Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalar için önemli hafta devam ediyor. Dört yılda bir düzenlenen ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanma süreci bugün tamamlanacak. ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri kadar Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında Kongre’deki çoğunluğu kazanma yarışı da oldukça önemli olacak. ABD Kongresi, yasama-yürütme-yargı şeklindeki Amerikan siyasal sisteminin yasama ayağını temsil ediyor ve başkanın yetkilerini hem sınırlandırıyor hem de denetliyor. Özellikle Kongrenin yasa ve bütçe yapma gücü finansal piyasalar açısından önemli bir konu. Adaylardan Trump’ın genişletici bir maliye politikası uygulama isteği haliyle borç tavanın artmasına ve beraberinde bütçe artışının da gereksinimine sebebiyet verebilir. Bu noktada Kongre’ye ihtiyaç artabilir.

 

Son seçim anketleri net bir sonuç koyamadığı için piyasa Trump-Harris ikileminde kalıyor. Seçim sonuçlarına göre piyasada yeni pozisyonlanmalar görebiliriz. Dört ihtimalli bir seçim süreci; Trump başkan kongre Cumhuriyetçiler, Trump başkan Kongre Demokratlar, Harris başkan, kongre Demokratlar ve Harris başkan, kongre Cumhuriyetçiler. Her bir olasılığın piyasalara yansıması farklı olacaktır. Seçim sonuçları bu yüzden piyasada oynaklığın artmasına neden olabilir. Bu senaryolardan, Harris başkan, kongreyi Cumhuriyetçilerin aldığı bir senaryoda ise statükonun devamı olasılığını yükselttiği için piyasalarda çok önemli hareketler görmeyi beklemeyiz.

 

Haftanın diğer önemli bir konusu ABD seçim gölgesinde kalan FED faiz kararı olarak karşımıza çıkıyor. Perşembe akşam 22:00’de FED faiz kararını açıklayacak. Piyasa 25 baz puan indirim bekliyor (yüzde 98 ihtimalle). Geçen Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinde, kasırga ve grevlerin etkisiyle çalışan sayısının 100 bin artması beklenirken gerçekleşme sadece 12 bin oldu. Son iki aya ilişkin verilerinse aşağı yönde revize edilmesini ise önemli buluyoruz. Son iki ayda 112K aşağı revizyon gerçekleşti. FED son iki TDI verisini değerlendirdiğinde detaylarda istihdam piyasasının yavaşladığı resimde bu toplantı için 25 baz puan faiz indirim kararının gelmesini bekliyoruz.

 

Avrupa tarafında, İngiltere’de merkez bankası BOE Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Faiz indirimi bekleniyor. İngiltere’de enflasyon, İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin altına 3 buçuk yıldır ilk kez düştü. O yüzden BOE’den güvercin tonda açıklamalar görebiliriz. Avrupa’da ise bugün Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Yarın hizmet PMI açıklanacak.

 

Bugünün veri trafiğinde; ABD hizmet PMI, ISM imalat açıklanacak. Avrupa’da ise bugün Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Yarın hizmet PMI açıklanacak.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,0-0,1 bandında artı. Asya piyasalarında Çin %1,8 civarında, Hong Kong %1,3 civarında, Japonya %1,3 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.730 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, dün Ekim TÜFE verisi açıklandı. Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,88 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon yüzde 48,58 olarak kaydedildi. Üretici fiyatları tarafında ise aylık enflasyon yüzde 1,29 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon da yüzde 32,24 olarak gerçekleşti. Veriler yıllık bazda üretici enflasyonunun yine tüketici enflasyonu altında kaldığını gösterdi. Verinin detaylarında gıda enflasyonu beklenti üstü gelen veride etkili olurken, hizmetler tarafında fiyat artışında hız kaybı görüldü. Hizmetler tarafında görülen katılığın azalması açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz.

 

Hazine, 10 ay vadeli kuponsuz Hazine bonosu ile 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraçları ihalesinde toplam 31,9 milyar lira borçlandı. Bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 47,96, tahvil ihalesinde yüzde 63,02 oldu.

