Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

OPEC'in kararının piyasa, ekonomi, enflasyon üçgeninde yaratacağı etki henüz net değil. İlkten şunu söyleyebiliriz, enflasyonu artırıcı etki yapabilir. İkincisi enflasyonla mücadeleyi biraz daha girift hale getirebilir.
Kararın ilk etkisi enflasyon yükselebilir şeklinde oldu. Diğer bir etki risk iştahı azaldı. Ancak petrol fiyatlarında artış hali hazırda yavaşlama periyodunda olan ekonominin daha da yavaşlaması mümkün olabilir. Bu durumda petrol fiyatları tekrar aşağıya dönebilir. Merkez bankalarının patikaları ne ölçüde etkileneceği önemli (önce FED). Petrol fiyatlarındaki artış, yavaşlamayı hızlandıracaksa o vakit alınan karar (yavaşlama eşittir petrol talebinin azalması) sadece petrol fiyatlarının düşüşünü geciktirir ihtimali göz önünde tutulmalı.
Bizce, kararın nihai etkileri konuşmak için erken. İhtimaller üzerinden fiyatlama yapılacağını düşünüyoruz.
Dün açıklanan ABD ISM imalat ve alt başlıklarına baktığımızda ekonomide bir yavaşlama olduğuna işaret ettiklerini söyleyebiliriz. Keza imalat PMI verisi de stabil kaldı. İmalat PMI sadece ABD'de değil, AB, Almanya, İngiltere'de de aynı durumda.
Piyasalar açısından ABD istihdam sektörünün vereceği sinyal önemli. Yarın özel sektörün aylık verisi, Cuma ise aylık istihdam verileri açıklanacak. İstihdamda güç kaybının görülmesi ile piyasada risk iştahı artabilir. İstihdamın güçlü gelmesi petrol fiyatlarındaki artış ile birleşerek genel görünümü daha tatsız hale getirebilir.
Dün piyasalar OPEC kararı ve zayıf verileri fiyatladı. Risk iştahı günün ilk bölümünde zayıf idi. Günün devamında ise hava iyileşti. Baskı biraz azaldı. ABD borsaları -0,30 ile +1 aralığında kapanış yaptı. Avrupa borsaları ise artı-eksi 0,30% aralığında günü tamamladı. Tahvil faizleri de dalgalı seyretti, günün devamında düştüler. Para birimler önce zayıf oldular sonra güçlendiler. Kıymetli madenler de benzer seyretti.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında eksi. Asya'da hava karışık. Çin ve Japonya yüzde çeyrek civarında artı, Hong Kong yüzde yarım eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,42%, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 1.979 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa seans sonu gelen alımlarla 0,5 civarında yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif arttı, uzun taraf hafif düştü. Eurobond fiyatları yatay bir gün geçirdi. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçim öncesi pozisyonlanmalar olabilir.
Mart ayı tüketici enflasyonu 2,29% arttı. Böylece yıllık oran 50,51% oldu. Artış piyasa beklentisinden biraz daha düşük oldu.


Usd/TL:
Petrol üretiminde sürpriz üretim azaltma kararı dünün manşeti oldu. Üretimin azalması enerji fiyatlarının artması, maliyetlerin artması sonucuna yol açabilir. Bu endişelerle piyasalar karışık bir gün geçirdi.
Para piyasalarında ise Usd baskısı azalırken, güvenli limana yönelme görüldü. Günün devamında ABD ISM ve alt başlıkları ekonomide yavaşlamaya işaret etti. Dolar Endeks 102 civarında denge arıyor.
OPEC'in kararının tam etkisini görmek için erken. Etkinin ne kadar kalıcı olacağı net değil. Ancak enflasyonu bir miktar yukarı çekici etkisi olabilir.
Bu hafta Çarşamba'dan başlayarak ABD istihdam verileri açıklanacak. Cuma günü aylık istihdam veri seti haftanın kritiği.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Mart ayında TÜFE aylık 2,29% arttı. Böylece yıllık oran 50,51% seviyesine gevşedi. Piyasa beklentisinden daha iyi bir sonuç ortaya çıktı.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,15 ve 19,09; yukarıda 19,25 ve 19,29 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Enflasyon 50,51% seviyesine gevşedi. Mart ayında tüketici fiyatları piyasa beklentisinden daha az arttı (2,29%).
Diğer yandan tahvil faizleri ile enflasyon arasındaki fark belirgin olmayı sürdürüyor. Seçime kadar mevcut yapının korunması bekleniyor. Seçim sonrası ise nasıl bir ekonomi yönetiminin olacağı soru işareti olmayı sürdürüyor. O yüzden tahvil faizlerinin seyri de aynı kapsamda net olamıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 8 baz puan artışla %13,16 ve 17 baz puan düşüşle %10,32 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş için 4,950 direnci aşılmalı... 5,500 hedef direnç noktasında başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin devam ettiği piyasada, haftanın ilk işlem günündeki sert satış baskısının seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,700 seviyesini test ettiğini gözlemliyoruz.
4,700 seviyesinin oluşturduğu tepki yükselişinin ardından günü % 0.55 oranında değer artışıyla 4,839 puandan tamamlamayı başaran piyasada, böylece 9 Mart tarihinden itibaren devam eden kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki önemli bir dip sinyalinin oluştuğunu gözlemliyoruz. Son dönemde seans içi tepki denemelerinin zayıf kaldığı piyasada, 4,950 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Piyasada yukarı yönlü bir hareket oluşabilmesi için 4,950 ara direnç noktasının aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,100 olmak üzere 5,300 ve 5,500 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyelin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.
Seans içi geri çekilmelerde ise 4,700 üzerinde dengelenme çabasının devam edeceğini düşünüyoruz.



