Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD tarafında zayıf gelen öncü işsizlik verilerine dün özel sektör istihdam verisi de eklendi. ABD'de ADP özel sektör istihdamı Ağustos ayında 99 bin artışla piyasa beklentilerinin oldukça altında geldi. FED yetkilileri artık enflasyondan çok işgücü piyasasına yönelik risklerden endişe duyduklarını belirtmeleriyle birlikle, iş gücü piyasasını gösteren verilerin ön planda olduğu bir dönemdeyiz.

Dün gelen diğer bir önemli veri ISM hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos'ta piyasa beklentilerini aşarak aylık bazda 0,1 puan arttı ve 51,5'e çıktı. Tüketicinin gücünü gösteren veri 50 eşik değerinin üzerinde kalırken, manşet rakamın ve yeni siparişlerin beklenti üstünde gelmesine rağmen, istihdam detayında görülen zayıflık piyasaların moral bulmasına izin vermedi.

Enflasyon cephesinde sürpriz bir bozulma görmediğimiz sürece FED'in artık sadece “enflasyon odaklı” değil aynı zamanda “istihdam odaklı” olacağını, hatta istihdam odağına daha hassas olacağını düşünüyoruz. Petrol fiyatlarının ekonomik görünüm ve arz beklentileriyle ilgili devam eden endişeler nedeniyle düşük seyretmesi, enflasyon üzerinde oluşan maliyet baskısının hafiflemesine yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Bugün gözler TSİ 15:30’da açıklanacak, ABD ekonomisinin kondisyonu hakkında en sağlıklı bilgiyi verdiğine inanılan ABD tarım dışı istihdam veri setinde olacak. İşsizlik oranının yüzde 4,3’den yüzde 4,2’ye inmesi, ortalama saatlik kazançların yüzde 3,6’dan yüzde 3,7’ye yükselmesi ve Ağustos ayı işe girenlerin ise 155.000 olması bekleniyor. İşgücü piyasası veri setinin, çoklu varlık sınıfı fiyat hareketlerinde kısa dönemde belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Gelen makro verilerin zayıflık sinyali üretmesi halinde, 18 Eylülde yapılacak olan FED toplantısı öncesinde 50 baz puan faiz ihtimalinin güçlenebilir. 50 baz puanlık bir faiz indirimi, FED'in resesyon beklediğini kabul etmek anlamına gelebileceği için, piyasalarda endişeye neden olabilir.

Dün, OPEC+ kırılgan taleple birlikte düşen fiyatlar nedeniyle petrol üretim artış planını erteledi. Kararla petrol fiyatları yükselmesine rağmen kazançlarını koruyamadığı görüldü.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı hafif negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,2 aralığında eksi. Asya piyasalarında da görünüm negatif. Hong Kong %0,1 civarında, Japonya %0,1 civarında satıcılı, Çin %0,40 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,73, Dolar Endeksi 101,1 ons altın 2.517 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı açıkladı. Programda, 2024 büyüme beklentisi bir önceki OVP’ye göre %4’ten %3,5’e revize edilirken, enflasyon beklentisi ise %33 seviyesinden %41,5 seviyesine revize edildi. OVP hedeflerinin Merkez Bankası’nın öngörüleri ile yakınsadığı görüldü. Hedef çerçevesinde atılan adımların senkronize bir şekilde ilerletilmesini, programın başarısı açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz.

Dün açıklanan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde 29 Ağustos haftasında düşüş görüldü. Swap hariç net rezerv sekiz hafta sonra 20 milyar doların altına indi.

Fitch piyasa kapanışından sonra Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesini yayınlayabilir.

 

 

 

 

Usd/TL:

Bu hafta açıklanan ABD istihdam öncü göstergeleri beklentilerin altında kalarak risk iştahının bozulmasına neden oldu.

ABD istihdam piyasasında aşağı yönlü riskler artıyor, dün açıklanan ADP verisi 2021’den sonra en düşük seviyeye indi. Bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam veri seti piyasaları yön ve hareket katabilir. Güçlü sonuçlar Dolar talebinin sürmesine yol açabilir.

Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin üzerinde kalma çabası devam ediyor. 101 seviyesi üstünde kalıcılık 102-103 seviyesi tepki hareketini destekleyebilir.

İç tarafta, dün Orta Vadeli Programı açıkladı. Programda, 2024 büyüme beklentisi bir önceki OVP’ye göre %4’ten %3,5’e revize edilirken, enflasyon beklentisi ise %33 seviyesinden %41,5 seviyesine revize edildi. Bu yılın sonu için Dolar-TL kuru tahmini 33,20 ile dikkat çekti.

Sunulan OVP hedeflerine göre, maliye ve gelirler politikası kararlarının bundan sonraki süreçte dezenflasyon sürecinin desteklenmesi açısından önemli olacağını düşünüyoruz.

Merkez Bankası’nın son sıkılaşmanın adımları TL talebini artırdı. Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 34,00 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı açıkladı. Programda, 2024 büyüme beklentisi bir önceki OVP’ye göre %4’ten %3,5’e revize edilirken, enflasyon beklentisi ise %33 seviyesinden %41,5 seviyesine revize edildi. OVP hedeflerinin Merkez Bankası’nın öngörüleri ile yakınsadığı görüldü.

Programın içeriği piyasa tarafından olumlu algılandığını düşünüyoruz. Kapsam ve hedeflerin ulaşılabilir olması TL varlıklar lehine algı oluşturabilir. Söz konusu algının sabit getirili araçlara yabancı ilgisini artırmasını bekliyoruz. Ana resimde tahviller cazip olmayı, potansiyel taşımayı sürdürüyor. Ancak TCMB’nin şahin duruşu TL faizlerin yüksek olma halini devam ettiriyor.

Globalde, FED faiz indirimi bekleniyor, tahvil faizleri aşağı meylini koruyor. Bugün açıklanacak ABD TDI verisi ve sonuçları faiz indirim büyüklüğüne etki edebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan düşüş ile %40,79 ve 3 baz puan düşüş ile %28,79 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

10,200 direncine yaklaşıldıkça kar satışları gözleniyor… Salı günü hafif satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,87'lik gerilemeyle 10,021 puandan tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, 9,500 bölgesinden başlayan yukarı yönlü toparlanma çabalarının, kritik 10,200 bölgesindeki dirence yaklaştıkça kar satışlarıyla karşılaştığını söyleyebiliriz.

Önümüzdeki süreçte ise, ilk önemli direnç eşiği olarak 10,200 bölgesini izlemeye devam ediyoruz. Bu seviye, hem 11,250-9,500 gerilemesinin %38,2 fibo geri düzeltme seviyesi, hem, 10,200/400 bandındaki fiyat boşluğunun yukarı yönde başladığı seviye, hem de 2024 başından beri oldukça güzel bir trend takip ortalaması konumundaki 50 günlük üssel ortalamanın bulunduğu seviye olması açısından kritik önem taşıyor. Dolayısıyla bu seviye üzerindeki kalıcı hareketlerde, yukarı yöndeki tepki çabaların öncelikle 10,400 hedeflenmek üzere daha ısrarlı bir karakter kazanması beklenebilirse de, belirtilen direnci aşmayı başaramayacak hareketlerde de piyasadaki satış baskısının yeniden öne çıkma ihtimali artacak.

Bu paralelde aşağı yönde baktığımızda, 10,000 puan eşiğini önemli bir psikolojik destek olarak izlemeye devam ediyoruz. Altında yaşanabilecek kalıcı hareketlerde ise, tepki denemesinin üst limitinin 10,200 bölgesi olarak kalması ve aşağı yöndeki baskının öncelikle 9,700/750 bölgesi olmak üzere devam etme olasılığının artacağını söyleyebiliriz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Makro verilerde gelen zayıf sinyal dolar talebinin azalmasına neden oluyor. Dün açıklanan ABD özel sektör istihdam verisi 2021’den beri en düşük seviyeye geriledi. İşgücü piyasasında beklenenden hızlı devam eden soğuma resesyon endişelerini de beraberinde getiriyor.

Makro verilere hassas bir süreç devam ediyor. ABD’den gelecek güçlü makro veriler resesyon endişelerinin azalmasına dolar talebinin artmasına neden olabilir. Tersi durumda, zayıflık sinyali üreten makro veriler ise FED faiz indirim politikasında atılacak adımın büyük olmasına neden olabilir, dolar talebi azalabilir.

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam (TDI) veri seti sonuçları piyasa fiyatlamalarına etki edebilir. Kötü bir veri seti ile karşılaşırsak paritede yukarı hareket görülebilir. Güçlü veri ise dolar talebini artırıcı etkiye neden olabilir.

Dolar Endeksi 101 seviyesinin üzerine çıktı. 102,7 ve 103,4 ilk direnç seviyeleri olabilir. 103,4 seviyesine kadar yükseliş tepki olarak yorumlanabilir. 101 seviyesi altında fiyatlamalara geçilmesi halinde teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.

Bu sabah 1,11 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,097 seviyeleri gün içi destek; 1,112 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’de makro verilerin beklenti-beklenti üstü gelmesi ekonomide toparlanma sinyalleri veriyor. Parite ana belirleyici unsur ABD makro verileri. Bugün TDI verisini karşılayacağız. Güçlü veri dolar talebini artırabilir. Zayıf veri ise FED faiz indirim beklentisinin 50 baz puan artmasına neden olacağı için dolar talebini azaltabilir.

Bu sabah 1,317 seviyesinde bulunan paritede 1,31 ve 1,306 seviyeleri gün içi destek; 1,316 ve 1,32 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

ABD tarafından zayıf gelen istihdam öncü göstergeleri (JOLTS, ADP) FED faiz indirim fiyatlamalarını artırıyor. Piyasada büyüme ve istihdam verilerine hassasiyet artıyor.

Ana resimde FED’in faiz indirim döngüsüne başlayacak olması para piyasalarında normalleşmeyi, Doların gücünün azalmasını sağlayabilir. Bunun yumuşak iniş senaryosu ile beslenmesi risk iştahını destekleyebilir..

Bugün açıklanacak TDI verisinin zayıf sinyaller (zayıf işgücü) üretmesi halinde reel getirilerde düşüş yaşanacağı beklentisinin artması ile birlikte, altın fiyatlarında yukarı hızlı bir hareket görülebilir. Güçlü bir veri setinde ise kar satışları görülse de yukarı eğilimin daha düşük tempoda devam edeceğini düşünüyoruz.

Altın 2.500 Usd seviyesi üstünde fiyatlamalara devam ediyor. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.516 Usd seviyesindeki ons altında 2.500 ve 2.475 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.535 ve 2.550 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Gelen zayıf makro veriler, FED eylül ayı faiz indirim beklentilerinin 50 baz puana kaymasına neden oluyor. Büyüme risklerinde yaşanan artış ise ABD’de verim eğrisinin artıya geçmesine, uzun vadeli tahvil talebinin artmasına neden oluyor. Bugün ABD tarafında TDI veri seti açıklanacak.

İç tarafta, Türkiye eurobondlarının globalden olumsuz ayrışmasını OVP, 2025 bütçesi, Fitch gözden geçirmesi sonlandırabilir. Dün açıklanan OVP metrikleri ‘makul, uyumlu’ olarak yorumlandı.

Türkiye 5 yıllık CDS 273 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 44-51 cent; uzunlarda 81-83 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,26%, 6,68% ve 7,67% oldu.

 

 

 

 

 
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.