Mart 310, Nisan 108, Mayıs 216, Haziran 118, Temmuz 144, Ağustos 159,… Eylül 254 (bin - istihdam)
Mart 3,8, Nisan 3,9, Mayıs 4,0, Haziran 4,1, Temmuz 4,3, Ağustos 4,2,… Eylül 4,1 (yüzde - işsizlik)
ABD aylık istihdam edilenlerin rakamı son aylarda düşüş, işsizlik oranı ise yükseliş hattında ilerliyordu.
18 Eylül akşamı FED 50 baz puan faiz indirimi kararını anons ettiğinde, elinde 3 aydır belirgin zayıflayan istihdam rakamları, ve yüzde 4 hedefinden yukarı yönde uzaklaşan işsizlik oranı vardı. Amaç enflasyonda belli kazanım elde edilmiş iken istihdamın daha fazla zayıflamasına hatta olası bir kırılmaya mani olmaktı.
Cuma günü açıklanan Eylül ayı sonuçları, istihdamı son 5 ayın, işsizliği son 3 ayın en iyisi noktasına taşıdı. Veri setinin ilk etkileri, FED faiz indiriminin temposunu düşürebilir oldu. Kasım ayında FED’in faiz indirim beklentisi 25 baz puana odaklandı. ABD vadelileri Kasım için 25, yıl sonu için 54 baz puan indirim fiyatlıyor. Swaplar ise sırasıyla 20 ve 52 baz puan fiyatlıyor. CME anketi ise 50 baz puana yüzde 98 ihtimal vererek ayrışıyor. Vadeliler ve swaplar biraz daha fazla indirim bekliyordu. Veri sonrası FED’in Eylül tahmini ile aynı noktaya geldiler. Piyasa sınırlı revize oldu diyebiliriz.
Cuma günü açıklanan Eylül ayı verileri son aylarda oluşan ‘zayıf trende’ uyum göstermedi. Tek veriye göre FED’in politikasını değişmesi beklenmeyebilir. Ancak son veriler biraz kafa karıştırdı. 7 Kasım’daki FED kararı öncesi bir enflasyon bir istihdam verisi alınacak. Enflasyon bu Perşembe, istihdam 1 Kasım tarihinde. Eğer bu hafta enflasyon verisi düşük gelirse FED’e dair tahminler güçlenebilir Yüksek gelirse FED’in gevşeme yolundaki hızı konusunda kafalar biraz daha karışabilir.
Son FED kararında 11 üye 50 baz puandan, 1 üye 25 baz puandan yana oy kullanmıştı. Son veri yalnız kalan üyeyi haklı çıkarıyor (şimdilik). Diğer üyeler fazla mı kötümserdiler sorusunu doğuruyor. Sorunun cevabı gelecek verilerle netleşecek. Kimin haklı olduğundan ziyade doğru okuma yapıldı mı, doğru kararlar alındı mı soruları FED komitesi için sorulacak. Güçlü veri ile şu an indirim miktarı azaldı, yeni bir güçlü istihdam verisi FED indirim sürecine güçlü darbe vurabilir, süreci-indirim döngüsünü sorgulatabilir. Şu an tek veriyi anomali olarak tanımlayabiliriz.
Piyasa yıl sonuna kadar toplam 65-70 baz puan indirim noktasında 50 baz puan indirim noktasına geldi ve FED ile örtüştü. Bu anlamda veri sonrası risk iştahı (hisse hariç) sınırlı baskılandı, Dolar sınırlı primlendi. ABD tahvil faizleri kısada 16 baz puan, 10 yıllıkta 9 baz puan civarında asimetrik yükseldi. Bundan sonrası yine makro verilere bağlı ve ilk sırada ABD enflasyon verileri yer alıyor. Perşembe açıklanacak TÜFE’de manşetin yüzde 2,5’den yüzde 2,3’e inmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak değişmemesi bekleniyor.
Jeopolitik sıcak olmaya devam ediyor. İran’ın saldırısına İsrail misilleme yapacağı belirtiliyor. Misillemenin içeriği ve İran’ın misillemeye misilleme yapıp yapmayacağı önemli olacak. Petrol ve altın fiyatları yakın şekilde haber akışını fiyatlamaya devam ederken diğer global finansal araçlar daha uzak kalmayı sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarında eksi. Asya piyasalarında Çin tatil, Japonya %2,2 civarında, Hong Kong %1,2 pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,97, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 2.645 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, ajandada Eylül TÜFE ve S&P kredi notu gözden geçirmesi yer alıyordu. Eylül TÜFE beklendiği gibi gelmedi. TL varlıklar baskılandı, borsa düşüş kaydederken, tahvil faizleri ve eurobond faizleri ve CDS yükseliş kaydetti. TL ise ılımlı kayıp temposunu korudu. Enflasyondaki katılık Merkez Bankası’nın şahin kalma süresini uzatabilir. Beklenen faiz indirimi ötelenebilir. Bu ise sıkı duruşun etkilerinin biraz daha hissedilmesine, ekonomideki yavaşlığın derinleşmesine yol açabilir.
Bu hafta hazine 5 kıymet ile fonlama sağlayacak. Bugün 2 yıl vadeli altın tahvil ve sukuk ve 4 yıl vadeli TLREF tahvili yatırımcılara sunulacak.
Usd/TL:
Güçlü ABD işgücü verileri Dolar talebi yaratıyor. Zira işgücü piyasasının (geçen ayki tahminlerde) zayıf olduğu addedilmişti. Ancak son veri öyle olmadığı sinyali verdi.
Burada FED’in temposunun nasıl olacağı yönündeki soru cevabını tam olarak bulmuş değil. Şu an FED Kasım ayında 50 baz puan indirim yapar noktasından 25 baz puan indirim yapar noktasına geçiş söz konusu. Bu Doların güçlenmesine yol açıyor.
FED’e dair tahminler bu hafta ABD TÜFE (Perşembe) ve ÜFE (Cuma) verileri üzerinden ilerleyecek.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, Eylül enflasyon verisi sonrası TCMB faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalıyor. Somut kazanımlar elde edilene kadar sıkı duruşun süreceğini düşünüyoruz.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Enflasyonla mücadele istenen hızda ilerlemiyor. Tahvil piyasası için karşılığı ise faizlerde düşüş döneminin gecikmesi demek. Son enflasyon verisi sonrası tahvil faizleri düşüşe ara vermek durumda kaldılar. Çünkü veri sonrası faizler yukarı geldi. Verim eğrisinin kısa tarafı daha fazla reaksiyon verdi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi 1 puan, 10 yıllık ise yarım puan civarında yükseldi. Diğer yandan jeopolitik tansiyon tahvillere olan iştahı azaltabilir. Süreç TL varlıklara olan talebi azaltıyor.
Globalde, güçlü ABD istihdam verileri FED’in yavaşlayacağı beklentisini destekledi. Tahvil faizleri soluklanarak aşağı inişlerini sürdürüyor.
Hazine bu hafta 5 kıymet ile borçlanacak. Bugün 2 yıl vadeli altın tahvil ve sukuk ile 4 yıl vadeli tahvil ihraç edilecek.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 71 baz puan artış ile %41,30 ve 22 baz puan yükseliş ile %29,71 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yorucu haftanın sonunda Cuma günü tepki alımları etkili oldu... Hafta boyunca yaşanan hızlı gerilemenin ardından Cuma günü tepki alımlarının öne çıktığı hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %2.37'lik yükselişle 9,109 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, jeopolitik endişelerin ön plana çıktığı hafta boyunca yorucu bir süreç geçiren piyasada, 8,850 seviyesine doğru yaşanan savrulmanın ardından Cuma günü itibarıyla yukarı yöndeki tepki denemelerinin başladığını görüyoruz. Haftalık bazda, BIST100 Endeksi %6.83'lik kayıp yaşarken, piyasadaki satışlara %10.74'lük kayıpla XBANK Endeksinin liderlik ettiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, geçen haftanın son günü başlayan tepki denemelerinin önünde öncelikle 9,150 olmak üzere sırasıyla 9,350 ve esas olarak 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,450 seviyesini kritik dirençler olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Aşağı yönde ise, öncelikle 9,000 olmak üzere 8,850 ve 8,750 puanın önemli destekler olarak öne çıkabileceğine inanıyoruz. Beklentimiz, hızlı gerilemenin ardından başlayan tepi hareketinin 9,450-8,850 bandındaki yatay dalgalanmalarla bir süre devam edebileceği şeklindedir.
