Piyasalar veri odaklı yaklaşımla pozisyonlanma yaparken Eylül ayındaki merkez bankaları toplantısına kadar zigzaglı fiyatlamalar bizi bekliyor.
Cuma günü ABD tarım dışı istihdam seti açıklandı. ABD'de tarım dışı istihdamı Temmuz'da 187 bin arttı. İşsizlik oranı yüzde 3,5'e düşerken ve ortalama saatlik ücretler yıllık yüzde 4,4 ile beklentiyi aşan güçlü artış kaydetti. İki olumlu bir olumsuz veri ile karşılaştık.
Piyasalar tarafından çok düşük istihdam verisi resesyon korkusu, çok yüksek istihdam verisi enflasyon ve FED'in sıkılaştırmaya devam edeceği korkusu olarak yansıyor. Verilerin uçlara yönelmesi FED'i de zor durumda bırakabilir. Zira FED resesyona yol açmadan (ağır bir yan etkiye sebep olmadan) enflasyonu aşağı çekme gayreti içinde. Kararında sıkılaşmak bazı FED yetkilileri tarafından da ara ara dile getiriliyor. Bu noktada şunu söyleyebiliriz; makro veriler bağımsız değişken. Merkez bankalarının sıkılaşma patikaları da verilere göre şekilleniyor-şekillenecek.
Verilerde beklentilere yakın (biraz aşağı, biraz yukarı) sonuçlar ise yumuşak iniş senaryosunu devreye sokuyor. FED-Goolsbee de Cuma günü yaptığı açıklamada enflasyon konusunda umut verici rakamlar elde ettiklerini, büyük bir resesyon olmadan enflasyonu düşürebileceklerine inandığını belirtti. FED yönetim kurulu üyelerinden Michelle Bowman ise enflasyonun FED'in %2'lik hedefine doğru bir patikaya girmesi için muhtemelen ilave faiz artışlarına ihtiyaç olduğunu söyledi. FED-Bostic ise istihdam verilerinin düzenli yavaşladığını daha fazla faiz artışına gerek olmadığını belirtti. FED tarafından gelen mesajlar bir şahin bir güvercin olunca moralli piyasanın kafası karışıyor. Bizce FED yetkilileri de piyasalara coşku gelmesinden çok dengeli şekilde ilerlemesi taraftarı. Bu yüzden mutlaka dengeleyici söylemlerde bulunuyorlar. Merkez bankalarının politika araçları içerisinde son yıllarda sözlü yönlendirmelerinde etkisi oldukça fazla.
Bu haftanın ajandası çok yoğun değil. Avrupa'da ajanda boş, ABD'de Perşembe günü TÜFE, İngiltere'de Cuma günü 2Ç büyüme ve sanayi üretimi verileri dikkat çekici. Merkez bankaları tarafında ise BOE'den bugün, FED'den bugün, yarın ve Perşembe açıklamalar gelecek.
Cuma günü ABD verisi sonrasında Dolara Endeksi talebi düşerken, Eur, Gbp ve değerli metallerde değerlenmeler görüldü. ABD 10 yıllıkları yüzde 3'e yakın değer kaybı görüldü.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı yatay ABD vadelileri yüzde 0,40 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,1 artı; Çin yüzde 0,5 civarında, Hong Kong yüzde 0,1'e yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,05%, Dolar Endeksi 102, ons altın 1.940 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, enflasyon yönünü yukarı çevirdi. Enflasyona sebep olan unsurlar önümüzdeki aylarda artışın sürmesine yol açabilir. Merkez Bankası'nın tahmini de yukarı yönde revize edildi. Piyasa da kendi tahminlerini yukarı revize ediyor.
Ana resimde makro ihtiyati tedbirler ve kademeli sıkılaştırma ile para politikasında enflasyonla mücadele devam ediyor. Maliye tarafında da farklı sinyaller geliyor. Bir yandan harcamalar artarken, finansman için vergi artışları yapılıyor.
Usd/TL:
Global piyasalarda veri odaklı ilerleyiş devam ediyor. Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam veri setinde; Tarım Dışı istihdam beklentilerden zayıf, işsizlik oranı beklentilerden iyi gelirken ortalama saatlik kazançlar da beklenti üstü sonuçlandı. Dolar Endeksi güç kaybederken majör para birimlerinde değerlenmeler görüldü. Dolar Endeksi bu sabah 102 civarında işlem görüyor. Bu hafta ABD tarafında TÜFE verisi harici çok kritik veri bulunmuyor (Perşembe).
Lokal tarafta, enflasyondaki yükseliş TCMB tahmin güncellemesinden sonra geçen hafta TÜİK verisinde pratiğe dönüştü. Enflasyondaki yükselişe bağlı olarak yılsonu döviz tahminleri yukarı revize ediliyor.
Dolar Endeksi'ndeki güç kaybı TL üzerinde oluşan Usd baskısını biraz azalttı.
Ana resimde Ankara'daki değişim-dönüşüm-sadeleşme TL lehine etki de üretiyor. Kur yükselişin trendini korusa da momentumunda biraz azalma olduğunu söyleyebiliriz.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,70 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 4 kıymet üzerinden fonlama sağlayacak. Bugün 2 ve 5 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek. Yarın ise 4 yıl vadeli tahvil ihracı ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı yapılacak.
Son dönemde mevduat faizleri biraz aşağı geldi. Enflasyon ise geçen ay tekrar yukarı döndü. Bu iki parametreye göre tahvil faizleri çok düşük kalmaya devam ediyor. Makro ihtiyati tedbirler ve kademeli sıkılaştırma politikaları ile yola devam edilirken, Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz. Bunun için tahvil talebini artıran yasal çerçevenin değişimine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Globalde, ABD not indirimi sonrasında yaşanan şok sindirilmeye çalışılırken Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerden düşük gelmesi ile ABD 10 yıllık faizleri yüzde 3 değer kaybederek yüzde 4,05 seviyesine geriledi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan artışla %15,66 ve yatay %18,59 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş trendi güçlü seyrini sürdürüyor... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,100 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Haftalık periyotta %4.72 oranında değer artışının gerçekleştiği ve 7,400 ile TL bazındaki tarihi zirvesini yenileyen piyasada, haftaya başlarken 7,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,100 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,425 olmak üzere 7,500 ve 7,750 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,100 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,100 seviyesini aynı zamanda seans içi stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.
Eur/Usd:
Veri odaklı piyasa devam ediyor. Cuma günü ABD'de Tarım dışı İstihdam verisi açıklandı.187.000 gelen istihdam sayısı beklenti altında gerçekleşti (beklenti 200K). İşsizlik oranı yüzde 3.5, gelirken Ortalama Saatlik Kazançlar yüzde 4.4 gelerek beklentilerden iyi sonuçlara işaret etti. Ortalama Saatlik Kazançların yüksek gelmesi enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı için olumsuz karşılandı. Tarım Dışı İstihdam verisinin beklenti altı kalması ise piyasada olumlu fiyatlandı.
Veri sonrasında Dolar talebi düşerken majör para birimlerinde değer artışları görüldü. Dolar endeksi 102 seviyesinden haftayı kapattı. Bu hafta ABD'de açıklanacak TÜFE veri seti oldukça önemli olacak. Bunun dışında majör veri bulunmuyor. FED tarafında ise bugün ve yarın konuşmalar olacak. Avrupa tarafında veri bulunmuyor, ECB'den konuşma-açıklama yapılmayacak.
Dolar Endeksi'nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,101 seviyesindeki paritede 1,092 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faizleri 25 baz puan artırarak politika faizini 5,25' e çekti. Başkan Bailey, enflasyonun kontrol altına alındığını ve faizlerin olduğu yerde kalacağını söylemek için çok erken olduğunu belirtti. Bu anlamda BOE, FED'e yakın bir yerde bulunuyor. Ancak İngiltere'nin ekonomisinin şartları farklı ve enflasyon seviyesi ABD'den yüksek.
ABD tarafında 187.000 gelen Tarım Dışı İstihdam verisi beklenti altında kaldı. Veri sonrasında Dolar Endeksi'nde düşüş yaşanırken majör para birimlerinde değer artışları görüldü.
ABD'de Perşembe günü TÜFE, İngiltere'de Cuma günü 2Ç büyüme ve sanayi üretimi verileri dikkat çekici. Merkez bankaları tarafında ise BOE'den bugün, FED'den bugün, yarın ve Perşembe açıklamalar gelecek.
Bu sabah 1,275 seviyesinde bulunan paritede 1,2710 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,2850 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD'de Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam rakamları beklentilerden düşük gelerek 187.000 oldu. FED'in önceki toplantılarında belirttiği istihdam piyasasındaki katılık açısından piyasalara moral verici olan veri sonrasında değerli metallerde değerlenme görüldü. Bu hafta Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE veri seti beklentilerden düşük gelirse değerli metallerde güçlenme görebiliriz.
Dolar Endeksi'nin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerde oluşan satış baskısı son bulabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000'li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade 1.930 ile 1.985 Usd bant aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketi, kırıldığı nokta doğrultusunda devam edebilir.
Bu sabah 1.940 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD tahvil ihracı ve Fitch Ratings'in ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürmesi ABD tahvil faizleri yukarıya çekiyor. Cuma günü beklenti altı gelen ABD Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında yükselişe ara verildi. ABD 10 yıllık tahvil faizinde teknik olarak 3,90% seviyesini önemsiyoruz. 3.90% üzeri yukarı yönlü istek devam edebilir. Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE veri setinin (TÜFE ve çekirdek TÜFE) yön belirleyici bir veri olacağını düşünüyoruz.
Lokal tarafta, CDS ve Eurobond faizleri globalde tahvil faizlerinin yükselişinden etkileniyor. Bir de iç tarafta enflasyondaki yukarı çıkış da faizleri artırıcı etki yapan bir faktör. ABD tahvil faizlerindeki yukarı meylin sürmesi Türkiye Eurobond faizlerini de yönlendirmeyi sürdürebilir. Türkiye 5 yıllık CDS 394 ile günü tamamladı.
Makro ihtiyati tedbirler ve kademeli sıkılaştırma ile enflasyon ile mücadele devam ediyor. Bunun CDS'lerde yaşanan düşüşün kalıcılığının önemli olduğunu düşünüyoruz.
Eurobondlar Cuma pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 32-34 cent; orta vadelilerde 83-93 cent; uzunlarda 116-117 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,99%, 8,13% ve 8,52% oldu
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.