Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda batıdan gelen olumlu haberlere karşı doğudan gelen olumsuz haber akışı moral bozukluğuna sebep oluyor. Dün sabah açıklanan Çin PMI verisi beklentilerin altında kalarak 51.8 açıklandı. Endekste 50 puan seviyesi, aktivitedeki genişleme ile daralmadan birbirinden ayıran nokta. Ekonomilerde daralma ve resesyon riskleri, Çin’den gelen olumsuz haberler piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Diğer taraftan petroldeki (enerji sepetindeki) yükseliş enflasyon endişelerinin canlı kalmasına yol açıyor.
ABD tarafında işler nispeten daha olumlu ilerliyor. İstihdam güçlü kalırken, ücret artışlarının yavaşlamaya başlaması enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağından FED’in sıkılaştırmaları görece sonuç vermeye devam ediyor. ABD ekonomisinde büyümenin devam ediyor olması, resesyon tehlikesinin azalması ve FED’in faizlerde plato aşamasına geçiş için hazırlanması, ABD finansal varlıklarının olumlu ayrışmasına neden oluyor. Dün FED-Waller, FED'in faiz artırımını bitirdiğini söylemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu ve son verilerin FED'in dikkatli ilerlemesine olanak sağlayacağını ifade etti. Esasında veri odaklı ilerlemeyi sürdürdüklerini, faizde tepe noktanın tayini konusunun açık olduğu mesajını verdi bizce.
Çin tarafından gelen verilerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada Çin hükümetinin attığı ekonomiyi canlandırıcı adımların devam etmesinin çok geç müdahale riskinin önüne şimdilik geçtiğini düşünüyoruz. Doğu tarafından gelen olumsuz haber akışı piyasaların moral bulması açısından gölgeleyici sebep olmaya devam ediyor.
Avrupa tarafında büyümeye yönelik endişeler devam ederken, açıklanan hizmet PMI verileri beklenti altı kalarak 47.9 olarak gerçekleşti. PMI’da hızlı bir yavaşlama var. Piyasa bu yavaşlamadan dolayı ECB toplantısında güvercin bir duruş sergileyebileceğini bekliyor. Artan enerji fiyatları piyasada oluşan bu yumuşaklığın enflasyon verilerine yeterince yansımasının önünde bir engel olarak karşımıza çıkıyor. ECB’nin bu ay yapacağı toplantıda, enflasyon ile mücadelesinin devam etmesini ve faiz artırımına gitmesini bekliyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı eksi seyrediyor. Asya borsaları da satıcılı. Çin yüzde 0,3, Hong Kong yüzde 0,8 civarında eksi. Japonya olumlu ayrışıyor, yüzde 0,6 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,26%, Dolar Endeksi 104,7 ons altın 1.925 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün önemli bir gün. Zira Orta Vadeli Program açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024-2026 dönemini kapsayan hedefleri ve tahminleri içeren programı saat 14:00’de açıklaması bekleniyor.
Yıllık TÜFE yüzde 58,9’a yükseldi. Endeks detaylarında ise aylık bazda ulaştırma yüzde 16,6 ile en yüksek artışı gösteren grup oldu. Enerji fiyatlarındaki yükseliş maliyet enflasyonu tarafında süreci zorlamaya devam ediyor. Kış aylarına girdiğimiz bu dönemde doğalgaz fiyatlarının da enflasyonda yukarı yönlü baskı yapması olasılık dahilinde. Bu noktada yeni ekonomi yönetiminin aldığı ve alacağı kararların oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. OVP ile başlayacak süreç enflasyonla mücadelede yapıtaşı olacaktır. Beklentileri karşılayacak bir OVP ve devamında 21 Eylülde yapılacak olan PPK (sıkılaşma politikası) kararları enflasyon ile yapılan mücadelede oldukça önemli.
Lokalde verilen bu zorlu mücadele yabancı yatırımcı açısında temkinli-olumlu olarak görülmeye devam ediyor. 8 Eylül tarihinde derecelendirme kurulusu Fitch’in gözden geçirme tarihi bulunuyor.
 


Usd/TL:
ABD’de 13 Eylül’de açıklanacak TÜFE verisi piyasa fiyatlaması için önemli parametre. Geçen hafta ABD tarafında açıklanan istihdam data setinde iş gücü güçlü tarafta dururken ücret artışlarının beklenti altı kaldı. 13 Eylül’de açıklanacak TÜFE veri seti FED’in sıkılaştırma politikası açısından da etkili olabilir. FED yetkililerince yapılan açıklamalara baktığımızda veri akışının belirleyici olabileceğini ifade edildiğini görüyoruz.
Lokal tarafta, beklenti üstü gelen enflasyon, enflasyonla mücadelenin zorluğunu ortaya koyuyor. Bugün açıklanacak olan OVP ve 21 Eylül’deki PPK kararları lokal tarafın ana gündem maddelerinden. Mali politikaların yanında sıkılaştırma adımlarının hızı ve büyüklüğü önemli oluyor. Sıkılaştırma devam ettikçe TL üzerinde yaşanan baskı azalabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün saat 14:00’de Orta Vadeli Programı açıklayacak. Programın içeriği lokal varlıkları hareketlendirebilir.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir.
Globalde, yüksek seyreden enerji ve gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz etki gösterme endişeleri ABD 10 yıllık tahvil faizinde yukarı yönlü seyrin devamına yol açıyor. Dün günü yüzde 1,72 artış ile 4,27% seviyesinden kapatan 10 yıllık tahvilin piyasa üzerinde oluşturduğu olumsuz baskıya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan artış ile %23,90 ve yatay %19,30 ile günü tamamladı.



Hisse Senedi:
Kısa vadeli yükseliş trendi devam potansiyelini koruyor... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,900 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Salı gününü %1.16 oranında değer artışıyla 8,236 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde tamamlayan piyasada, 7,900 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak almayı sürdürüyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketlerin ise ilk etapta 8,250 olmak üzere 8,500 ve 8,750 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devamını getireceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,900 altındaki olası seyrin ise piyasada 7,500 ve 7,250 seviyelerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla 7,900 seviyesini aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.


Eur/Usd:
ABD’de enflasyon ile mücadelede işler olumlu giderken aynı zamanda büyüme ılımlı olarak kalmaya devam ediyor. FED politika faizinde plato noktası için son bir faiz artırımı zamanını gelen verilere göre karar verecek. Avrupa tarafında ise büyüme ile ilgili sıkıntılar ve kaygılar devam etmekte. Dün açıklanan hizmet PMI verisi beklenenden hızlı bir yavaşlama olduğunu gösteriyor. Bu noktada piyasalar ECB toplantısında yaşanan yavaşlamadan dolayı güvercin bir duruş bekliyor. Beklentiler Usd talebini artırırken Eur talebini düşürüyor.
Avrupa tarafında yaşanan yavaşlamaya rağmen artan enerji fiyatları enflasyonda beklenen yumuşamanın önüne geçebilir. Avrupa Merkez Bankası’nın asıl hedefinin enflasyon ile mücadele olduğunu ve ekonomide yaşanan yavaşlamanın sıkılaştırma politikası devamı için bir sorun teşkil etmediğini düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz. 105,5 kritik direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD’de Cuma günü açıklanan istihdam verileri beklentilerin hafif üstünde gelirken ücretlerde yaşanan artış beklenti altında gerçekleşti. Çin’de ise beklenti altında kalan PMI verileri pozitif fiyatlamanın önüne geçti. Avrupa tarafında da PMI verileri beklenti altı altında kalırken ÜFE beklentilere yakın 0,5 düşüş gösterdi. PMI verisinin beklentilerden düşük gelmesi ekonomik görünümün yavaşladığını ve ekonomik aktivitenin negatif bölgede devam ettiğini teyit ediyor.
Piyasalarda Avrupa bölgesinde yaşanan yavaşlamanın Merkez Bankalarının faiz artışlarına ara vereceği beklentisi oluşmaya başladı. Bu noktada biz ücret artışlarında yaşanan katılık, enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş ve enflasyonda gelen verilerin yeterli yumuşama sinyali vermemesi Eylül ayında Merkez Bankalarının faiz artırımının hala masada olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,257 seviyesinde bulunan paritede 1,255 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD’de büyümenin dirençli kalması, enerji fiyatlarında yaşanan artış enflasyon endişelerini canlı tutuyor. Tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin devam etmesi değerli metal üzerinde baskı unsuru oluşturmaya devam ediyor. ABD piyasa yapısının sunduğu reel faiz getirisi Usd talebini canlı tutuyor. Faiz getirisi olmayan altın için tercih sebebi sunamıyor. 13 Eylül’de açıklanacak ABD TÜFE veri seti değerli metal için önemli olacağını düşünüyoruz. Veriye kadar 200 günlük hareketli ortalama etrafında bir dengelenme akabinde veri sonrasında yön tayini bekliyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.915 Usd. Altın 200 günlük ortalaması 1.915 civarında bulunuyor. Altın tarafında 1.915 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.925 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Artan enerji fiyatları ve ABD’de beklentilerden iyi gelen büyüme verileri, enflasyonun artma olasılığını ve FED endişelerini besliyor. Tahvil faizleri yukarı hareket ediyor. Tahvil faizlerinin yukarı doğru gitmesi piyasanın enflasyon tehdidi için uygulanan sıkılaşmanın devam edeceği beklentisini de yansıtıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4.27 seviyelerinde işlem görüyor
Lokal tarafta, bugün önemli bir gün. Zira OVP açıklanacak (saat 14:00). Yeni ekonomi yönetiminim izlediği sıkı maliye politikası ve kademeli faiz artırımı süreci yabancı yatırımcı tarafından temkinli-olumlu izlenmeye devam ediyor. Bu noktada yeni bir katalizöre ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Açıklanacak olan OVP enflasyon ile mücadelede yapıtaşı görevini üstlenecek. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek olumlu görüşlerde pozitif fiyatlamalarda etkili olabilir.
CDS 377 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-16 cent; orta vadelilerde 35-39 cent; uzunlarda 23-24 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,21%, 8,26% ve 8,71% oldu.



  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.