Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda Carry Trade (düşük faizli borçlanma yapıp, yüksek faizli yabancı para birimlerinde yatırım) hareketlerinde-çözülmelerinde sakinlik yaşanınca dün piyasalar kayıpları telafiye yönelik bir gün geçirdi. Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gidip faiz arttırması pozisyonlanmalarda çözülmeye sebep oldu. Hızlı yaşanan hareket ise fiyatlamalarda dalga boylarının uzamasına ve endişenin artmasını beraberinde getirdi. Bununla birlikte global merkez bankalarının faiz indirim döngüsünde olması da carry trade cazibesinin azalmasına neden olan başlıca bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankaları faiz indirim döngüsüne başladı. FED bu noktada diğer merkez bankalarına göre süreci temkinli bir şekilde ilerletti. Temkinli ilerleme enflasyon endişelerini baskılarken diğer taraftan da ekonomide soğuma hızını ve istihdam piyasasında bozulmayı da yan etki olarak ortaya çıkarıyor. Son gelen makro verilerde özellikle istihdam verilerinde işsizlik oranın hedef seviyelerinin oldukça üstünde gelmesi (%4,3), piyasalar tarafından ‘FED geç kalıyor’ endişesi yaratıyor.

 

Endişeler ile birlikte piyasada erken toplantı spekülasyonu yapılıyor. Biz bu noktada olağan üstü bir toplantı ihtiyacına ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. FED’in bu süreci yönetmek isteyeceğini ve fakat bunu panik havası şeklinde değil piyasaları sakinleştirecek ,güven verecek şekilde yapacağını düşünüyoruz.

FED eski başkanı Bernanke “para politikasının %98'i sözlü yönlendirme, %2'si ise aksiyondur” demişti. Piyasalarda var olan toz bulutunun kademeli olarak azalması bir ihtimal. FED üyelerinin sözlü yönlendirmelere başlayacağı ve 22-24 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek ve merkez bankacıların toplantısı olarak görülen ABD'nin Jackson Hole kasabasında düzenlenecek toplantıya kadar inişli çıkışlı seyrin korunacağı düşünüyoruz. Toplantı sonrasında sözlü yönlendirme ve mesajların oldukça önemli olabileceğini düşünüyoruz.

 

Yaşanan finansal gelişmeler jeopolitik risklerin önüne geçmiş olsa da risklerin hala masada olduğunu unutmamak gerekiyor. İsrail çok cepheli olarak saldırılar düzenliyor ve sorunların kesişim kümesi. İran’ın vermesi beklenen yanıtı-misillemesi gidişatı belirleyebilir.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı toparlanma çabası içinde. ABD vadelileri yüzde 0,60-1,10 aralığında alıcılı. Asya piyasalarında da endeksler alıcılı seyrediyor. Hong Kong %1,3 civarında, Japonya %2,95 civarında, Çin %0,3 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,90, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 2.386 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, global tarafta yaşanan sert satış baskısı ve Ortadoğu’da artan endişeler ile birlikte Türkiye 5 yıl CDS’i 300 sınırının hemen altında işlem görüyor. TCMB ve ekonomi ekibinin enflasyon ile mücadelede proaktif bir şekilde ilerlemesi dış iklimde yaşanan bozulmanın sınırlı hissedilmesini sağlıyor.

Önceki gün açıklanan TÜİK verisine göre Temmuz ayında aylık TÜFE artışı %3,2 ile piyasa beklentisine yakın açıklandı. Yıllık enflasyon %61,8'e gerçekleşti. Önümüzdeki dönem baz etkisi ve sıkı duruş ile birlikte fiyat artış hızında yavaşlamanın devam edeceğini düşünüyoruz.

Yarın gerçekleşecek Enflasyon Raporu sunumunda TCMB’nin güncel görüşünü görme fırsatı bulacağız.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Japonya Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasında değişikliğe gitmesi ve ABD resesyon korkularının artması piyasalarda ‘carry trade’ işlemlerinin hızla kapanmasına neden oldu.

Dün nispeten sakin bir piyasa vardı. UsdJpy hareketliliğin azalması ve JPY değer kaybetmesi ile birlikte Dolar Endeksi 103 seviyelerinin bir miktar üstünde seyrediyor.

İç tarafta, normalleşme süreci TL lehine sonuçlar üretmeye devam ediyor. TCMB ve ekonomi ekibinin enflasyon ile mücadelede proaktif bir şekilde ilerlemesi dış iklimde yaşanan bozulmanın sınırlı hissedilmesini sağlıyor. Enflasyon ile mücadelede kurdaki geçişkenlik önemli olduğu için TCMB’nin kurda değerlenme sürecini dikkatli bir şekilde izlediğini düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,55 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Global tarafta yaşanan sert satış baskısı ve Ortadoğu da artan endişeler ile birlikte Türkiye 5 yıl CDS’i 300 sınırının hemen altında işlem görüyor. TCMB ve ekonomi ekibinin enflasyon ile mücadelede proaktif bir şekilde ilerlemesi dış iklimde yaşanan bozulmanın sınırlı hissedilmesini sağlıyor.

Hazine, Ağustos ayı borçlanma programına yarın 1 yıl vadeli Usd cinsi tahvil ile başlıyor. 12 ve 19 ile başlayan haftalarda program tamamlanacak. Toplam 182 milyar TL fonlama sağlanması hedefleniyor.

Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.

Globalde, ABD ekonomisi için resesyon spekülasyonu yapılıyor. Tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 68 baz puan artış ile %42,99 ve 35 baz puan artış ile %28,57 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yükseliş denemeleri zayıf kalıyor... Global piyasalardaki sert satış baskısıyla birlikte haftaya tarihin en büyük 6. düşüşüyle başlayan BIST 100 Endeksi'nde, dün seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kaldığını gözlemliyoruz.

Salı gününü -%0.12 oranında değer kaybıyla 9,881 puandan tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin şu aşamada zayıf kalması dikkat çekiyor. Kısa vadeli teknik resmin 11,250 zirve seviyesinden başladığı satış baskısını sürdürdüğü piyasada, 10,400 seviyesinde bulunan uzun vadeli trend desteği altındaki seyri olumsuz olarak değerlendiriyoruz. Böylece 2021 yılı Ekim ayında 1,370 seviyesinden başladığı yükseliş trendini tamamlayan piyasada, sert satış baskısı içerisinde 9,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Gün içeresinde ilk etapta 9,500 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, yukarı ataklarda ise 10,250 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunacaktır. Kısa vadeli düşüş trendinin devam ettiği ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, yukarı yönlü bir hareket için 10,250 ara direncinin aşılması gerekiyor.

 

 

 

Eur/Usd:

Japonya Merkez Bankası politika kararlarında parkur değiştirmesi (faiz artırması) JPY değer kazanmasını sağlıyor. Değişim carry trade yatırımcılarının pozisyon kapamasına neden olurken Dolar talebi ise azalıyor. İlk şok fiyatlama sonrası Dolar kayıplarını telafi etme çabası gösterebilir.

Diğer bacakta ise ABD resesyon korkularının artması, tüketicilerin yüksek faiz döngüsünde yorgunluk emareleri göstermesi FED’in üzerinde faiz indirim baskısının artmasına neden oluyor.

Ara ara tepkiler olsa bile FED ile diğer merkez bankaları arasında faiz farkının kapanma hızı dolar endeksinde belirleyici olabilir. FED’in faiz indirimlerinde hızlanması farkın kapanmasına, Dolar talebinin azalmasına neden olabilir.

Dolar Endeksi 103 civarındaki desteğine geldi. Bir süre bu civarda seyri görebiliriz. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

Bu sabah 1,0915 seviyesindeki paritede 1,089 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere merkez bankası BOE’nin sürpriz sayılabilecek faiz indirimi kararı sonrası Gbp, Doların zayıflığından sınırlı yararlanıyor. Diğer taraftan İngiltere de yaşanan göçmen karşıtı olaylarda huzursuzluk yaratıyor.

Dolar Endeksi 103 seviyelerinde. 103’ü destek olarak izliyoruz. Bu haftanın kapanışı önemli.

Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,268 ve 1,265 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,278 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesi carry trade pozisyonlarının kapanması, dalga boylarının büyümesi ve riskli varlıklarda yaşanan baskı ise teminat tamamla ihtiyacı ile birleşince nakit ihtiyacı için altın fiyatlarının baskılandığı görülüyor. Baskının dünde devam ettiği görüldü. Hem altım hem gümüş fiyatları sınırlı tepki hareketine eşlik etmekte zorlandı.

Global piyasaların yatışması ile birlikte ABD tahvil faizleri ve Dolar Endeksi’nde yaşanan düşüş altın fiyatlarını destekleyici bir güç olarak karşımıza çıkabilir. Piyasaların dengeye ulaşması, toparlanması sonrasında altın fiyatlarında alıcıların baskın olduğu bir döneme girebiliriz

Hafta ajandada veri akışı yoğun değil. Jeopolitik taraf kritik olmayı sürdürebilir. Bu ise güvenli liman ihtiyacı sıcak kalabilir. FED üyelerinden sözlü yönlendirmelerde fiyat hareketlerinde etkili olabilir.

Altın 2.275-2.440 Usd bandının üstünde kalmaya çaba gösteriyor. Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.386 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

Son dönemdeki haber akışından en olumlu etkilenen yatırım aracı sabit getirililer. FED faiz indirecek, ABD ekonomisi yavaşlıyor, ABD ekonomisinde resesyon ihtimali arttı, teknik olarak %3,90 üzeri haftalık kapanış gelmediği süreci aşağı yönde hareketin devamı beklenebilir. Dün ABD 10 yıllık faizi %3,98 seviyelerinde günü sonlandırdı.

İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumun zayıf kalmasına yol açıyor. Global piyasalarda yaşanan türbülansın yatışması CDS fiyatlarında geri çekilmeyi de beraberinde getirebilir. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Ama bir süre yatay- sınırlı negatif fiyatlama görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 298 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile +13 cent; orta vadelilerde -6 ile +4 cent; uzunlarda -16 ile +3 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,81%, 7,02% ve 7,95% oldu.
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş