürdürürse, ABD enflasyon verileri konuşulup fiyatlanabilir. Güçlü veri zayıf kıymetli maden anlamına gelebilir. Teknik resimde aşırı satım noktalarına yaklaşan değerli metalde tepki hareketi görebileceğimizi ifade etmiştik.
Bu sabah 1.851 Usd seviyesindeki ons altında 1.845 ve 1.832 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.860 ve 1.875 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, ABD verileri tahvil yatırımcısı aleyhine sonuç üretiyor. Ana resimde yükseliş ihtimali korunuyor. Ancak Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi düşüşe işarete ederse tahvil faizleri aşağı meyil gösterebilir. Aksi halde yukarı hareket soluksuz sürebilir. Yine de FED sıkılaşmasının sonlarına yaklaşılıyor olması tahvil faizlerinin zirvelerine yakın olduğu anlamına geldiği kanaatindeyiz. Bir de jeopolitik bu hafta çok konuşulabilir. O yüzden tahvil faizleri buraya göre de hareket edebilir.
Yurtiçi piyasalarda, global tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi Türkiye eurobondlarına da benzer baskı yaratıyor. Bu hafta lokal ajanda yoğun değil. O yüzden global fiyatlara daha çok tesir edebilir. Kaldı ki Ortadoğu’daki gelişmeler çok sıcak; tatsız gelişmelere kapı aralayabilir. Jeopolitik öne çıkmak ise ABD enflasyon verisi ve FED tutankları haftanın belirleyicisi olabilir.
CDS 407 ile haftayı tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-5 cent; orta vadelilerde 14-39 cent; uzunlarda 37-49 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,70%, 8,95% ve 9,44% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.