ABD makro yoğun hafta geride kaldı. İstihdam veri seti ve FED toplantısı sonuçları piyasaların odak noktasında yer aldı. Bu hafta makro veriler açısından piyasa takvimi nispeten sakin. Cuma günü açıklanan TDİ veri seti istihdam piyasasında ılımlaşmayı işaret ederken ISM hizmetler verisi ise beklenti altında gelerek büyüme tarafında soğumayı işaret etti.
Uzun zamandır ABD tarafından gelen makro veriler ‘güçlü’ sinyaller üretiyordu. Gelen güçlü veriler ise mevcut sıkılaşma koşullarının uzun süreceği beklentisini ile faiz indirim ihtimalinin ötelenmesine neden oluyordu. Cuma günü açıklanan verilerin ABD ekonomisinde soğuma sinyali üretmesi ile birlikte piyasa faiz indirim beklentilerini de bir miktar öne çekti. Cuma günü artan risk iştahı yeni haftaya da bir miktar taşınmış görülüyor.
Bu hafta ABD Hazinesi’nin 125 milyar dolarlık borçlanma yapması bekleniyor. ABD Hazinesi bu hafta 42 milyar dolarlık 10 yıl vadeli ve 25 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil ihalesi ile daha uzun vadeli tahvillere olan talebi test edecek. Enflasyon endişeleri ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,75 seviyesine kadar yükselmişti. FED ’den FOMC toplantısı sonrasında enflasyondaki iyileşmenin yetersiz olduğu ancak faiz artışı yerine faizlerin daha uzun süre yüksek kalmasının tercih edileceği mesajı gelmesi ve Cuma günü beklentileri karşılamayan TDİ veri seti sonrasında ABD 10 yıllık faizi yüzde 4,50 seviyelerine kadar geri çekildi. Bu hafta yapılacak tahvil ihalesinde uzun vadeli tahvillere olan talep önemli olabilir.
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde bileşik PMI Nisan’da beklentilerin üzerinde 51,7 oldu. Söz konusu veri Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek okuma olarak gerçekleşti. Avrupa tarafından gelen verilerde toparlanma sinyali gelmeye devam ediyor. Çin tarafında yaşanan toparlanmada Avrupa ekonomisine pozitif katkı sağlıyor. Faiz indirim sürecinde ECB ile FED arasında yaşanan ayrışmada ibre ECB’den yana. ECB'nin 6 Haziran'da gerçekleştireceği toplantıda faiz indirimine gitmesi bekleniyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı nötr-karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1% civarında artı-eksi. Asya piyasalarında seyir karışık. Hong Kong 0,7% civarında eksi, Çin 0,1% civarında eksi, Japonya 1,1% civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,49, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.323 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ve TCMB süreci aktif şekilde yönetmesinin enflasyonist riskleri azalttığını düşünüyoruz. Yapılan işlerin doğruluğu da not artışı olarak yansıyor. S&P’nin Cuma gecesi Türkiye'nin kredi notunu artırması ve görünümü pozitif tutması, uygulanan politikaların yabancı yatırımcı nezdinde de olumlu görüldüğünü teyit ediyor.
Hazine, 11 ay vadeli kuponsuz hazine bonosu ile 2 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 18,50 kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalelerinde ROT dahil toplam 36,4 milyar lira borçlandı. 11 ay vadeli kuponsuz bonoda faiz 50,52%, tahvilde ise 45,09% seviyesinde oluştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Nisan'da 59,77'ye yükseldi. TL'nin reel değeri yükselmeye devam ediyor.
TCMB, yılın 2. enflasyon rakamını Perşembe günü yayımlayacak. Başkan Karahan’ın sunumunda Merkez’in güncel okumasını ve bazı metriklere ait tahminlerini göreceğiz.
Usd/TL:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti, istihdamda zayıflama olduğunu ortaya koydu. Bu durum faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesini sağladı.
FED için sıkılaşmanın beklenen sonuçlarından biri olarak tanımlanabilir. Piyasa için ise parasal gevşemenin gecikmemesi olarak ifade edilebilir. Dolar talebinin biraz azalması mümkün.
Yeni haftada yoğun olmayan veri trafiğini ve birkaç FED üyesinin konuşmasını takip edeceğiz. Dolar Endeksi yatay hafif aşağı eğimli seyir izleyebilir.
İç tarafta, S&P’nin not artırım kararı normalleşme sürecinin beklenen sonuçlarında biri. Atılan olumlu sonuçlar Türkiye risk priminin de düşmesini sağlıyor. TCMB öncülüğünde sıkı duruşla birlikte enflasyonda yılın ikinci yarısından itibaren daha umut verici rakamların görüleceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,28 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Dün Hazine bono ve tahvil ihalesinde ihale öncesi satışlarla 36,4 milyar TL'lik borçlanmaya gitti. 11 ay vadeli kuponsuz hazine bonosu ile 2 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 18,50 kupon ödemeli devlet tahvilinin ihale faizleri sırasıyla 50,52% ve 45,09% oldu. İhalelere talepler güçlü geldi
TL sabit getirililere olan ilgi artıyor. Enflasyonda zirve seviyesine çok yakınız. Haziran ayı başından itibaren ‘enflasyonda düşüş’ sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Bu sebeple tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, ABD istihdam verileri havanın yumuşamasına sağladı. Beklenti altı kalan veriler piyasanın iştahını biraz artırdı. Bu hafta FED üyelerinden gelen açıklamalar takip edilecek.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan artarak %44,77 ve 3 baz puan artarak 28,94% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş potansiyeli devam ediyor ...
Kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 9,850 seviyesinin aşılmasıyla geçtiğimiz hafta güç kazanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Haftanın ilk işlem gününü -%0.10 oranında değer kaybıyla 10,267 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,100 seviyesini izliyoruz. İlk etapta 10,100 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek piyasada, bu nokta üzerinde tutunacak seyrin yukarı atakları sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta USD bazlı analizde karşımıza çıkan ve 324/326 USD aralığına denk gelen 10,500 bölgesi hedeflenecektir. Bu önemli seviyenin üzerinde ise, TL bazındaki kısa vadeli yükselen trend kanalının hedefinin bulunduğu 11,000 bölgesinin hedef konumunu alması beklenebilir. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, bir alt noktada ise 9,850 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. 9,850 üzerindeki hareketlerin ise piyasadaki yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
Son gelen ABD büyüme verisi beklentilerin altında kalmıştı. Cuma günü açıklanan Nisan verileri de ABD istihdam sektörünün güç kaybettiğini ortaya koydu. Piyasa gelen yavaşlama sinyalleri ile birlikte FED faiz indirimi beklentilerini bir miktar öne çekti.
FED’in karar alma aşamasında belirleyici bir veri seti olan istihdam raporu FED’in elini biraz rahatlatılabilir. Bu ay açıklanacak Nisan ayı ABD TÜFE verisinin önemi giderek artıyor.
Dolar talebi sınırlı azalma devam ediyor. Veri odaklı seyir devam ettiği için talep-iştah yeni verilere göre şekillenecek.
Parite hareketlerinde USDJPY paritesinin fiyat hareketleri ve ECB faiz indirimi beklentileri de diğer temel unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Paritede 1,07 üstü kalma çabası devam ediyor.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Parite de 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir.
Son günlerde Dolar talebinde azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,076 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,079 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Esas konu faizin patikası. Piyasa ilk indirimin Eylül ayında olacağını öngörüyor. BOE toplantı kararı sonrası sözlü yönlendirmeler önemli olabilir. ABD kanadında ajanda yoğun değil. Cuma günü zayıf gelen istihdam verileri moral verdi. ABD makro verilerin zayıflık sinyali üretmeye devam etmesi, paritede yukarı isteği artırabilir.
Dolar Endeksi 105,2 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,255 seviyesinde bulunan paritede 1,251 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,257 ve 1,262 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri setinin beklenti altı sonuçlar üretmesi havanın yumuşamasını sağladı. İstihdamdaki güç kaybı Dolar ve ABD tahvil faizi baskısını azalmasını sağlıyor.
Cuma günü olumlu fiyat hareketine katılmakta geç kalan altın ve gümüş yeni haftaya pozitif fiyatlama dinamiği ile başladı. Ajanda da çok kritik veri bulunmuyor. O yüzden mevcut seviyeler korunurken yükseliş denemesi-çabası devam edebilir. FED üyelerinin bu hafta yapacakları konuşmalar ve sözlü yönlendirmeler kısa vadeli fiyat hareketlerine etki edebilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz.
Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.323 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.325 ve 2.340 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60-4,70% bandını aşağı yönde geride bıraktı. İstihdam verileri tahvillere alış getirdi. Yeni haftada mevcut seviyelerden çok uzaklaşılmayabilir. Aşağı taraf biraz daha olası olabilir. Bu hafta ABD Hazine bakanlığının 125 milyar dolarlık borçlanmaya gideceği öngörülüyor. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
İç tarafta, S&P’nin kredi notu artışı olumlu etki yaratıyor. Normalleşme sürecinin pozitif sonuçları mümkün kılacağını düşünüyoruz. Diğer yandan ABD tahvil faizleri de aşağı geliyor. Türkiye eurobondları için hava olumlu. Bir miktar talep artışı olabilir. Yurt dışı fiyatlamalara paralel seyir devam edebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 293 ile günü tamamladı. Londra kapalı olduğu için eurobond işlemleri illikit kaldı.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.