Global piyasalarda makro veri odaklı seyir devam ediyor. Geçen hafta FED faiz politikası için belirleyici olan ABD istihdam verilerini karşıladı. 4 Ekim Cuma günü açıklanan eylül ait tarım dışı istihdam verisi 254 bin kişi artış kaydederken, 150 bin olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı %4,1 seviyesine gerilerken, Ortalama saatlik kazançlar eylülde %0,3 olan piyasa beklentisinin üzerinde aylık bazda %0,4 oranında artış kaydetti.
Gelen veri seti ABD iş gücü piyasasında hızlı bir toparlanma olduğunu gösterdi. Veri sonucu ile birlikte kasım ayı faiz indirim beklentileri hızlı bir şekilde 50 baz puandan 25 baz puana çekildiği görüldü. Güçlü veri resesyon endişelerinin rafa kalkmasına neden olurken, ‘yumuşak iniş’ senaryosunun kuvvetlenmesine neden oldu. Endişelerin azalması ile piyasaların FED’den beklediği faiz indirim hızının da törpülendiği görüldü. FED'in 18 Eylül’de gerçekleşen toplantısında yayınlanan projeksiyonlarda Fed üyeleri medyan beklentilere göre yılsonuna kadar kalan iki toplantıda 25’şer baz puanlık olmak üzere toplamda 50 baz puan faiz indirimi öngörüyor. Piyasalarında medyan beklenti tahminine yakınsamasını daha sağlıklı bir hareket olarak görüyoruz.
Bu hafta ise gözler ABD enflasyon verilerinde olacak. Geçen hafta iş gücü verilerinin beklenenden iyi gelmesi ile birlikte bu hafta açıklanacak olan ABD TÜFE;ÜFE verilerinin önemini artırdığını düşünüyoruz. Enflasyon beklentilerinde dezenflasyon sürecinin devamı bekleniyor. Perşembe açıklanacak TÜFE’de manşetin yüzde 2,5’den yüzde 2,3’e inmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak aynı kalması bekleniyor.
ABD'de geçen hafta beklentiyi aşan tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda FED'in para politikasına dair beklentileri yeniden şekillendirmesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizi Ağustos'tan beri ilk kez yüzde 4'ü gördü. Dolar talebi de güçlü veri ile birlikte artarken 102,7 seviyesine çıktı.
Avrupa tarafında, Almanya'da fabrika siparişleri Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 5,8 düşüş kaydetti. Yıllık düşüş de yüzde 3,9 olarak gerçekleşti. Azalan siparişler zorlanan ekonominin daha da zayıflayacağı sinyalleri üretmeye devam ediyor. ABD ‘de gelen güçlü makro veriler küresel büyüme görünümünü desteklerken, Avrupa tarafında yaşanan bölgesel zayıflık toparlanmanın gecikmesine neden oluyor.
Bu hafta birçok Fed üyesinin hafta genelinde vereceği mesajlarda piyasalarda yakından izlenecek. FED üyelerinin sözlü yönlendirmeleri önemli olacak. Yarın Eylül tarihlerindeki FOMC toplantısına ait tutanaklar takip edilecek. Perşembe ve Cuma ise eylül ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlanacak.
Jeopolitik sıcak olmaya devam ediyor. İran’ın saldırısına İsrail misilleme yapacağı belirtiliyor. Misillemenin içeriği ve İran’ın misillemeye misilleme yapıp yapmayacağı önemli olacak. Petrol ve altın fiyatları yakın şekilde haber akışını fiyatlamaya devam ederken diğer global finansal araçlar daha uzak kalmayı sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı karışık. ABD vadelileri yüzde +/- 0,1 civarında yatay. Asya piyasalarında Çin (tatilden döndü) %4,8 artı, Japonya %1,2 civarında, Hong Kong %5,6 negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4, Dolar Endeksi 102,4, ons altın 2.642 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, eylül ayı enflasyonunun aylık bazda yüzde 2,97’lik artış ile piyasa beklentilerinin üstünde kalması TCMB’nin faiz indirim sürecinin ötelenmesini beraberinde getirebilir. Yurt dışında ise ABD işgücünün güçlü olması gevşeme adımlarının hızını azaltabilir. Bu durum lokal taraf için beklenen faiz indirim beklentilerinin gecikmesine etki edebilir.
