- ADP Enstitüsü'ne göre Haziran'da işe alınan kişi sayısı 497 bin oldu (önceki 267 bin).
- ISM hizmet endeksi 53,9 geldi (önceki 50.3).
Verilerin piyasalara etkisi… Piyasa da ise Temmuz ayında faiz artışı olabilir diyenlerin oranları biraz daha arttı. CME anketine göre faiz artışı ihtimali biraz daha taraftar buldu ve 92,5% seviyesine çıktı.
Verilerin FED'e etkisi… Haziran ayındaki faiz toplantısında FED üyeleri arasında fikir ayrılığı oluştuğunu tutanaklar ortaya koydu. Dünkü veriler faiz artışında yana olanları daha endişeli hale getirmiş olabilir. Sabit tutalım diyenler ise az da olsa etkilenmiş olabilir. Haziran ayında karar oybirliği ile alında ancak fikir ayrılıkları Temmuz'da biraz keskinleşebilir. Şahin kanat dünkü veri ile (bugünkü veri de güçlü veri de güçlü gelirse) daha keskin olabilir.
Dünkü güçlü istihdam verilerini baz alırsak bugün açıklanacak aylık tarım dışı istihdam veri setinin güçlü gelmesi sürpriz olmayabilir. Bugün tarım dışı sektörlerde işe alınanların sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar açıklanacak.
Verilerin fiyatlamaya etkisi… para piyasalarında sınırlı etki oldu, Dolar Endeksi çok değişim göstermedi. Hisse senetleri, tahviller ve kıymetli madenler daha fazla reaksiyon verdi.
Bugünkü istihdam veri seti sonrasında haftaya TÜFE verisi önemli. Ertesi hafta FED faiz kararı açıklanacak. Toplantı öncesi 2 önemli veriden ilkini bugün karşılayacağız. Piyasa ve FED için önemli bir günde olduğumuzu söyleyebiliriz.
Dün ABD piyasaları yüzde 1 civarında düştü. Avrupa borsaları ise yüzde 2-3 aralığında aşağı geldi. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler düştü. Usd yatay kaldı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya borsaları da satıcılı. Japonya ve Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,04%, Dolar Endeksi 103,1, ons altın 1.910 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün borsa yüzde yarım civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta yatay kaldı. Eurobondlar kayıp yaşadı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Lokal varlıkların fiyatlamasına Ankara'nın adımları önemli. Yeni ekonomi yönetimi kademeli hareket edeceğini ifade ediyor. Sürecin hızı ve içeriği lokal varlıkların denge noktalarını da belirleme gücüne sahip diye düşünüyoruz.
Emekli maaşlarında iyileşme yapılacağı haberi basında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yönde talimat verdiğini dile getirdi. Maaş artışları enflasyon riskinin sıcak kalmasına yol açabilir.
Usd/TL:
Dün açıklanan ABD istihdam verileri beklenenden daha iyi geldi. ADP verisine göre aylık işe giren sayısı 497 bin oldu (beklenti 225 bin idi). İşsizlik maaşı başvurularını gösteren haftalık veri önceki haftaya göre hafif zayıf geldi. Günün sonunda piyasada FED'in Temmuz ayında faiz artışı yapacağına yönelik beklenti güçlendi. Para piyasalarında ise Usd gün içinde primlendi ancak günün sonunda kazançlarını koruyamadı. Dolar Endeksi bu sabah 103,1 civarında bulunuyor. Endeks dün sabah 103,4 seviyelerinde idi. Bugün ABD istihdam veri seti açıklanacak. Piyasa verinin sonucuna göre hareket edebilir.
İç tarafta memur maaş artışları ardından emeklilerin maaşlarının iyileştirileceği haberi basında yer aldı. Maaş artışları talep ve maliyet artışı olarak yansıyacak. Enflasyon için risk oluşturabilir.
Ana resimde ise ekonomi yönetiminin çerçevesinin netleşmesi bekleniyor. İlk adımların piyasa tarafından olumlu karşılandığını belirtelim.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,14 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizleri güncel mevzuat ile düşük seviyede kalmayı sürdürüyorlar. Yasal çerçeve güçlü alıcı kitlesi yaratıyor. Yeni ekonomi yönetiminin değişim sinyali vermiş olması yasal çerçevenin değişimin olasılığını artırıyor. Bu ise tahvil faizlerinin daha yukarıda bir yerde dengelenmesini sağlayabilir.
Globalde tahvil faizleri yukarı meyilli hareket ediyor. Dün açıklanan ABD istihdam verileri ile piyasa FED'in Temmuz ayında faiz artışı yapma ihtimalini daha da güçlendirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% seviyesinin üzerine çıktı. Bugün aylık istihdam veri seti açıklanacak. Etkili bir veri, hareket yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan artışla %13,32 ve 14 baz puan artışla %16,87 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
6,200 hedef direncinin test edilmesinin ardından kar satışlarının etkili olduğu görülüyor... Perşembe günü hafif alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksi günü %0,56'lık bir yükselişle 6,141 puandan tamamlamayı başardı.
Güne ilk önemli hedef direnç bölgesinin bulunduğu 6,200'lere doğru bir yükselişle başlamasına rağmen bu hareketi sürdüremeyen piyasada, seansın ilerleyen bölümlerinde aşağı yönde kademeli bir realizasyon oluştuğunu görüyoruz. Bu eğilimde XBANK Endeksi %1,77'lik kayıpla öne çıkarken, XUSIN Endeksindeki %1,46'lık yükselişle piyasanın dengelendiğini ve artı bölgede kapanış yapmayı başardığını söyleyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda ise, 6,200 direnci altında başlayan düzeltme eğiliminin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, 6,070 ve 6,050 desteleri öne çıkıyor ve kabaca 6,000 bölgesini destek yapabilmesi halinde, düzeltme sürecinin yatay karakterli hisse değişimleriyle devam etmesi beklenebilir. Böyle bir sürecin ardından da, 6,200 direncinin aşılarak hareketin 6,500 hedefiyle devam edeceğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan, 6,000 bölgesindeki desteğin korunamaması halinde ise, dün başlayan düzeltmenin daha sert bir karakter kazanarak 5,900'lere yönelme ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Eur/Usd:
ADP verisine göre Haziran ayında 497 bin kişi işbaşı yaptı. Beklentinin 2 katından fazla (225 bin). İşsizlik maaşı başvuruları ise önceki veriye göre hafif zayıf geldi. Bu istihdam verileri üzerinden 2 şey söyleyebilmek mümkün. İlki ABD istihdamı hala dirençli, diğeri FED'in Temmuz ayında faiz artışı yapma ihtimali yüksek olabilir.
Dün akşam saatinde açıklanan ISM hizmet endeksi beklentinin ve önceki verinin (50,3) üzerinde geldi (53,9).
Para piyasaların tepkisine baktığımızda ise tepkinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Piyasa Temmuz ayında faiz artışı olmasını büyük oranda benimsemiş durumda. CME verisine göre 92,5% ihtimalle faiz artışı bekleniyor.
Dünkü istihdam verileri bugün açıklanacak istihdam veri setinin güçlü gelebileceğine işaret ediyor. Bugün saat 15:30'da açıklanacak veri seti, farklı geldiği ölçüde hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi bu sabah 103,1 civarında işlem görüyor. Açıklanacak istihdam veri seti büyük sapma göstermezse bu hafta mevcut seviyelerde kapanabilir düşüncemizi koruyoruz.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,097 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başı yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında saat 15:30 sonrası ABD işgücü veri seti hareket yaratabilir.
Gbp/Usd:
FED-Logan enflasyonu aşağı çekmek, hedefe ulaşmak için daha fazla faiz artışına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Dün Logan'nın sözleri dışında ABD istihdam ve ISM hizmet endeksi verilerine bakıldı. İstihdam ABD ekonomisinin hala güçlü kası. Piyasa FED'in faiz artışı yapmasına biraz daha yaklaştı. Para piyasaları ise majör bir reaksiyon vermedi. Dolar Endeksi 103 civarında işlem görmeyi sürdürüyor. Gözler bugün açıklanacak tarım dışı verisinde. Dünkü istihdam verisi bugünkü verinin yüksek gelmesini sürpriz olmaktan çıkarıyor.
Bu sabah 1,273 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,267 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başı yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında saat 15:30 sonrası ABD işgücü veri seti hareket yaratabilir.
Altın:
Dün güçlü ABD istihdam verisine para piyasaları fazla reaksiyon vermedi. Ancak kıymetli madenler tepkisiz kalamadı. Baskıyı hissettiler. Altın yüzde 1, gümüş yüzde 4 civarı aşağı geldi ilk etapta.
Dünkü güçlü verileri az alırsak bugün açıklanacak tarım dışı verisi de güçlü gelebilir. Bu sebeple piyasa bekle gör ile güne başlayabilir. Biraz temkinli olmak istenebilir. Güçlü veri dünkü baskının devamına yol açabilir. Zayıf veri ise kıymetli madenleri rahatlatabilir. Veride sapma görülürse sapmanın yönüne göre hareket oluşabilir.
Ana resimde FED ve ECB şahinliği sürüyor. FED faiz artışlarının sonuna yaklaştığı sinyalini verse de hala bir iki faiz artışı yapabilir konumda. ECB de benzer konumda. Sonrasında kıymetli madenler için hava lehe dönebilir.
Bu sabah 1.910 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.882 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.925 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başı yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında saat 15:30 sonrası ABD işgücü veri seti hareket yaratabilir.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% seviyesini aştı. 2 yıllık tahvil ise yüzde 5 seviyesinin üzerine çıktı. Dün açıklanan istihdam verileri işgücü piyasanın sıcak olduğuna işaret etti. Gözler bugün açıklanacak tarım dışı verisinde. Veri setinin güçlü gelmesi tahvil faizlerini yukarı isteğini artırabilir. Kaldı ki dün FED'den Logan konuştu ve daha fazla faiz artışına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Lokal tarafta yeni ekonomi yönetiminin duruşu ve aksiyonları takip ediliyor. Değişim sürecinin zamansal ve içerik olarak nasıl olacağı önemli. Türkiye eurobondları ve CDS fiyatlaması da buna göre yapılabilir kanaatindeyiz. Türkiye 5 yıllık CDS'i günü 510 baz puan ile tamamladı. 500 bp civarındaki seyir sürüyor. ABD tahvil faizlerinin yukarı çıkması bizim eurobondlarımızı da benzer şekilde etkiliyor.
Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 25-31 cent; orta vadelilerde 116-145 cent; uzunlarda 174-176 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,85%, 8,95% ve 9,35% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.