Eur/Usd:
Merkez bankalarının hızları para piyasalarının dengelerini belirliyor. Son dönemde FED’in hızlı olacağına dair algı ile hareket eden yatırımcılar hafta içinde ayak seslerini duydukları güçlü tarım dışı istihdam veri seti ile FED’in yavaşlayacağı algısına uyumlanıyor.
ABD istihdam veri seti her kaleminde güçlü geldi: İşe alınanların sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar. Geçen toplantıda işgücüne destek olmak için 50 baz puan indirim kararı alan FED’in kararını bile sorgulatacak güçlü idi. Üstelik önceki ayın manşet verisi yukarı revize edildi.
Bundan sonrası yine makro verilere bağlı. Veriler merkez bankaların ne yapmaları gerektiğini, hangi hızda yapmaları gerektiğini söylemeye devam edecek. Bankaların tempoları para piyasalarında denge noktalarını uluşturacak. Son veri ABD merkez bankası FED’in tempo düşürebileceğini işaret etti. Zaten son dönemde talep gören Usd, haftayı da güçlü kapattı.
Dolar Endeksi 102,5 ile haftaya başlıyor. Yatayda fazlaca direnç var, 102,75-103,15-104,3. Eylül 2022’den gelen alçalan ise daha kritik ve 104,75’den geçiyor.
Bu hafta ABD enflasyon (Perşembe TÜFE, Cuma ÜFE) verileri etkili olabilir. Güçlü sonuçlar Dolar talebini daha da artırabilir.
Bu sabah 1,097 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,108 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ABD dolarının son dönemdeki güçlenmesinde İngiltere BOE’nin de katkısı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, daha şahin bir çerçeveden daha güvercin çerçeveye geçiş yaptı. Cuma günü istihdam verileri Doları güçlendirdi. Gözler bu hafta ABD enflasyon verilerinde olacak. Sonuçlar FED ve piyasa için önem arz ediyor.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor. Dolar Endeksi 102,5 ile haftaya başlıyor. Enflasyon verileri haftanın kapanışını tayin edebilir.
Bu sabah 1,312 seviyesinde bulunan paritede 1,307 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,317 ve 1,325 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Geçen hafta ABD Dolar Endeksi yüzde 2’den fazla, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 10 baz puandan fazla yükseliş kaydetti. Tahvil faizinin 3 haftadır yükseldiğini belirtelim. Bu fiyatlama, altın için olumlu değil.
Jeopolitikte tansiyon yüksek olmayı sürdürüyor. İsrail’in İran’a misilleme yapması bekleniyor. Sonrasında İran misilleme yapar mı sorusunun yanıtı belirsiz. Bölgeden gelecek haberler fiyatlamaya tesir edebilir.
Perşembe TÜFE, Cuma ÜFE… ABD enflasyon verileri haftanın manşetini atabilir. TÜFE’de manşetin 2,3%’e düşmesi, çekirdeğin ise 3,2% olarak kalması bekleniyor. Yüksek sonuç, altın için baskı anlamına gelebilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.645 Usd seviyesindeki ons altında 2.635 ve 2.625 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.690 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi Eylül ayı ortasında 3,65% civarında idi bu sabah 3,97% seviyesinde. 3 haftadır tepki veriyor. Düşüş trendi hala geçerli. Yüzde 4,2 ve 4,4 direnç seviyeleri. Bu hafta ABD enflasyon verileri kritik. Tepkinin sürüp sürmeyeceğine etki edebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık olarak yazılabilir. Enflasyon beklentinin aksine sonuç üretti. Sırada S&P kararı var. Globalde ise tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Orta Doğu’daki olumsuz gelişmeler de lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden oluyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 279 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile -6 cent; orta vadelilerde -37 ile -48 cent; uzunlarda -65 ile -67 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,47%, 6,61% ve 7,69% oldu.
Hala
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.