Makro veriler piyasa algısını değiştiriyor. ABD istihdam veriler geçtiğimiz hafta çok konuşuldu ve fiyatlandı. ADP özel sektör verisini güçlü gelmesi havayı biraz gerse de Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti, ISM hizmet, fabrika siparişleri yatırımcılara moral verdi.
ABD istihdam tarafında işe Aralık ayında işe girenlerin sayısı beklentilerden iyi geldi. Saatlik kazançlar ise düştü. Piyasa kazançların artış hızının düşmesine odaklandı. Diğer yandan ISM hizmetin 50 kritik eşik seviyesinin altına inmesi de yavaşlama emaresi olarak yorumlandı.
Son dönemde güçlü veri değil zayıf veri moral veriyor, risk iştahını artırıyor. Zira yüksek enflasyon dönemindeyiz. Güçlü veri daha fazla parasal sıkılaşma demek. O yüzden yavaşlamaya işaret eden zayıf veriler enflasyon düşüşü, daha fazla şahinleşmenin engeli anlamına geliyor, böyle okunuyor. Cuma günü yaşanan seyir kısaca bu şekilde tarif edilebilir.
Cumadan hareketle piyasaların yeni haftaya moralli başlayacağını söyleyebiliriz. Bu tahmin kısa vade için de geçerli olabilir. Önümüzdeki ilk parametre ABD TÜFE verisi (bu Perşembe). Veri rahatsız edici şekilde gelmez ise piyasaların iştah konusunda istekli olabileceğini söyleyebiliriz. Tersi ise isteksizliği, baskıyı beraberinde getirebilir.
Bu hafta veri trafiği çok yoğun değil. Önemli birkaç veri var. En önemlisi ise ABD TÜFE verisi. Merkez bankaları tarafında ise konuşmalar, raporlar yer alıyor. En önemlileri Powell yarın konuşacak, Perşembe ECB bülteni yayımlanacak. TÜFE odağında bir hafta olabilir diye düşünüyoruz.
Cuma ABD borsaları yüzde 2’nin üzerinde primle kapattı. Avrupa’da da hava ABD kadar olmasa da iyi idi. Yüzde yarım 1-1,5 civarında kazançlar elde edildi. Tahvil faizleri belirgin gevşedi. Kıymetli madenler talep gördü. Usd ise günün kaybedeni oldu.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde yarıma yakın artı. Asya da pozitif. Japonya ve Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1,5 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,56%, Dolar Endeksi 103,6, ons altın 1.877 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 4,5’e yakın yükseldi. TL Tahviller yatay kaldılar. Eurobondlar sınırlı fiyat artışı gördü. TL ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
Liralaşma kapsamında TCMB menkul kıymet tesisi 5%’den yüzde 10’a çıkardı. Diğer yandan bankaların mevduatlarındaki, TL mevduat oranı 70,60,50 olarak yeni yüzdesel oranlara göre takip edilecek.
Bu hafta, nakit bütçe dengesi, sanayi üretimi, işsizlik oranı, cari açık açıklanacak.
Usd/TL: Geçtiğimiz haftaya ABD istihdam verileri damga vurdu. Çarşamba gününden itibaren hareket yarattılar. Çarşamba günü güçlü sonuçlar piyasa üzerinde baskı yarattı. Cuma ise hava terse döndü. Tarım dışı istihdam veri seti karışık sonuçlara işaret etti. Hem zayıf hem güçlü sonuçlar vardı. Zayıf veriler biraz daha fazla idi bir de ISM hizmet, fabrika siparişleri de beklentileri karşılayamadı. Piyasa riskli varlıklara yöneldi. Para piyasalarında belirgin hareketler oldu. Usd yüzde 2 civarında güç kaybetti.
Dolar Endeksi yeni haftaya 103’ün biraz üzerinde başlıyor. Yeni haftada veri akışı çok yoğun değil. Merkez bankalarından gelecek açıklamalar da benzer trafiğe sahip. Bu haftanın konusu ABD TÜFE verisi olabilir.
Lokal tarafta EYT, KGF, maaş zamları netleşti. Son olarak orta gelir grubuna yönelik düşük kredi desteği verilecek. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor. Bunlar TL’yi biraz zorlayabilir.
Kur bu sabah 18,78 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,75 ve 18,70; yukarıda 18,79 ve 18,82 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Cuma günü ABD’de açıklanan veriler piyasalara moral verdi. Enflasyon endişeleri dolayısı ile FED endişeleri azaldı. Risk iştahı arttı. Bunların tahvil faizlerine yansıması ise düşüş şeklinde oldu. Gelişmiş ülke tahvil faizleri belirgin aşağı gelerek günü kapattılar. Yeni haftada ABD TÜFE verisi önemli olabilir. Cuma günü açıklanan verilerin beklenen etkisi görülürse enflasyon olumlu sürpriz yapabilir.
Lokal tarafta mali kararlar (EYT, KGF, maaş zamları) bütçe dengesi üzerinde zorlayıcı etki yapabilir. Bunun ise kamu borçlanmasını artırması mümkün olabilir.
Tahvil-bono piyasası alıcılı yapısını koruyor. Gösterge tahvil faizleri tek haneli seviyelerde seyrediyor. Menkul kıymet tesis etme oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Tahvillere olan iştah artabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla yatay %9,36 ve yatay %8,57 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Haftaya başlarken ilk önemli direnç noktası olarak 5,550 seviyesini izliyoruz... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin 5,750 ara direnç noktasından oluşturduğu realizasyon eğiliminin, geçtiğimiz hafta BIST 100 Endeksi'nde son ayların en yüksek volatilitesini oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Cuma günü 5,000 desteğinde yaşanan tepki alımlarına rağmen haftalık periyotta -%3.03 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, haftaya başlarken 5,550 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 5,550 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda sert düzeltmenin ardından yeniden 5,750 zirvesini aşma denemeleri gündeme gelebilir.
Seans içi geri çekilmelerde 5,250 seviyesini ilk önemli destek olarak izliyoruz. Geri çekilmelerinde 5,250 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye altına olası gerilemelerin ise yukarı atakların ardından piyasada yeniden aşağı baskı yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme ise yeniden 5,000 ve 4,750 desteklerini gündeme getirecektir.
Eur/Usd: Cuma günü ABD’de açıklanan veriler piyasaları rahatlattı. Enflasyon endişeleri azaldı, FED endişeleri azaldı. Riskli varlık talebi ise arttı. Günün kaybedeni ise Usd oldu.
ABD tarım dışı istidam veri setinde hem beklenti üstü hem altı sonuçlar görüldü. Maaş artışındaki düşüşe piyasalar odaklandı. Ayrıca ISM hizmet, fabrika siparişleri de beklentilerden zayıf geldi. Özellikle ISM hizmet 50 seviyesinin altına indi.
ADP istihdam raporunun güçlü sonucunun Usd lehine yarattığı hava tersine döndü.
Geçtiğimiz haftayı istihdamla kapatan piyasalar yeni haftada ABD TÜFE verisine odaklanabilir. Ekonominin yavaşlama kaydettiğini sinyalleyen veriler dikkate alındığında Perşembe günü enflasyon verisi düşüş trendini koruyabilir (7,1%’den 6,5%’e).
Avrupa tarafında geçen haftaki enflasyon verileri bölgede enflasyonun düşüşe geçtiğini gösteriyor. Hem ülkeler bazında hem birlik bazında enflasyon aşağı geldi. AB TÜFE oranı 9,2% seviyesine indi; önceki veri 10,1% idi.
Dolar Endeksi yaklaşık 200 bp düşüşle 103,6 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,068 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,071 ve 1,075 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı yukarı seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: Veri trafiğinde, merkez bankası konuşmalarında İngiltere tarafı cılız kalıyor. Çoğunluklar ABD kaynaklı haberler fiyatlara dahil oluyor. Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verileri fiyatlandı, bu hafta ise ABD TÜFE verisi çerçevesinde fiyatlama olabilir.
Cuma günü ABD istihdamı kadar ABD ISM ve fabrika siparişleri de piyasaları yönlendirdi. Zayıf gelen veriler piyasalara moral verdi. Enflasyon endişeleri azaldı. Yatırımcılar riskli varlıklara yöneldi. Usd talebinin azalması ile diğer paralar rahatladı. Dolar Endeksi yüzde 2 civarında düşüş kaydetti. Endeks bu sabah 103,6 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,213 seviyesinde bulunan paritede 1,21 ve 1,207 seviyeleri gün içi destek; 1,216 ve 1,219 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı yukarı seyir bekliyoruz.
Altın: Enflasyon endişelerinin azalması riskli varlıklar için olumlu. Kıymetli madenler de benzer etkiyi yaşıyor.
Cuma günü ABD verilerinde zayıf gelen verilere odaklanıldı. Piyasalarda enflasyon endişeleri azaldı, FED endişeleri azaldı. Aynı gün AB enflasyonu düşüş kaydetti. Dolayısı ile hava olumluya döndü.
Kıymetli madenler Cuma günü yatay seyirle başladı, ABD verileri sonrası yükseliş görüldü. Altın yüzde 2, gümüş yüzde 3 civarında yükseldi.
Yeni hafta gözler ABD TÜFE verisinde olabilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan zayıf verileri göz önüne aldığımızda enflasyonun düşük gelmesi sürpriz olmayabilir.
Bu sabah 1.877 Usd seviyesindeki ons altında 1.870 ve 1.863 Usd seviyeleri gün içi destek 1.886 ve 1.894 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı yukarı seyir bekliyoruz.
Eurobond: Geçtiğimiz hafta tahvil faizleri düşüş kanalında ilerledi. ABD istihdam verileri hareketi tayin etti adeta. Önce güçlü ADP ile faizler kafa karıştırdı. Sonra Cuma günü tarım dışı istihdam ve ISM, fabrika siparişleri ile aşağı yöndeki harekete güç verdi.
Aralık ayı ortası ile sonu arasındaki yükseliş yeni ayda terse döndü. Kazanımlar büyük oranda geri verildi.
Zayıf ABD verileri ile enflasyon endişeleri azaldı. Gerçi Cuma günü AB TÜFE verisi düşüş kaydetti. Gözler asıl Perşembe günü ABD TÜFE’de olacak. Yıllık oranın 6,5% seviyesine inmesi bekleniyor. Düşüş piyasadaki morale destek olabilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS globaldeki bozulmaya eşlik ederek yükseliş kaydettiler son günlerde. Cuma günü olumlu havaya sınırlı katılım gösterdiler. 5 yıllık CDS günü 526 seviyesinde kapandı.
Cuma günü Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 13-17 cent; uzunlarda 30-38 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,49%, 7,92% ve 8,93% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.