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi iki haftadır, Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında işlem görüyordu. günlerde vakit geçirmeye devam ediyor. Bugün itibari ile söz konusu bandı aşağı yönde terk etme sinyali veriyor. Anketlerde Harris’in Trump’ın önünde az farkla öne geçmesi fiyatlamalarda etkili oluyor.

Bu hafta, ABD Başkanlık seçimi ve sonucu, Perşembe akşamı ise FED kararı piyasaların ana konuları. Fiyatlamalarda sonuçlara göre oynaklık artabilir.

Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi’nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103 -105,5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.

İç tarafta, dün Ekim TÜFE verisi açıklandı. Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,88 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon da yüzde 48,58 olarak kaydedildi. Üretici fiyatları tarafında ise aylık enflasyon yüzde 1,29 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon da yüzde 32,24 olarak gerçekleşti. Beklentilerin hafif üstünde gelen enflasyon verisi sonrasında piyasada faiz indirim beklentisi 2025 yılına ötelenmiş gözüküyor. Hizmet enflasyonunda fiyat artış hızında yaşanan yavaşlamayı ise olumlu buluyoruz.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,35 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Ekim ayında aylık enflasyon beklentilerin bir miktar üstünde yüzde 2,88 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 48,58 olarak kaydedildi. Gelen veri sonrasında TCMB faiz indirim beklentilerinin 2025 yılına ötelendiği görüldü. TCMB bir süre daha sıkı duruşuna devam edebilir. Cuma günü TCMB tarafından açıklanacak Enflasyon Raporu’nda verilecek sinyaller önemli olabilir.

Dün gerçekleşen bono ve tahvil ihalesinde, Hazine 10 ay vadeli kuponsuz bono ile 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçlarında toplam 31,9 milyar lira borçlandı. 10 ay vadeli bonoda bileşik faiz yüzde 47,96, 4 yıl vadeli TLREF tahvilde bileşik faiz yüzde 63,02 oldu.

Globalde, FED’in faiz gevşetme döngüsü hızını azaltabilir. Bu noktada ABD seçim sonuçları da bekleniyor. Bu hafta hareketli geçebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 39 baz puan artışla ile %43,41 ve 35 baz puan artış ile %31,03, seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Satış baskısı sürüyor ... Zayıf yükseliş denemelerinin geçtiğimiz hafta 9,050 ara direnç noktasında yeniden baskı yarattığı piyasada, haftanın ilk işlem gününde 8,850 ara desteğinin aşağı kırılmasıyla sert bir satış baskısı hakim oldu. Pazartesi gününü -% 2.49 oranında değer kaybıyla 8,663 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksinde, gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde 8,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Dün seans içerisinde 8,650 desteği altına sarkan piyasanın, gün içerisinde ilk etapta bu seviye üzerinde dengelenmeye çalışacağını düşünüyoruz. 8,650 altındaki hareketlerin ise piyasada sırasıyla 8,500, 8,250 ve 8,000 desteklerine yönelik baskıyı sürdüreceğini göz önünde bulundurulmalıdır. Talep tarafındaki zayıflık nedeniyle direnç noktalarını aşmakta başarısız kalan piyasada, şu aşamada kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyal bulunmuyor. Bu nedenle devam eden aşağı hareket içerisinde yukarı yönde bir atak oluşabilmesi için direnç konumuna geçen 8,850 seviyesinin aşılması gerekiyor.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Yoğun hafta devam ediyor. Bugün ABD seçimi, Perşembe FED faiz kararı, hafta boyunca makro veriler ve ABD şirket bilançoları…

Piyasalarda gözler ABD başkanlık seçiminde. İki başkan adayının uygulayacağı politikalarda yaşanan farklılık parite fiyatlamaları üzerinde de etkili oluyor. Piyasa fiyatlamalarında ‘güçlü dolar’ teması Trump politikalarıyla fiyatlandığı görülüyor. Dün anketlerde görülen Trump’ın güç kaybı, paritede dolar talebinin düşmesine neden oldu.

