Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bu sabah açıklanan Çin ÜFE verisi ülkede deflasyonun derinleştiğini işaret etti. Son veri yüzde -1,8, önceki veri -0,8. TÜFE ise belirgin olmaktan uzak, yıllık oran yüzde 0,6 seviyesinde. TÜFE, ekonomideki canlılığın zayıf olduğunu da işaret ediyor. Ülke yönetiminin ekonomiyi canlandırmak için ortaya koyduğu çabaların istenen sonuçları yaratmaktan uzak olduğu sinyali de veriyor.

Japonya’da ise 2. çeyrek (nihai) büyüme verisi yüzde 2,9 olarak açıklandı. Önceki veri yüzde 3,1 idi ve 3,2’ye çıkması bekleniyordu. Japonya ekonomisi hız anlamında beklentilerin altında kaldı, güç kaybı sinyali verdi.

 

Hafta Asya’dan gelen keyifsiz haberlerle başlıyor. Haftanın odak noktası ise ABD TÜFE verisi. Piyasa geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerini sindirecek, ABD TÜFE verisini ve FED faiz kararını bekleyecek-fiyatlayacak.

 

- ABD ekonomisi Ağustos ayında istihdam yaratmada oldukça zayıf performans ortaya koydu. Piyasanın ‘165 bin kişi işe girmiştir’ tahminine karşılık sonuç 142 bin oldu. Üstelik bir önceki ayın verisi aşağı yönde revize edildi; 114 binden 89 bine indirildi. Temmuz ayı bilinenden daha tatsız geçmiş.

- İşsizlik oranı ise hafif iyileşti. Yüzde 4,3 olan veri 4,2 seviyesine indi. Sonuç beklentilerle aynı oldu. İşsizliğin hız kesmesi piyasa ve FED için ‘istihdamda kırılma olabilir stresinin’ daha da artmamasını sağladı.

- Ortalama saatlik kazançlar ise önceki veriden ve beklentilerden hafif yüksek geldi (yüzde 3,8). Maaş artışlarının hızı enflasyon trendini etkileyen unsurlardan biri.

-

Cuma günü açıklanan veri seti karışık sinyaller verdi. Piyasa ise manşet rakamdaki düşüşe odaklandı. Yumuşak-sert iniş ve resesyon riski olasılıklar. Şu an yumuşak iniş senaryosu önde. Buna paralel olarak FED faiz indirimine dair beklentiler benzer dağılımla sürdü. CME anketine göre katılımcıların 2/3’ü FED’in 25 baz puan indirim yapmasını bekliyor. 1/3’ü ise 50 baz puan indirimi olası görüyor. Konsensüs halinin olmaması FED kararı yaklaştıkça konsensüsün sağlanması için zamanın daraldığını ve olası fiyat hareketlerini beraberinde getirebilir. Muhtemelen 25 baz puan ana beklenti olacak ve 50 baz puana göre pozisyon alanlar pozisyonlarını daha az iştahlı hale revize edecekler. FED yetkilileri faiz indirim döneminin ile adımı için büyük bir adımla başlama sinyali vermiş değiller. Kısaca 25 baz puan konsensüs halini alırsa (mevcut veriler ışığında biz almasını bekliyoruz) risk iştahı biraz baskı hissedebilir. 18 Eylül’deki (beklenen) faiz indiriminden sonraki faiz indirim adımlarının hızı-miktarı verilere bağlı olmaya devam edecek.

 

Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Veri, haftanın en kritik verisi. Sonuca bağlı olarak piyasa risk iştahı ve FED’e dair beklentiler değişebilir.

 

Perşembe günü Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını açıklayacak. Piyasa politika faizinde 25 baz puan indirim bekliyor. Refinansman ve marjinal fonlama faizlerinin ise 60’ar baz puan inmesi ve sırasıyla %3,65 ve %3,90 olması öngörülüyor. Karardan 30 dakika sonra Başkan Lagarde konuşacak ve soruları yanıtlayacak.

 

İngiltere 10 milyon emeklinin yakıt yardımını kesmeye hazırlanıyor. İşçi Partili başbakan popülist olmayan politikalara hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. Amaç 1,5 milyar pound tasarruf sağlayarak 22 milyara ulaşan bütçe açığını azaltmak. OPEC+, küresel ekonomi yavaşlama sinyali verirken üretim kısıtı ile petrol fiyatlarını tutmaya çalışıyor.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,4 aralığında artı. Asya piyasalarında görünüm negatif. Hong Kong %1,8 civarında, Japonya %2,1 civarında, Çin %0,8 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,74, Dolar Endeksi 101,2 ons altın 2.497 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, Fitch kredi notumuzu 1 basamak artırdı. Görünümü ise nötr’de tuttu. Kararın lokal varlıklara sınırlı olumlu katkı yapmasını bekliyoruz. Hazine bu hafta 4 ihale ile Eylül ayı borçlanma programına başlayacak. İşsizlik oranı, sanayi üretimi, cari açık haftanın verileri.

 

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Haftaya Çarşamba günü FED faiz kararını açıklayacak. Piyasa, FED’in ilk faiz indirim miktarı konusunda netleşmiş değil. 25 veya 50 baz puan indirim olabilir yönündeki fikir ayrılığı devam ediyor. 25 baz puan indirimin ihtimali 2/3 olarak önde olmayı sürdürüyor. Piyasa 1/3 oranında 50 baz puana ihtimal veriyor olsa da bunun FED tarafında bir karşılığının olduğu bir soru işareti. Şu ana kadar FED yetkilileri faiz indirim dönemine güçlü bir başlangıç sinyali vermiş değiller.

Cuma günü açıklanan istihdam veri seti istihdamdaki zayıflığı işaret etti. FED’in geç kalma riski speküle ediliyor.

Fiyatlamada ise Dolar Endeksi kısmen zayıf görünüm sergilese de mevcut seviyelerinden çok uzaklaşmıyor. Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Sonuç, hem piyasa hem FED için kritik.

Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin üzerinde kalma çabası devam ediyor. 101 seviyesi üstünde kalıcılık 102-103 seviyesi tepki hareketini destekleyebilir.

İç tarafta, geçtiğimiz hafta TÜFE, OVP, Fitch gözden geçirmesi ile dolu dolu geçti. TÜFE beklentiler dahilinde geldi. Yıllık oran 52% seviyesine gevşedi. OVP güncellendi, parametreler revize edildi. Fitch kredi notumuzu 1 basamak artırdı. Görümünü ise ‘nötr’de bıraktı. TÜFE ve OVP heyecan yaratmadı. Fitch’in bir miktar olumlu etki yapacağı kanaatindeyiz. TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,01 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Fitch kredi notumuzu bir basamak yükseltti. Normalleşme programı için lehte olarak yorumluyoruz.

Hazine bu hafta 4 ihale ile Eylül ayı borçlanma programına başlıyor. Bugün 12 ay ve 4 yıl (TLREF) vadeli tahviller ihraç edilecek.

Ana resimde tahviller cazip olmayı, potansiyel taşımayı sürdürüyor. Ancak TCMB’nin şahin duruşu TL faizlerin yüksek olma halini devam ettiriyor.

Globalde, FED faiz indirimi bekleniyor, tahvil faizleri aşağı meylini koruyor. ABD istihdam zayıf geldi, gözler Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisinde.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan düşüş ile %40,77 ve 1 baz puan artış ile %28,80 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Piyasadaki satış baskısı etkisini devam ettiriyor... Cuma günü satıcılı seyrin devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,67'lik gerilemeyle 9,771 puandan yaptığını görüyoruz. Haftalık bazda ise, değer kaybı %0,63 olarak gerçekleşti.

Genel olarak baktığımızda ise, haftanın ilk günü yaşanan yükselişin başarısız kaldığı ve psikolojik 10,000 eşiğinin üzerinde kalıcı hareketler yapmakta zorlanan piyasadaki zayıf seyrin haftanın son günü ivmesini artırdığını söyleyebiliriz. Yaşanan satıcılı seyir, majör sektör endekslerinin geneline yayılırken, XBANK %2,58'lik kayıpla öne çıktı, XUHIZ Endeksindeki kayıp %1,54, XUSIN Endeksindeki kayıp ise, %1,16 olarak gerçekleşti.

Önümüzdeki süreçte ise, öncelikle psikolojik 10,000 eşiği olmak üzere, esas olarak 10,200 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşmadıkça, piyasadaki toparlanma çabalarının "tepki" kalıbından kurtulmasının zor olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu noktada Cuma günü piyasa kapandıktan sonra Fitch den gelen kredi not artışı haberinin, piyasanın önümüzdeki süreçteki yönü ve yukarı yöndeki çabaların gücünü test etme açısından önemli bir sınav özelliğinde olduğunu söyleyebiliriz.

Aşağı yönde baktığımızda da, öncelikle 9,700/750 bandı olmak üzere, son "dip" 9,500 seviyesini önemli destek eşikleri olarak takip etmeyi sürdürüyoruz. 9,500 bölgesi altındaki kalıcı hareketlerde ise, orta vadeli resimde 8,500 bölgesinin ajandaya girme riski bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

ABD istihdam veri seti karışık sinyal verdi. Aylık istihdam edilenlerin sayısı beklentilerin belirgin altında geldi. Geçen ayın rakamından ise daha iyi idi. Geçen ayın rakamı 114 binden 89 bine revize edildiğini belirtelim. Veri setinde işsizlik oranı önceki veriye (4,3%) göre hafif düştü (4,2%). Ortalama saatlik kazançlar ise yüzde 3,8 ile beklentinin (3,7) ve önceki verinin (3,6) az üzerinde geldi. Yaratılan istihdam belirgin zayıf, işsizlik hafif azaldı, ortalama kazançlar hafif yüksek sonuçlandı. Dikkati ise manşetteki zayıflık çekti.

Piyasa ABD istihdamındaki zayıflıktan ötürü FED 50 baz puan indirim yapabilir ihtimalini hala koruyor. CME verisine göre katılımcıların 1/3’ü söz konusu ihtimali olası görüyor.

FED ise şu ana kadar faiz indirimi dönemine güçlü bir başlangıç yapma sinyali vermiş değil. Üstelik faiz indirimi döneminin hangi hızda ilerleyeceği de net değil. Bilinen sözü tekrarlayalım, makro verilere bağlı seyir devam ediyor.

Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Çarşamba 15:30’da veriyi karşılayacağız.

Perşembe günü Avrupa merkez bankası ECB, faiz kararını açıklayacak. Piyasa politika faizinde 25 baz puan indirim bekliyor. Refinansman ve marjinal fonlama faizlerinin ise 60’ar baz puan inmesi ve sırasıyla %3,65 ve %3,90 olması öngörülüyor.

Zayıf ABD istihdamı, ECB faiz indirim ve FED 25-50 bps indirim spekülasyonu, ABD TÜFE beklentileri ile haftaya başlıyoruz. Yön net değil. Doların hafif baskısı ile haftaya başlıyoruz.

Dolar Endeksi 101 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. 102,7 ve 103,4 ilk direnç seviyeleri olabilir. 103,4 seviyesine kadar yükseliş tepki olarak yorumlanabilir. 101 seviyesi altında fiyatlamalara geçilmesi halinde teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.

Bu sabah 1,108 seviyesindeki paritede 1,097 ve 1,094 seviyeleri gün içi destek; 1,112 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’de bütçe açıklarını azaltma çabası, ABD’de ise FED faiz indirimi tartışılıyor; ABD TÜFE datası bekleniyor. Diğer bir konu ise BOE’nin portföyündeki kıymetlerin itfa tutarı.

Bu sabah 1,313 seviyesinde bulunan paritede 1,31 ve 1,306 seviyeleri gün içi destek; 1,316 ve 1,32 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Altın fiyatlarını etkileyen Dolar Endeksi (DXY) ve ABD tahvil faizleri mevcut seviyelerinden çok uzaklaşmıyor. Jeopolitik taraf ise sıcak. Ancak sıcaklık seviyesi pek değişmiyor veya piyasa olan değişimlere de fazla reaksiyon vermiyor.

DXY ve ABD tahvil faizlerindeki ‘sakin’ seyrin sebebi gelen verilerin ekonomideki mevcut ılımlı yavaşlama halinin sürdüğü ve FED beklentilerinin aynı tonda kaldığı sonucunu doğurması. Son istihdam verisi yavaşlamada ipin ucu kaçabilir mi spekülasyonu yaratsa da mevcut durumda yavaşlama yumuşak olacak beklentisi hakimiyetini koruyor.

Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Verinin sonucu piyasa ve FED için yol gösterici olabilir. Bu sabah itibari ile 25 baz puan faiz indirimine piyasa 2/3 ihtimal veriyor.

Altın 2.500 Usd seviyesi civarında fiyatlamalara devam ediyor. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.497 Usd seviyesindeki ons altında 2.475 ve 2.465 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.500 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

Genel olarak tahvil faizleri yatay seyir izliyor. Bu hafta ABD hazinesi 3-10-30 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek. Diğer yandan ABD TÜFE verisi açıklanacak. Haftaya ise FED faiz kararını karşılayacağız. ABD verim eğrisi normalleşiyor. Olası FED faiz indirimleri 2 yıl vadeli tahvil faizini 10 yıl vadelinin altına indirdi. Ama hala 5 yıl vadeli tahvilden yüksek. Gidilecek yol hala var diye düşünüyoruz.

İç tarafta, Fitch kredi notumuzu 1 kademe yükseltti. Kararın sınırlı olumlu etki yapmasını bekliyoruz. Diğer yanda ise geçtiğimiz hafta açıklanan OVP yer alıyor. OVP yeni metriklerle karşımıza çıktı. Piyasa nötr diyebileceğimiz reaksiyon verdi.

Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 24-39 cent; uzunlarda 36-40 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,17%, 6,63% ve 7,63% oldu.

 

 

 

 

  
Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş