Avrupa Merkez Bankası faiz kararı dün açıklandı. Banka piyasa beklentilerine paralel olarak faiz değişikliğine gitmedi. Mevduat faizini yüzde 4 seviyesinde tuttu. Gecelik borç verme oranı yüzde 4,75; politika faizi ise yüzde 4,5 seviyesinde tutuldu. Kararla birlikte ekonomik tahminlerde açıklandı. Buna göre AMB 2024 enflasyon tahminini yüzde 2,3'e indirdi. Önceki tahmin yüzde 2,7 olarak belirlenmişti.
ABD tarafında, önceki gün gelen ABD'de JOLTS açık iş sayısı, Ocak’ta 8 milyon 863 bine gerileyerek, beklentilerin altında gerçekleşti. İstihdam verileri son FED toplantısında belirtildiği gibi faiz indirim sürecinde verilecek kararlarda kritik bir öneme sahip. JOLTS ve ADP (Özel Sektör İstihdam) verisinin beklenti altında gelmesi fiyatlamalara pozitif yansıdı. Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam Veri seti oldukça önemli olabilir. Son gelen Ocak ayı veri seti beklentilerin üstünde gelerek piyasada risk iştahının baskılanmasına ve faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden olmuştu. Bugün TSİ ile 16:30’da açıklanacak verilerde istihdam piyasasında soğuma gerçekleşirse pozitif fiyatlamaların devamı beklenebilir.
Dün genel olarak risk iştahı global piyasalarda olumluydu. Piyasa beklentleri ile FED projeksiyonlarında açıklanan faiz indirim beklentileri dengelendikten sonra fiyatlamaların daha sağlıklı bir yapıya geçtiğini düşünüyoruz.
Asya tarafında, Çin'in ihracat ve ithalatı yılın ilk iki ayında beklentileri aştı. Japonya Merkez Bankası toplantı tarihi yaklaşıyor. BOJ para politikasında değişimin arifesinde olabilir. Japonya iki yıllık tahvil faizleri yüzde 0,2 seviyesinin üzerinde. JPY’nin değer kazancı yaşamaya devam etmesi Dolar Endeksi’nin zayıf kalmasına yardımcı olabilir.
Bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti risk iştahını etkileyebilir (TSİ: 16:30). Öncesinde piyasa temkinli tarafta durmak isteyebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,01-0,2% aralığında negatif. Asya piyasalarında yeşil renk hakim. Çin 0,1% civarı, Hong Kong 1,2% civarı, Japonya 0,7% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 2.156 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, TCMB son 2 günde 2 karar aldı. Şubat PPK toplantısına dair notumuzda sürecin dinamik olduğunu ifade etmiştik. Merkez’in dinamik olması lokal piyasalara olumlu yansıyabilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri 1 Mart haftasında 130,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Bir önceki hafta brüt rezervler 134,2 milyar dolar olmuştu.
Bugün Fitch'in Türkiye kredi notunu değerlendirmesi bekleniyor (kredi notunun "B" olarak korunması, görünümün durağandan pozitife yükseltilmesi bekleniyor).
Usd/TL:
Piyasalar FED’in bu yıl az sayıda faiz indirimi yapma ihtimalini fiyatladı ve kabullendi. Sene başında fiyatlanan aşırı iyimserlik törpülendi.
Şubat ayında ABD tarafından gelen makro veriler beklenti altında gelmeye devam ediyor. Bu durum risk iştahını olumlu yönde etkiliyor.
Bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti açıklanacak (saat 16:30). Önemli görüyoruz. Veri setinin detayları ABD ekonomisinde beklenen soğuma için detay verebilir.
Lokal tarafta, enflasyon verisinin beklenti üstünde gelmesi enflasyon ile mücadelede oluşan olumlu algıyı kısmen azalttı. TCMB piyasadaki bu havayı yakında takip etmesi ve proaktif bir şekilde oyunun içinde olmasını önemli buluyoruz.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,00 ve 32,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Piyasalarda son gün günlerde sıkılaşma algısının biraz zayıfladığı mesajı veriyor. Tüketici enflasyon verisinin beklentilerin üstünde gelmesi tahvil piyasasında tansiyonun artmasına neden oldu. TCMB proaktif rol oynayıp ilave sıkılaştırma adımları atmasını olumlu değerlendiriyoruz.
Enflasyonla mücadele algısının güçlenmesi tahvil faizlerinin mevcut seviyeleri tepe olarak tayin etmesini sağlayabilir. Öbür türlü yukarı yönlü baskı oluşmasını mümkün görüyoruz.
Global tarafta son ABD verileri beklenti altı gelerek yavaşlama sinyali veriyor. ABD tahvil faizleri öncülüğünde global faiz hadleri gevşeme kaydediyorlar. Powell dün yeni bir şey söylemedi, biraz daha güvercin konuştu. Bugün ABD istihdam verisi takip ediliyor, oldukça önemli..