Son anketlerde durum değişkenlik gösterse bile Trump mı yoksa Harris mi kazanacak tartışmaları sürerken, son dönemece de yarışın başa baş girdiğini ve belirsizliğin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Makro tarafta ise ABD ekonomisi gücünü koruyor. Güçlü veriler FED faiz hızının sorgulanmasına neden olabilir. ABD seçim sonuçlarında olası Trump zaferi ve sonrasında uygulanmak istenen genişlemeci politika, FED faiz indirim patikasının hızını ve süresini etkileyebilir. Dolar talebi artabilir. Harris başkanlığında ise mevcut politikalarda önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Bu durumda dolar talebinde bir miktar azalma görebilir, ana rotayı ise makro verilerin çizeceğini düşünüyoruz.

FED’in 25 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor (98%). Piyasa Aralık için de indirim beklentisi taşıyor (82%). İndirim kararı sürpriz olmaz ve fiyatları etkilemez. FED’in ne söyleyeceği, rehberliği daha mühim.

Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında 10 günlük seyrini aşağı yönde kırma sinyali veriyor. Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir. 105,5 seviyesinin yukarı kırılması ise dolar talebinin hızlanmasına neden olabilir.

Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,102 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’de merkez bankası BOE Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Enflasyonun hedef seviyeye inmesi BOE üzerinde faiz indirim baskısının da artmasına neden oluyor. Perşembe günü faiz indirim kararı bekleniyor.

Bu sabah 1,295 seviyesinde bulunan paritede 1,295 ve 1,292 seviyeleri gün içi destek; 1,302 ve 1,311 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

Altın, bu yıl para politikasının gevşetilmesi, merkez bankası alımları ve artan jeopolitik gerginliklerin tırmanmasıyla birlikte yatırımcılar tarafından güçlü ilgi gördü. ABD başkanlık seçimi ekonomik politika üzerinde önemli etki yaratabilir. Diğer taraftan FED'in seçimin ardından bu hafta faizi çeyrek puan düşürmesi bekleniyor. Fakat güçlü gelen ABD makro veriler, sonraki toplantılarda FED’in elinin rahatlamasını zorlaştırabilir. Daha yüksek oranlar, faiz getirisi olmayan altın üzerinde baskı oluşturabilir.

Geçen hafta içi 2.790 Usd seviyesini gören altın, haftalık kapanışı 2.730 Usd seviyesinden gerçekleştirdi. Teknik olarak hafta kapanışına baktığımız zaman satıcıların alıcılara baskın geldiğini görüyoruz. Bu haftada aynı görüntünün devam etmesi durumunda altın fiyatlarında bir miktar düzeltme görebiliriz. Altın fiyatlarında ilk kısa vadeli destek noktası 2.600 Usd olarak karşımıza çıkıyor.

Ekonomik tarafta Cuma günü ABD istihdam verisi ölçüm dışı geldi. Piyasa referans alamadı. Perşembe FED kararını açıklayacak. Faiz indirimi ‘cepte’ olarak algılanıyor, daha çok çizeceği patika önemli.

Teknik olarak ilk etapta 2.700 Usd seviyesi üstünde 2.900 Usd kuvvetli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sabah 2.732 Usd seviyesindeki ons altında 2.730 ve 2.717 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.757 ve 2.788 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Bu hafta ABD Hazinesi, 125 milyar Usd tutarında 3 ihale düzenleyecek. Haftanın ajandasına bakıldığında ihale sonuçları farklı olabilir. Zira bugünün koşulları ile Çarşambanın koşulları aynı olmayabilir. Bugün seçim, Perşembe FED kararı piyasaları hareketlendirebilir. ABD 10 yıllık tahvil faiz, son 50 gündür yükseliyor. Seçim haftasına da yükselişle başlıyor. Yeni başkan Trump olursa yükseliş sürebilir.

İç tarafta, Ekim ayı enflasyonu beklentilerin bir miktar üstünde açıklandı. Sonuç, piyasalarda TCMB, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu.. S&P kredi notumuzu artırdı ama görünümü nötr’de tuttu. O yüzden karar fiyatlamaya etki etmeyebilir. İç tarafta haber akışı sakin, dış iklime paralel bir seyir görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 269 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile +1 cent; orta vadelilerde +9 ile +18 cent; uzunlarda +23 ile +24 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,88%, 6,85% ve 7,89% oldu.

  
Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş