Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda merkez bankaları (öncelikle FED, ECB) ‘daha yüksek, daha uzun süre’ politika faizi uygulama noktasındalar. Şahinleşme endişeleri ile birlikte piyasaların genelinde risk iştahı zayıflığı görülüyor.
Tahvillerde satış baskısı ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler devam ediyor. Borçlanma maliyetleri artarken borç pazarının büyük kısmını oluşturan ABD tahvillerinde yaşanan satış baskısı risk iştahını sınırlamaya devam ediyor. Son FED toplantısından beri piyasalarda risk iştahını baskılamaya devam ediyor.
Dün beklenti altı gelen ABD ADP (özel sektör İstihdam verisi) 89 bin ile sınırlı kalarak beklentilerin belirgin altında geldi. Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin istihdam piyasasında da gözlenmeye başlanması diye algılanması açısından verinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Önceki gün açıklanan JOLTS verisi kuvvetli bir istihdam piyasasına işaret ederken dün açıklanan ADP zayıflayan istihdam sinyali veriyor. ADP sıkılaşma ve artan maliyetler sebebi ile işe alımların azaldığı algısı yaratıyor. JOLTS ve ADP’nin karışık mesajları sonrasında netlik arayan piyasa için Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi önemli olabilir diye düşünüyoruz. Beklentilerden düşük gelebilecek veri piyasaların soluklanmasını sağlayabilir, risk iştahı biraz rahatlayabilir. Aksi durumda baskının devam etmesi beklenilebilir. Dün ABD Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayına ilişkin fabrika sipariş verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede fabrika siparişleri, Ağustos’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,2 yükseldi. Özetle hem istihdam verileri arasında hem verilerin genelinde ters sinyaller geliyor. Piyasalar (ve tabii merkez bankaları da) bu haber akışında yön tayin etme çabası sergiliyor. Bu hafta açıklanan karışık-zıt ABD verileri ardından gözler Cuma günü açıklanacak istihdam verisinde.
Avrupa bölgesinde, ECB-Lagarde‘ın önemli açıklamaları oldu. Gelecekteki kararlarının üç kritere bağlı hale geldiğinden bahseden enflasyon görünümü, enflasyonun altında yatan dinamikler ve para politikası aktarımının gücü olarak kriterleri açıkladı. Gelecekteki kararlarının bu üç kritere dayanmaya devam edeceğini ve faiz oranlarının gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini gerektiğini belirtti. ECB‘nin faiz artışlarında sona gelmiş olabileceğini sıkılaşma süresinin de veri odaklı yaklaşım ile devam edeceğini düşünmeye devam ediyoruz. Dün Euro Bölgesi'nde ÜFE, Ağustos'ta aylık bazda yüzde 0,6 yükselirken yıllık bazda yüzde 11,5 geriledi.
Asya’da, Çin’in kapalı olduğu bu haftada gözler Japonya üzerinde yoğunlaşıyor. USD/JPY’nin kritik seviyelerin eşiğinde olması Japonya otoritelerini müdahale konusunda tetikte tutuyor. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın ‘hiçbir seçeneği göz ardı etmeden’ yendeki aşırı hareketlere karşı uygun adımları atacağını söyleyerek, piyasaları Yen alımına müdahale olasılığı konusunda tetikte tutacaklarını söyledi.
Suudi Arabistan, Temmuz itibarıyla uyguladığı günlük 1 milyon varil gönüllü petrol üretimi kesintisini yıl sonuna kadar sürdüreceğini yinelemesine rağmen resesyon korkuları ve kar satışları ile birlikte petrol fiyatları dün yüzde 5’e yakın düştü. Arz Kesintileri fiyatları yukarı iterken resesyon korkuları yükseliş önünde set oluşturuyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yatay seyrediyor. Asya’da Çin bu hafta boyunca kapalı. Hong Kong yüzde 0,7 civarı, Japonya yüzde 1,4 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,71%, Dolar Endeksi 106,5, ons altın 1.826 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB Başkanı Erkan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda sıkı para politikasının uygulanmaya devam edeceğini, dezenflasyon sürecinin 2024’de başlayacağını belirtti. Enflasyon ile mücadelede uygulanan politikaların iç-dış yatırımcı gözünde olumlu olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ekim programı yurt dışı yatırım toplantıları trafiği yoğun. 4-5 Ekim Londra, 11-14 Ekim Marakeş, 19 Ekim Paris yatırımcı toplantıları bulunuyor. Sayın Şimşek’in bu çabalarının karşılık bulacağını düşünüyoruz.




Usd/TL:
Global piyasalarda oynaklık artmış durumda. Piyasaların kafası yön tayini konusunda biraz karışık. Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti (işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç, tarım dışı istihdam) kritik rolde. Beklentilerden düşük gelebilecek veri seti piyasaların rahatlamasına yardımcı olabilir. Aksi senaryoda satış baskısının devamı beklenebilir.
Dün açıklanan ABD istihdam verisinin zayıf gelmesi havanın biraz yumuşamasını sağladı. Dolar Endeksi 107 seviyesinin altına indi. Ancak Cuma verisi öncesi daha aşağı yönde çaba sınırlı kalabilir.
Lokal tarafta, enflasyon ile yapılan mücadelede katılık ne kadar uzun sürerse süreç de bir o kadar zor ilerleyebilir. Merkez Bankası’nın ‘ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflamış’ açıklamasını önemli buluyoruz. 20 Ekim’de yapılacak olan PPK toplantısında sıkılaştırma adımlarının devamını bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,57 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,30 ve 27,00; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Lokal tarafta, enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi ile Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselişi devam ediyor.
Globalde, merkez bankaları sıkı duruş pozisyonunu korumakta istekliler. Zira enflasyonla ilgili zaferlerinden emin değiller. Bu noktada FED sürece liderlik ettiği için güvenli liman Usd talebi artıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yeni denge arayışı ile risk iştahı baskılanmaya devam ediyor. Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı Veri Seti (işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç, Tarım dışı istihdam) fiyatlamalarda yön belirleyici olabileceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 11 baz puan artarak ve yatay %29,99 ve %26,46 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,400 desteğinin aşağı geçilmesini zayıflama işareti olarak değerlendiriyoruz... BIST 100 Endeksi'nde önceki gün 8,562 zirve noktasından oluşan kar satışlarının, seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 8,400 seviyesini dün aşağı geçtiğini gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü -%2.12 oranında değer kaybıyla 8,333 puandan tamamlayan piyasada, 8,400 altındaki seyri ilk önemli zayıflama sinyali olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,562 olmak üzere 8,600 ve 8,750 hedeflerini test edecek sürecin devamını getireceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada 8,400 altında oluşan zayıflama sinyalinin ardından, 8,150 desteğinin önemli olacağını düşünüyoruz. Geri çekilmelerde 8,150 desteğini aşağı kıracak olası hareketlerin ise piyasada düzeltme işaretini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Lagarde dün faiz oranlarının gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesi gerektiğinden bahsetti. ECB’nin son toplantıda aldığı 25 baz puan faiz artışı sonrasında faizde plato aşmasına geçmiş olabileceğini bu aşamanın beklenilenden uzun sürebileceğini düşünüyoruz.
Paritede bu noktada yön belirleyici olarak Dolar talebinin gücünü ve haber akışını önemsiyoruz. ABD tarafında güçlü ekonomi ve yumuşak iniş senaryoları ile enflasyonu önlemek için verilen reel faiz Usd’nin cazibesini artırıyor. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı istihdam Veri Seti piyasalara yön konusunda netlik sağlayabilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,052 seviyesindeki paritede 1,045 ve 1,03 seviyeleri gün içi destek; 1,055 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Birleşik Krallık'ta, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 80'lik kısmını temsil eden hizmet sektöründe Eylül ayında bu yılın Ocak ayından sonraki en zayıf performans görüldü. İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını yüksek tutmaya devam etmesi hizmet sektörü performansını olumsuz etkiliyor.
Dün açıklanan hizmet PMI verisi beklentilerden ve önceki veriden belirgin iyi geldi. Avrupa ve ABD eş verileri ise önceki aya yakın sonuçlandı. Bu noktada İngiltere olumlu ayrıştı.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,215 seviyesinde bulunan paritede 1,20 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,215 ve 1,22 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz



Altın:
FED öncülüğünde ‘daha yüksek, daha uzun süre’ politika faizi yaklaşımına geçiş, fiyatlamaları devam ediyor. ABD verilerinde %2.5 seviyesinde olan manşet enflasyona karşılık FED politika faizi yüzde 5,25-5,50 seviyelerinde. FED son toplantıda bir faiz artışına daha açık kapı bıraktı. Zira enflasyon ile mücadelede reel getiri fırsatı yaratarak enflasyon ile mücadelede önden giderek ekonomiyi soğutmak istiyor. Faizlerin yüksek olduğu ve beklentilerin bozulduğu noktada değerli metal nefes almakta zorlanıyor.
Bu hafta Cuma günü ABD aylık istihdam veri seti piyasalar ve FED için kritik. Beklentiler dahilinde veya biraz aşağıda sonuç gelirse piyasa risk iştahı artabilir. Kıymetli madenler için olumlu etki yapabilir.
Ara ara tepkiler olsa bile haftalık kapanışlar 1.911 Usd üzerinde olmadıkça değerli metalde teknik olarak satış baskısı devam edebilir. 1.800-1.810 Usd civarı değerli metalde tepki üretmek için kritik bir seviye olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1.826 Usd seviyesindeki ons altında 1.810 ve 1.800 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.838 ve 1.890 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz..



Eurobond:
Global piyasalarda, piyasaların kafası gelen veriler ile biraz karışık. Dün açıklanan ABD ADP verisi beklenti altı gelerek piyasalara destek olurken, fabrika sipariş verileri beklentilerden yüksek gelerek ekonominin canlılığını teyit etti. Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı Veri Seti (işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç, tarım dışı istihdam) piyasa fiyatlamalarında önemli olacağını düşünüyoruz.
Yurtiçi piyasada, yurt dışında risk iştahında yaşanan baskı, risk primimiz (CDS) üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Nispeten iç tarafta yeni ekonomi yönetimi tarafından enflasyon ile mücadelede atılan olumlu adımlar yurt dışı olumsuz fiyatlamalara karşı kalkan görevi görüyor. Türkiye eurobondları, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükselişin etkisini hissediyor. Atılan adımlarla normalleşme sağlandıkça yurtdışı piyasalar ile korelasyonda artıyor.
CDS 408 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-7 cent; orta vadelilerde 18-27 cent; uzunlarda 22-50 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,81%, 8,93% ve 9,40% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.