Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED Başkanı Powell’ın faiz artış ihtimalini masadan kaldıran ve bilanço küçültme hızında beklenenden fazla yavaşlamaya gidileceğinin açıklaması global piyasalarda sınırlı iyimserliğin ana sebebi olmaya devam ediyor. Geçen Cuma günü FED’in politikalarında önemli yer tutan tarım dışı istihdam veri setinin de iş gücü piyasasında soğuma sinyalleri vermesi iyimserliğin devamı sağladı. Esasında FED, faiz artışı olmayacağı mesajını verse de faiz indirimi beklentilerini zayıf tutma çabası da sergiledi. O yüzden politika faizinin mevcut seviyede kalmayı bir süre daha sürdüreceği mesajını vermiş oldu. Bu ise FED sonrası fiyatlardaki değişimin sınırlı kalmasına yol açıyor.
Yaşanan gelişmeler ile birlikte piyasalarda FED faiz indimi beklentilerinin bir miktar öne çekildiğini görüyoruz. Hem kısa vadeli tahvil faizlerinde hem uzun vadeli ABD tahvil faizlerinde beklentilerde yaşanan gelişmeler nedeniyle geri çekilmeler görüldü. Bugün yapılacak ABD 10 yıllık tahvil ihalesinde piyasanın talebi önemli olabilir. Güçlü talep, enflasyonun endişelerinin azaldığını gösterebilir.
Bu hafta FED üyelerinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Genel açıklamalar uygulanan sıkılaşmanın enflasyon ile mücadelede yeterli olduğu ve veriler izin verdiği noktada faiz indiriminin yapılacağı yönünde. Bir de enflasyonun trendi hakkında net bir sinyal olmadığı, yeni verilerin yol göstereceği, politikanın da buna göre şekilleneceği gibi bir çerçeve çiziliyor.
Avrupa tarafında, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin Mart ayına ilişkin perakende satış verilerini yayımladı. Verilere göre, AB'de perakende satışlar, Mart'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,2, yıllık bazda da yüzde 2 artış gösterdi. Almanya Federal İstatistik Ofisi, ülkenin Mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 0,9 artışla 134,1 milyar Euro'ya çıktı. İhracatın artmasında Çin tarafında görülen toparlanmanın etkisi hissedildi.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası mart ayında negatif faiz oranı politikasına son vermişti. Toplantı sonrasında finansal koşulları desteklemeye devam edecekleri söylemi USD karşısında JPY’de değer kayıplarının artmasına neden olmuştu. Dün sabah Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, zayıf Yenin fiyatlar üzerindeki etkisini yakından izleyeceklerini söyledi. Sözlü müdahaleler politikası ile BOJ’un zaman kazanmaya ve oynaklığı düşürmeye çalışıyor. Teknik olarak kritik destek 152 seviyesinin altına düşmedikçe paritede tansiyon devam edebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı nötr-karışık. ABD vadelileri yüzde 0,05% aralığında artı-eksi. Asya piyasalarında seyir karışık. Hong Kong 0,6% civarında artı, Çin 0,2% civarında eksi, Japonya 1% civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,46, Dolar Endeksi 105,5, ons altın 2.310 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, yarın TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu sunacak. Başkan Karahan’ın sunumunda Merkez’in güncel okumasını ve bazı metriklere (enflasyon, çıktı açığı…) ait tahminlerini göreceğiz.
Hazine, Mayıs ayı borçlanma programına devam etti. 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ve 9 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte toplamda 55 milyar TL borçlandı. Sırasıyla 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin reel bileşik getirisi yüzde 3,4, 9 yıl vadeli sabit getirili tahvilin bileşik getirisi yüzde 28,77 oldu.




Usd/TL:
ABD tarafında veri akışı bu hafta sakin. O yüzden yeni hareketlilik kaynağı oluşmuyor. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan istihdam veri seti, istihdamda zayıflama olduğunu ortaya koydu. Bu durum faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesini sağladı. Fiyatlamada bu veri odakta tutuluyor.
Piyasa için ise parasal gevşeme beklentilerinin öne çekilmesi risk iştahını destekliyor. Fiyatlamaların devamı açısından makro verilerin sunacağı sinyaller önemli olacaktır.
Bu hafta yoğun olmayan veri trafiğini ve birkaç FED üyesinin konuşmasını takip edeceğiz. Dolar Endeksi yatay - hafif aşağı eğimli seyir izleyebilir.
İç tarafta, yarın TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu sunacak. Başkan Karahan’ın sunumunda Merkez’in güncel okumasını ve bazı metriklere ait tahminlerini göreceğiz. TCMB öncülüğünde sıkı duruşla birlikte enflasyonda yılın ikinci yarısından itibaren daha umut verici rakamların görüleceğini düşünüyoruz.
Normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,26 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine, 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ve 9 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte toplamda 55 milyar TL borçlandı. Sırasıyla 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin reel bileşik getirisi yüzde 3,24, 9 yıl vadeli sabit getirili tahvilin bileşik getirisi yüzde 28,77 oldu.
TL sabit getirililere olan ilgi artıyor. Enflasyonda zirve seviyesine çok yakınız. Haziran ayı başından itibaren ‘enflasyonda düşüş’ sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Bu sebeple tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, ajanda sakin. FED üyelerinden gelen açıklamalar takip edilecek. Politika adımları, faiz indirim zamanlaması ve derecesi ilgili yönlendirmeler hareketlilik yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 21 baz puan azalış ile %44,56 ve 48 baz puan azalarak 28,46% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 9,850 seviyesinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Salı gününü %0.68 oranında değer artışıyla 10,336 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,100 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada, 10,100 üzerinde tutunacak seyrin ise yükseliş hareketini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta USD bazlı analizde karşımıza çıkan ve 324/326 USD aralığına denk gelen 10,500 bölgesi hedeflenecektir. Bu önemli seviyenin üzerinde ise, TL bazındaki kısa vadeli yükselen trend kanalının hedefinin bulunduğu 11,000 bölgesinin hedef konumunu alması beklenebilir. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 10,100 seviyesini kısa vadeli kritik destek noktası olarak alıyor ve üzerindeki hareketlerin ise piyasadaki yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’ndan Haziran ayında faiz indirimi bekliyor. Yetkililerin sözlü yönlendirmeleri de faiz indirimini işaret ediyor. FED faiz indirim beklentilerinde ise karışık makro veriler beklentilerin sıklıkla değişmesine neden oluyor. Bu yüzden parite tarafında yönsüz seyir devam ediyor.
Bu ay açıklanacak Nisan ayı ABD TÜFE verisinin önemi giderek artıyor. Veri yılın ikinci yarısında Avrupa Merkez Bankası ile başlaması beklenen gevşeme dönemine FED’in nasıl ve ne zaman eşlik edebileceği hakkında fikir verebilir. Ayrışmanın kapanması paritenin 1,07 seviyelerini destek yapıp yukarı hareketini destekleyebilir.
Dolar talebi sınırlı hareket devam ediyor. Veri odaklı seyre bağlı olunduğu için talep-iştah yeni verilere göre şekillenecek.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Parite de 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir.
Son günlerde Dolar talebinde azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,074 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,079 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Yarın BOE faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Esas konu faizin patikası. Piyasa ilk indirimin Eylül ayında olacağını öngörüyor. BOE toplantı kararı sonrası sözlü yönlendirmeler önemli olabilir.
Dolar Endeksi 105,2 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,241 seviyeleri gün içi destek; 1,257 ve 1,262 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Son gelen ABD makro verilerinin beklenti altında kalması ve Powell’ın ek sıkılaşma ihtiyacına gerek duymadıklarını belirtmesi. Dolar ve ABD tahvil faizi baskısını azalmasını sağladı.
Jeopolitik risklerin haber akışında zayıflık görülmesine rağmen hala masada olması, son makro verilerin faiz indirim beklentilerini öne çekmesi düşüşleri sınırlandırıyor. O yüzden mevcut seviyeler korunurken yükseliş denemesi-çabası devam edebilir. FED üyelerinin bu hafta yapacakları konuşmalar ve sözlü yönlendirmeler kısa vadeli fiyat hareketlerine etki edebilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz.
Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.310 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.325 ve 2.340 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60-4,70% bandını aşağı yönde geride bıraktı. İstihdam verileri tahvillere alış getirdi. Yeni haftada mevcut seviyelerden çok uzaklaşılmayabilir. Aşağı taraf biraz daha olası olabilir. Bugün ABD Hazine bakanlığının 42 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil ihalesi düzenleyecek. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
İç tarafta, S&P’nin kredi notu artışı, diğer derecelendirme kuruluşlarının da aynı yönde devam edeceği beklentisini artırarak olumlu etki yaratıyor. Normalleşme ile birlikte sürecinin pozitif sonuçları mümkün kılacağını düşünüyoruz. Diğer yandan ABD tahvil faizleri de aşağı geliyor. Türkiye eurobondları için hava olumlu. Bir miktar talep artışı olabilir. Yurt dışı fiyatlamalara paralel seyir devam edebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 285 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 50-61 cent; uzunlarda 76-84 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,49%, 7,26% ve 8,05% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş