Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

İran'ın İsrail'e (2.) füze saldırısı düzenlediği haberi piyasalarda dalgalanma yarattı. 7 Ekim'de başlayan süreç bir yılı tamamlamaya hazırlanırken İsrail'in uluslararası itidal çağrılarını yanıtsız bırakma hali çatışma alanının yayılmasına yol açıyor. Petrol 70 dolardan 74,5 dolar seviyesine çıktı. Altın sınırlı tepki verdi. Hisse senetlerinde ise batı borsaları satış baskısı altında kalırken Asya borsaları Çin destek paketinin coşkusunu yaşamaya devam ediyor. Jeopolitik risk seviyesi İsrail'in olası misillemesine bağlı şekillenebilir.

Önceki gün Powell'ın açıklamalarını 'sözlü yönlendirme' açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. FED Başkanı Jerome Powell para politikasını gevşetmek için aceleleri olmadığını, faiz oranlarını "zaman içinde" düşürerek politikayı daha nötr bir duruşa çekeceklerini söyledi. Powell'ın yaklaşımı faiz indirim patikasında piyasa beklentilerinin aksine daha temkinli oldu. Piyasa fiyatlamaları zaman zaman aşırıya kaçtığı bir noktada FED 'den genellikle bir dengeleyici mesaj geldiğine tanık oluyoruz.

ABD ekonomisinde belirsizlikler devam ediyor. Hal böyle olunca faiz indirimleri için kesin bir yol izlenmesi de mümkün olmuyor. Gelecek olan makro veriler ise inişli çıkışlı yolda rehberlik edilmesini sağlayabilir. Faiz indirimi patikası için alınacak kararlar FED Başkanı Powell'ın da belirttiği gibi her toplantıda güncel verilere göre alınacak. Makro veriler ve sonuçları faiz indirim temposunu belirleyecek.

Dün gelen ISM verilerine göre imalat endeksi Eylül'de önceki aya kıyasla değişmeyerek 47,2 oldu. Endeksin 50'nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Yeni siparişler endeksi 44,6'dan 46,1'e yükselerek resesyon endişelerinin azalmasına neden oldu. Dün açıklanan JOLTS açık iş sayısı Ağustos'ta 8,04 milyonla 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Beklenti 7,67 milyondu. Veri, İş gücü piyasasının toparlandığına işaret etti.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi enflasyonu yıllık yüzde 1,8 olarak 2021'den beri ilk kez Avrupa Merkez Bankası'nın hedefine indi. Gelen veri, Avrupa Merkez Bankası faiz indirimine alan yarattığını düşünüyoruz. Veri sonrasında piyasalar ECB'nin Ekim ayında da faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin ihtimal tanıyor.
ABD seçimlerine geri sayım devam ederken, ABD kamuoyunda adaylara yönelik eğilimler de netleşiyor. Son anketlerde Harris lehine eğilim görülüyor. Seçim takvimine yaklaşıldıkça piyasalarda bu konun ön plana alınacağını düşünüyoruz. ABD'nin doğusunda ve güneyinde bulunan limanlarda çalışan işçiler, maaş artışı ve otomasyon konularında işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle greve başladı. Grevin süresi ve sonuçları makro verileri etki açısından önemli olabilir.

Jeopolitik gerginlikler devam ediyor. İsrail askeri araçlarının, kara saldırıları çerçevesinde, Lübnan sınırına hareket etmesi sonrasında, İran'ın İsrail'e karşı bir misilleme başlatmasını beraberinde getirdi. Orta Doğu da görülen gerginliğin tırmanması ile piyasalarda risk iştahı azaldı. İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası Brent petrol yüzde 5'e yakın yükselişle 75 doları ,güvenli liman talebi ile Altının onsu yüzde 1,3 yükselerek 2 bin 670 doları test etti.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0-0,20 aralığında eksi. Asya piyasalarında Çin tatil, Japonya %1,9 civarında, Hong Kong %2,4 pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,74, Dolar Endeksi 101,2, ons altın 2.653 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Eylül ayına ilişkin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) imalat tarafında daralmaya işaret etti. Endeks 44,3 seviyesine geriledi. Uygulanan sıkı para politikası ve yüksek faiz ortamı ile birlikte tüketici talebinde görülen yavaşlama imalat tarafında etkilerini göstermeye devam ediyor. Dün açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Eylül'de perakende fiyatlar yüzde 3,9 artarken, yıllık artış yüzde 59,18 seviyesinde gerçekleşti. Veri sonrasında Perşembe günü açıklanacak olan TÜFE verisi sonucunun önemini artırdığını düşünüyoruz.




Usd/TL:
Önceki gün Powell'ın FED'in faizi oranlarını düşürmede aceleci olmayacağını belirtmesi ve işler yolunda giderse yıl sonuna kadar 50 baz puanlık indirime işaret etmesi dolar talebinin artmasına neden oldu. Diğer taraftan jeopolitik risklerin artması ve Orta Doğuda çatışmanın yayılma korkusu, risk iştahının baskılanmasına neden oluyor. Teknik olarak kritik destek noktası 101 üstünde tutunma çabasıyla birlikte, Dolar Endeksi (DXY) toparlanma görülüyor.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin tekrar üstüne çıktı. Toparlanma çabası devam ediyor.
İç tarafta, Dün açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, eylül 'de perakende fiyatlar yüzde 3,9 artarken, yıllık artış yüzde 59,18 seviyesinde gerçekleşti. Perşembe günü Eylül ayı TÜFE verisi açıklanacak. Yıllık oranın yüzde 50 seviyesinin altına inmesi bekleniyor. Böylece TCMB faizi enflasyonun üzerine çıkmış olacak.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,18 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.





TL Tahvil/Bono:
Dün açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, eylül 'de perakende fiyatlar yüzde 3,9 artarken, yıllık artış yüzde 59,18 seviyesinde gerçekleşti. Veri sonrasında Perşembe günü açıklanacak olan TÜFE verisi sonucunun önemini artırdığını düşünüyoruz.
Piyasa da Perşembe günü açıklanacak TÜFE verisi için medyan beklenti yıllık yüzde 48,30 olarak oluşuyor. TCMB faiz indirim sürecinde temkinli hareket edeceğini düşünüyoruz. Enflasyonla mücadelede somut kazanımların elde edilmesi halinde kasım ayında ilk faiz indirim adımını görebiliriz.
Enflasyonun düşüşü ve TCMB faiz indirimine dair kanaatlerin artması ile tahvil faizlerinde aşağı yönde hareketlerini tetikleyebilir.
Globalde, tahvil faizleri soluklanarak aşağı inişlerini sürdürüyor. Bu hafta Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi önemli.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyir ile %39,52 ve 52 baz puan yükseliş ile %28,92 seviyesinde tamamladı.





Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Devam eden satış baskısında 9,250 desteği önemli olacak ... Endekste son dönemin ana direnç noktası olarak izlediğimiz 10,100 seviyesinin oluşturduğu aşağı baskı etkisini sürdürüyor. Seans içi yükseliş denemelerin zayıf kalmasının ardından kritik destek olarak izlediğimiz 9,500 seviyesinin aşağı geçilmesiyle satış baskısının etkisini arttırdığını gözlemliyoruz. Salı gününü sert satışların ardından -%3.25 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, seans içerisinde 9,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 9,250 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviye altındaki olası hareketlerin ise öncelikle 9,000 olmak üzere 8,750 desteklerine yönelik baskının devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Seans içi yukarı ataklarda ise 9,500 ve 9,750 seviyeler, ara direnç konumunda bulunuyor.
Şu aşamada 10,200 altında oluşan zayıflamanın ardından 9,500 desteğinin kırılmasını olumsuz olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda gün içerisinde 9,250 desteği yakından izlenmelidir.





Eur/Usd:
Dün gelen ISM verilerine göre imalat endeksi Eylül'de önceki aya kıyasla değişmeyerek 47,2 oldu. Endeksin 50'nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Yeni siparişler endeksi 44,6'dan 46,1'e yükselerek resesyon endişelerinin azalmasına neden oldu. JOLTS verisinin de beklentileri aşması iş gücü piyasasında toparlanmaya işaret etti. Gelen veriler dolar talebinin artmasına neden oldu. Jeopolitik risk artışı da dolar talebi yaratan diğer neden oldu.
Euro Bölgesi enflasyonu yıllık yüzde 1,8 olarak 2021'den beri ilk kez Avrupa Merkez Bankası'nın hedefine inmesiyle birlikte Ekim ayı faiz indirimi için uygun koşullar oluştu. Euro Bölgesi'nde Ağustos ayında 45,8 puan olan imalat sanayi PMI, Eylül ayında 45 puana inerek son 9 ayın en düşük seviyesini görmesiyle birlikte Dolar talebi arttı, paritede yön güçlü olan taraf ABD ekonomisine döndü.
Dolar Endeksinde kritik teknik destek 101 seviyesinin üstü fiyatlamalara dönülme çabası var. DXY'de 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir. Kısa vade de 102 seviyelerini potaya sokabilir. DXY 101 altında fiyatlamalarda ise dolar talebi azalabilir.
Bu sabah 1,107 seviyesindeki paritede 1,107 ve 1,105 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,15 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
ABD veri trafiği bu hafta daha yoğun; daha belirleyici olmaya devam ediyor.. PMI verilerinin gücü parite de dolar lehine pozisyonlanmayı artırırken ABD Açık İş Sayısı rakamlarının beklenti üstü gelmesi resesyon endişelerinin azalmasına neden oldu.
Dolar Endeksinde kritik teknik destek 101 seviyesinin üstü fiyatlamalara dönülme çabası var. DXY'de 101 seviyesinin üstünde kalıcılık göstermesi, dolar talebinin artmasına neden olabilir. Kısa vade de 102 seviyelerini potaya sokabilir. DXY 101 altında fiyatlamalarda ise dolar talebi azalabilir.
Bu sabah 1,329 seviyesinde bulunan paritede 1,326 ve 1,321 seviyeleri gün içi destek; 1,332 ve 1,34 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Orta Doğu'da son bir yıldır çatışma hali ve yüksek tansiyon devam ediyor. Dün İran'ın İsrail'e saldırı haberi sonrasında altının onsu yüzde 1,3 yükselerek 2 bin 670 doları test etti.
Önceki gün Powell yaptığı konuşmada FED'in faizleri hızlı şekilde indirmede acele etmeyeceğini belirtmesi bir süredir hızlı yükselen altın fiyatlarında kar satışlarının görülmesine neden olmuştu. Jeopolitik risklerde yaşanan olumsuz gelişmeler ve Orta Doğuda devam eden çatışmanın yayılma endişesi güvenli liman özelliği ile altın talebinin artmasına neden oluyor. Haber akışına duyarlı bir seyir göreceğimizi düşünüyoruz.
Yaşanan son gelişmeler Ekonomi tarafında yaşanan gelişmelerin önüne geçmiş gözüküyor. Makro tarafta Cuma günü açıklanacak olan ABD TDI verisi fiyatlamalara etki edebilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.653 Usd seviyesindeki ons altında 2.635 ve 2.625 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.690 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil faizlerinde ana yönün aşağı olduğu kanaatimizi koruyoruz. Bu hafta açıklanacak makro veriler dalgalanma yaratabilirler. Ancak yönün değişmesini beklemiyoruz. ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece düşüş hattı devam edebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık. Ayrıca global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal taraf için olumlu etkenlerken, Orta Doğuda yaşanan olumsuz gelişmeler lokal tarafta kısa dönem risk iştahının bir miktar baskılanmasına neden olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 272 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -7 ile +1 cent; orta vadelilerde -5 ile +2 cent; uzunlarda -3 ile +1 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,18%, 6,43% ve 7,49% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş