Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yurt dışı piyasalarda geçen hafta alınan merkez bankaları kararları sindirilirken bu hafta özelinde piyasa için ABD’de açıklanacak aylık istihdam veri seti (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar) önemli olacak. FED geçen hafta yaptığı toplantıda kuvvetli işgücü ve saatlik kazançlardan rahatsızlığını net bir şekilde dile getirmişti. Bir sonraki toplantı Eylül ayında olacağı için piyasanın veri odaklı olacak şekilde hareket etmesini bekliyoruz.
Yurt dışı tarafta makro veri kaynaklı kar satışları ile karşılaşsak bile bunların günlük bazda kalacağını öngörüyoruz. Genel trendin bozulacağını düşünmüyoruz. Powell’ın son toplantıda faiz politikasının yeterince sıkı olduğundan bahsetmesi sıkılaşma sürecinin sonlarına yaklaştığımızı düşündürüyor. Bu noktada FED ya faiz artırmayarak bekleyebilir ya da gelen verilere göre bir faiz artışı daha yaparak süreci sonlandırabilir. ABD tarafından gelen bilançolar beklentilerden güçlü geliyor. Bu noktada şirketlerin faizlerdeki ve finansal koşullardaki sıkışıklığa rağmen bilançoların beklentilerden güçlü gelmesini şirketlerin dayanıklılığı açısından olumlu bir referans noktası olarak görüyoruz. ABD tarafında büyümenin beklentilerden iyi gelmesinin, FED’in resesyon ihtimali görmüyoruz demesinin ilerde olası bir faiz artırımının etkilerinin sınırlı kalmasını sağlayacağını düşünüyoruz.
Haber akışına bağlı risk iştahı oynak olmayı sürdürüyor. Yatırımcılar veriler üzerinden fiyatlama yapıyor. Gelen verinin FED kararını nasıl etkileyeceği öngörüsü üzerinden finansal varlıklar seyir izliyor. Borsaların son dönemde yüksek seviyelere erişmiş olması, verilerin zıt sinyaller vermesi, ABD şirket bilançolarının genelde iyi olmasına rağmen arada zayıf sonuçların görülmesi piyasalarda momentumu azaltıcı etki yapabiliyor.
Bu sabah açıklanan Çin Caixin imalat PMI 49,2 seviyesine indi. Ocak ayından bu yana en düşü seviye. Ekonomideki zayıflığa işaret eden bu veriye rağmen Asya borsaları artıda. Zira Çin’in destekleyici adım atacağına dair beklentiler ile alıcılar iştahlarını koruyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları da pozitif. Japonya yüzde 0,75, Çin yüzde 0,10 civarında, Hong Kong yüzde 0,25’e yakın artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,96%, Dolar Endeksi 102, ons altın 1.960 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, önceki raporlarda beklediğimiz üzere yeni ekonomi yönetimi ile lokal varlıkların olumlu seyri sürüyor. Yeni yaklaşımı değerli buluyoruz. Bu yaklaşımın sürmesi, lokal varlıkları daha iyi noktalara taşıyabilir diye düşünmeyi sürdürüyoruz.
Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi önemli. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini yukarı çekmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Ayrıca dün BDDK, konut hariç bireysel kredilerin tamamının (KMH ve kredi kartları dahil) risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı. Bu sayede söz konusu faiz oranlarının artması sağlanacak (sıkılaştırma politikası devam ediyor).
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisini açıkladı. Ağustos ayında 153 milyar TL itfaya karşılık 136 milyar TL borçlanma planmış durumda.


Usd/TL:
FED, ECB, BOJ haftası sonrasında piyasalarda dengelenme süreci devam ediyor. Bu hafta ABD aylık istihdam veri seti (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar) açıklanacak. Dolar Endeksi’nin Cuma gününe kadar 101-102 bandında hareket etmesini bekliyoruz. Eylül ayındaki FED, ECB toplantılarına kadar makro verilerin ön planda olduğu bir piyasa bekliyoruz.
Lokal tarafta, Perşembe günü Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak. Baz etkisinin sonlandığı Temmuz ayında Bloomberg HT'nin anketine göre Temmuz ayı enflasyonunun aylık yüzde 9,1'e, yıllık enflasyonun ise yüzde 47,2'ye yükselmesi bekleniyor. Bloomberg terminalindeki anket biraz daha ılımlı. Aylık artış tahmini 8,4%, böylece yıllık oran 46,8%’e denk geliyor. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini geçen hafta %58 olarak açıklamıştı. CDS risk priminin düşmesi, yabancı yatırımcının algısının olumluya dönmeye başlaması Usd üstündeki baskıyı azalttığını düşünüyoruz.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisini açıkladı. Ağustos’ta 153 mia TL itfaya karşılık 136 mia TL borçlanma planlanıyor. Eylül’de ise 74 mia TL’ye karşılık 80 mia TL; Ekim’de 66 mia TL’ye karşılık 68 mia TL fonlama öngörülüyor. Ağustos ayı borçlanması 96 mia TL’den 136 mia TL’ye revize edildiğini not edelim. Bu ayın ilk ihalesi haftaya yapılacak.
Perşembe günü enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi 9,1% olması yönünde (BloombergHT). Son yapılan ücret ve akaryakıt zamları sonrası çift haneye ulaşmaya istekli olan enflasyonda yükseliş trendi devam ediyor. Kademeli sıkılaştırma ve yapılması beklenen regülasyonlar ile Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz.
Globalde, merkez bankaları kararları sonrasında dengelenme devam ediyor. ABD 10 yıllık faizleri 3,90% üzerinde kalmaya çalışırken Cuma günü açıklanacak istihdam veri seti ABD ve global tahvil faizleri için önemli olacaktır.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 70 baz puan düşüş ile %15,59 ve 18 yükseliş ile %18,76 ile günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş trendi güçlü seyrini sürdürüyor... Ara realizasyon eğilimini 6,500 desteği üzerinde karşılamayı başararak yeniden yukarı hareketin hakim olduğu piyasada, geçtiğimiz hafta kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 6,800 seviyesinin aşılmasıyla güç kazanan yükseliş devam ediyor.
Haftanın ilk işlem gününü % 2.16 oranında değer artışıyla 7,216 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 7,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,150 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 7,290 olmak üzere 7,425 seviyesini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz
Bu kapsamda, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan ve 6,800 üzerinde yeniden güç kazanan hareketi devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Aynı zamanda bu noktanın stop loss seviyesi olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd:
Piyasalarda FED, ECB, BOJ toplantıları sonrasında dengelenme devam ediyor. Merkez bankaları bundan sonraki sıkılaştırma politikasında veri odaklı gideceklerini iş gücü piyasası ve ücretlerdeki katılığın azaldığını görmek istediklerini belirtiyorlar. Veri odaklı seyre piyasalar da riayet ediyor.
İlk sınavı Cuma günü ABD tarafı verecek. Cuma günü açıklanacak ABD aylık istihdam veri seti (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar), veri odaklı piyasada parite için belirleyici olacak.
Veri odaklı piyasada, destek ve direnç noktalarının takibi ile süreci yönetmek bir seçenek olabilir. Zira veriler bir zayıf, bir güçlü gelebiliyor. Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,098 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
3 Ağustos’ta İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklanacak. Piyasa 25-50 baz puan arası faiz artırımı kararı bekliyor. Bloomberg terminalindeki tahmin ise 25 baz puan. Faiz artışı olacağı konusunda mutabık olan piyasanın, artış oranı miktarı konusunda kafası karışık.
Beklenti altı gelen enflasyon verileri merkez bankalarının politikalarını desteklerken, enflasyonu tehdit eden katı işgücü ve saatlik kazançlar İngiltere Merkez Bankası’nı tedirgin ediyor. BOE’nin sıkılaştırmada %2 enflasyon hedefine göre daha yolu olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,282 seviyesinde bulunan paritede 1,28 ve 1,2750 seviyeleri gün içi destek; 1,285 ve 1,29 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Altın tarafında yön arayışı devam ediyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam veri setine kadar altın tarafında 1.935 ve 1.985 Usd bandında dalgalanma bekliyoruz. Veri odaklı piyasada grafiklerdeki destek ve direnç aralıklarını değerli buluyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd. Üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir. Kısa vade kuvvetli destek 1935 Usd. 1.935 ile 1.985 Usd arası bant aralığı olarak okunabilir. Fiyat hareketleri ile kırıldığı nokta doğrultusunda hareketin devamı gelebilir.
Bu sabah 1.960 Usd seviyesindeki ons altında 1.935 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.970 ve1985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Geçen hafta BOJ, getiri eğrisi kontrolünü daha esnek hale getirmek için adımlar attı, ancak tahvil faiz tavanını değiştirmedi. BOJ korkusu piyasa tarafından atlatıldıktan sonra ABD 10 yıllık faizleri dün 3,93% seviyesine kadar geri çekildi. ABD 10 yıllık faizleri 3,90% kritik seviyesi üstünde tutunmaya çalışıyor. Cuma günü açıklanacak istihdam veri seti sonrasında yöne karar vereceğini düşünüyoruz.
Lokal tarafta, sıkı maliye politikası ve beraberinde sıkı para politikası politikası pozitif fiyatlamalar sağlamaya devam ediyor. CDS 2 yılın en düşük seviyesine gerilerken (377 puan). Düşüş ile birlikte artık risk priminin kalıcılığının sorgulanacağı döneme girdiğimizi düşünüyoruz.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 24-34 cent; orta vadelilerde 48-56 cent; uzunlarda 76-94 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,91%, 7,91% ve 8,27% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş