Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Chicago PMI verisinin yarattığı şok etkisi azaldı. Cuma günü açıklanan veri beklentilerden oldukça düşük gelerek risk iştahını azaltmıştı. Bu hafta ise şu ana kadar açıklananlar (iki yönde de) daha sınırlı sapma gösterdiler. O yüzden piyasa daha iyi fiyatlama içinde. Ancak fiyatlama modu süreklilik arz etmiyor, veriden veriye değişebiliyor. O yüzden haftanın 4. günü sınırlı iyimser başlıyor ama bu devam edebilir diyemiyoruz. Bu noktada bir sonraki veri menzile girmiş durumda. Yarın ABD aylık istihdam veri seti açıklanacak (aylık istihdam edilen sayısı, işsizlik oranı, ortalama kazançlar).

Salı açık iş sayısı beklentilerden zayıf geldi. Dün ADP özel sektör beklentilerden zayıf geldi. Bunlardan hareketle yarın ki veri de zayıf gelir diyemiyoruz. Net bir korelasyon bulunmuyor. O yüzden yarın sürpriz olmaz (güçlü veri) diyemiyoruz. Piyasalar bu sebeple bugünü, yarın veri öncesi kısmı bekleme modunda geçirmeyi tercih edebilir. ADP baş ekonomistinin ‘işe alımların ve maaş artışının yavaşladığı, üreticilerde-tüketicilerde kayda değer zayıflıklar olduğu’ sözünü dikkat çekici buluyoruz.

İstihdam dışındaki verilere de bakalım. Hizmet PMI verilerinde doğu-batı düzleminde genel olarak beklentiler karşılandı. Hatta Çin belirgin, Japonya, Almanya hafif güçlü; İngiltere, ABD, AB beklentilere paralel geldi. ABD ISM hizmet manşette, istihdamda, yeni siparişlerde biraz iyi, fiyat ödemelerinde ise biraz zayıf sonuçlandı.

3 Trilyon Dolar… değeri bu seviyeyi aşan 3. şirket Nvidia oldu (Apple ve Microsoft’un ardından). Yapay zeka etkisi HP bilançosunu da olumlu etkiledi ve şirket hisseleri 10% civarında primlendi.

Gelişmekte olan bazı ülkelerde seçim takviminin çakışması, daha önemlisi anketler ile sonuçların farklı olması bir miktar hareketlilik yarattı (özellikle para birimlerinde). Para birimlerinde oluşan hareketlilik azalıyor. Ancak seçim sonuçlarının ekonomik büyüme planlarının altını boşaltma riski yaratması (örneğin Hindistan) orta vadeli etkiler yaratabilir.

Yarın ABD istihdam veri seti açıklanacak. Öncesinde yatırımcılar bekleme modunu tercih edebilir. Bugün Avrupa merkez bankası ECB’nin faiz patikasına dair yönlendirmesini takip edeceğiz (Lagarde’ın konuşması 15:45).

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı. Asya piyasalarındaki seyir karışık. Hong Kong %0,6 civarında, Japonya %0,6 civarında artı, Çin %0,1 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.367 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, hisse senetlerine ve kripto varlıklara yönelik vergi geleceği konusu son günlerde gündemde. Olası vergi oranı ve yöntemine ilişkin farklı spekülasyonlar yapılıyor. Spekülasyonlar borsayı olumsuz etkiliyor. Dün Şimşek vergi yöntemine dair açıklamalarda bulundu. İşlem vergisi sinyali verdi. Verginin, işlem anında alınması şeklinde bir yönelimleri olduğunu belirtti (hisse senedi komisyonu gibi anında ve küçük bir oranda). Oranın düşük, yöntemin işlem anında olması piyasa üzerinde oluşan baskının azalmasını sağlayabilir.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD özel sektör istihdam verisi beklentilerin altında kaldı. ISM hizmet, hizmet PMI verileri ise beklentilerden daha iyi sonuçlandı. ISM hizmet verisinin alt başlıklarına baktığımızda önceki veriye göre iyi gelen tarafın ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Hizmet PMI verisinde ABD, AB ve Asya verilerinin iyi sonuçlandığını bu sebeple genel ekonomik performansa dair beklentilerin darbe almadığını düşünüyoruz. Bu durumda piyasanın risk iştahının artması ve Dolar’dan biraz uzaklaşması beklenen fiyatlama oluyor.

ABD özelinde yarın açıklanacak aylık istihdam veri seti önem arz ediyor. Veri seti piyasaları hareketlendirme potansiyeli taşıyor. Dolar Endeksi 104 civarındaki seyrini koruyor.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.

Dün, gelişmekte olan bazı ülkelerdeki seçimlerin çakışması ve seçim sonuçlarının anketlerden farklı olması para piyasalarını hareketlendirdi. TL de bundan nasibini aldı. Hareketlenmenin yerini sükûnete bırakacağını düşünüyoruz.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,31 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Hazine borçlanma programında itfa rakamından yüksek borçlanma planlamış durumda. Haziran ayı özelinde 100 milyar TL civarında piyasadan nakit çekeceği sonucu ortaya çıkıyor. Bu adım parasal sıkılaşmaya katkı sunmak ve TCMB’nin politikasını desteklemek olarak okunabilir diye düşünüyoruz.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. Son ABD verileri tahvil faizlerinin düşüşüne imkan veriyor. Haftanın kritik günü yarın. Aylık istihdam veri seti açıklanacak. Açık iş sayısı verisinin istihdamın güç kaybettiğini işaret ettiğini belirtelim.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan artış ile %41,90 ve 7 baz puan artış ile %27,70 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

11,088 zirve seviyesinden başlayan düzeltme hareketinin devam ettiği piyasada, seans içi destek noktalarında oluşan tepki alımlarının henüz zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Çarşamba gününü 10,239 üzerinde oluşan tepki alımlarının ardından -% 0.13 oranında hafif bir değer kaybıyla 10,350 puandan tamamlayan piyasada, 10,200 seviyesi seans içi ilk önemli destek konumunda. 21 Mayıs tarihinde başladığı düzeltme trendinin devam ettiği piyasada, geri çekime eğiliminin 10,000 üzerinde karşılanarak ara bir yükseliş denemesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. 10,750 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunu sürdürüyor. Endeksin düzeltme hareketinin ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 10,750 direncinin aşılması gerekiyor. Böyle bir gelişme ise piyasada 11,000 ve 11,088 hedefleriyle yeni bir yükseliş potansiyeli gündeme getirecektir.

 

 

 

Eur/Usd:

Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını bugün açıklayacak. Saat 15:45’te ise başkan Lagarde kameraların karşısına geçecek. Konu faiz oranı değil. Çünkü ECB faiz indirecekleri yönlendirmesini net olarak yaptı ve sürpriz etkisini ortadan kaldırdı. Konu faizin patikası. Yani bugünden sonrası. İlk faiz indirimi cepte, ikinci üçüncü için bankanın ne söyleyeceği, nasıl bir sinyal vereceği önemli.

ECB faiz indirimi beklentisini bugün realize edecek. Peki FED ne durumda? Temkinli tavrını koruyor. Verilere bağlı olarak hareket ediyor. Bu hafta açıklanan veriler istihdamda zayıflık olduğunu gösterdi. Tabii esas veri yarın açıklanacak (ABD tarım dışı istihdamı, işsizlik oranı, ortalama kazançlar). Bu hafta şu ana kadar açıklanan veriler istihdamda ılımlı yavaşlama olduğunu, ekonomik temponun korunduğunu işaret etti.

Yukarıdaki haber akışı piyasanın biraz rahatlamasını sağlıyor ve Dolar talebinin biraz azalmasını beraberinde getiriyor. Esas etkiyi ise yarın açıklanacak ABD istihdam verisi yapabilir. Veri seti beklentilerden saptığı ölçüde hareket yaratabilir. Sınırlı sapmaların (+/-) mevcut fiyatlama davranışını çok değiştirmesini beklemiyoruz. Aşağı yönlü sapma istihdamda zayıflık (majör sapma kırılma) olarak okunabilir. Kırılma algısı FED faiz indirmeli olarak yorumlanabilir. Yukarı sapma fazla olursa bu FED’in temkinli duruşunu destekleyebilir. Veri öncesi piyasa bekleme modunda olabilir.

Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 104,2 seviyesini önemli buluyoruz. 104,2 seviyesi altı kapanışlarda dolar talebi azalmaya devam edebilir.

Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Hizmet PMI verisi, İngiltere’de de ABD’de de beklentiler ile aynı geldi. Değişim olmadı. ABD’de ayrıca ADP, ISM hizmet verileri açıklandı. ADP zayıf, ISM güçlü sonuçlandı. Piyasalar ise risk iştahını artırma eğiliminde o yüzden Dolar talebi biraz azalıyor. Yarın açıklanacak ABD istihdam verisi önemli.

Dolar Endeksi 104,2 seviyesindeki desteğinin altına inmiş durumda. Endeks 104,1 civarında güne başlıyor. Yön konusunda esas kararını yarın verebilir.

Bu sabah 1,279 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Ekonomide yavaşlama para birimine olan talebi azaltıyor, tahviline olan talebi artırıyor. Dolar güç kaybediyor, tahvil faizleri düşüyor. ABD verileri bu etkiyi yaratarak kıymetli madenlere alan açıyor.

Veri odaklı seyir, verilerin sonuçlarına göre hızlı yön değişikliklerini neden oluyor. O yüzden şu an gördüğümüz iştahın devamlılığı soru işareti. Gözler yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Sonuca göre piyasalar yöne karar verebilir. Öncesinde yatırımcılar beklemeyi tercih edebilir.

Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (makro veriler belirgin sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı sürebilir.

Bu sabah 2.367 Usd seviyesindeki ons altında 2.350 ve 2.225 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD verileri ekonomide temponun azaldığını işaret ediyor. Hizmet PMI beklentilere paralel, ISM hizmet manşette beklentilerden iyi geldi. Özel sektör istihdamı ise zayıf sonuçlandı. Yatırımcılar önceki zayıf verilerle harmanladığında tahvil alımına yöneldi. Haftanın ağır verisi yarın açıklanacak. ABD aylık istihdam verisi kıymetli. Sonuç tahvillerde mevcut yönün devamını veya ters yönü işaret edebilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz.

Türkiye 5 yıllık CDS 264 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 5-11 cent; uzunlarda 10-11 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,29%, 7,22% ve 7,92% oldu.

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

  
İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
BOJ/Ueda: Kapsamlı parasal teşviklerden çıkışa doğru ilerlerken, tahvil alımlarımızı azaltmanın uygun olacağını düşünüyoruz
BOJ/Ueda: Enflasyon beklentileri yavaş yavaş artıyor ancak henüz %2'ye ulaşmadı
BOJ/Ueda: Enflasyon beklentilerinin %2'ye hızlanması ve orada kalması gerekiyor
BOJ/Ueda: Eğer enflasyon beklentileri %2'ye ulaşır ve çıktı açığı pozitif olursa, reel enflasyonun %2'yi aşması olası olur ki bu istenmeyen bir durum
BOJ/Ueda: Böyle bir senaryodan kaçınmak için, BOJ para politikası gevşemesinin derecesini ayarlamalı ve kısa vadeli politika hedefini artırmalı
BOJ/Ueda: BOJ'un kısa vadeli hedef oranını ne kadar artırması gerektiği, nötr faiz oranı seviyesine bağlı, bu da oldukça belirsiz
BOJ/Ueda: Büyük bir hata yapmaktan kaçınmak için faiz kararlarında dikkatli hareket edeceğiz
Facebookta Paylaş