Hazine, 4 yıl vadeli TLREF tahvil ihalesinde 48,5 milyar liralık teklife karşılık, 33,3 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede faiz yüzde 62,08 oldu. 2 yıl vadeli altın tahvil ve sukukta ise toplam 25.125 kg altın karşılığı satış yapıldı.
Perşembe günü ise ağustos ayı işsizlik oranı ve sanayi üretim endeksi verileri açıklanacak. Temmuz ayında yüzde 0,4 ile aylık bazda artış kaydeden sanayi üretim endeksi, hazirana ayında ise aylık bazda yüzde 2,4 azalış kaydetmişti. Uygulanan sıkı para politikasının yan etkileri açıklanacak veride yakından takip edilecek.
Usd/TL:
ABD işgücü piyasasının (geçen ayki tahminlerde) zayıf olduğu addedilmişti. Resesyon korkularının artması ve FED’in beklenenden büyük attığı faiz indirim adımı dolar talebinin azalmasına neden olmuştu. Ancak son veri öyle olmadığı sinyali verdi. Beklenenden güçlü gelen TDI verisi, resesyon endişelerinin azalmasına ve dolar talebinin artmasına neden oldu.
Burada FED’in temposunun nasıl olacağı yönündeki soru cevabını tam olarak bulmuş değil. Şu an FED Kasım ayında 50 baz puan indirim yapar noktasından 25 baz puan indirim yapar noktasına geçiş neredeyse kesin fiyatlanıyor.. Bu Doların güçlenmesine yol açıyor.
FED’e dair tahminler bu hafta ABD TÜFE (Perşembe) ve ÜFE (Cuma) verileri üzerinden ilerleyecek. Makro veriler kısa vade hareketin seyrini belirleyebilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, Eylül enflasyon verisi sonrası TCMB faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalıyor. Somut kazanımlar elde edilene kadar sıkı duruşun süreceğini düşünüyoruz.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Geçen hafta açıklanan eylül ayı enflasyonu ise aylık bazda yüzde 2,97’lik artış ile piyasa beklentilerinin üstünde kaldı. Bu durum TCMB’nin faiz indirim sürecinin ötelenmesini beraberinde getirebilir. Son enflasyon verisinin beklentileri değiştirmesi sonrası tahvil faizleri düşüşe ara vermek durumda kaldılar. Veri sonrası faizler yukarı geldi. Verim eğrisinin kısa tarafı daha fazla reaksiyon verirken, uzun tarafta talep azalmaya devam ediyor. 2 yıllık gösterge tahvil faizi %41,59, 10 yıllık ise %29,97 seviyesine yükseldi.
Hazine, 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalesinde 48,5 milyar liralık teklife karşılık, 33,3 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede bileşik faiz yüzde 62,08 oldu. 2 yıl vadeli altın tahvil ve sukukta ise toplam 25.125 kg altın karşılığı satış yapıldı.
Globalde, güçlü ABD istihdam verileri FED’in yavaşlayacağı beklentisini destekledi. Resesyon endişelerinin azalması ABD 10 yıllık tahvil talebinin düşmesine neden oluyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 29 baz puan artış ile %41,59 ve 26 baz puan yükseliş ile %29,97 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Toparlanma çabasının güç kazanması için 9,200 ara direncinin aşılması gerekiyor... Endekste cuma günü 8,850 üzerinde oluşan tepki alımlarının, haftanın ilk işlem gününde ara direnç noktası olarak izlediğimiz 9,200 seviyesini aşmakta zorlandığını gözlemliyoruz. Seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kalmasının ardından Pazartesi gününü yeniden oluşan satışların ardından -%0.85 oranında değer kaybıyla 9,031 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 8,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,850 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli taban oluşumu açısından önemli olacağını düşünüyoruz. 8,850 desteğini aşağı geçecek olası hareketlerde ise 8,750 ve 8,500 risklerinin gündeme gelebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Endeksin devam eden aşağı hareketi içerisinde yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 9,200 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 9,350 olmak üzere 9,500 seviyesini test edecek bir potansiyel gündeme gelebilir.
Eur/Usd:
FED'in faiz patikası kararlarında “enflasyon odaklı” yaklaşımdan biraz daha “istihdam odaklı” yaklaşımı benimsemesi iş gücü piyasa verilerinin önemini arttırdı. Geçen hafta gelen hem öncü hem manşet iş gücü verilerinin beklentilerin üstünde güçlü sinyaller üretmesi faiz indirim beklentilerinin törpülenmesine neden oldu.
ABD faiz makası diğer majör para birimlerinin aleyhine açılması ile birlikte dolar talebi arttı. Bu hafta gelecek ABD TÜFE verisi önemli olabilir. Enflasyonda görülebilecek bir katılık makasın daha fazla açılmasına neden olabilir. Bu durumda iş gücü piyasası sağlıklıyken FED enflasyon endişeleri sebebi ile faiz indirim hızını azaltabilir.
Gelen güçlü veriler FED faiz kararı için çizdiği ana resmi değiştirmese de spekülasyonların artmasına, neden olabilir. Bu hafta birçok FED üyesinin açıklamaları olacak. Sözlü yönlendirmeler paritede hareketlilik yaratabilir. Teknik resimde, Dolar Endeksi için kritik destek noktası 101 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye üstünde tutunma dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,098 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,108 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ABD dolarının son dönemdeki güçlenmesi ile birlikte faiz makası GBP aleyhine dönmüş durumda. Güçlü makro veriler ABD ekonomisinin beklenenden sıcak olduğunu gösteriyor. BOE’nin güvercin söylemleri ise paritenin diğer yakasını zayıflattı.
Cuma günü istihdam verileri Doları güçlendirdi. Gözler bu hafta ABD enflasyon verilerinde olacak. Sonuçlar FED ve piyasa için önem arz ediyor.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor. Dolar Endeksi 102,5 ile haftaya başlıyor. Enflasyon verileri haftanın kapanışını tayin edebilir.
Bu sabah 1,31 seviyesinde bulunan paritede 1,307 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,317 ve 1,325 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Geçen hafta ABD Dolar Endeksi yüzde 2’den fazla, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 10 baz puandan fazla yükseliş kaydetti. Jeopolitik tarafta yaşanan olumsuz gelişmeler değerli metal özelliği ile altın talebinin güçlü durmasına neden oluyor.
Bu hafta jeopolitik taraftan gelebilecek haber akışının zayıflaması, altın fiyatlarının makro veri hassasiyetine geri dönmesini sağlayabilir. Dolar ve ABD 10 yıllık faizinin yükselmesi kar satışlarının görülmesine neden oluyor. Kısa vadeli destek noktası 2.600 Usd olarak karşımıza çıkıyor. Perşembe TÜFE, Cuma ÜFE…ABD enflasyon verileri haftanın manşetini atabilir. TÜFE’de manşetin 2,3%’e düşmesi, çekirdeğin ise 3,2% olarak kalması bekleniyor. Yüksek sonuç, altın için baskı anlamına gelebilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.641 Usd seviyesindeki ons altında 2.635 ve 2.625 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.690 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD'de geçen hafta beklentiyi aşan tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda FED'in para politikasına dair beklentileri yeniden şekillendirmesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizi Ağustos'tan beri ilk kez yüzde 4'ü gördü. Bu hafta ABD enflasyon verileri kritik. Tepkinin sürüp sürmeyeceğine etki edebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık olarak yazılabilir. Enflasyon beklentinin aksine sonuç üretti. Sırada S&P kararı var. Globalde ise tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Bu hafta ABD enflasyon verileri (TÜFE, ÜFE) önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Orta Doğu’daki olumsuz gelişmeler de lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden oluyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 278 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -8 ile -9 cent; orta vadelilerde -34 ile -40 cent; uzunlarda -51 ile -55 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,69%, 6,66% ve 7,75% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.