Global piyasalarda gözler ABD tarım dışı istihdam (TDI) veri setinde olacak. Tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri bugün açıklanacak. Veri seti detaylarında, aylık istihdam rakamının 100 bin civarında gelmesi beklenirken, işsizlik oranı yüzde 4,1 ve ortalama saatlik kazançlarında yüzde 4 ile aynı kalacağı öngörülüyor. Önümüzdeki süreçte istihdam piyasasına ilişkin gelişmeler FED'in faiz kararları ve küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz.
Diğer önemli başlık ABD Başkanlık seçimi. Haftaya 47. ABD başkanının ismi netleşecek. Seçimlere sayılı günler kalmasıyla beraber ABD endekslerinde son pozisyonlanmalar tamamlanıyor. Son anketlerin bıçak sırtı ilerlemesi belirsizliğin artmasına neden oluyor. Küresel gevşeme döngüsünün devam etmesi, son ABD makro verilerinin iyi gelmesi, bu hafta açıklanan öncü iş gücü verilerinin toparlanmaya işaret etmesine rağmen, seçim sath-ı mailine girilmesi risk almak istemeyen yatırımcıların kenara çekilmesine neden olurken. Yatırımcıların, ABD seçimleri ve bunların; maliye, ticaret, para birimleri ve faizler açısından ne anlama gelebileceği anlamak isteyecekleri bir döneme işaret edebileceğini düşünüyoruz.
Makro veri tarafında dün FED'in takip ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE Eylül'de yıllık olarak yüzde 2,7 artış gösterdi. Piyasa beklentisi yüzde 2,6 olması yönündeydi. Aylık olarak ise artış yüzde 0,3 ile piyasa beklentileri doğrultusunda geldi. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ise 26 Ekim haftasında 216 bin olarak kaydedildi ve beş ayın en düşük seviyesine geriledi.
Avrupa’da dün Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 2 olarak kaydedildi. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 1,7 olarak gerçekleşmişti. Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 2 ile yeniden Avrupa Merkez Bankası'nın hedef seviyesine çıktı. Çekirdek ve hizmet enflasyonun sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 3,9’da aynı kalması, hizmet ve çekirdek tarafta görülen katılığın azaldığına işaret etti.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası (BOJ) piyasa beklentilerine paralel olarak faizi yüzde 0,25 oranında sabit bıraktı. BOJ, enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 hedefinin etrafında hareket edeceğini öngördü ve ekonominin ılımlı bir toparlanma sürdürmesi durumunda borçlanma maliyetlerini artırmaya devam etme kararlılığını vurguladı. Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankaları senkronize faiz indirimlerine giderken, BOJ’un faiz artırım tarafında yer alması ve faiz artırım temposu ise risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Temponun artması risk iştahının azalmasına neden olabilir.
ABD'de açıklanan bilançolar, FED'e faiz indirim patikası ve jeopolitik gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor. Piyasalara etkisi ise seçim belirsizliği sebebi ile sınırlı oluyor. Bugün TSİ saat 15:30’da açıklanacak TDI veri seti sonuçlarının piyasalara +/- etkili olmasını bekliyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,4 bandında artı. Asya piyasalarında Çin %0,6 civarında, Hong Kong %1,6 civarında artı, Japonya %2,2 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,28, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.749 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, TCMB verilerine göre, 25 Ekim haftası itibariyle brüt rezervler önceki haftaya göre yatay seyirle 159,4 milyar dolar olarak kaydedildi. TCMB uyguladığı sıkı para politikasıyla birlikte rezervlerini güçlü kılmaya devam ediyor.
Hazine, Kasım-Ocak döneminde 404,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık 630,4 milyar liralık iç borçlanmaya gideceğini açıkladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranı artırıldı. Mevduatlarda 6 ay vadeye kadar stopaj yüzde 10, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 7,5’e yükseltildi. Para piyasası (Likit) fonlarında stopaj yüzde 10’a yükseltildi.
Bugün S&P’nin kredi not değerlendirmesi yapması bekleniyor. Piyasada genel beklenti not artırımı yönünde şekilleniyor.
Usd/TL:
Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında son günlerde vakit geçirmeye devam ediyor. Haber akışı genel olarak dolar lehine gelmeyi sürdürüyor.
Dün açıklanan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi beklentilerin bir miktar üstünde gelerek makro rakamlarda güçlü veri dönemini devam ettirdi. Bugün açıklanacak aylık istihdam veri seti ve sonuçları ana yön için belirleyici olabilir. Güçlü iş gücü verileri FED’in faiz indirim hızının yavaşlamasına neden olabilir.
Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi’nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103 -105,5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, bugün imalat PMI verisi ve İTO enflasyon verisi açıklanacak. İTO enflasyon verisi, önümüzdeki Pazartesi açıklanacak ekim ayı enflasyon verisi sonucuna ışık tutabilir.
Ajandada diğer önemli parametre bugün açıklanacak S&P kredi notu gözden geçirmesi. Eğer not artışı ve pozitif görünüm olursa ideal koşul ortaya çıkabilir ve TL varlıklar güçlenebilir. TL ise diğer para birimleri karşısında avantajlı halini pekiştirebilir.
Haftaya ise Ekim enflasyonu, Enflasyon Raporu gibi yine kritik ajandayı karşılayacağız.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,31 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine’nin gelecek üç aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisine göre 630,4 milyar liralık iç borçlanma yapacak. Kasım ayında ise toplam 119,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 225,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapılmasını programladı. Aralık ayında 125 milyar borçlanma planlayan Hazine, ocak ayında 280,2 milyar TL’lik iç borçlanmaya gidecek.
Enflasyonun düşüşüne dair umutlar Ekim verisine ötelenmişti. Söz konusu veri Pazartesi açıklanacak. Ancak piyasanın beklentisi aylık 2,6% artış. Sonuç bu civarda olur ise yıllık oran 48,30% seviyesinde oluşuyor. Umutlar Kasım ayı verisine ötelenebilir. Tahvil alıcısı beklendiği potansiyelin ortaya çıkması da ötelenebilir.
Globalde, FED’in faiz gevşetme döngüsü hızını azaltabilir. Bu ise tepki içindeki tahvil faizlerinin biraz daha yükselmesine en iyi ihtimalle mevcut seviyelerine tutunmalarına yol açabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay ile %42,95 ve 12 baz puan düşüş ile %30,50 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Zayıf tepki yükselişleri direnç noktalarında yeniden satış baskısı oluşturuyor... Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketini sürdüren piyasada, geçtiğimiz hafta ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 8,650 seviyesini koruma çabasının oluşturduğu tepki yükselişlerinin zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Perşembe gününü ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin oluşturduğu satış baskısının ardından -%1.58 oranında değer kaybıyla 8,863 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde 8,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,750 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye altındaki hareketlerin ise 8,650 desteğine yönelik baskıyı sürdüreceğini düşünüyoruz. Talep tarafındaki zayıflık nedeniyle direnç noktalarını aşmakta başarısız kalan piyasada, yukarı atakların güç kazanması için ilk önemli direnç olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin aşılması gerekiyor.
Geri çekilmelerde 8,650 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviye altındaki olası hareketlerin ise 8,500 ve 8,250 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.
Eur/Usd:
Eylül ayında yüzde 1,7 olan Euro bölgesi enflasyon verisi ekim ayında (yıllık enflasyon) yüzde 2 ile yeniden Avrupa Merkez Bankası'nın hedef seviyesine çıktı. Önceki gün Avrupa Birliği’nin 3Ç büyüme (ilk okuma) verisi beklenenden yüksek gelmesi büyüme tarafında kıpırdanma sinyalleri üretti.
ABD tarafında dün açıklanan, FED'in takip ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE, Eylül'de yıllık olarak yüzde 2,7 artış gösterdi. Piyasa beklentisi yüzde 2,6 olması yönündeydi. Haftalık, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ise 26 Ekim haftasında 216 bin olarak kaydedildi ve beş ayın en düşük seviyesine geriledi.
Gelen güçlü sonuçlar FED için ‘yavaşla’ sinyaline dönüşüyor. Bugün ABD tarım dışı istihdam veri setini TSİ 15:30’da karşılayacağız. Beklentilerden kuvvetli bir veri almamız halinde faiz indirim döngüsü sorgulanmaya başlanabilir.
Güçlü gelen makro verilerle birlikte, ABD seçim sonuçları ve kazanan tarafın uygulayacağı politikalarında dolar talebinde belirleyici olacağını düşünüyoruz.
Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisi ile 200 günlük ortalaması arasında son günlerde vakit geçirmeye devam ediyor. Haber akışı genel olarak dolar lehine gelmeyi sürdürüyor. Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir. 105,5 seviyesinin yukarı kırılması ise dolar talebinin hızlanmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,081 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,094 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Gözler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam veri setinde. Güçlü sonuçlar Doların biraz daha güçlenmesini sağlayabilir. Bir süredir 103,8-104,5 aralığında oyalanan Dolar Endeksi 105,5 civarına çıkmak isteyebilir.
Bu sabah 1,29 seviyesinde bulunan paritede 1,286 ve 1,282 seviyeleri gün içi destek; 1,295 ve 1,301 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün TSİ 15:30 da açıklanacak TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Önceki gün gelen ADP ve dün gelen PCE verilerinin beklenti üstü gelmesi ABD ekonomisinde gücün korunduğunu gösteriyor. Güçlü görünüm FED faiz indirim döngüsünün beklenenden daha kısa sonlanacağı beklentisini artıyor. Beklentilerde yaşanan değişim ve jeopolitik risklerde azalan tansiyon altın fiyatlarında kar satışı görülmesine neden oldu.
Genel durumda Dolar güçleniyor, tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Hatta enflasyonda direnç görülüyor. Bugün açıklanacak aylık istihdam veri seti hafta kapanırken FED iyimserliğini törpüleyebilir. Bu beklenti üstü sonuçlarla mümkün olabilir. Eğer zayıf sonuçlar alırsak bu ise mevcut iyimserliğin benzer tonda sürmesini sağlayabilir. Söz konusu ihtimallerin altına yansıması ise güçlü veri satış baskısı, zayıf veri talep şeklinde oluşabilir.
Haftaya daha hareketli geçebilir. ABD seçim sonuçları, FED kararı altın için de dalgalı bir yapı sunabilir. Seçim yarışının bırak sırtı gitmesi belirsizliği artırıyor. Seçim öncesi risk almak istemeyen yatırımcıların pozisyon kapamaları görülebilir. Teknik olarak ilk etapta 2.700 Usd seviyesi üstünde 2.900 Usd kuvvetli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 2.749 Usd seviyesindeki ons altında 2.730 ve 2.717 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.757 ve 2.788 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD ekonomisini hızlandıracağının söyleyen iki aday da tahvil faizleri için yüksek sinyal veriyor. Haftaya Salı gecesi kimin kazanacağı netleşecek ve vaatlerin pratiğe dönüşüp dönüşmeyeceğine bağlı olarak tahvil faizleri yön bulacak. Güçlü ABD verileri FED gevşeme adımlarının sorgulanmasına neden oluyor. Bugün açıklanacak ABD TDI verileri ve sonuçları önemli olabilir. Güçlü veriler ABD 10 yıllık faizinin yükselmesine neden olabilir. Seçimin ertesi günü ise FED kararını açıklayacak. TDI verisi sonuçları FED’in tavrının değişmesine neden olabilir. ABD 10Y tahvili, yüzde 4,45-4,50 bölgesine erişmek isteyebilir.
İç tarafta, enflasyon ve enflasyon beklentileri katı. Orta Doğu’da tansiyonun biraz düşmesi bize olumlu yansıyabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüksek seyretmesi ise lokal tarafta baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. bugün S&P kredi notu gözden geçirmesinin sonucu ‘not artışı ve pozitif görünüm olursa’ heyecan yaratabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 268 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile -4 cent; orta vadelilerde -43 ile -49 cent; uzunlarda -54 ile -55 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,76%, 6,87% ve 7,91% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.