Eur/Usd:
Petrol üretiminin azalması enerji fiyatlarını yukarı çekti. Dünkü reaksiyon sonrası asıl soru şu, fiyatlar nerede denge bulacak. Yani OPEC kararının kalıcı etkisini görmek için henüz erken. Petrol fiyatları denge sağladığında enflasyonu artırıcı etkisini de tam olarak ölçmek mümkün hale gelebilir. Dün FED'den Bullard da bu yönde ifadeler kullandı. Enflasyonla mücadelenin daha zorlu hale geldiğini ifade etti.
Dünün diğer gelişmesi ise ABD verileri oldu. ISM imalat ve alt başlıkları ekonomide bir yavaşlama olduğuna işaret ettiler. Diğer yandan imalat PMI verileri ise genel olarak (ABD, AB, Almanya, İngiltere) beklentilere ve geçen aya epey yakın geldiler.
Para piyasalarında Usd gelişmeler sonrası biraz zayıfladı. Ancak haber akışı sadece ABD için değil diğer ülkeler için de benzer etkiyi yapabilecek nitelikte (ABD ISM verisi zayıf geldi). O yüzden Usd çok güç kaybı yaşamayabilir veya tersten söylersek diğer para birimleri fazla primlenmeyebilir. O yüzden ilkten yukarı gelen Dolar Endeksi 102 seviyesine işlem görüyor.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,092 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İmalat PMI 47,9 seviyesine indi. Geçen ayın verisi ve beklentiler 48 idi. İmalat sabit kaldı diyebiliriz. Dün ABD, AB, Almanya verileri de açıklandı. Benzer durum onlarda da oluştu.
Gündemin sıcak konusu petrol üretiminin azalacak olması oldu. Enerji maliyetlerinin artması piyasanın, merkez bankalarının hoşuna gitmiyor. OPEC kararının nihai etkisi henüz net değil ama enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağı açık.
Bu sabah 1,24 seviyesinde bulunan paritede 1,237 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,244 ve 1,249 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Piyasalar haftaya hareketli başladı. Sürpriz OPEC kararı ile petrol fiyatları yukarı geldi. Diğer varlıklar buna göre fiyatlandı. Günün ilk bölümünde Usd talebi öne çıktı. Günün devamında ise piyasa iştahı arttı. Kıymetli madenler de bu iştahtan yararlandılar.
OPEC kararının nihai etkileri henüz net değil. Ancak enflasyonla mücadeleyi biraz karmaşıklaştırdığı ortada. O yüzden üretimin azaltılacağı haberi bir yöne trend oluşturamadı. Usd'nin geri çekilmesi sınırlı kalabilir ve tersini söylemek de mümkün. Kıymetli madenler de aynı atmosfer üzerinden fiyatlanabilir.
Bu hafta ABD verileri hareket yaratabilir. Sapma olması halinde veriler hareket yaratabilir. Çarşamba gününden başlayarak ABD verileri takip edilecek.
Bu sabah 1.979 Usd seviyesindeki ons altında 1.965 ve 1.951 Usd seviyeleri gün içi destek 1.985 ve 1.999 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Petrol üretimini azaltma kararı piyasaları hareketlendirdi. Karara ilk reaksiyon riskten kaçış şeklinde oldu. Günün devamında ise hava yumuşadı. Havanın yumuşamasında yavaşlamaya işaret eden makro verilerin etkisi oldu.
Petrol üretiminin azalması enflasyon için yükseliş ihtimali demek. Aynı zamanda ekonomik aktivitenin yavaşlaması demek. Şu an kararın nihai etkisi hakkında konuşmak için erken.
Bu hafta ABD verileri piyasa fiyatlamasına tesir edecek ilk parametreler.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Dün 5 yıllık CDS günü 524 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün de yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile +6 cent; orta vadelilerde -5 ile +1 cent; uzunlarda -15 ile -7 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,45%, 7,97% ve 8,60% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.