Bugün AB, İngiltere, Almanya hizmet PMI verileri; ABD’de ise fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Merkez bankaları tarafında ise FED’den Williams, ECB’den Nagel, Villeroy, de Cos, Visco konuşacak. Ayrıca ECB tüketici beklenti anketini, FED ise Haziran toplantısının tutanaklarını yayımlayacak. Kalabalık bir akış olsa da dikkat çeken, piyasaların odaklandığı konu FED tutanakları. Tutanaklar toplantı içeriğinde daha fazla bilgi verebilirse hareket yaratabilir.
Bu hafta iki konu öne çıkıyor. Biri FED tutanakları diğeri ABD istihdam verileri. Yarın ve Cuma günü açıklanacak istihdam verileri, FED sıkılaşmasına karşılık istihdamın ne durumda olduğunu ortaya koyacak. O yüzden başta FED olmak üzere piyasalar için önemli diye değerlendiriyoruz. Güçlü istihdam FED şahinleşme endişelerine yol açabilir. Beklenti dahilindeki ve zayıf veri ise FED sıkılaşması sonuç üretiyor diye okunabilir. Bu ise piyasa iştahına olumlu yansıyabilir.
Büyük resimde enflasyonla mücadelenin sürdüğü dinamik geçerliliğini koruyor. Merkez bankaları hedef seviyeleri yakalamak için sıkı para politikası üretiyorlar. FED süreçte daha ileride. Politika faizinde tepe noktaya yakın. Tepenin görülmesi ile piyasa iklimi yumuşayabilir.
Dün ABD piyasaları kapalı idi. Avrupa borsaları yüzde çeyrek civarı düşüşlerle kapandı. Tahvil faizleri yatay kaldı. Kıymetli madenler hafif yükseldi. Usd de biraz prim kazanan tarafta idi.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yatay-hafif eksi. Asya borsaları biraz daha satıcılı. Japonya ve Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1,5 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,85%, Dolar Endeksi 103,15, ons altın 1.924 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün borsa hafif düştü, 6.000 seviyesinde kalmayı başardı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta biraz düştü. Eurobondlar yatay kapandı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Bugün Haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Bloomberg’deki beklenti tüketici enflasyonunun aylık 4,30% artması yönünde. Yıllık oran ise 38,85% seviyesine inmiş olacak. Veri saat 10’da açıklanacak. Kur artışı ve ücret artışları enflasyonda yukarı risk oluşturuyor.
Lokal varlıkların fiyatlamasına Ankara’nın adımları önemli. Yeni ekonomi yönetimi kademeli hareket edeceğini ifade ediyor. Sürecin hızı ve içeriği lokal varlıkların denge noktalarını da belirleme gücüne sahip diye düşünüyoruz.
Usd/TL:
Bugün Haziran ayında yapılan FED toplantısının tutanakları açıklanacak (akşam 9). Tutanaklar toplantının içeriği hakkında daha fazla bilgi verebilir. O yüzden bir miktar hareket yaratma potansiyeli taşıyor. Haftanın devamında ABD istihdamına ilişkin veriler dikkat çekebilir. Yarın ve Cuma günü istihdam verileri açıklanacak. Sıkılaşmaya rağmen istihdam güçlü kalmayı sürdürüyor. Dolar Endeksi haftanın devamında biraz hareketlenebilir. Endeks bu sabah 103,15 civarında bulunuyor.
ABD piyasaları dün kapalı idi. O yüzden para piyasaları sakin bir günü geride bıraktı.
İçeri tarafta, yeni ekonomi yönetiminin kademeli adımları takip ediliyor. TCMB faiz kararı, makro ihtiyati tedbirlerde değişim adımları alınan aksiyonlar. Değişimin hızı ve niteliği lokal varlıkların seyri açısından önemli. Bu anlamda TL de denge noktasını bu sürece bakarak yakalayabilir.
Bugün Haziran ayı TÜFE verisi açıklanacak. Bloomberg’deki ankete göre aylık 4,3% artış bekleniyor. Yıllık oranını 38,85% seviyesine gevşemesi bekleniyor. Veri saat 10’da açıklanacak.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,00 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bankaların menkul kıymet tesisi kural seti biraz gevşetildi. Kademeli normalleşme uygulayan ekonomi yönetimi kontrollü değişimden yana. Bu sebeple tahvil faizlerinin yukarıya gelmesi biraz zaman alabilir. Diğer bir faktör ise MB faizi. Politika faizinin de kademeli sıkılaşacağı ifade ediliyor.
Globalde tahvil faizleri yukarı meyilli hareket ediyor. FED ve ECB sıkılaşma sinyali verdikleri için bir süre daha faizler yüksek kalabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 35 baz puan düşüşle %14,04 ve 6 baz puan düşüşle %16,59 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse senedi piyasasında hızlı yükselişin ardından yatay alanda konsolidasyon gözleniyor...
Salı günü yatay alanda hafif satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksi günü %0,19'luk kayıpla 6,003 puandan tamamladı.
Hafta başında yaşanan sert yükselişin ardından, Salı günü daha çok yatay hareketlerle bir soluklanma sergilediğini söyleyebileceğimiz piyasada, dünün geride kalan sektörü XBANK %2,16 değer kazanırken, XUSIN'da %0,47'lik sınırlı bir kayıp oluşmuş durumda.
Genel olarak baktığımızda ise, piyasanın yukarı yöndeki gücünü koruduğunu düşünüyor ve kısa vadeli önemli destekler olarak 5,980 ve 5,950 seviyelerini izliyoruz. Bu desteklerin korunabilmesi halinde ise, hızlı yükselişin ardından dün yaşanan düzeltme hareketinin sınırlı kalması ve piyasanın yönünü öncelikle 6,200 direnci hedeflenmek üzere yukarı çevirmesi beklenebilir.
Diğer taraftan, aşağı yönde baktığımızda ise, eski TL zirve 5,700 bölgesinin artık ana destek görevi üstlenebileceğine inanıyoruz.
Eur/Usd:
Bugün Almanya, AB, İngiltere hizmet PMI verileri açıklanacak. ABD de ise fabrika siparişleri, dayanıklı tüketim verilerini karşılayacağız. Tabii günün majör konusu FED tutanakları. Haziran toplantısına ait detaylar ortaya çıkabilir. Piyasanın biraz hareketlenme ihtimali var diye düşünüyoruz.
Haftanın devamında ABD istihdam verileri dikkat çekiyor. Yarın ve Cuma günü açıklanacak veriler FED’in sıkılaşmasına karşılık ABD ekonomisinin iş yaratma gücünü ortaya koyacak. Bu anlamda Cuma günü açıklanacak aylık istihdam veri seti önem arz ediyor.
Gerek FED gerek ECB, sıkılaşma konusunda benzer tutum içindeler. O yüzden parite yön konusunda zorlanıyor. Mevcut durum bir süre daha devam edebilir.
Dolar Endeksi bu sabah 103,15 civarında işlem görüyor. Açıklanacak istihdam verileri büyük sapma göstermezse bu hafta mevcut seviyelerde kapanabilir.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,097 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. FED tutanakları hareket yaratabilir (akşam 9).
Gbp/Usd:
Bugün İngiltere hizmet PMI verisi açıklanacak. Verinin 53,7 ile geçen ay ile aynı seviyede olması bekleniyor. ABD’de ise fabrika siparişlerinde önceki veriye göre iyileşme olması, dayanıklı tüketim siparişlerinin ise aynı kalması bekleniyor. Günün konusu ise FED tutanakları. Son FED toplantısı içeriğinde detay bilgiler ortaya çıkabilir.
Paritede ABD tarafı daha belirleyici olmayı sürdürebilir diye düşünüyoruz. Keza yarın ve Cuma günü ABD istihdam verileri dikkat çekiyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,267 ve 1,263 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. FED tutanakları hareket yaratabilir (akşam 9).
Altın:
FED’in ve ECB’nin hatta BOE’nin sıkılaşma mesajları dikkat çekiyor. Enflasyonla mücadeleleri sürüyor. Para politikası yönlendirmesinde FED daha etkin ve etkili. O yüzden para piyasalarında Usd baskısı hissediliyor. Tabii sıkılaşma tahvil faizlerinin de yukarı meyilli olmasına yol açıyor. Hal böyle olunca kıymetli madenler lehine bir dinamik oluşmuyor. Baskı son bir iki aydır hissediliyor. Altın ve gümüş fiyatları bunu yansıtıyorlar.
Bu hafta FED tutanakları ve ABD istihdam veri seti öne çıkıyor. Bugün tutanaklar, yarın ve Cuma günü istihdam verileri açıklanacak. Farklı sonuçlar hareket yaratabilir.
Bu sabah 1.924 Usd seviyesindeki ons altında 1.911 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. FED tutanakları hareket yaratabilir (akşam 9).
Eurobond:
Bugün açıklanacak FED tutanaklarında yeni detaylar ortaya çıkabilir. Piyasa detayların çapına göre reaksiyon verebilir. Yeni bir şey duymaz isek etkisi nötr kalabilir. Tahvil faizleri sonuca göre hareket edebilir diye düşünüyoruz. Yarın ve Cuma günü ABD istihdamının verileri güncellenecek. Haftanın esas konusu bunlar. İstihdamın durumu piyasa için, FED için önemli. O yüzden hareket yaratma potansiyeli taşıyorlar. Güçlü veri daha şahin FED diye okunabilir. tahvil faizleri verilerin sonucuna göre yön bulabilir.
Lokal tarafta bugün Haziran aynı enflasyonu açıklanacak. TÜFE seviyesi 40’ın biraz altında kalmayı sürdürecek diye bekleniyor.
Ana çatıda ise yeni ekonomi yönetiminin duruşu ve aksiyonları önemli. İlk aksiyonlar alındı. Sürecin zamansal ve içerik olarak nasıl olacağı önemli. Türkiye eurobondları ve CDS fiyatlaması da buna göre yapılabilir kanaatindeyiz.
Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 497 baz puan ile tamamladı. 500 bp civarındaki seyir sürüyor. Akşam FED tutanakları hareket yaratabilir (saat 21).
Eurobondlar hafif dün yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde -3 ile +5 cent; uzunlarda 1-6 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,54%, 8,65% ve 9,00% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.