ABD’ye en üst kredi notu veren sadece Moody’s kaldı. 2011’de S&P kredi notunu bir kademe indirmişti. Fitch de bu hafta indirdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD'nin uzun vadeli kredi notunu AAA’dan AA+’ya düşürme haberi ile Ağustos ayına başladık. Piyasaların beklemediği zamanda gelen sürpriz not indirimi trend içinde beklediğimiz kar satışlarını tetikledi. ABD tarafında enflasyon düşüyor, istihdam kuvvetli bununla birlikte beklenen resesyon tahminleri geri çekiliyor ılımlı büyüme devam ediyor. Ekonominin normalleşme devam ettiği dönemde kamu maliye alanında ve borç tavanında da adımlar atılabilir. Bu not indirimden sonra yaşanan fiyat hareketlerini kar satışı olarak yorumluyoruz. Genel piyasa görüşünü olumsuza döndürecek bir durum olmadığını düşünüyoruz. ABD Hazine Bakanlığı 3,10 ve 30 yıl vadeli 103 Milyar Dolarlık tahvil satışı yapılacağını duyurdu. Dün açıklanan ADP (özel sektör istihdamı) beklentilerden yüksek 324 bin geldi. İstihdam verilerinin kuvvetli gelmesi veri odaklı hareket eden piyasada baskı oluşturuyor.
Fitch’in gerekçeleri gelecek 3 yılda mali bozulma riski ve son 20 yılda yönetişimde erezyon olması. Bütçe harcamalarının çok yüksek tutarlara ulaşması sürdürülebilirlik açısından bir risk. Siyasiler arasındaki çekişme de bu riskin üzerine eklendiğinde risk daha fazla algılanıyor. Fitch’in bu yorumuna ve aldığı aksiyona, ABD yönetimi doğal olarak haksız karar yorumunu yaptı. Not indirimi sürpriz oldu. Normal şartlarda not indiğinde hisseler satılır, tahviller alınır. Yani yatırımcı daha defansif tarafa çekilir. En son 2011’de S&P ABD’nin notunu indirdiğinde böyle olmuştu. Bu kez öyle olmadı. Zira daha acil konular var. Enflasyon gibi, resesyon gibi… Piyasa buraya bakıyor hatta FED de buraya bakıyor. Piyasa daha kısa bakış açısı ile hareket ediyor. Tabii Fitch daha uzun bir bakışla hareket ediyor. O yüzden bir vade uyumsuzluğu bulunuyor. Haberin etkisi azalabilir. Bir de karar içeriğinde mali bozulma yer alsa da siyasiler arasındaki çekişme de yer alıyor. Yellen’ın sert reaksiyonu biraz da bundan kaynaklanmış olabilir.
Avrupa tarafında veri noktasında sakin bir hafta yaşıyoruz. Bugün İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklanıyor. Piyasa beklentisi 25 baz puan faiz artışı yönünde. Toplantı sonrası verilecek mesajların önemli olduğunu düşünüyoruz.
Dün ABD borsaları yüzde 1-2 aralığında düştü. Avrupa borsaları ise yüzde 1,5 civarında kayıp yaşadı. Usd güç kazandı. Tahvil faizleri yükseldi, not indirimine rağmen. Kıymetli madenler baskıyı hisseden diğer varlık sınıfı oldu. Petrol fiyatları da -günler sonra- düştü.
BOJ tahvil alımı yapıyor. Tahvil faizindeki hızlı yükselişi frenlemeye arzusunda. Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif / karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları negatif. Japonya yüzde 1,4, Çin ve Hong Kong yüzde 0,2 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,10%, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 1.935 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, sıkı maliye politikası çerçevesinde adımlar atılmaya devam ediyor. BDDK tarafından da atılan adımlar Merkez Bankası tarafından atılan adımları destekler nitelikte. Ekonomi kurumlarının aldığı kararları bir bütün olarak görüyoruz, kararları olumlu yönde değerlendiriyoruz. Atılan adımlar iç talebi yavaşlatmaya, ekonomiyi soğutmaya yönelik. Enflasyonla yapılan mücadelede faizin dışında da önlemler alınıyor. Atılan adımlar Türkiye'nin risk primine olumlu katkı sağlıyor. Bu noktada kalıcılık önemli olacaktır.
Bugün açıklanacak enflasyon verisi önemli. Bloomberg'deki anket aylıkta 9,1% artışa işaret ediyor.
Usd/TL:
Fitch’in ABD kreri notunu indirmesi risk iştahını baskıladı. Para piyasalarında ise Usd talebini artırdı. Dolar Endeksi 102,50 seviyesinin üstüne yükseldi. Makro veri tarafında ABD özel sektör istihdamı güçlü geldi, Usd’ye güç katan diğer faktör oldu. Gözler yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Güçlü sonuç Usd’nin gücünü korumasına yol açabilir.
