Dün akşam FED başkanı Powell’ın konuşması vardı. Başkan güçlü gelen istihdam verisine kayıtsız kalmadı. Zira yapılan sıkılaşmaya karşın işgücü piyasası gücünü koruyor. İstihdamdaki güç talebin güçlü kalması, enflasyonun dirayetli olması olasılığına yol açıyor. Enflasyonla mücadele daha meşakkatli olabilir. Mücadele yolunun konforlu olması beklemiyoruz.
Dünkü bültende ‘FED tek bir dataya bakarak yolunu değiştirmeyebilir. Ancak yolunda ilerlemesine mani olacak engelleri görmezden gelemez diye düşünüyoruz. Bu noktada, şahince sözler sürpriz olmayabilir bizce.’ demiştik. Powell bu anlamda sürpriz yapmadı; şahince konuştu. Aynı zamanda büyük resmi değiştirmeyeceği sinyalini verdi. Faiz artış oranının artmayacağı mesajını da verdi. Özetle FED mücadelesini temposunu azaltarak sürdürecek.
Piyasalar Cuma gününden beri riskli varlıklardan uzak duruyor. Bir yandan dalgalı seyir izleniyor. Dün Powell farklı bir şey söylemedi, yaklaşımlarının korunacağını ima etti. Piyasalar biraz rahatladı. Dolar Endeksi’nde, tahvil faizlerinde 3 gündür süren yükseliş 4. güne taşınır mı? Bugün bazı FED yetkililerinin konuşmaları olacak, bir de toptan stoklar açıklanacak. Veride beklentiden iyi sapma olması, FED’in ekstra şahin sözler söylemesi risk iştahını baskılayabilir. Bizce bugün risk iştahı olumlu yöne meyil gösterebilir.
Dün ABD borsaları yüzde 1-2 aralığında primlendi. Avrupa endeksleri yatayda karışık kapandı; artı eksi yüzde çeyrek değişimler oldu. Tahvil faizleri biraz yükseldi.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr-karışık. ABD vadelileri sıfıra yakın yatay. Asya’da seyir, dar bantta karışık. Çin hafif, Japonya yüzde yarım civarında eksi. Hong Kong yüzde çeyrek civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,65%, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 1.875 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta günü Borsa yüzde 8,6 civarında düştü. TL Tahviller kısada yatay kalırken, uzun taraf belirgin artış kaydetti. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli şiddetli depremler ardından 10 ili kapsayan 3 ay süreli OHAL ilan edildi. Destek çalışmaları yoğunlaşarak devam ediyor. Bazı ülkelerden kurtarma ekipleri, mali-ayni destekler, taziye mesajları geliyor.
Hazine dün 3 yıl vadeli TLREF ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç etti. Bu hafta düzenlenen 3 ihalede toplam 20 milyar TL civarında finansman sağlandı.
Deprem bölgesine yönelik bazı mali düzenlemeler yapıldı. Kredi borçları, vergi borçları gibi konularda esneklik sağlanacak.
Usd/TL: FED başkanı Powel’ın konuşması sırasında dalgalı seyir izlendi. Bazı cümleler şahindi, bazı cümleler güvercin algılandı. Faiz artışının süreceği, daha yükseğe çıkılacağı sinyali baskı yarattı. Temponun artmayacağına dair cevap ise havayı yumuşattı.
Dolar Endeksi 103-104 aralığında hareket etti. Kapanış ise yatay oldu.
FED’in enflasyonla mücadelesi sürüyor. Yakından takip edip, piyasa algısının sıkı kalmasına çaba gösteriyor. Ana resimde FED temposunu azaltarak mücadelesine devam ediyor.
Lokalde deprem gündemi oluşturuyor. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. 10 ili kapsayan 3 ay süreli olağanüstü hal ilan edildi.
Kur bu sabah 18,83 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,85 ve 18,87 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Hazine bu haftaki ihalelerini gerçekleştirdi. Dün 3 yıl vadeli TLREF kuponlu ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetler ihraç edildi. ROT dahil sırasıyla 6,6 milyar TL ve 11,5 milyar TL satış yapıldı. İhale faizleri ise 17,84% ve 11,68% oldu.
Pazartesi ve Salı günü yapılan 3 ihalede toplam 20 milyar TL civarında finansman sağlanmış oldu. Bu ayın diğer ihaleleri 20 Şubat haftasında.
FED başkanı Powell’ın şahin sözleri FED politika faizinin zirvesinin biraz daha yukarıya çıkabileceği algısı yarattı. Tahvil faizleri dün de yükseldi. Yükseliş 3. gününü geride bıraktı. Süreç ABD istihdam verileri güçlü gelince tahvil faizleri reaksiyon vermesi ile başladı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %10,89 ve 66 baz puan artışla %11,68 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,700 desteğinin kırılmasıyla satış baskısı artıyor... Salı günü kritik 4,700 desteğinin aşağı kırılmasıyla satış baskısının arttığı hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü -%8.62 oranında sert düşüşle 4,505 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise bir önceki zirve bölgesi olan 5,568 seviyesinden başlayan aşağı hareketin yüksek bir volatilite eşliğinde devam ettiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki sürece baktığımızda ise 4,700 ilk 5,000 seviyesini ise ana direnç bölgesi olarak izliyoruz. 4,700 altındaki hareketlerin sürdüreceği satış baskısı kapsamında ise 4,479 seviyesi güne başlarken ilk önemli destek konumunda bulunuyor.
4,479 altındaki hareketlerin sürdüreceği satış baskısının ise piyasada ilk etapta 4,250 olmak üzere 4,100 ve 4,000 desteklerinin test edilme risklerini gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd: Dolar Endeksi dün 104 seviyesine erişti. Geçtiğimiz Perşembe günü 101 civarında idi. Daha fazlası için daha şahin sözlere ihtiyaç olabilir. Dün FED başkanı Powell şahin sözler söyledi. Endeks reaksiyon verdi. Ama Powell güvercin denilebilecek sözler de söyleyince Usd kazanımlarını biraz geri verdi.
FED enflasyonla mücadele ediyor. Süreç uzun ve zorlu. Bazı gelişmeler, bazı veriler ters yönlü algı yaratabiliyor. Örneğin güçlü istihdam verisi. Bugünlerin sıcak konusu bu. Powell da veriden hareketle daha fazla faiz artışı yapabileceklerini ifade etti. Şahin ima bu idi. Ancak faiz artış oranının artmasına yeşil ışık yakmadı. Bu, tehdit çok ciddi değil, tempomuzu artırmaya gerek yok şeklinde yorumlanabilir. Piyasa rahatladı.
Ana resmi FED açısından şöyle tarif edebiliriz. Enflasyonla mücadele sürüyor. Biraz ilerleme sağlanmaya başlandı. O yüzden tempomuzu azaltıyoruz. Ancak hedefimize hala çok var. Zafer ilan etmek için erken. Duruşumuzu koruyoruz.
Bu hafta veri trafiği çok yoğun değil. FED, ECB, BOE konuşmaları takip edilecek.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,077 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: Powell’ın dün akşam yaptığı konuşmada hem Usd lehine hem aleyhine yorumlanabilecek mesajlar vardı. O yüzden konuşma sırasında dalgalanma oldu. Ama konuşma sonrası iyimsere evrilme çabası görüldü.
Enflasyonla mücadele sürecinde piyasaların çok gevşemeden-rahatlamadan fiyatlama yapmasını isteyen bir FED olduğunu düşünüyoruz. Ara ara piyasaları uyarma isteği taşıyor bizce. Ana resimde faiz artış hızı yavaşlamayı sürdürüyor. Bazı gelişmeler, bazı veriler ters yönde algıya-fiyatlamaya yol açsa da yön korunuyor.
Bu sabah 1,205 seviyesinde bulunan paritede 1,20 ve 1,17 seviyeleri gün içi destek; 1,209 ve 1,212 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Altın yüzde 1, gümüş yüzde 2 aralığında dalgalandı dün. FED başkanı Powell, arada şahin sözler söylese de sonunda piyasaları yatıştırdı. İstihdam verisinin güçlü gelmesine kayıtsız kalmadı. Faiz oranını daha yukarı çıkarabileceklerini belirtti. Sıkılaşmanın temposunu ise artırmaya gerek olmadığı sinyalini verdi. Tempoya ilişkin sinyal piyasalarda biraz rahatlama sağladı.
Jeopolitik gelişmelerin sıcaklığı biraz azalma gösteriyor. ABD kendi semalarındaki Çin balonunu vurmuş, iki ülke arasında tansiyon artmıştı.
FED’in faiz artış hızı temposunu yavaşlatmasını temel alan iyimserlik sürüyor. Bazı gelişmeler-veriler ters yönde fiyatlamaya yol açabiliyor.
Bu sabah 1.876 Usd seviyesindeki ons altında 1.870 ve 1.858 Usd seviyeleri gün içi destek 1.885 ve 1.893 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Çin balonundan sonra gözler FED başkanı Powell’da idi. Başkan piyasaları biraz dalgalandı. Zira şahin ve güvercin denilebilecek sözler söyledi. Sıkılaşma devam edecek ama tempo artmayacak diye özetleyebiliriz Powell’ın sözlerini. Günün sonunda tahvil faizleri yükseldi. Yükselişte 3. gün geride bırakıldı. Bugün de yükseliş sürer mi sorusu öne çıkıyor. Sürmeyebilir diye düşünüyoruz. Ama konu sıcak kalabilir. Zira FED yetkililerinin konuşmaları olacak. Büyük resimde FED’in faiz artış hızını yavaşlatacağına dair algı devam ediyor.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerdeki olumlu seyrin ardında globaldeki yükselişe eşlik ediyor. 5 yıllık CDS günü 543 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 5-13 cent; uzunlarda 12-13 cent azaldı. Faizler ise sırasıyla 8,11%, 8,26% ve 9,22% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.