Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

iyasa istediğini aldı. Ama FED bunu altın tepside sunmadı. O yüzden yatırımcılar heyecanlanmadı, risk iştahında sınırlı değişim oldu, oluyor.

Verilerin bütününün, genel görünümün, risk dengesinin enflasyona duyulan (artan) güven ve sağlam bir işgücü piyasasının sürdürmesiyle tutarlı olup olmadığına bakılacak.

Yukarıdaki sözler FED Başkanı Powell’a ait. Dün akşam FED güvercin tarafa biraz daha yaklaştı. Yalnız bunu yaparken

yukarıdaki cümlede de görüldüğü üzere temkinli-koşullu duruş sergiledi.

Bir süredir istihdama dikkat çeken FED, artık istihdamı daha açık şekilde ortaya koyuyor. Enflasyonu öncelikleyen yaklaşım şimdi enflasyon-istihdam ikilisini öncelikleyen hale dönüştü.

 

Şimdi konu, Eylül faiz toplantısına kadar olan dönemde açıklanacak verilerin (özellikle enflasyon ve istihdam) indirim beklentilerinin aleyhinde sonuçlar ortaya koymaması. Veriler bu minvalde gelmeyi sürdürdükçe Eylül fiyatlaması daha fazla etkili olabilir.

Eğer veriler, aksi yönde gelirse bu durumda FED’in ağırdan alması mümkün. Ancak gecikme paralelde istihdamda kırılma riskini artırabilir.

Dün açıklanan ABD özel sektör istihdamı beklentilerin (150 bin) belirgin altında (122 bin) geldi. İstihdamdaki zayıflığı yarın açıklanacak veri seti de işaret ederse Eylül indirimine dair ihtimal artabilir.

 

FED’in faiz indirimine başlaması ABD seçim dengesini etkileyebilir. İndirimin etki yaratacağı bir alan siyaset. Hangi adayın önde olduğuna bağlı olarak finansal araçlar fiyatlanabilir.

İsrail aynı gün içinde İran, Lübnan, Suriye’de operasyon-saldırı düzenledi. En dikkat çekeni İran’da yaptığı suikast oldu. Hamas liderini öldürdü. Lübnan’da ise Hizbullah’a saldırdı. Haber akışının bölgesel dengeleri çok zorladığı aşikar. Tansiyon artışı altın ve petrol fiyatlarını yükseltiyor.

Avrupa TÜFE verisi yüzde 2,6 ile beklentinin ve önceki verinin üzerine çıktı. Çekirdek ise geçen ayı ile aynı kaldı (2,9%). İngiltere MB faiz kararını açıklayacak. Faiz indirimi beklenti dahilinde (25 baz puan). Japonya MB sürpriz faiz artışı ile Yen güç kazanırken Japonya hisseleri baskılanıyor. Çin’de imalat PMI verisi belirgin zayıf geldi. Eşik seviye olan 50’nin altına indi.

 

Haber akışı neticesinde Dolar güç kaybı yaşarken, tahvil, hisse, diğer para birimleri, kıymetli madenler talep görüyor. Yalnız bunun sınırlı olduğunu belirtelim.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde +0,2-0,9 aralığında alıcılı. Asya piyasalarında endeksler satıcılı seyrediyor. Hong Kong %0,2 civarında, Çin %0,2 civarında, Japonya %2,6 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,05, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.443 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, gri liste, Moody’s not artırımı beklentileri realize oldu. Mevcutta bir beklenti bulunmuyor. O yüzden iç varlıklara yönelik momentum biraz zayıf seyrediyor. Genel çerçevede olumlu görüşümüzü koruyoruz.

Ağustos ayı itfa ve borçlanma rakamları yukarı revize edildi. Yeni rakamlar sırasıyla 123,2 ve 182,3 milyar TL oldu. Yarın imalat PMI verisi açıklanacak.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD merkez bankası FED, beklendiği gibi faize dokunmadı. Faiz indirimi için ise koşullu şekilde Eylül ayını işaret etti. Powell, Eylül ayında indirimin masada olduğunu ifade etti. FED, istihdamda bir kırılma olmasından çekiniyor, bir de mevcut ekonomik görünümün sürmesi (ters yönlü veriler gelmemesi) halinde ilk adımı atmaya yakın duruyor.

FED, sadece enflasyonu odaklı kalmak yerine enflasyon-işsizlik ikilisini gözetmeyi tercih etme noktasına geldi. Dün açıklanan özel sektör istihdam verisi beklentilerin altında kaldı. Zayıf bir görünüm çizdi. ABD’de Cuma günü açıklanacak aylık istihdam seti kıymetli.

Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi yatay bant direnci olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 103,9 civarında işlem görüyor. Direnci aşamaması 103 seviyesini mümkün kılabilir.

İç tarafta, normalleşme süreci TL lehine sonuçlar üretmeye devam ediyor. Biz TL’nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,18 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Hazine 3 aylık borçlanma programını açıkladı. Geçen ay sonu açıklanan programda Ağustos ayı için 114,3 milyar TL itfa karşılığı 169,2 milyar TL borçlanma planlanmıştı. Bu tutarları sırasıyla 123,2 ve 182,3 milyar TL olarak revize etti.

Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.

Globalde, FED Eylül ayı faiz indirimini temkinli işaret etti. İstihdamı zorlamak istemiyor. Tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 14 baz puan artış ile %42,42 ve 14 baz puan artış ile %28,35 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Satış baskısının ardından 10,500 desteği üzerinde tepki denemeleri oluşabilir... Endekste kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrin 11,250 hedef direnç noktasını aşma denemelerinde başarısız kalmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta başlayan aşağı hareket sürüyor. Çarşamba gününü -%0.50 oranında değer kaybıyla 10,638 puandan tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Piyasada gün içerisinde 10,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 10,500 üzerinde tutunmayı başaracak hareketlerin ise piyasada son günlerde aşağı yönde izlediğimiz hareketin ardından piyasada tepki denemelerini ön plana çıkarabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda 10,750 ara direncini aşma denemeleri ön plana çıkacaktır. 10,750 direncinin aşılması ise piyasada 11,000 hedefiyle yukarı atakları gündeme getirebilir.

10,500 desteğini yakından izlemeyi sürdüreceğimi piyasada, bu seviye üzerindeki zayıf tepki denemelerinin ise 10,250 ve 10,000 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır .

 

 

 

 

Eur/Usd:

FED, enflasyon hatrına istihdamı daha fazla zorlamak istemiyor. O yüzden ekonomik görünüm mevcut halini korursa Eylül ayında faiz indirim yapma sinyali verdi.

FED, indirim sinyalini temkinli veya koşullu diyebileceğimiz şekilde sundu. Kaldı ki istihdamda olası bir kırılmadan çekindiğini ifade ederek biraz da zaruri bir hali işaret ediyor.

Yatırımcılar, FED’in çizdiği çerçeveden çok keyif almadıklarını söyleyebiliriz. Kaldı ki fiyatlamalara baktığımızda heyecan oluşmadığı ortada.

Dün açıklanan ABD özel sektör istihdam verisi beklentilerin belirgin altında kaldı. Yarın açıklanacak aylık istihdam veri seti önemli.

Avrupa TÜFE verisi yüzde 2,6 ile beklentinin ve önceki verinin üzerine çıktı. Çekirdek ise geçen ayı ile aynı kaldı (2,9%).

Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz. Endeks bu sabah itibari ile 103,9 seviyesinde. Eşik altında kalması 103 seviyesini mümkün kılabilir.

Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,078 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,094 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere merkez bankası BOE bugün faiz kararını açıklayacak. Faiz indirimi ihtimal dahilinde. Diğer yandan para politikası komite üyeleri arasındaki fikir birliği-ayrılığı takip edilecek. Paritenin diğer yakasında ise FED temkinli bir şekilde Eylül faiz indirimi olabileceğini işaret etti. Piyasa sınırlı bir rahatlama yaşıyor.

Dolar Endeksi 103,9 seviyelerinde. 104,5 direnç olarak izliyoruz. FED’in biraz daha güvercin olması ise aşağı yön güç kazandı.

Bu sabah 1,285 seviyesinde bulunan paritede 1,281 ve 1,278 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,294 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Orta Doğu’da tansiyon yüksek. Aynı gün Hamas’ın liderine suikast yaptı, Beyrut’a saldırı düzenledi, Şam’ı bombaladı. Aynı gün İran, Lübnan, Suriye’de operasyon yaptı.

Güvenli liman talebi altın alımlarını hızlandırdı. Günün sonunda FED’in güvercin tarafa biraz daha kayması ile altın talebi destek buldu.

Ajandada ABD istihdam verileri yer alıyor. Dün açıklanan özel sektör istihdamı zayıftı, FED güvercin tavrını teyit etti. Gözler yarın açıklanacak aylık veri setinde. Veri setinin sinyal gücü kuvvetli.

Yukarıdaki haber akışı ile altın bir süredir içinde bulunduğu bant aralığını yukarı yönde geride bırakma çabası içinde.

Altın 2.275-2.440 Usd bandının üst sınırlarına erişti. Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.442 Usd seviyesindeki ons altında 2.425 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.450 ve 2.475 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

Dün akşam FED, Eylül ayını faiz indirimi için işaret etti. Ancak bunu temkinli ve koşullu olarak yaptı. Piyasada coşku oluşmadan ılımlı fiyatlama görüldü, tahvil faizleri aşağı inmeye devam etti. Yarın uma ise ABD istihdam veri seti açıklanacak.

İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumu zayıf kalmasına yol açıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Bir sonraki hedefimiz ise 210-220 civarı. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 267 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda +3 ile +4 cent; orta vadelilerde -1 ile +10 cent; uzunlarda -4 ile +7 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 6,07%, 6,93% ve 7,85 oldu.

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.