Global piyasalarda temkinli iyimser süreç devam ediyor. Önceki gün ABD 3Ç büyüme verisi %5,2’ye revize edildi (hafif yukarı). FED’in sıkı para politikası uyguladığı zeminde bu büyüme oranı ve düşen enflasyon ABD ekonomisi için yumuşak iniş senaryosunun bir göstergesi olabilir. Dün açıklanan (FED'in enflasyonun seyrini izlemek için yakından takip ettiği) çekirdek PCE yıllık olarak yüzde 3,5 arttı. Sonuç beklentiler ile aynı oldu. Çekirdek PCE’nin yıllıklandırılmış oranı, yüzde 0,2 gerileyerek yüzde 3,5’e düştü. FED’in yüzde 2 hedefi olduğunu düşündüğümüzde başarılı bir şekilde sıkılaşmanın etkilerini görüyor.
AB manşet TÜFE 2,4% seviyesine, çekirdek TÜFE ise 3,6% seviyesine geriledi. Böylelikle bölgede manşet enflasyon 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyondaki hızlı düşüş, enflasyonla mücadelenin ekonomide yavaşlama, işsizlik, resesyon gibi yan etkilerinin sönümlenmesini sağlayabilir. Diğer taraftan Fransa 3’ncü çeyrek büyüme verisi yüzde 0,1’den eksi yüzde 0,1’e revize edildi. Ekonomik verilerde görülen daralma ECB’nin faiz indirimlerini öne çekmesine neden olabilir.
Özetlemek gerekirse veri odaklı piyasada enflasyon verileri iyi gelmeye devam ediyor. ABD resesyon korkuları yerini yumuşak iniş senaryosuna bırakıyor. Bu noktadan sonra para politikasının gecikmeli etkilerinin ekonomi üzerinde oluşturduğu baskıyı yakından takip etmek gerektiğini düşünüyoruz. Bugün ABD tarafından ekonominin öncü göstergelerinden ISM imalat verisi açıklanacak. ABD ISM İmalat Endeksi (beklenti: 47.7 önceki: 46.7). Saat 19:00’da Fed Başkanı Jerome Powell konuşacak. Powell konuşmasında itidalli-şahin şeklinde geçmesini bekliyoruz. Son günlerde FED üyeleri faizin artmaması, faiz indirimlerinin konuşulabileceği yönünde fikir beyan ediyorlar. Bakalım başkan bu koroya eşlik edecek mi? Bizim beklentimiz şahinlikten çok uzaklaşmayacağı şeklinde. Zira enflasyonda zafer elde edilmiş değil. güvercin sinyal verse de aynı zamanda risklere de işaret edeceğini öngörüyoruz.
Genel olarak piyasalar merkez bankalarının şahinliklerinin zirve yapmış olmasını muhtemel görüyor ve buna fiyatlama yapıyor. Risk iştahı olumlu olma çabasının sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yatay, Asya piyasaları negatif., Hong Kong 0,7% civarı eksi, Çin yüzde 0,3 civarı eksi, Japonya yüzde 0,1 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,33, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 2.041 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti. Takvimde olmayan bir karar olmadığını belirtelim. Para ve maliye politikalarındaki normalleşme çabaları olumlu sonuç üretmeye devam ediyor.
TUİK’in açıkladığı rakamlara göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,9 büyüme gösterdi. Beklentilerin hafif üstünde gelen büyüme verisinin sıkılaşmanın etkileri ile önümüzdeki aylarda düşmesini bekliyoruz.
Yeni Ekonomi Ekibinin ve TCMB’nin sıkılaşma adımlarına ek olarak, mali önlemlerinde kullanılmaya başlanılacağını düşünüyoruz. Finansal araçların stopaj oranlarının değiştirilmesine yönelik yasa hazırlığı söz konusu. Bu kararı liralaşma için atılmış bir adım olarak yorumluyoruz.
TCMB, DDM’lere uygulanacak faizin politika faizinin altında (min 85%) olabileceği kararı aldı. Karar liralaşma yolunda atılmış başka yeni bir adım.
Hazine, gelecek 3 aylık döneme ilişkin, iç borçlanma stratejisini açıkladı. Hazine, Aralık’ta 45 milyar lira, Ocak’ta 121 milyar lira ve Şubat’ta 266,8 milyar lira iç borçlanmaya gidecek.
Usd/TL:
Yılın son ayına girerken piyasalarda risk algısı sınırlı olumlu yönde sınırlı devam ediyor. Yıl sonu risk iştahının artması ile birlikte dolar talebi düşerken , dün kazanımlar yerini kar satışlarına bıraktı dolar talebi arttı.
ABD tarafından gelecek veriler ışığında Dolar Endeksi’nde 103 seviyesi karar-yön için kritik. Ana resimde aşağı yönde ilerleme olmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, TCMB Başkanı Erkan’ın önceki gün ifade ettiği ‘Enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa hedeflenen patikaya oturtmaya azimli ve kararlıyız.’ açıklamasını önemli buluyoruz. Amaç TL’yi cazip bir seçenek olarak yatırımcıların tercihine sunmak. Atılan adımlar TL tarafında koruma kalkanı olmaya devam ediyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine’nin 3 aylık borçlanma stratejisi açıklandı. Buna göre Aralık ayında 43 milyar itfaya karşılık 45 milyar TL, Ocak’ta 96,7 milyar itfaya karşılık 121 milyar TL, Şubat’ta 197 milyar itfaya karşılık 266,8 milyar TL borçlanmaya gitmeyi planlıyor.
Kademeli faiz artırım sürecinin sonlarına yaklaşılması ve TL cazibesinin artırılmasının istenmesi ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin sonlarına yaklaşıldığını düşünüyoruz. Yüzde %42,5 seviyelerini gördükten sonra yatırımcıların ilgisini çekmeye başlayan gösterge tahvil faizi yüzde 38,86 seviyelerine kadar çekildi.
Ocak ayının sonuna kadar TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün tepki hareketi ile yukarı yüzde 4,32 seviyelerine kadar yükseldi. Faizlerin yükselmesi risk iştahını nispeten baskıladı. ABD tahvil faizinde önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 73 baz puan düşerek % 38,86 ve 87 baz puan azalarak %27,79 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Satıcılı seyir devam ediyor, ilk önemli destek 7,850 seviyesinde... Perşembe günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %0,76'lık kayıpla 7,948puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, son günlerde yaşanan yükselişle 8,150 bölgesine ulaşan hareketin 8,100 bölgesindeki direnç üzerinde güçlenmeyi başaramadığını ve satışla karşılaştığını görüyoruz. Dün, ilk önemli destek konumundaki 8,000 seviyesinin korunamamasını takiben satışların arttığını söyleyebileceğimiz piyasada, kısa vadeye yönelik olarak artık 8,000 bölgesi ilk önemli direnç özelliği kazanmış durumda... Yukarı yönde ise, son minör zirve 8,150 ana direnç olarak izlenebilir.
Aşağı yönde baktığımızda ise, önceki hafta başlayan yukarı hareketin dip bölgesi 7,850 seviyesini, kısa döneme yönelik teknik resimde ana destek ve aynı zamanda stop-loss seviyesi olarak izlemeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Fransa 3’ncü çeyrek büyüme verisi yüzde 0,1’den eksi yüzde 0,1’e revize edildi. Resesyon eşiğindeki Avrupa bölgesinde ekonomik aktivite zayıf seyrediyor. Zira sıkı para politikası ekonomiler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bölgenin enflasyonu 2,4% seviyesine indi. Çekirdek TÜFE ise 3,6% seviyesine gevşedi. Enflasyon riskinin azalması ECB’nin elini rahatlatabilir ve ekonomik aktivitenin daha da baskılanmasına gerek kalmayabilir.
Sıkılaşmanın süresi yeni tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor. Faiz indirimleri ABD veya Avrupa tarafından hızlanacaksa parite hareketlenebilir.
Hafta başından beri değerlenmekte olan parite yerini kar satışlarına bırakarak 1,10 seviyelerinden 1,09 seviyelerine çekildi. Dolar Endeksi kritik destek seviyesi 103 üstünde kalmaya çalışıyor.
Bugün Powell konuşması ve saat 18:00’de başlayacak. ABD öncü ekonomik gösterge ISM imalat endeksi paritede hareketlilik yaratabilir. Ayrıca ABD, AB, Almanya, İngiltere imalat PMI’larının açıklanacağını belirtelim.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1,091 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,1050 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Avrupa tarafında enflasyon verilerinin beklenenden düşük gelmesi diğer taraftan resesyon tehlikesinin devam etmesi ile sıkılaşmanın süresinin beklenenden kısa sürebileceği tartışmaları ile birlikte Dolar Endeksi talep görürken, majör para birimlerinde satışlar görüldü.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,265 seviyesinde bulunan paritede 1,261 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Dün gelen beklentilere paralel çekirdek PCE sonrası enflasyonun kontrolü açısından ABD işler yolunda gidiyor. 15 Kasım’dan beri yükselen değerli metal bir iki gündür ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesine paralel sınırlı kar satışları görülüyor. 10 yıllık faizinde aşağı yönde baskı devam ettikçe Altın tarafında yükseliş isteği korunabilir.
Kısa vadeli seyirde ve orta vadeli seyirde yukarı yönde hareket beklemekteyiz. Kısa vade destek noktası 1.985 Usd olarak karşımıza çıkıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişinde katalizör etkisi yapıyor.
Bu sabah 2.041 Usd seviyesindeki ons altında 2.033 ve 2.025 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi yıl sonu risk alma iştahı ile birlikte kritik destek seviyesi yüzde 4,40 seviyesinin altında ardışık kapanışlar yapıyor. Dün kar satışları ön plandaydı. Bugün Powell’ın konuşması ve ISM imalat endeksi verisi ön plana çıkıyor. Sözlü yönlendirmenin şahin taraftan temkinli tarafa kaymasını bekliyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 339 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-6 cent; orta vadelilerde 31-45 cent; uzunlarda 38-55 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,51%, 8,08% ve 8,67% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.