Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Tarım dışı istihdam veri seti…
Global piyasalarda gözler bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam veri setinde olacak. Tarım dışı istihdam (beklenti 240.000, önceki 303.000), işsizlik oranı (beklenti %3.8, önceki %3.8), ortalama saatlik kazanç (beklenti %4.0, önceki %4.1) gelmesi bekleniyor. Son gelen makro verileri özetlemek gerekirse ABD ekonomisi beklenenden kuvvetli ilerlerken istihdam tarafı güçlü kalmayı sürdürüyor. Çarşamba günü açıklanan ABD'de JOLTS açık iş sayısı martta 8,49 milyona gerileyerek, Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Gelen JOLTS verisi istihdam tarafında bir güç kaybına işaret ediyor olabilir. Yine aynı gün açıklanan ADP özel sektör istihdamı ise 192 bin ile beklentilerin ve önceki verinin üzerinde sonucu işaret etti. Bugün açıklanacak TDI veri seti ve detayları ABD ekonomisinin görünümü hakkında ip uçları üretebilir.
Tarım dışı istihdam veri setinde zayıf sinyaller gelmesi daha erken faiz indirimi beklentilerinin tekrar artmasına ve risk iştahına destek olabilir, güçlü sinyaller ise FED'in faiz indirimi için aceleci olmayacağına yönelik beklentileri artırırken, risk iştahının baskılanmasına neden olabilir.
Çatı görüş olan ‘FED faiz indirecek’ beklentisi korunsa da ‘daha geç ve daha az’ faiz indirimi gerçekliği iyimserliği törpülemeyi sürdürüyor. Yılın başında piyasalar FED’den altı adet faiz indirimi bekliyordu. Güçlü gelen makro veriler ve enflasyonda ortaya çıkan yapışkanlık sonrasında, beklentiler 2024 yılı için bir adet faiz indirimine düştü. FED mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda nokta grafik faiz indirim beklentisini üç adet olarak korumuştu. Haziran ayında yapılacak toplantıda nokta grafik açıklanacak. Mayıs ve Haziran aylarında gelecek makro veriler güçlü sinyaller üretirse FED’in piyasa faiz indirim beklentilerine yakınsaması beklenilebilir. Verilerin zayıf sinyaller üretmesi halinde tersi durum oluşabilir.
Japonya para birimi Yen müdahale gölgesi altında dalgalı seyrini sürdürüyor. Bloomberg’in Japonya Merkez Bankası (BOJ) cari hesap verilerinin broker tahminleriyle karşılaştırmasına dayanan verilere göre, Japonya Merkez Bankası hesapları yetkililerin perşembe günü kura yaklaşık 3,5 trilyon yenlik (22,5 milyar dolar) bir müdahale gerçekleştirdiğini gösteriyor. Japonya Merkez Bankası para politikasında faiz artışına gitmeden müdahaleler ile zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyoruz
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,3-0,6% aralığında artı. Asya piyasalarındaki seyirde Hong Kong 1,3% civarı artı, Japonya 0,1% civarı eksi. Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,58, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.302 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, bugün Nisan ayı TÜFE açıklanması bekleniyor. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) nisan ayında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla %3,40 artması, yıllık TÜFE'nin Kasım %70,10 seviyesinde gelmesi bekleniyor.
Bugün ayıca yurt içi piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye için kredi notunu ve değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. Piyasadaki genel kanı kredi notunun artacağı yönünde.




Usd/TL:
ABD tarafında yapışkan enflasyon ve güçlü veriler faiz indirimi beklentilerini azaltıyor. FED enflasyon endişeleri sebebi ile sıkılaşmanın süresini beklenenden uzun tutabilir. Beklentilerin değişmesi için gelecek makro verilerin soğuma sinyali vermesi gerekecek. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam veri setinin üreteceği sinyaller piyasa beklentileri açısından önemli olabilir.
Dolar Endeksi 105,8 civarında güne başlıyor. Verilere bağlı seyir izlemeyi sürdürmek durumunda. Bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri seti olacak (saat 15:30). Sonuca göre fiyatlama değişebilir.
İç tarafta, bugün TÜFE verisi açıklanacak. Aylık bazda 3,40% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 70,10% seviyesine çıkmış olacak.
Bugün ayrıca akşam yurt içi piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye kredi notunu ve değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. Piyasadaki yaygın kanı not artışı yapılacağı yönünde.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,38 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Bugün Nisan ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık bazda 3,40% artış bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık artış 70,10% seviyesine ulaşmış olacak. Enflasyonda mayıs ayında zirve noktaya ulaşılmasını bekliyoruz. TCMB belirgin ve kalıcı düşüş olana kadar sıkı duruşu koruyacağını kararlılıkla vurgulamasını sözlü yönlendirme açısından önemli görüyoruz. Sıkı duruşun yanında maliye politikalarında atılacak adımlar ile enflasyonla mücadelenin devam edeceğini düşünüyoruz.
Enflasyon zirvesi oluşması ve enflasyon beklentilerinin zayıflaması tahvil talebini artıran etkenler olabilir. Tahvillerde şu an olmasa da alıcılı seyrin uzak olmadığını, yaklaştığını düşünüyoruz.
Globalde, ABD’de gelmeye devam eden güçlü veriler enflasyon beklentilerinin bozulmasına neden oluyor. Beklentilerde yaşanan bozulma tahvil talebini azaltıyor. Gözler bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. ABD 10 yıllık tahvil faizinde kötü veri ’iyi’ fiyatlama imkanı sunabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 78 baz puan artarak %45,27 ve 60 baz puan artarak 28,86% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,200/250 aralığı ilk önemli direnç özelliğini koruyor..
Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,62'lik değer kazancıyla TL bazında yeni bir zirve olan 10,208 puandan tamamlamayı başardığını görüyoruz.
Yaşanan yükselişte bu sefer Sınai Endeksinin %2,33'lük artışla öne çıktığı görülürken, son dönemdeki hızlı yükselişinin ardından XBANK Endeksinin %1,30'luk bir düzeltme hareketi yaptığını söyleyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda, son zirve 9,850 üzerinde yukarı yönde ivme kazanan yükseliş hareketinin önündeki ilk önemli direnç olarak USD bazındaki analizdeki son zirve 314 bölgesini izlemeye devam ediyoruz. (TL bazında yaklaşık 10,200/250 aralığı) Belirtilen direncin aşılabilmesi halinde ise, yeni bir hedef direnç bölgesi olarak, yine USD bazındaki analizde dikkatimizi çeken 324 USD seviyesini takip ediyoruz. (TL bazında yaklaşık olarak 10,500'ler..)
Aşağı yönde baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak aynı zamanda psikolojik bir eşik de olan 10,000 bölgesini takip ediyoruz. Daha aşağıda ise, bir önceki zirve bölgesi olan 9,850 önemli bir destek olarak dikkatimizi çekiyor.




Eur/Usd:
Son FED toplantısı beklentiler dahilinde geçti. Powell piyasaların aksine sınırlı şahin tonda yaklaşım sergiledi. Enflasyonda yaşanan inatçılık sıkılaştırmanın süresinin beklenenden uzun tutulmasına neden olduğunun altını çizdi.
FED faiz indirim beklentilerinin törpülenmesi ve sürecin uzaması dolar talebinin artmasına neden oluyor. Paritenin diğer tarafında ise ECB’nin Haziran ayında faiz indirimi piyasalara tarafından fiyatlanıyor. Yaşanan ayrışma parite tarafında baskılı seyre neden oluyor.
Dolar Endeksi’nde Yen’deki hareketinin de etkisi olduğunu belirtelim. Bir süredir Yen, müdahale spekülasyonları eşliğinde zayıflayan trendde ilerliyor. Fiyat hareketlerinde oynaklık yaşanıyor. Yaşanan oynaklık sağlıklı bir fiyat hareketi oluşmasına engel oluyor.
FED’in de söylediği gibi makro veriler yol gösterici. Gözler bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Veri seti öncesi Dolar Endeksi (DXY) başta olmak üzere pariteler önemli destek seviyelere yakın veri sonucunu bekliyorlar.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede 15:30’da açıklanacak TDİ veri setine kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrası verinin sonucuna göre şekillenebilir.




Gbp/Usd:
FED’in sınırlı şahin sözleri piyasayı fazla rahatsız etmedi. Fiyatlar çok değişmedi. Fiyatlama için makro veriler izlenmeye devam edecek, ilk durak bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti. Paritede belirleyici ana unsur ABD odaklı olmaya devam ediyor.
Dolar Endeksi 105,7 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,255 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,245 seviyeleri gün içi destek; 1,254 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede 15:30’da açıklanacak TDİ veri setine kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrası verinin sonucuna göre şekillenebilir.




Altın:
Altın, jeopolitikten ekonomik konulara odaklanmaya devam ediyor. Bu sebeple Dolar Endeksi, tahvil faizleri, FED, makro veriler gibi başlıklara yanıt veriyor.
Jeopolitik riskler sebebi ile artan altın fiyatları, risklerde yaşanan azalma ile birlikte geri çekilme yaşıyor. ABD makro verilerinin güçlü gelmesi, sıkılaşmanın beklenenden uzun olma olasılığı baskılı seyrin sürmesine neden oldu.
ABD 10 yıllık faizinde ve Dolar Endeksi (DXY) görülen güçlü seyir ve reel getirilerin yükselmesi altın talebini azaltıcı etken olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti önemli. Veri odaklı seyir devam ediyor. Zayıf veri seti altında dinlenme döneminin tamamlanıp yukarı hareketin başlamasına neden olabilir.
Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.302 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.325 ve 2.340 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede 15:30 da açıklanacak TDİ veri setine kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrası verinin sonucuna göre şekillenebilir.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60-4,70% bandında hareket ediyor. Daha çok 4,60%’a yakın kalıyor. FED açıklamaları sonrası bu tavır korundu. Faiz indirim beklentileri öne çekilirse bir tahvil faizinde geri çekilme görülebilir. Bugün açıklanacak ABD istihdam verisi yakın vadenin seyrini tayin edebilir. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
Lokal tarafta, ABD tahvil faizleri ile paralel seyrin devamını bekliyoruz. Mali politikaların devreye girmesi eurobondların olumlu ayrışmasını sağlayabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 299 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-9 cent; orta vadelilerde 53-77 cent; uzunlarda 46-58 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,61%, 7,48% ve 8,26% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.