Global piyasalarda seçilmiş başkan Trump’ın BRICS ülkelerine yönelik sert açıklamaları, risk iştahını baskılarken belirsizliğinde artmasına neden oldu. Trump'ın, göreve geldikten sonra uygulamak istediği politikaların, ülke ekonomileri ve piyasalar üzerinde olası etkileri makro verilerin önüne geçmeye devam ediyor. BRICS ülkelerine, dolardan uzaklaşmaları halinde yüzde 100 tarife uygulama tehdidinde bulunması, Trump tarafından uygulanmak istenen politikaların; ekonomik bir silah olarak kullanılma olasılığı artırırken, zamanla muhatap ülkeleri müzakere masasına çağırmaya yönelik bir politikaya dönüşeceğini düşünüyoruz.
Piyasalar Trump‘ın yaklaşımını fiyatlamaya çalışırken uygulanacak olan politikaların hızı ve derecesi için bilinmezlik devam ediyor. Trump politikalarının ana çerçevesi vergilerin indirilmesi, deregülasyon olarak karşımıza çıkıyor. Bu politikalar, ekonominin büyümesi yönünde devir artırıcı olabilir. ‘Amerika’yı tekrar harika yapmak’ sloganıyla seçilen Trump’ın büyüme yanlısı ve korumacı politikaları, ABD hisse senetlerinin esen rüzgarla birlikte yelkenlerini doldurmasına neden oluyor. Farklı bir açıdan baktığımız da ise bu politikalar uygulanırsa, bütçe açığı ve enflasyonist etkilerinin olacağı piyasa tarafından kabullenilmiş durumda. Cumhuriyetçi ajanda da ise ticaret savaşlarının (gümrük tarifeleri) gündemin üst sıralarında olması ise önümüzdeki süreçte stagflasyonist bir etkiye-endişeye neden olabilir.
Avrupa’da, Almanya'nın ardından Fransa da siyasi bir krizle karşı karşıya. Bütçe konusunda anlaşmazlık devam ediyor. Tahvil yatırımcıları, yaşanan bütçe sorununun çözülememesiyle birlikte, Fransa'nın devlet tahvillerinde satışa geçerken 10 yıllık tahvil getirileri Yunanistan 10 yıllık tahvil getirileriyle aynı seviyeye geldi. S&P Global tarafından derlenen HCOB'nin nihai rakamlarla Euro bölgesi imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında 45,2'ye düştü. Ekim ayında endeks, 46 değerini almıştı Avrupa bölgesi imalat sektöründe daralma devam ediyor.
Asya’da ise, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, aralık ayında bir faiz artışı açıkça desteklemese de, enflasyon ve ekonomik trendler merkez bankasının tahminleri doğrultusunda geliştikçe faiz artışlarının ‘yaklaştığını’ söyledi ve yenin güçlenmesine yardımcı oldu. Japonya’nın 2 yıllık tahvil getirisi 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, 10 yıllık getiri yüzde 1,075’e yükseldi.
Dün ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım'da 48,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Yarın ISM hizmet, bugünden başlayarak istihdam verilerini (JOLTS açık iş sayısı, ADP özel sektör istihdam, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama kazanç) fiyatlayacağız. İstihdam önemli. Verilerin ortaya koyacağı sonuçlar üzerinden FED tahminleri de revize olabilir. Ayrıca yarın Powell (saat 21:45), Lagarde (saat 16:30), Bailey (saat 12:00) konuşmaları olduğunu not edelim, farklı ifadeleri olur ise hareket yaratabilirler.
Güncel durumda piyasalar, makro veriler, merkez bankaları ve Trump üzerinden fiyatlama yapıyor. Bu hafta verileri ve Trump’ı, haftaya ECB’yi de, ertesi hafta FED, BOE ve BOJ’u da takip edeceğiz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri %0,05-0,1 aralığında artı. Asya piyasalarında Çin %0,2, Hong Kong %0,4 civarında, Japonya %2,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,20, Dolar Endeksi 106,5, ons altın 2.640 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, bugün Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak ve verinin sonucuna göre lokal varlıklar fiyatlanacak. TÜFE beklentisi, aylık artışın yüzde 1,92 olması yönünde. Böylece yıllık enflasyon %46,60 seviyesine inmiş olacak.
Türkiye'nin dış ticaret açığı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,3 artarak 7,36 milyar dolara çıktı. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Kasım'da 48,3'e yükseldi. Ekonomik aktivitenin öncü göstergelerinden biri olan imalat PMI Kasım'da altı ayın en yüksek seviyesine çıksa da daralma sinyali vermeye devam etti.
Usd/TL:
Trump’ın uygulamak istediği politikalarda söylem sertliği dolar talebinin tekrar artmasını sağladı. Trump, Usd’nin gücünü korumaktan yana çıkışı ile ilk etkiyi yaptı. Söylemler sonrası Dolar Endeksi tekrar 106 seviyesinin üstüne çıktı.
Yeni hafta, ABD verileri ile kaplı, Cuma ise aylık ABD istihdam verisi ile tamamlanacak. Verilerin ve Trump’ın etkili olduğu günlerden geçiyoruz.
Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.
İç tarafta, bugün Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak. Makul görülen sonuç iç tarafta algının olumlu olmasını sağlayabilir.. Enflasyonun aylık %2 civarında bir seviyede sonuçlanması durumunda, TCMB'nin 26 Aralık toplantısında 250 baz puan faiz indirimine kapı aralayacağını düşünüyoruz.
Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,75 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Kasım ayı enflasyonu bugün saat 10:00’da açıklanacak. Aylık artışın yüzde 1,92 olması bekleniyor. Bu sonuçlar yıllık oran 46,60% seviyesine inmiş olacak.
Enflasyonun aylık %2 civarında bir seviyede sonuçlanması durumunda, TCMB'nin 26 Aralık toplantısında 250 baz puan faiz indirimine kapı aralayacağını düşünüyoruz. Veride açıklanacak alt kalemlerde yumuşama TCMB faiz indirimi için alan yaratabilir.
Faiz indirim sürecinde verim eğrisinin kısa tarafının daha fazla reaksiyon vermesini bekliyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,20 seviyelerinde. Trump’ın BRICS çıkışı ile tahvil faizi hafif yükseliş haftaya başlıyor. Bu hafta ABD veri trafiği yoğun, istihdam verileri ilk takip edilecek veri seti. Bundan sonraki seyir Trump ve ekibine ve ikincil sırada makro verilere bağlı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 17 baz puan düşüş ile %40,80 ve 9 baz puan azalış ile %29,24 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükselişin ardından yatay konsolidasyon süreci devam ediyor...
Geçtiğimiz hafta yatay bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0.30 değer artışıyla 9,681 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, hızlı yükselişin ardından geçtiğimiz hafta yatay alanda sergilediği dalgalı hareketlerle konsolide olmaya çalıştığını söyleyebileceğimiz piyasada, 9,500 desteği korunabildiği sürece yukarı yöndeki kısa vadeli momentumun devam edeceğini düşünüyoruz.
İlk önemli direnç bölgesi olarak da, 9,750 seviyesini izlediğimiz piyasada, bu direncin aşılabilmesi halinde, 10,000-10,200 bölgesinin ajandaya girebileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde ise, kısa vadeye yönelik kritik destekler olarak 9,500 ve 9,350 seviyelerini izlemeye devam ediyoruz.
Eur/Usd:
Dün ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım'da 48,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. S&P Global tarafından derlenen HCOB'nin nihai rakamlarla Euro bölgesinde ise imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında 45,2'ye düştü. Ekim ayında endeks, 46 değerini almıştı Avrupa bölgesi imalat sektöründe daralma devam ediyor.
Ekonomik kondisyon ABD lehine olmayı sürdürüyor. Avrupa’da daralmaya Almanya'dan sonra Fransa'da da bütçe tartışmaları nedeniyle siyasi anlaşmazlık eklendi.
Avrupa bölgesinde belirsizliklerin artması ve makro verilerin daralmayı işaret etmesi, 12 Aralıkta yapılacak olan ECB toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisini artırıyor. Beklentilerin büyümesi parite tarafında baskının devam etmesine neden oluyor.
Teknik açıdan 1,0495 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,049 seviyesindeki paritede 1,045 ve 1,038 seviyeleri gün içi destek; 1,054 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.
Gbp/Usd:
Dün S&P'nin Küresel imalat Satın alma Yöneticileri Endeksi, Kasım ayında nihai rakamlarla 48 seviyesine geriledi. İlk hesaplama rakamlarında Kasım ayı için 48,6 olarak duyurulan endeks, ekim ayında 49,9 değerindeydi. Dolar haftaya güçlü başladı.. Haftanın devamı ABD verilerine ve Trump’ın olası açıklamalarına bağlı.
Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,265 seviyesinde bulunan paritede 1,263 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,276 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün parite yatay seyir izleyebilir.
Altın:
Trump’ın BRICS çıkışı ABD para biriminin hakimiyetinin devamlılığı üzerindeki soru işaretlerini azaltıcı etki yapıyor. Trump’ın şimdilik söylemleri dolar talebini artırıcı etki yapıyor. Son ABD seçimlerinden sonra uygulanmak istenen maliye politikalarıyla nedeniyle, FED’in faiz indirim patikası sorgulanabilir.
Yeni hükümetin büyüme odaklı politikaları, FED’in faiz indirim sürecinde temkinli olmasına neden olabilir. Bu hafta FED Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Temkinli bir duruş sergilemesini bekliyoruz.
Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için kısa vadede mevcut hal sürebilir. Orta vade ise daha iyimser beklentilere açık.
Jeopolitikte ise Ukrayna-Rusya hattı sıcak, Orta Doğu’da tansiyon nispeten düşük. Rusya konusunda yeni haber alkışı yok, o yüzden altına yeni iştah oluşmuyor.
Bu hafta ABD istihdam verilerinin ve buna bağlı olarak FED beklentilerinin, olası Trump açıklamalarının fiyatlamaya tesir etmesini bekleniyoruz.
Kısa vadede 2.615-2.660 Usd fiyat aralığında bir süre yatay seyir görebiliriz. Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.
Bu sabah 2.640 Usd seviyesindeki ons altında 2.615 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.660 ve 2.680 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
FED uyguladığı parasal sıkılaşma ile birlikte resesyondan uzak kalmayı başarırken bu zamana kadar ekonomide ılımlı bir büyümeyi de sağladı. Yeni ABD yönetimi ve uygulayacağı politikalar FED’in senkronizasyonunu bozabilir. FED’in kontrolü dışında gelişebilecek ilerlemede daha temkinli duruşa geçebilir. Cuma günü TDI verisine kadar ABD tahvillerinde yatay bir süre , dengelenme görebiliriz.
İç tarafta, bugün Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak. Sonuç, makul algılanırsa TCMB faiz indirimi beklentisi kuvvetlenebilir. CDS ve eurobondların talebi sınırlı artış kaydedebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif satıcılı hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile +1 cent; orta vadelilerde -4- ile -5 cent; uzunlarda -9 ile -13 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,27%, 6,73% ve 7,85% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.