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %44,53 ve 7 baz puan artarak 27,97% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi 9,050 hedef direnç noktasını test ediyor... Endekste geçtiğimiz hafta 9,450 zirve noktasından başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, dün tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Perşembe gününü tepki yükselişinin ardından % 3.54 oranında değer artışıyla 9,054 puandan tamamlayan piyasada, 8,900 ara direncinin aşılmasıyla endekste son günlerde etkili olan satış baskısının tamamlandığını düşünüyoruz. Böylece 8,900 üzerinde oluşan yukarı hareketin ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 9,050 direncini test ettiğini gözlemliyoruz. Endeksin kısa vadeli aşağı hareketinden kurtularak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 9,050 direncinin aşılması gerekiyor. 9,050 direncini aşacak hareketlerin piyasada bir üst noktada bulunan 9,250 seviyesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla 26 Şubat tarihinde başlayan aşağı hareketin 8,750 üzerinde kısa vadeli taban oluşumuna yönelik önemli bir sinyal ürettiği piyasada, 9,050 direncinin aşılması bu seyri onaylayacaktır.
Eur/Usd:
Avrupa Merkez Bankası faiz kararı dün açıklandı. Piyasa beklentilerine paralel olarak faiz değişikliğine gitmedi.
Veri tarafında ABD’de son günlerde yavaşlamayı işaret eden veri trafiği dikkat çekiyor. Powell sunumlarında faizleri "bu yılın bir noktasında" düşürmeye başlamanın muhtemelen uygun olacağı, ancak henüz buna hazır olmadıkları mesajlarına yer verdi. Faiz indirim beklentilerinde piyasa FED ile dengelenmeyi sağladı. İlk ağızdan gelen mesajlar faiz indirim döngüsüne başlamak için hazırlanıldığını belirtti. Tonlamalar ve yönlendirmeler Eur lehine olurken dolar talebi azaldı. Parite 1,09 üzerine attı.
Dolar’daki zayıflığın devamı bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti ile sürebilir. Bunun için verinin beklentiler civarında veya beklentilerin altında gelmesi gerekir diye düşünüyoruz. Güçlü sonuçlar ise Usd’ye kayıplarını geri alma fırsatı verebilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TDİ verisi seti (TSİ 16:30) açıklanana kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ABD makro veri ve FED faiz indirim döngüsü temel fiyatlama olarak karşımıza çıkıyor. Şubat ayında gelen makro verilerin yavaşlama sinyali üretmesi ile dolar talebi azalıyor. Bugün açıklanacak ABD TDI veri seti yön hususunda belirleyici olacak.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,28 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,285 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TDİ veri seti (TSİ 16:30) açıklanana kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Varlıklar arasında kıymetli madenler olumlu ayrışma devam ediyor. Dolar’daki güç kaybı, tahvil faizlerindeki düşüş olumlu etki yapıyor.
Çin tarafında açıklanan beklenenden yüksek büyüme hedefi ve beklentilerden yüksek gelen ithalat ve ihracat rakamları değerli metallerden gümüşünde olumlu fiyatlamaya eşlik etmesini sağladı.
ABD İstihdam Veri Seti bugün açıklanacak (saat 16:30). Sonuç beklentiler civarında veya beklentilerin altında olursa kıymetli madenler yükselişini sürdürebilir.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.156 Usd seviyesindeki ons altında 2.125 ve 2.080 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.170 ve 2.200 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TDİ veri seti (TSİ 16:30) açıklanana kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Şubat ayından itibaren gelen makro veriler yönü tayin ediyor. Beklenti altında kalan veriler ABD ekonomisinde yavaşlama sinyali üretiyor. FED yine aynı duruşu sergiliyor. Fakat piyasalar olumlu fiyatlamaya yapıyor. Tahvil faizleri aşağı geliyor. Mevcut havanın sürmesi için bugün açıklanacak ABD istihdam verisinin güçlü gelmemesi gerekli olabilir. Aksi halde faizler verinin ne kadar güçlü geldiğine bağlı olarak yukarı dönebilir. Yalnız bu tepki olarak kalabilir. ABD 10 yıllık tahvilinde yüzde 4,20 seviyesi kırıldı, 3,90% seviyesini teknik resme girdiğini düşünüyoruz.
Lokal tarafta, enflasyon sonrası para politikasında daha fazla sıkılaşma ihtimali seçim sonrası dönem için fiyatlara yansımaya başladı. TCMB dinamik tavrı beklentilerin bozulması önünde kalkan oluyor. İç piyasada dengelenme oluşmuş görünüyor. Global tarafa bağlı seyir ağırlık kazanabilir. Bugün Fitch’in yapacağı açıklama hareket yaratabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 319 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-10 cent; orta vadelilerde 51-55 cent; uzunlarda 69-83 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,20%, 7,54% ve 8,15% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.