Karışık mesaj veren veriler, şahin-güvercin konuşan merkez bankası yetkilileri piyasanın yön bulmasında zorlanmasına neden oluyor. ABD için bir yandan beklenti altı gelen Tarım Dışı İstihdam Verileri piyasalara moral verirken, Ortalama Saatlik Kazançların beklenti üstü gelmesi ters etki yarattı.
Piyasalar verilerde yön için netlik bulamıyor. Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon veri seti (manşet TÜFE ve çekirdek TÜFE) piyasaların zorlandığı yön hususunda bir yol gösterici niteliği olacağını düşünüyoruz. Resme büyük çerçeveden baktığımız zaman şu ana kadar gelen verilerde FED’i zorlayıcı ya da agresif olmasına sebep olacak bir neden görmüyoruz. FED’in bu noktada faizi artırma senaryosunu seçme özgürlüğüne sahip olduğunu düşünüyoruz (bir zorunluluk değil). FED üyelerinden sözlü açıklamalar gelmeye devam ediyor. FED-Bowman enflasyonun hala %2 hedefinin oldukça üstünde ve işgücü piyasasındaki sıkılığın sürdüğünü, bu koşullarda FED’in ek sıkılaştırmaya gitmesi gerektiğini belirtti. FED-Willams ise ekonomik verilere bağlı olarak 2024 başlarında bir faiz indirimi olasılığını göz ardı etmediğini açıklamasında bulundu. FED yetkililerinin piyasanın dengeli şekilde ilerlemesi için Eylül ayı FED faiz toplantısına kadar (öncesinde Ağustos ayı sonu yapılacak Jackson Hole toplantısı var) kontrollü söylemlerini devam ettireceklerini düşünüyoruz.
Bu haftanın ajandası çok yoğun değil. Avrupa’da veri ajanda boş, ABD’de Perşembe günü TÜFE, İngiltere’de Cuma günü 2Ç büyüme ve sanayi üretimi verileri dikkat çekici. Ukrayna-Rusya arasındaki savaş devam ederken tahıl fiyatları, Rusya’nın tahıl anlaşmasında çıkması ve iki ülke arasındaki kritik nokta saldırılarının (liman, gemi, ambar,…) ile artış eğiliminde. Ukrayna Devlet Başkanı Özel Kalemi’nin gelecekte bir barış zirvesinde benimsenecek bir taslak çerçeve dokümanı üzerinde çalışıldığını söylemesi ile tansiyon bir nebze düştü.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı yatay. ABD vadelileri yüzde 0,25 civarı eksi seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,3 artı; Çin yüzde 0,1 civarında, Hong Kong yüzde 1,2 civaırnda yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,05%, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 1.935 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ana resimde makro ihtiyati tedbirler ve kademeli sıkılaştırma ile para politikasında enflasyonla mücadele devam ediyor. Makro ihtiyati tedbirler kademeli faiz artırımların önünde giderek enflasyon ile mücadelede sonuç alınmaya çalışılıyor. Yabancı yatırımcının politikaya bakışını temkinli ve olumlu olarak görüyoruz. Negatif faiz getirisi azaldıkça yabancı yatırımcının yatırım yapma talebinin artacağını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinesi toplantısı sonrası yaptığı açıklamada ekonomik zorlukları gördüklerini ve enflasyonu tek haneye indireceklerini belirtti. Geçtiğimiz Cuma gerçekleşen JP Morgan yatırımcı toplantısından sonra JP Morgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, TCMB Başkanı olarak ilk kez yabancı yatırımcılarla buluşan Erkan'ın teknik sunumundan sonra soru-cevap bölümünün başarılı geçtiğini ifade etti. Uygulanan politikaların şeffaflıkla yabancı yatırımcıya anlatılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
Hazine nakit dengesi, Temmuz ayında 19,3 milyar TL fazla verdi. Hazine, dünkü ihalelerde rot dahil toplam 43.8 milyar TL borçlandı. Bugün 4 yıl vadeli TLREF tahvili ve 5 yıl vadeli sukuk ile finansman programı devam edecek.
Usd/TL:
Global piyasalarda veri odaklı ilerleyiş devam ediyor. Perşembe günü açıklanacak TÜFE veri setinin Dolar Endeksi açısından önemli olacağını düşünüyoruz. FED önceki toplantılarında çekirdek enflasyonda düşüş trendini görmek istediğini belirtmişti. Bundan sonraki faiz kararlarını etkileyecek veri seti piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Temmuz enflasyonunda manşete dair beklenti artış yönünde, çekirdek için beklenti ise hafif düşüş şeklinde.
Lokal tarafta, enflasyonla mücadelede ne kadar çok yol alınırsa TL üzerindeki baskı da o oranda azalacaktır. Mücadelenin zorluğu ve enflasyon endişeleri TL’yi baskı altında tutabilir.
Kur 27 psikolojik direnç noktasının üzerinde fiyatlamalara geçmeye çalışıyor. Hareketlerin dalga boyu kısa ve yukarı yönde gözüküyor.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,70 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine dün 2 yıl ve 5 yıl vadeli kıymetlerin ihalesini yaptı. Sırasıyla 0,3 ve 43,5 milyar TL finansman sağlandı. İhale faizleri ise 18,28% ve 20,55% oldu. Bugün ise 4 yıl vadeli tahvil ihracı ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı yapılacak.
Makro ihtiyati tedbirler ve kademeli sıkılaştırma politikaları ile yola devam edilirken, Menkul Kıymet Tesisi tarafında gelebilecek regülasyonlar tahvil faizlerini yukarı yönlü yeni denge arayışına itebilir.
Globalde, ABD not indirimi sonrasında yaşanan şok ve Amerikan Hazinesinin orta ve uzun vadeli tahvil ihraçlarında ciddi bir artışa giderek, piyasada talebin gevşediği bir dönemde arzın artacağı sinyalini vermesi, ABD tahvil faizlerinde yukarı meyli canlı tutuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 39 baz puan artışla %16,05 ve 16 baz puan düşüş ile %18,43 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi:
Yükseliş trendi güçlü seyrini sürdürüyor... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,100 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Haftanın ilk işlem gününü %0.94 oranında değer artışıyla 7,470 puandan tamamlayarak TL bazındaki tarihi zirvesini yenileyen piyasada, hafta içerisinde 7,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,100 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,500 olmak üzere 7,750 ve 7,850 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,100 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,100 seviyesini aynı zamanda seans içi stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.
Eur/Usd (Yapı Kredi Yatırım):
Gözler Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisinde olacaktır. Yükselen tahvil getirileri ve Dolar Endeksi enflasyon verisi ardından tamam mı devam mı diyeceğini göreceğiz.
FED üyeleri tarafından dengeleyici mesajlar verilmeye devam ediyor. Bowman şahin söylemlerde bulunurken, Willams güvercin söylemlerde bulunarak piyasada nötr bir etki yarattılar. Perşembe günü açıklanacak veri sıkılaştırma süreci için yön gösterici olacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz hafta istihdam verisinin güç kaybı sinyali verdi. Enflasyon da düşüşün sürdüğü sinyali verirse FED ve piyasa daha olumlu bir algı içine girebilir.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası başkanı Bailey’nin şahin açıklamalarından ve zayıf ABD istihdam verisinden sonra Gbp dolara karşı değer kazandı. Değer kazancının devam etmesi için Perşembe günü ABD tarafında açıklanacak TÜFE veri setinin sonuçları önemli olabilir.
Beklenti altında kalabilecek bir veri datası FED’in uyguladığı faiz politikasının yeterli olacağı yönünde fiyatlamalara yer açabilir.
İngiltere’de Cuma günü 2Ç büyüme ve sanayi üretimi verileri gelecek. İlgili veriler İngiltere ekonomisi durumu hakkında piyasalara yön gösterebilir (resesyon endişelerini değiştirebilir).
Bu sabah 1,276 seviyesinde bulunan paritede 1,271 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Perşembe günü ABD TÜFE veri seti açıklanacak. FED 1,5 senedir enflasyon ile mücadelede agresif faiz artırımlarına devam ederek politika faizini 5,25% seviyesine kadar çıkardı. Bu mücadelenin sonunda gelecek olan enflasyon verileri FED’in uyguladığı sıkılaştırmanın yeterli olup olmadığı hususunda piyasalara bilgi verecek. Yüksek veri, Usd’ye güç katabilir aynı zamanda tahvil faizleri yukarı çekebilir. Tabii bu resmi kıymetli madenler için olumlu sonuç yaratmayabilir. Enflasyon verisinin piyasayı memnun edecek bir sonuca işaret etmesi, kıymetli madenler yatırımcısını da memnun edebilir.
Dolar Endeksi’nin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerde oluşan satış baskısı son bulabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade 1.930 ile 1.985 Usd bant aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketi, kırıldığı nokta doğrultusunda devam edebilir.
Bu sabah 1.937 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE veri setinin (manşet TÜFE ve çekirdek TÜFE) yön belirleyici bir veri olacağını düşünüyoruz. Not indirimi ve Amerikan Hazinesinin orta ve uzun vadeli tahvil ihraçlarında ciddi bir artışa giderek piyasada talebin gevşediği bir dönemde arzın artacağı sinyalini vermesi, ABD 10 yıllık tahvil faizleri üzerinde baskıyı artırıyor. Dün günü 4,08% seviyesinde yüzde 1’e yakın yükseliş ile kapadı.
Lokal tarafta, CDS ve Eurobond faizleri globalde tahvil faizlerinin yükselişinden etkileniyor. JPMorgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, TCMB Başkanı olarak ilk kez yabancı yatırımcılarla buluşan Erkan'ın teknik sunumundan sonra soru-cevap bölümünün başarılı geçtiğini ifade etti. Yabancı talebinin canlı kalmasının Eurobond fiyatlamalarında pozitif etki yaratacağını düşünüyoruz.
Eurobondlar dün pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-23 cent; orta vadelilerde 22-23 cent; uzunlarda 28-32 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,97%, 8,16% ve 8,55% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.