Global piyasalarda ABD ekonomik öncü göstergelerinde yaşanan güç kaybı resesyon endişelerini de beraberinde getiriyor. Sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin ortaya çıkması, ABD ekonomisinin zorlanmasına neden olabilir. Bu zorlanmanın beklenenden fazla olması ise FED’in gevşeme adımları için geç mi kalacak tartışmalarını ortaya çıkarıyor.
Pazartesi günü açıklanan ve zayıf sinyaller üreten ISM imalat verileri sonrasında bu hafta istihdam piyasasından gelecek verilerin ekonomik görünüm açısından daha kritik hale geldiğini düşünüyoruz. İlk veri dün geldi; ABD'de açık iş sayısı Nisan ayında 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Son veriler işgücü piyasasının soğuduğunu gösteriyor .
Resesyon korkularının artması, emtia endeksinin düşüşüne devam etmesi, ABD enflasyonun yüksek kalırken büyümenin beklenenden fazla hız kaybetme olasılığı risk algısının baskılanmasına neden oluyor. 12 Haziran’da gerçekleşmesi planlanan FOMC toplantısının önemi giderek artıyor. Toplantıda faiz değişikliğine gidilmesi beklenmiyor. Piyasanın asıl merak ettiği konu; nokta grafiklerde (faiz indirim beklentisi) nasıl bir değişim olacağı? Açıklanacak nokta grafik ve FED ekonomik beklentileri, politika faizi ve sıkılaşmanın süresi hakkında piyasalara yol gösterici olabilir.
Enflasyon verilerine baktığımız zaman nisan ayında ABD açıklanan TÜFE ve PCE verileri önceki aylara göre daha umut verici. Dezenflasyon sürecinin devamı piyasa dinamikleri ve yumuşak iniş senaryosu için oldukça önemli. Enflasyonda katılığın devam etmesi ve ekonomik öncü göstergelerde zayıflık sinyalinin artması ise piyasaların hoşuna gitmeyecek bir durum olabilir.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankasının Haziran ayında gerçekleştireceği toplantıda sıkılaşma adımları gelebilir. JPY’nin Dolar karşısında değer kaybının devam etmesi, enflasyon baskısını artırabilir. Sıkılaşma beklentisi Japonya tahvil faizlerinin artmasına, yeni denge noktası arayışına neden oluyor. Diğer taraftan Hindistan, Güney Afrika ve Meksika seçim sonuçlarında yaşanan belirsizlikler gelişmekte olan piyasalar risk iştahını baskılarken, para birimlerinin Dolar karşısında değer kaybettiği görüldü.
Avrupa tarafında ise Perşembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi faiz indirimi noktasında kümeleniyor. Faiz indirimi kararından ziyade önümüzdeki aylar için ECB tarafından verilecek faiz indirim sinyalleri önemli olacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,3 civarı artı. Asya piyasalarındaki seyir karışık. Hong Kong %0,5 civarında artı, Japonya %0,9 civarında, Çin %0,4 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,34, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.335 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Miktarsal sıkılaşma ile likidite fazlası sterilize edildiğini belirten Karahan, faiz artırımları ve makro ihtiyati politika adımlarıyla finansal koşullar sıkılaştırılarak enflasyon ile mücadelede kararlı olduklarını belirtti.
Reel efektif döviz kuru açıklandı. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Mayıs'ta 61,46 ile Eylül 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Hazine 7 yıl vadeli değişken faizli kıymetle 52,25% faizle 8,5 milyar TL, 9 yıl vadeli sabit faizli kıymetle 27,5% faizle 39,2 milyar TL borçlandı. 3 yıl vadeli TÜFE sukukta ise 14,22 milyar TL fonlama sağlandı.
Usd/TL:
Önceki gün ABD ekonomisi zayıflık sinyali veren ABD ISM imalat endeksi etkisi ile risk iştahı baskılı kalmaya devam etti.. Öncü büyüme verilerinde beklentileri aşan zayıflık, mevcut sıkılaşmanın devamı halinde resesyon korkularının artmasına neden oluyor. ABD'de dün açıklanan açık iş sayısı Nisan ayında 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Son veriler işgücü piyasasının soğuduğunu gösteriyor .
Cuma günü açıklanacak istihdam veri setinin öneminin arttığını düşünüyoruz. Dolar Endeksi 104 seviyelerinden günü kapadı.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Dün, paritede yükseliş görüldü. Hindistan ve Meksika’da gerçekleşen seçim sonuçlarının ve tartışmaların piyasalar tarafından negatif fiyatlanması gelişen ülke para birimlerine ve varlıklarına satış dalgası getirdi. Bu hareket TL’nin de USD karşısında değer kaybına neden oldu.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,63 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine, dün 5 Ekim 2033 itfa tarihli, 9 yıl vadeli, 6 ayda bir %13,10 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraç edildiği ihalede toplam 39,2 milyar TL satış yapıldı. İhalede ortalama bileşik faiz %27.5 oldu.
16 Nisan 2031 itfa tarihli, 7 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvilin yeniden ihraç edildiği ihalede toplam 8,5 milyar TL satış yapıldı. İhalede ortalama bileşik faiz %52,25 oldu.
3 vadeli sukukta ise 14,22 milyar TL satış yapıldı.
Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, ABD ekonomisinde hız kaybına işaret eden ABD ISM endeksi ve bugün beklentilerden düşük gelen JOLTS istihdam verisi işgücü piyasasının soğuduğuna işaret etti. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvili %4,40 destek seviyesinin altına %4,33 seviyelerine çekildi..
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 33 baz puan artış ile %41,79 ve 19 baz puan artış ile %27,63 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Zayıf yükseliş denemeleri yeniden satış baskısı oluşturuyor ...
11,088 zirve seviyesinden başlayan düzeltme hareketinin devam ettiği piyasada, seans içi destek noktalarında oluşan tepki alımlarının zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Salı gününü -% 1.82 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 10,400 seviyesinin aşağı yönde deforme edilmesi dikkat çekiyor. Seans içi geri çekilmelerinde 10,400 destek bölgesini koruma çabasının başarısız kalmasıyla birlikte piyasadaki düzeltme hareketinin bir alt noktada ana trend desteği olarak izlediğimiz 10,000 seviyesinin test edilmesini gündeme getirebilir. 21 Mayıs tarihinde başladığı düzeltme trendi devam ettiği piyasada, geri çekime eğiliminin 10,000 üzerinde karşılanarak ara bir yükseliş denemesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. 10,750 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunu sürdürüyor. Endeksin düzeltme hareketinin ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 10,750 direncinin aşılması gerekiyor.
Eur/Usd:
ECB’nin faiz kararı yarın açıklanıyor. Piyasa beklentisi 25 baz puan indirim şeklinde yoğunlaşıyor. Faiz kararı sonrasında ECB’nin yol haritasına ilişkin yönlendirmeleri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Biz ECB’nin bundan sonraki süreçte temkinli ve veri odaklı yaklaşım ile faiz indirim sürecine devam etmesini bekliyoruz.
Paritenin diğer yakasında (ABD) gelen ekonomik öncü göstergeler istihdamda soğuma ve ekonomide beklenenden fazla hız kaybı yaşandığını gösteriyor. Verilerde yaşanan bozulma FED’in faiz indirim sürecinde hızlanmasına neden olabilir. Nisan ayından beri yaklaşık %8 düşen petrol fiyatları enflasyon baskısını (katılığı) azaltabilir. 12 Haziran’da yapılacak toplantıda açıklanacak FED projeksiyonları, üyelerin faiz indirim beklentileri hakkında bilgi verecek.
Bugün açıklanacak hizmet PMI verileri AB, Almanya ve ABD ekonomilerinin canlılığına dair sinyal verecek. ABD’de ayrıca özel sektör istihdamı ve ISM hizmet verilerinin de açıklanacağını not edelim.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 104,2 seviyesini önemli buluyoruz. 104,2 seviyesi altı kapanışlarda dolar talebi azalmaya devam edebilir.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bugün İngiltere hizmet PMI verileri bekleniyor. ABD tarafında ekonomik öncü göstergelerin beklentileri karşılayamaması paritenin diğer yakasında zayıflık sinyali üretiyor. Dolar talebi azalıyor. İngiltere Temmuz ayının başında erken seçime giriyor. Politik belirsizliklerin artması paritede risk unsuru olarak karşımıza çıkabilir. Mali disiplin tarafında iplerin gevşetilmesi paritede baskı yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde 104,2 seviyesini yakın destek noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık yukarı yönü öne çıkarabilir. Endeks 104,2 civarında güne başlıyor.
Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD makro verileri ekonominin beklenenden fazla hız kaybettiğine işaret ediyor. Mevcut sıkılaşma koşullarının gecikmeli etkileri ekonomiyi yavaşlatabilir. FED’in temkinli duruşu piyasalarda resesyon korkularını artırıyor. ISM imalat verisinin yarattığı tedirginlikle birlikte genel emtia tarafında satışlar görüldü. Altın ve Gümüş tarafında bu düşüşe eşlik etti.
Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (makro veriler sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı sürebilir. Bugün açıklanacak ABD ISM Hizmet Endeksi ve Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri seti fiyatlama davranışlarında etkili olabilir.
Bu sabah 2.335 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Önceki gün açıklanan ABD ISM endeksi, mayıs ayında 49,2'den 48,7'ye geriledi. Öncü gösterge beklenenden fazla zayıflık gösterdi. FED’in sıklaşma sürecinde temkinli ilerlemesi diğer taraftan ekonomik verilerde yaşanan zayıflık, resesyon korkularının artmasına neden oluyor. ABD 10 yıllık faizi %4,34 seviyesine geriledi. Perşembe günü ISM hizmet ve Cuma günü istihdam verisini karşılayacağız. Veri yoğun haftada hareketlilik artabilir. Bu hafta ABD verileri takip edilecek. Haftaya FED faiz kararı açıklanacak.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ayrıca global tahvil faizleri de etki ediyor. Dün Mayıs TÜFE verisi açıklandı. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,37 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin biraz üzerinde sonuçlandı.
Türkiye 5 yıllık CDS 266 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-6 cent; orta vadelilerde 7-10 cent; uzunlarda 6-10 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,31%, 7,23% ve 7,93% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.