Faiz artışlarının sonuna gelmiş olabiliriz. / Yeni faiz artışları mümkün olabilir.
FED’in dün akşam verdiği iki sinyal.
2022 başından bu yana 10 adımda 500 baz puanlık artış yapıldı. Para politikası komitesinin üyelerinin konsensüsü 5,1% faiz seviyesine işaret ediyordu. Dünkü artışla buraya gelinmiş oldu. 2007 yılından bu yana en yüksek faiz seviyesinde bulunuyor.
- FED, tempolu faiz artışı sürecinin sonlanmasına dair sinyal verdi. Karar metninde buna yönelik değişiklik yapıldı.
- Bundan sondan sonrası için banka, makro verilere bakmayı sürdüreceğini, duruma göre hareket edeceğini ifade etti. Yeni faiz artışı kapısını kapatmadı.
- Enflasyon ve istihdamın dirençli olması, arzu edilen enflasyon hedefinin uzaklaşması riskine karşılık faiz seviyesinin bir süre burada kalacağı belirtildi.
Özetle FED’in faiz artışlarının duracağına dair sinyal verdiğini, diğer yandan ise temkinli olmayı sürdürdüğünü söyleyebiliriz.
Piyasa ise artışların durma sinyalini olumlu, yeni faz artışlarını olumsuz, faiz seviyesinin bir süre bu civarda kalacağı mesajını da olumsuz algıları. FED kararı ile olumlu tarafa yönelen piyasalar, sonrasında gelen açıklamalar (Powell) ile baskı hissetti.
Genel olarak piyasanın sınırlı iyimser modda olmasını bekliyoruz. Geleceğe dair bilinmezler var. En majörü makro veriler. Yani ekonomik aktivitenin yönü. O yüzden FED adım adım yürümeyi tercih ediyor. Dün akşam iyimser tarafa sinyal verdi ama ardından şahin yüzünü gösterdi.
Gözler bugün ECB’de olacak. Bankanın faiz artışından ziyade sözlü yönlendirmesi önemli. FED’e göre biraz daha şahin tarafta. Zira bölgede enflasyon ABD’ye relatif hala yüksek.
Gelelim düne, bugüne… dün ABD borsaları Powell’ın sözlerini aşağı mumla fiyatladı. Yüzde yarım civarında düştü. Avrupa borsaları ise FED kararında önce kapandığı için yüzde çeyrek-yarım aralığında primli oldular. Tahvil faizleri belirgin gevşedi. Altın ve gümüş primlendi. Dolar ise sınırlı kayıpla günü tamamladı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde çeyrek-yarım civarı alıcılı. Asya’da Çin yüzde 1, Hong Kong yüzde yarım, Japonya hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,34%, Dolar Endeksi 101,1, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa yüzde 0,5 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa taraf belirgin düştü, uzun tarafta hafif arttı. Eurobond fiyatları sınırlı prim elde etti (globaldeki iyimser havadan az yararlandılar). TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Bugün Nisan ayı TÜFE verisi aylıkta 2,39% ile beklentilerden az arttı. Yıllık oran böylece 43,6% seviyesine indi. ÜFE ise yıllıkta 52,11% seviyesine gevşedi.
Usd/TL:
25 bp faiz artışı yapan FED sözel kısımda piyasanın istediğinden biraz daha şahin oldu. Karar metninde faiz artışlarının devamına işaret eden cümle çıkarıldı. Bu olumlu tarafta yer aldı. Ancak başkan Powell, enflasyonla mücadelede işlerinin bitmediğini, faiz artışlarının sonuna gelindiğine dair karar almadıklarını ifade etti. Ayrıca faiz artışı kapısını kapatmadı. Özetle FED faiz artışında duraklamaya geçecek ancak bunun anonsunu sonraya bıraktı diyebiliriz. Duraklamanın karşılığı para piyasalarında Usd’nin zayıflamasına yol açtı. Dolar Endeksi 101 civarına indi. Tepkisi sınırlı kaldı diyebiliriz.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,48 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,45 ve 19,40; yukarıda 19,55 ve 19,65 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Nisan ayı enflasyonu beklentilerden biraz daha düşük geldi. Bloomberg’deki anket 44,1% idi, gerçekleşme 43,6% oldu. ÜFE ise 52,11% seviyesine indi. Manşet aylar sonra 50% seviyesinin altına imiş oldu.
Global tarafta FED piyasanın beklediği kadar güvercin olmadı. Faiz artışına ara verileceği veya sonuna gelindiği konusunda net çizgi çekmedi.
TL tahvillerde son günlerde görülen alımlarla 2 yıllık gösterge tek haneli seviyeye indi. Uzun tarafta ise alımlar sınırlı kaldı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 53 baz puan düşüşle %7,98 ve 23 baz puan artışla %13,10 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi için 4,500 ara direncinin aşılması gerekiyor...
Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki sert satış baskısının sürdürdüğü piyasada, gün içerisinde 4,311 ile 2023 yılının en düşük seviyesini test eden BIST 100 Endeksi'nin bu nokta üzerinde tepki alımları oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü -%0.45 oranında değer kaybıyla 4,485 puandan tamamlayan piyasada, son dönemdeki aşağı hareketin kısa vadeli aşırı satım bölgesine ulaşması dikkat çekiyor. Gün içerisinde tepki alımlarını sürdürme çabasında hareketlenecek olan piyasada 4,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin sert satış içerisindeki seyrini tamamlayarak yukarı yönlü bir atak gerçekleştirebilmesi için 4,500 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 4,750 seviyesini hedefleyecek bir yükseliş potansiyelinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.
Geri çekilmelerde ise 4,200/4,250 bandını uzun vadeli ana destek bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz.
Eur/Usd:
Dolar Endeksi 102 civarından 101 seviyesine indi. FED kararının etkisi belirgin olmadı. Zira net bir sinyal gelmedi.
FED 25 bp artışı yaptı. Bundan sonrası için ise faiz artışının sonu olabileceği sinyalini verdi ancak net olarak ifade etmedi. Hatta gelecek toplantılarda duruma göre faiz artışı olabilir kapısını açık bıraktı. Zira enflasyon tehdidi hala geçerliliğini koruyor. Faiz indirimi konusunda ise erken olduğunu belirtti.
FED piyasanın beklediği gibi faiz artışının sonu değişimini net olarak ortaya koymadı. Bir de faiz indirimi konusunda piyasadan ayrıştı.
Bugün ECB faiz kararını açıklayacak. Faiz artışından ziyade ne söyleyeceği önemli. Karar sonrası başkan Lagarde konuşma yapacak (saat 15:45).
Bu sabah 1,108 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,10 seviyeleri gün içi destek; 1,114 ve 1,119 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. ECB farklı bir tutum sergilerse hareket yaratabilir (saat 15 sonrası).
Gbp/Usd:
FED, faiz patikası konusunda net bir sinyal vermedi. Faiz artışlarının sonuna gelinmiş olduğu ve aynı zamanda gerekirse faiz artışı yapabilecekleri mesajları aynı anda verildi. Bankanın piyasaların aşırı gevşemesine mani olacak bir dozda olmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Gözler bugün ECB kararında olacak. ECB’nin sözel kısmı önem arz ediyor.
Para piyasaları haber akışına sınırlı tepki verdi. Usd bir miktar değer kaybetti. Tepkinin sınırlı olmasında FED’in net bir fotoğraf ortaya koymamasının payı büyük.
Dolar Endeksi son günlerde kaldığı 101-102 bandını koruyor. FED kararı bandın dışına çıkılmasını henüz sağlayamadı. Ancak alt tarafa doğru hareket sürebilir.
Bu sabah 1,258 seviyesinde bulunan paritede 1,254 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,263 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. ECB farklı bir tutum sergilerse hareket yaratabilir (saat 15 sonrası).
Altın:
Kıymetli madenler primli bir gün geçirdi. FED kararı öncesi hafif iyimser olan alıcılar, FED kararı ile daha alıcılı oldular. Powell’ın piyasaların iştahını azaltan sözlerine rağmen kazançlarını korudular.
FED’in tavrı, hem güvercin hem şahin olarak tanımlanabilir. Farklı sinyaller verildi. O yüzden piyasalar yön konusunda belirgin bir tutum içine giremedi. Kararsızlık güvenli liman araçları için lehte yorumlanabilir. Ancak seyrin devamında kazançlar sorgulabilir.
Bugün ECB kararını karşılayacağız. Enflasyonla mücadelenin sürdüğüne dair sinyal verilebilir. O yüzden bankanın şahin tarafta kalması olası.
Bu sabah 2.045 Usd seviyesindeki ons altında 2.030 ve 2.019 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.055 ve 2.075 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. ECB farklı bir tutum sergilerse hareket yaratabilir (saat 15 sonrası).
Eurobond:
Tahvil faizleri FED kararı sonrası aşağı geldi. Diğer finansal varlıklarda olduğu gibi Powell sözleri sonrası ters yöne dönüş yapmadılar. Faizler aşağı meylini korudu. Günün sonunda FED, faiz artışı döngüsünün sonuna geldiği sinyalini verdi ama temkinli olmayı da elden bırakmadı. Tahvil faizleri ‘ama’ önceki kısmı odakta tuttu.
Bundan sonrası yine makro verilere bağlı. Havanın iyileşmesi için ABD enflasyon endişelerinin azalması, istihdam tarafının zayıflaması gerekli diye düşünüyoruz. Tahvil faizlerinin aşağıya devam seyrinin sürmesi bu şartla mümkün olabilir. Tabii bir de tatsız olan ihtimal de bunu mümkün kılabilir. Ekonomide motorların hızlı bir şekilde durması. Gözler bugün ECB’de olacak.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS dün günü 546 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -3 ile 2 cent; orta vadelilerde 28-31 cent; uzunlarda 58-88 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,47%, 8,12% ve 8,61 oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.