Lokal tarafta, bugün Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak. Baz etkisinin sonlandığı Temmuz ayında Bloomberg HT'nin anketine göre Temmuz ayı enflasyonunun aylık yüzde 9,1'e, yıllık enflasyonun ise %47,2'ye yükselmesi bekleniyor. Beklenti üstü gelecek enflasyon verisi TL’de güç kaybı oluşturabilir.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,70 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bugün enflasyon verisi açıklanacak. Bloomberg HT’nin beklentisi 9,1% olması yönünde. Bugün çift haneli enflasyon verisi görebiliriz. Enflasyonun artması kademeli faiz artışlarının hızını etkileyebilir. Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz.
Globalde, ABD not indirimi sonrasında yaşanan şok ve ABD ABD Hazine Bakanlığı 3,10 ve 30 yıl vadeli 103 Milyar Dolarlık tahvil satışı yapılacağını duyurusu. ABD 10 yıllık tahvil faizinin 4,10% seviyesine yükselmesini sağladı. Raporlarda belirttiğimiz gibi 3,90% üzeri hareketi yukarı yönde takip ediyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %15,64 ve 17 baz puan düşüşle %18,59 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,100 desteği üzerinde yükseliş eğilimi korunuyor... Seans içi geri çekilmelerini 7,100 desteği üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Çarşamba gününü %1.26 oranında değer artışıyla 7,258 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 7,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,100 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 7,290 olmak üzere 7,425 seviyesini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,100 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,100 seviyesinin aynı zamanda seans içi stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.
Eur/Usd:
Fitch Ratings kuruluşunun ABD’nin notunu indirmesi piyasalarda satış baskısı oluşturdu, risk iştahı azaldı. Güvenli liman Usd’ye talep arttı. Dün beklentilerden iyi gelen ADP verisi de Usd talebine katkı yaptı. Dolar endeksi 102,65 seviyelerine kadar gelmiş durumda. Dolar Endeksi’ndeki yükseliş için tamam mı devam mı? sorusunun cevabı için Cuma günü açıklanacak istihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) netlik sağlayabilir.
Piyasalarda FED ve ECB toplantıları sonrasında dengelenme devam ediyor. Piyasalarda veri odaklı yaklaşım devam ediyor.
Veri odaklı piyasada destek ve direnç noktalarının takibi ile süreci yönetmek bir seçenek olabilir. Dolar Endeksinde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumluyoruz.
Piyasa, bir yandan Fitch’in kararını sorgularken bir yandan da ABD istihdam verilerini takip ediyor. Fitch daha üst bakışta ABD için hoş olmayan tespitler yaptı. Piyasa daha kısa vadeli bakış açısı ile hareket ediyor. O yüzden Fitch’in kararının sorgulanması ve tam olarak sindirilip satın alınması biraz zaman alabilir. Kaldı ki reaksiyonda tam bir konsensüs da oluşmuş değil.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,092 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,105 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bugün parite için kritik. İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. İngiltere'de son dönemde açıklanan verilerin ve öncü sektör göstergelerinin giderek zayıflaması ülke ekonomisinin resesyona gireceğine ilişkin endişeleri artırıyor. Bu bakımdan BOE’nin vereceği faiz kararı ve yönlendirmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. 25 baz puan faiz artışı bekleniyor.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,271 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 14:00’a kadar yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Altın gelen olumsuz haber akışana karşı direnmeye devam ediyor. ABD’nin Fitch Rating tarafından notunun indirilmesi ve beklentilerden yüksek gelen ADP verisi sonrasında Usd talebi arttı. Altın sınavını Cuma günü açıklanacak istihdam veri setinde (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) verebilir. Beklentilerden düşük gelecek veriler kıymetli madenler tarafında yükselişi getirebilir.
Dolar endeksinin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerde oluşan satış baskısı son bulabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade 1.930 ile 1.985 Usd arası bant aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketleri ile kırıldığı nokta doğrultusunda hareketin devamı gelebilir.
Bu sabah 1.935 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Fitch Ratings’in ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürmesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,10% seviyelerine kadar yükseldi. ABD Hazine Bakanlığı 3,10 ve 30 yıl vadeli 103 milyar Dolarlık tahvil satışı yapılacağını duyurusu da tahvil faizlerinin yukarı çıkmasını destekledi. Bir de güçlü gelen ADP verisi de katkı yaptı. Daha önce de belirttiğimiz gibi 10 yıllık tahvil faizinde 3,90% üzerini yükseliş yönlü okumaya devam ediyoruz. Cuma günü açıklanacak istihdam veri seti (Tarım Dışı İstihdam-İşsizlik Oranı-Ortalama Saatlik Kazanç) ABD tahvil faizleri için önemli olacak.
Lokal tarafta, bugün açıklanacak enflasyon verisi önemli. Değişim-dönüşüm-sadeleşme sürecinin olumlu ilerlediğini TCMB‘nin yanı sıra BBDK’nın da iç talebi önleyici kararlar ile sürece destek olduğunu, bunu kurumlar arası bütünlük anlayışıyla oldukça olumlu görüyoruz.
ABD tahvil faizindeki yükseliş, CDS’in ve Eurobond faizlerindeki yükselişte etkili oluyor. Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 14-24 cent; orta vadelilerde 75-106 cent; uzunlarda 109-116 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,28%, 8,30% ve 8,67% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.