Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Salı Powell, Çarşamba Powell, Perşembe ABD TÜFE, Cuma ABD ÜFE ve ABD şirket bilançoları
Geçtiğimiz hafta Powell ve ABD makro verileri piyasalarda risk iştahını artırdı. FED Başkanı Powell, enflasyon yeniden düşüş kaydetmeye başladı dedi. Başkan ana çerçevede ise sıkı duruşunu sürdürdü. Ama piyasalar farklı olana ve duymak istediklerine odaklandı. Son makro verilerin ABD ekonomisinin soğuduğu sinyalini vermesi ise Powell’ın sözlerinin destekledi. Yavaşlayan ekonomik aktivite enflasyon riskinin azalması demek aynı zamanda. Geçtiğimiz hafta bu çerçevede risk iştahı arttı. Dolar haftanın kaybedeni oldu.
Yeni hafta yine Powell yine makro verilerden oluşan ajandaya sahip. Başkan Kongre’ye sunum yapacak. Salı Senato’da, Çarşamba Temsilciler Meclisi’nde olacak. Sunumda çizeceği çerçeve ve sorulara vereceği yanıtlar ile piyasanın FED algısını başka bir noktaya çektiği ölçüde hareket yaratabilir.
Perşembe günü TÜFE’nin manşetin yüzde 3,3’ten, 3,1’e düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,4 olarak sabit kalması bekleniyor. Cuma günü ÜFE’nin manşette yüzde 2,2’den 2,3’e, çekirdeğin ise yüzde 2,3’ten 2,5’e çıkması bekleniyor. Eğer TÜFE yeniden girdiği düşüş hattında ilerlemeyi sürdürürse piyasaların risk iştahı artabilir. Aksi halde ise iyimser hava biraz bozulabilir.
Cuma günü ABD şirketleri 2. çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayacak. JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup ilk karşılayacağımız finansallar. S&P 500 şirketlerinin güçlü sonuçlar açıklaması sürpriz olmayabilir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre karların 8,6%, gelirlerin 4,7% artması bekleniyor.
Fransa’da ikinci tur seçimler geride kaldı. Aşırı sağın ilk turdaki zaferi seçmeni sandığa çekti. Katılım oranı son 43 yılın zirvesine çıktı. Sonuçlar sürpriz oldu. Aşırı sağ 3. sıraya geriledi. Ancak kesin olmayan sonuçlara göre çoğunluk sağlayan olmadı. Siyasi belirsizlik havası oluşsa da bir koalisyon hükümeti mümkün olabilir.
Özetle, geçtiğimiz hafta Powell’ın açtığı kapıdan riskli varlıklara ilerleyen piyasalar bu hafta Powell’ın kapıyı açık tutması halinde aynı tavrını sürdürebilir. Makro verilerin yumuşama sinyali vermesi diğer bir şart.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarında eksi. Asya piyasalarında Hong Kong %1,2 civarında, Çin %0,5 civarında eksi, Japonya %0,3 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30, Dolar Endeksi 104,9, ons altın 2.382 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyonun beklenti altında gelmesi ‘faiz indirim’ spekülasyonunu öne çıkardı. TCMB Başkanı Karahan spekülasyonların önüne geçmek için açıklamada bulundu. Başkan sıkı duruşun süreceği, faiz indirimi için erken olduğu sinyali verdi. Önümüzdeki aylar yıllık enflasyon aşağı gelecek. Bu sebeple faiz indirimi spekülasyonun sürekli gündemi meşgul edeceğini düşünüyoruz. Faiz indirim zamanlaması çokça konuşulabilir. Bu noktada TCMB’nin iletişiminin kıymetli olacağı kanaatindeyiz. Merkez, şu ana kadar proaktif yaklaşım sergiliyor. Normalleşme sürecinin başarılı ilerlemesi ve başarıya kavuşması için söz konusu yaklaşımı olumlu buluyoruz.
Hazine, Temmuz ayı borçlanma programına 4 ihale ile sürdürecek. Bugün 9 ay ve 9 yıl vadeli 2 kıymet ile fonlama sağlayacak.
Sanayi üretimi ve cari denge haftanın verileri.



Usd/TL:
Piyasalar geçen haftayı gayet iyi geçirdi. Powell ve zayıf gelen ABD verileri risk iştahını artırdı. Paralelinde ise para piyasalarında yatırımcılar Usd’den uzaklaştılar.
Dolar Endeksi yüzde 1’e yaklaşan düşüşle haftayı 104,87 civarında tamamladı. Endeks bir süredir ifade ettiğimiz sıkışmayı aşağı yönde geriye bırakma sinyali veriyor.
Yeni haftada cari dinamiğin sürüp sürmeyeceğine bağlı fiyatlama davranışı. Eğer veriler ve tabi ki Powell aynı-benzer sinyalleri verirlerse Dolar bu haftanın da zayıf halkası olabilir.
Gözler, Salı ve Çarşamba Powell’da, Perşembe ABD TÜFE, Cuma ABD ÜFE verilerinde olacak.
İç tarafta, beklenti altı gelen enflasyon verisi sonrası piyasa erken faiz indirimi spekülasyonuna başladı. TCMB Başkanı Karahan ise bu risk gördü ve hızlı reaksiyon verdi. Faiz indiriminden söz etmek için çok erken olduğunu belirtti. TCMB’nin enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar görene kadar sıkı duruşuna devam edeceğini düşünüyoruz.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,68 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 4 ihale ile Temmuz ayı borçlanma programına devam edecek. Bugün 9 ay ve 7 yıl vadeli kıymetler arz edilecek. Bu ayın programı 117 milyar TL itfa karşılığı 175 milyar TL borçlanma şeklinde.
TL sabit getirilere ilgi sürüyor. Enflasyon Mayıs ayında zirvesini gördü. Ardından düşüş dönemine girdik. Haziran enflasyonu beklenenden düşük gelince iyimserlik arttı. Tahvil talebi de buna eşlik etti. 2 yıllık gösterge kıymetin faizi yılın başından bu yana ilk kez yüzde 40 seviyesinin altına indi.
Enflasyonla mücadelede TCMB şahin mesajlar vermeyi sürdürüyor. Bu ise enflasyon trendine dair risklerin aşağı yönde olacağı sinyali anlamına geliyor. Tahvil alıcıları için destekleyici sinyal olarak yorumluyoruz.
Globalde, ABD kaynaklı haber akışı ile geçtiğimiz hafta olumlu geçti. ABD tahvil faizleri sınırlı gevşedi. Yeni hafta Powell ve ABD verileri takip edilecek. Geçtiğimiz hafta gibi sonuçlar alınması iyimserliğin (= tahvil faiz düşüşü) devamını sağlayabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 56 baz puan artış ile %39,76 ve 16 baz puan artış ile %27,31 seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,800 desteği üzerinde yükseliş eğilimi gücünü koruyor... Cuma günü yatay bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında, BIST100 Endeksinin günü %0,19'luk kayıpla 10,851 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, haftanın ilk günü 10,250'lere doğru yaşanan savrulmanın ardından başlayan yukarı yöndeki tepki hareketinin kritik bir direnç eşiği olarak izlediğimiz 10,800 bölgesini aşmasıyla birlikte, mevcut hareketin karakterinin bir trend eğilimine dönüşmekte olabileceğini söyleyebiliriz. Bu paralelde, 10,800 bölgesini artık önemli bir destek olarak izliyor ve üzerinde kalınabildiği sürece önümüzdeki süreçte yukarı yöndeki eğilimin öncelikle TL bazındaki zirve 11,100 bölgesi olmak üzere devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz
Diğer taraftan, aşağı yönde baktığımızda ise, zirveden gelen ve 10,800’lerin geçilmesiyle yukarı yönde aşılan kısa vade alçalan trendin eski direnci 10,650 bölgesini ise, uzun yönlü pozisyonlar için stratejik bir stop seviyesi olarak izlemeyi öneriyoruz.



Eur/Usd:
Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Powell ile başlayan ve ABD makro verileri ile desteklenen iyimser fiyatlama davranışı hakim oldu. Yatırımcıların Dolar talebi azaldı. Diğer para birimleri primlendi. Söz konusu fiyatlama davranışının sürüp sürmeyeceği yine Powell’a ve makro verilere bağlı.
FED Başkanı Powell, bu hafta ABD Kongresi’ne sunum yapacak ve soruları yanıtlayacak. Salı günü Senato, Çarşamba günü ise Temsilciler Meclisi’nde konuşacak. Başkanın çizeceği çerçeve piyasaların iştahını da belirleyecek.
Diğer parametre olan makro verilerde ise ABD enflasyonları öne çıkıyor. Perşembe TÜFE manşet-çekirdek, Cuma ÜFE manşet-çekirdek sonuçları takip edilecek. TÜFE’nin manşette yüzde 3,3’den yüzde 3,1’e inmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,4 olarak sabit kalması bekleniyor. ÜFE’de ise hem manşet hem çekirdekte hafif artış bekleniyor.
Bu hafta Almanya TÜFE hariç AB’nin ajandası boş. Veri trafiğinde ABD tarafı yine belirleyici. Siyasi tarafta Fransa’daki seçimleri geride bırakıldı. Aşırı sağ riski sürpriz şekilde geride kaldı. Ancak seçimin net galibi yok. Eur için nötr-hafif negatif.
Dolar gücünden sınırlı kayıp yaşıyor. Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere seçimlerinin geride kalması ile ekonomik konulara odaklanılıyor. Bu hafta ABD verileri ajandaya hakim. Powell ve ABD enflasyon verileri takip edilecek, fiyatlanacak.
Powell, Kongre’de para politikası sunumu yapacak, soruları yanıtlayacak. Haftanın son 2 günü ise TÜFE ve ÜFE açıklanacak. Haber akışı piyasaların risk iştahını belirleyecek.
Dolar gücünden sınırlı kayıp yaşıyor. Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.
 
Bu sabah 1,281 seviyesinde bulunan paritede 1,278 ve 1,275 seviyeleri gün içi destek; 1,284 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Eğer kıymetli madenler için bugünü konuşacak ise yukarı yönde çaba harcayacaklarını ve primlenmeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer kıymetli madenler için orta vadeyi konuşacak ise FED’in olası faiz indirimini olumlu, Trump’ın kazanma ihtimalini olumsuz olarak ele alabiliriz. Trump’ın agresif olup olmayacağı altın talebini etkileyebilir.
Kısa vadede Powell ve makro veriler altın alıcılarını destekliyor. Geçtiğimiz hafta bu şeklide geçti. Yatırımcılar altına daha çok gümüşe talep gösterdi. Altın yüzde 4’e yakın, gümüş yüzde 6,5 civarında primlendi.
Yeni hafta yine aynı başlıklar fiyatlanacak. Powell Kongrede konuşacak (Salı, Çarşamba), ABD enflasyonu açıklanacak (Perşembe TÜFE, Cuma ÜFE). Sonuçlar risk iştahını belirleyecek. Geçen hafta oluşan olumlu havanın sürüp sürmeyeceğini göreceğiz.
Mevcut dinamik ile altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor. O yüzden kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.
Bu sabah 2.382 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.390 ve 2.440 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Son makro veriler ABD ekonomisinin kondisyonunda güç kaybını işaret etti. Tahvil yatırımcısı tahvillerde alıcı oldu, tahvil faizleri düştü. Yeni hafta da yine makro veriler ve Powell üzerinden fiyatlama yapılacak. Sonuçlara bağlı olarak iştahın sürüp sürmeyeceği göreceğiz. Diğer yandan ABD Hazinesi 10 yıl ve 30 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek. Genel iştahı göstermesi açısında ihale sonuçları önemli.
İç tarafta, enflasyonun beklentiler altı gelmesi ile faiz indirimleri speküle edilmeye başlandı. TCMB Başkanı Karahan ise hızlı şekilde reaksiyon vererek sıkı duruş sinyali verdi. Önümüzdeki günler enflasyon aşağı geldikçe faiz indirim konusunun sıcak kalacağını düşünüyoruz. Gri listeden çıkış, not artırımı gibi konular ajandayı olumlu kılıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 263 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 37-51 cent; uzunlarda 61-65 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,20%, 7,00% ve 7,77% oldu.






Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.