Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

13 Nisan Cumartesi İran İsrail’e füze ve drone saldırısı düzenledi. Saldırı sonrası tansiyon azalmaya başladı. Zira İran’ın ‘karşı saldırı gelmez ise saldırının sonlanmış olabileceği’ yönündeki açıklaması ve sonrasında İsrail’in misillemede bulunmaması ile olay geride bırakıldı. Piyasalar saldırıdan birkaç gün öncesinden başlamak üzere gergindi. Dolar Endeksi 104’den 106,5’e yükselirken brent ve ons-altın reaksiyon vermedi. Saldırıdan sonraki haftada altın sınırlı primlendi, petrol düştü. Dolar Endeksi takip eden haftadan itibaren gevşemeye başladı. Hisse senetleri saldırı öncesi hafta ve saldırı sonrası hafta baskılandı.

1 Ekim Salı günü İran İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Bu kez hafta içi yapılan yeni saldırı daha yoğundu ve bazı füzeler hasara yol açtı. Saldırı sonrası İsrail misillemede bulunacağını açıkladı. Saldırı ile güvenli liman talebi arttı. Asıl dikkat çeken ise petrol fiyatlarındaki artış oldu (yaklaşık yüzde 7). Batılı hisse endeksleri o gün baskı altında kaldılar, sonrasında (dün ve bu sabah) alıcılılar. Dolar Endeksi yüzde 1 civarında sınırlı yükseldi, yalnız yükselişte başta sebepler de var.

Jeopolitik, finansal piyasalara 2022’den itibaren Rusya-Ukrayna, 2023’den itibaren İsrail-Filistin başlıkları altında, ara ara da Çin-Tayvan odaklı olarak etki yaratıyor. Son günlerde ise Orta Doğu daha da sıcak hale geldi. Ancak haberlere verilen reaksiyon finansal araçlar bazında farklılaşabiliyor. Yukarıdaki ifadelerimiz son olaylar öncesinde altının, olay sonrası petrolün ziyadeyle, hisse senelerinin ve para birimlerinin sınırlı reaksiyon verdiğini işaret ediyor. Bundan sonrası İsrail’in misillemeye yapıp yapmayacağına, yaparsa misillemenin çapına ve sürecin misilleme kısır döngüsüne girip girmeyeceğine bağlı.

Ekonomik tarafta ise gözler ABD istihdam verileri üzerinde. Salı günü açıklanan açık iş sayıları ve dün açıklanan özel sektör istihdam verileri beklentilerinden daha yüksek geldi. ABD işgücü piyasasının tahmin edilenden daha dirayetli olduğunu işaret ettiler. Piyasa, FED faiz indirim tahminlerini 50 baz puandan 25 baz puana yoğunlaştırdı. Yani FED’in indirim temposu azalır görüşü kuvvetlendi. Dolar güçleniyor, ABD tahvil faizleri hafifçe yükseliyor; altın baskı görüyor, diğer para birimleri (Eur-Usd sayfasında görüşümüzü detaylı görebilirsiniz) sınırlı zayıflıyor. ABD hisse endeksleri yatay duruyor. Bundan sonrası yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setine (işe girenlerin sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar) bağlı. Eğer, güçlü sonuç gelirse az önce ifade ettiğimiz çerçeve sürebilir. Dolar biraz daha primlenebilir.

Avrupa’da enflasyon ECB’nin hedefinin altına indi. ECB için yeni faiz indirimi kapısı sonuna kadar açık. Deflasyondan çıkmaya çalışan Japonya sıkı para politikasına geçiş hızı endişesi ile Yen yüzde 3’e yakın zayıfladı.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,30 aralığında eksi. Asya piyasalarında Çin tatil, Japonya %1,9 civarında, Hong Kong %2,4 pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,79, Dolar Endeksi 101,8, ons altın 2.656 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, bugün saat 10:00’da Eylül ayı TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi aylık artışın yüzde 2,2 olacağı yönünde. Böylece yıllık oran %48,3 seviyesine inmiş olacak ve TCMB faizinin altına geçiş yapacak. Enflasyon, TCMB faiz arasında reel faiz oluşacak. Ekim ayı enflasyonu sonrasında reel faiz artış kaydedebilir. Faiz indirimi için alan açılıyor.
Orta Doğu’daki gelişmeler TL varlıkları baskılıyor. Misilleme olup olmayacağı yakın vade için belirleyici olabilir.





Usd/TL:
Avrupa merkez bankası ECB’nin bu ay bir faiz indirimi daha yapması bekleniyor. Merkez bankalarının faiz indirim tempoları para piyasalarındaki dengeyi etkiliyor. Diğer yandan jeopolitik riskteki artış piyasada nakit ve özelde ise Dolar talebini destek oluyor. Dolar talebindeki artış ayrıca ABD istihdam verilerinin güçlü gelmesinde de olumlu etkilendi. Yarın aylık istihdam veri seti açıklanacak. Sonuç, dolar talebini etkileyebilir, değiştirebilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, eylül ayı perakende fiyatlar yüzde 3,9 artması biraz kafaları karıştırdı. Zira manşet enflasyonun daha ılımlı verilerle düşüşünü belirginleştirmesi bekleniyor. İki veri arasında tam bir korelasyon olmasa da İTO verisi bugün açıklanacak TÜFE verisine dair bir soru işareti yarattı.
TÜİK Eylül ayı TÜFE verisini bugün saat 10:00’da açıklayacak. Piyasa beklentisi aylıkta yüzde 2,2 artış olması. Böylece yıllık oran yüzde 48,3 seviyesine inmiş olacak. Bu oran aynı zamanda TCMB faizinin altına inilmesini de sağlayacak.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,21 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Eylül perakende fiyatlar yüzde 3,9 artması bugün açıklanacak TÜİK TÜFE verisine dair bir soru işareti yarattı. Zira enflasyonda düşüşün artması-sürmesi bekleniyor. Olası TCMB faiz indirimi enflasyondaki düşüşe çok bağlı. Bu sebeple bugün açıklanacak TÜFE verisi enflasyonun güncellenmesinden çok TCMB faiz indiriminin zamanı hakkında sinyal verecek. Tahvil piyasası açısından kritik bir gündeyiz. Eğer, veri beklentiler (yüzde 2,2) civarında ve özellikle altında gelirse yılın son aylarında TCMB faiz indirim beklentileri kuvvetlenebilir. Tahvil faizleri için düşüş evresinin başlaması olarak okunabilir.
Diğer yandan jeopolitik tansiyon tahvillere olan iştahı azaltabilir. Süreç TL varlıklara olan talebi azaltıyor.
Globalde, tahvil faizleri soluklanarak aşağı inişlerini sürdürüyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi önemli.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 46 baz puan artış ile %39,98 ve 11 baz puan yükseliş ile %29,03 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Jeopolitik tansiyon artışı, satış baskısının artmasına neden oluyor... Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %3.62'lik gerilemeyle 9,012 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, jeopolitik endişelerin ön plana çıktığı içinde bulunduğumuz süreçte, hisse senedi piyasasındaki satış baskısının ivmesini artırdığını söyleyebiliriz. Teknik cephede ise, özellikle 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,450 bölgesindeki kritik desteğin kırılmasının tetiklediği stop satışlarının piyasadaki baskının artmasına neden olduğunu düşünüyoruz. Yaşanan aşağı eğilimde, son dönemde güçlü bir performans sergileyen XBANK Endeksi %6.58'lik değer kaybıyla öne çıkarken, Sınai Endeksteki kayıp %2.74 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, yukarı yöndeki olası tepki çabalarında, artık 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,500 bölgesindeki eski desteğin artık önemli bir direnç özelliği kazanmasını bekliyoruz.
Aşağı yönde ise, öncelikle 9,000 eşiği olmak üzere, 8,700 ve 8.500 seviyelerinin önemli destekler olmak üzere ajandaya girdiğini söyleyebiliriz.




Eur/Usd:
Avrupa merkez bankası ECB, 3. faiz indirimine yakın. Enflasyon yüzde 1,8 ile ECB’nin hedefinin (yüzde 2) altına inmiş durumda. Hal böyle olunca faiz indirimi için alan açılmış durumda. Hatta para politikasının mevcut sıkı halini sürdürmesi ekonominin daha yavaşlamasına yol açabilir. Enflasyondaki sapma aşağı yönde açılabilir.
Para piyasaları merkez bankalarının faiz indirim hızından etkileniyor. ECB’nin FED’e göre daha hızlı faiz indirimi yapması para piyasalarında denge noktasını etkileyebilir. ECB toplamda 50 bps indirim yaptı FED de. 17 Ekim’de ECB 3. 25 bps indirime yakın. Piyasa beklentisi 7 Kasım’da FED’in faiz indirimi yapacağını işaret ediyor. Arada biraz zaman farkı olsa da iniş hızları şu ana kadar benzer.
ABD istihdam verileri beklentilerden iyi geldi. Açık iş sayıları ve özel sektör istihdam verileri işgücü sektörünün tahmin edilenden daha güçlü olduğunu ortaya koydu. FED’in faiz indirimine dair tahminler 50 baz puandan 25 baz puana kaydı. Gözler yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Sonuçlar paritenin denge noktasını ve FED tahminlerini değiştirebilir.
Dolar Endeksi’nde kritik teknik destek 101 seviyesinin üstü fiyatlamaya devam ediyor ve 102 seviyesine yaklaşıyor. 101 seviyesinin üstüne çıkılması Dolar talebinin artmasına neden oluyor. Kısa vadede 102 seviyelerini potaya sokabilir. DXY 101 altında fiyatlamalarda ise dolar talebi azalabilir.
Bu sabah 1,103 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,096 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Dolar güç kazanıyor. Bunun merkez bankaları kanadı var, makro veri kanadı var ve jeopolitik risk kanadı var. Haber akışı Doları destekliyor. Yarın açıklanacak ABD istihdam verilerinin sonucu talebi etkileyebilir. Güçlü sonuç Dolar Endeksinin 102 seviyesinin üzerine çıkmasına yol açabilir.
Dolar Endeksi’nde kritik teknik destek 101 seviyesinin üstü fiyatlamaya devam ediyor ve 102 seviyesine yaklaşıyor. 101 seviyesinin üstüne çıkılması Dolar talebinin artmasına neden oluyor. Kısa vadede 102 seviyelerini potaya sokabilir. DXY 101 altında fiyatlamalarda ise dolar talebi azalabilir.
Bu sabah 1,325 seviyesinde bulunan paritede 1,321 ve 1,316 seviyeleri gün içi destek; 1,33 ve 1,336 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Altın:
Orta Doğu’daki gerginliği en çok fiyatlayan araç altın oldu. Süregelen gerginlik haberleri ile altın zirvesine yakın. İsrail’in kara harekatı, İran’ın füze saldırısı ile tansiyon arttı. Harekat sürüyor, füze saldırısı sonrası yeni saldırı haberi gelmedi. Altın talebi biraz azaldı.
ABD istihdam verileri beklentilerinin üzerinde sonuçlandı. Böylece piyasa FED faiz indirimi tahminlerini 25 baz puana yoğunlaştırmak durumunda kalıyor. Altın talebi azalıyor. Açıklanan 2 veri ile FED’in temposu daha yavaş olabilir düşüncesi öne çıkıyor. Gözler yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Sonuç güçlü olursa FED’in temposu daha yavaş olabilir görüşü iyice güç kazanabilir. Zayıf olur ise FED iyimserliği artabilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.656 Usd seviyesindeki ons altında 2.635 ve 2.625 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.690 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD açık iş sayısı ve özel sektör istihdam verileri beklentilerden daha iyi sonuçlandı. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Yakın geleceğe dair, ABD işgücü piyasası canlı ve petrol fiyatları enflasyonist baskı yapabilir endişesi ile ABD tahvil faizleri hafifçe yukarı geliyor. Biz bunu tepki olarak tanımlıyoruz ve aşa yönlü ana trendin içinde olduğumuzu düşünmeye devam ediyoruz. Yarın açıklanacak ABD aylık istihdam verisi tepki fiyatlamasını etkileyebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık. Ayrıca global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal taraf için olumlu etkenlerken, Orta Doğu’daki olumsuz gelişmeler lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 275 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -3 ile -7 cent; orta vadelilerde -29 ile -44 cent; uzunlarda -53 ile -55 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,23%, 6,49% ve 7,55% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.