Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda geçen hafta ABD tarafından gelen makro verileri özetleyerek başlayalım. Geçen hafta ekonomik öncü göster ISM (hizmet, imalat) verilerini aldık. Hem hizmet hem imalat tarafında gelen veriler beklenti altında kaldı. Özellikle hizmet tarafında gelen veri, haziran ayında siparişlerdeki azalmayla 4 yılın en büyük daralmasını kaydetti. İstihdam verilerine göz attığımız zaman; işgücüne katılım, saatlik ücretlerdeki artış beklentiler seviyesinde kalırken, işsizlik oranı %4’ten %4,1’e yükseldi. İstihdam piyasasında soğuma sinyalleri geldi.
Kısaca, ABD ekonomisi arka planda soğuma sinyali verdiğini düşünüyoruz. İstihdam piyasasında bozulmanın devam etmesi durumunda FED’in öncelik sıralamasında bu konunun en üste çıkacağını düşünüyoruz.
Bu hafta piyasaların odak noktası ABD tarafından gelecek olan TÜFE/ÜFE verilerinde olacak. FED faiz politikaları için belirsizlik devam ederken Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi, yön konusunda netlik sağlayabilir. Diğer taraftan Cuma günü ABD’de Q2 bilanço sezonu başlıyor. ABD enflasyonla mücadelede sıkı para politikası uygulamaya uzun bir süredir devam ediyor. Sıkı para politikasının gecikmeli etkileri son makro verilerde belirginleşmeye başladı. Bilanço sezonunda şirket karlılıkları ve mevcut koşullara dayanıklılık piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.
Fransa’da ikinci tur seçimler geride kaldı. Fransa parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci olurken hiçbir büyük partinin çoğunluğu elde edememesi kilit parlamento senaryosunu öne çıkardı. Le Pen’in partisinin beklenenin altında kalması ve solun tek başına hükümet kuramaması piyasalar için olumlu sonuç doğurabilir. Bir süre daha belirsizlikler devam edecek gibi görünüyor. İngiltere tarafında işçi partisi “konut inşaatlarını” programında öne çıkarıyor. Altyapı yatırımları da konuşulan konular arasında.
Asya tarafında, Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizlerdeki kontrolünü artırmak için geçici tahvil alımı ve ters repo işlemlerine başvuracağını açıkladı. Çin tarafında yarın ÜFE/TÜFE verilerini alacağız.
Bugün ve yarın Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre sunumları takip edilecek (saat 17:00).
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,15-0,30 aralığında artı. Asya piyasalarında Hong Kong %0,5 civarında, Çin %0,1 civarında eksi, Japonya %1,5 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,28, Dolar Endeksi 105, ons altın 2.364 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, dün Hazine 9 ay vadeli bono ve 7 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte 19,7 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi. 9 ay bono ihalesinde basit faiz yüzde 46,15, bileşik faiz yüzde 48,63, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilde dönemsel faiz yüzde 23,38 olarak kaydedildi. Hazine bugün 4 yıl vadeli TÜFE ve sabit kuponlu tahvilleri ihale edecek.
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor. Uygulanan rasyonel politikalar yatırım ortamının iyileşmesine, yabancı yatırımcının güveninin artmasına neden oluyor. Sıcak paradan ziyade doğrudan gelen yabancı yatırımlarını daha önemli ve değerli buluyoruz.
Yarın Sanayi üretimi ve Cuma cari denge verileri açıklanacak.





Usd/TL:
Geçen hafta Powell ve zayıf gelen ABD verileri risk iştahını artırdı. Hafta bugünden itibaren hareketlenmeye başlayabilir. Bugün ve yarın Powell’ın Kongre sunumları olacak. Sunumlarda, piyasalar sıkılaşma sürecinin ne zaman sona ereceği ile ilgili ipuçları arayacak. Perşembe günü ise gözler ABD TÜFE, Cuma ABD ÜFE verilerinde olacak.
Veri sonuçları Dolar Endeksinde devam eden sıkışmanın sonlanmasına neden olabilir. Geçen hafta Dolar Endeksi yüzde 1’e yaklaşan düşüşle haftayı 104,87 civarında tamamladı. Endeks bir süredir ifade ettiğimiz sıkışmayı aşağı yönde geriye bırakma sinyali veriyor. Dolar endeksi (DXY) bant aralığı 104,5-106 olarak takip ediyoruz. Kırılım yönünde hareket hızlanabilir.
İç tarafta, beklenti altı gelen enflasyon verisi sonrası piyasa erken faiz indirimi spekülasyonuna başladı. TCMB Başkanı Karahan ise bu risk gördü ve hızlı reaksiyon verdi. Faiz indiriminden söz etmek için çok erken olduğunu belirtti. TCMB’nin enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar görene kadar sıkı duruşuna devam edeceğini düşünüyoruz.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,71 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı 9 ay vadeli bono ve 7 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte 19,7 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi. 9 ay bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 48,63, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilde dönemsel faiz yüzde 23,38 olarak kaydedildi. Hazine bugün 4 yıl vadeli TÜFE ve sabit kuponlu tahvilleri ihale edecek.
TL sabit getirilere ilgi sürüyor. Enflasyon Mayıs ayında zirvesini gördü. Ardından düşüş dönemine girdik. Haziran enflasyonu beklenenden düşük gelince iyimserlik arttı. Tahvil talebi de buna eşlik etti. 2 yıllık gösterge kıymetin faizi yılın başından bu yana ilk kez yüzde 40 seviyesinin altına indi.
Enflasyonla mücadelede TCMB şahin mesajlar vermeyi sürdürüyor. Bu ise enflasyon trendine dair risklerin aşağı yönde olacağı sinyali anlamına geliyor. Tahvil alıcıları için destekleyici sinyal olarak yorumluyoruz.
Globalde, ABD kaynaklı haber akışı ile geçtiğimiz hafta olumlu geçti. ABD tahvil faizleri sınırlı gevşedi. Yeni hafta Powell ve ABD verileri takip edilecek. Geçtiğimiz hafta gibi sonuçlar alınması iyimserliğin (= tahvil faiz düşüşü) devamını sağlayabilir. Perşembe günü ABD-TÜFE verisi sonucunun zayıf gelmesi ABD tahvil talebinin artmasına ve alıcıların daha iştahlı olmasına neden olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan artış ile %39,77 ve 4 baz puan azalış ile %27,27 seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,800 desteği üzerinde dalgalı hareketler devam ediyor... Haftanın ilk günü dalgalı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında, BIST100 Endeksinin günü %0,11'luk artışla 10,864 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, sabah seansına 11,000 bölgesine doğru yükselişle başlamasına rağmen bu hareketi sürdüremeyen piyasada endeksin günün büyük bir bölümünü yatay alandaki dalgalı hareketlerle tamamladığını söyleyebiliriz. Yaşanan bu süreçte XBANK Endeksi %0,82 değer kazanırken, XUSIN Endeksinin %0,26 değer kaybettiğini görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda da, ana destek olarak 10,800’leri takip etmeyi sürdürüyor ve bu bölge korunabildiği sürece, yukarı yöndeki yeni zirve denemelerinin ajanda içinde kalmaya devam etmesini bekliyoruz.
Diğer taraftan, aşağı yönde ise, zirveden gelen ve 10,800’lerin geçilmesiyle yukarı yönde aşılan kısa vade alçalan trendin eski direnci 10,650\700 bölgesini uzun yönlü pozisyonlar için stratejik bir stop seviyesi olarak izlemeyi öneriyoruz.




Eur/Usd:
Geçtiğimiz hafta ABD tarafından gelen makro verilerde güç kaybı yaşandığı görüldü. Yaşanan güç kaybı FED faiz indirimi beklentilerin artmasına neden oldu.
FED temkinli duruşunu sürdürse bile, piyasalar sene sonuna kadar iki adet faiz indirimi beklentisini koruyor. 2 Temmuz’da 106 seviyelerine kadar yükselen Dolar Endeksi gelen makro veriler ışığında 104,8 seviyesine kadar geriledi.
FED Başkanı Powell, yarın ABD Kongresi’ne sunum yapacak ve soruları yanıtlayacak. Çarşamba günü ise Temsilciler Meclisi’nde konuşacak. Başkanın çizeceği çerçeve piyasaların iştahını da belirleyecek.
Perşembe günü ABD TÜFE manşet-çekirdek, Cuma ÜFE manşet-çekirdek sonuçları piyasalar tarafından önem az ediyor. TÜFE’nin manşette yüzde 3,3’den yüzde 3,1’e inmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,4 olarak sabit kalması bekleniyor. ÜFE’de ise hem manşet hem çekirdekte hafif artış bekleniyor.
Paritede ana yaklaşım merkez bankaları ve uyguladıkları faiz oranı olarak karşımıza çıkıyor. FED’in Avrupa Merkez Bankasının girdiği gevşeme patikasına yaklaşması, paritede yukarı isteği artırabilir, dolar talebini azaltabilir.
Dolar gücünden sınırlı kayıp yaşıyor. Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere tarafında işçi partisinin iktidara gelmesinden sonra hangi politikaları izleyecekleri önemin koruyor. işçi partisi “konut inşaatlarını” programında öne çıkarması, alt yapı harcamalarının artmasını sağlayabilir. Ekonomiye canlılık getirebilir. Bugün Powell, Kongre’de para politikası sunumu yapacak, soruları yanıtlayacak. Haftanın son 2 günü ise TÜFE ve ÜFE açıklanacak. Haber akışı piyasaların risk iştahını belirleyecek.
Dolar gücünden sınırlı kayıp yaşıyor. Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.
Bu sabah 1,281 seviyesinde bulunan paritede 1,278 ve 1,275 seviyeleri gün içi destek; 1,284 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Kısa vadede Powell ve makro verilerde yaşanan güç kaybı altın alıcılarını destekliyor. FED faiz indirim beklentilerinin artması ve reel getirililerde yaşanan düşüş dolar talebini azaltırken değerli metali ön plana çıkardı.
Dün altın fiyatlarında kar satışı görüldü, 2.350 Usd’ye kadar gerileme yaşandı. Powell Kongre’de konuşacak (bugün ve Çarşamba), ABD enflasyonu açıklanacak (Perşembe TÜFE, Cuma ÜFE). Ons altın kısa vade de kritik direnç 2.380 Usd’ye kadar yükseldi. Beklenti altında gelebilecek bir TÜFE verisi 2.400 Usd seviyelerinin üstünde tutunmayı gündeme getirebilir.
Mevcut dinamik ile altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor. O yüzden kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.
Bu sabah 2.364 Usd seviyesindeki ons altında 2.350 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.390 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Son makro veriler ABD ekonomisinin kondisyonunda güç kaybını işaret etti. Tahvil yatırımcısı tahvillerde alıcı oldu, tahvil faizleri düştü. Yeni hafta da yine makro veriler ve Powell üzerinden fiyatlama yapılacak. Son gelen verilerin ABD ekonomisinde çarkların zorlandığına işaret etmesi ve istihdam piyasasında yaşanan soğuma ABD 10 tahvil faizinin yukarı hareketi sınırlıyor. ABD 10 yıllık tahvil fiyatları dip çalışması yapıyor görünümünde.
Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisinin beklenti altında kalması ABD 10 yıllık tahvil fiyatlarının yukarı hareketine, talebin daha güçlü olduğu bir trend değişimine neden olabilir.
İç tarafta, gri listeden çıkış, not artırımı gibi konular ajandayı olumlu kılıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -4 ile +3 cent; orta vadelilerde 1-4 cent; uzunlarda -2 ile +3 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,18%, 7,00% ve 7,77% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş