Makro veriler, merkez bankaları, seçimler
Esasında jeopolitiği de başlık olarak ekleyebiliriz. Özellikle Orta Doğu’daki gelişmeler bölgede tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Haber akışı olası kontrol dışına savrulma riski sinyali veriyor. Piyasalar ise tatsız haberlere ‘risk kontrol dışına çıkar’ fiyatlaması yapmıyor. Daha çok takip edip fiyatlara çok yansıtmama tavrı sergiliyor. Adeta ‘Orta Doğu’nun yeni normali bu’ şeklinde özetlenebilecek bir hava, bir tavır söz konusu. Bu sebeple diğer başlıklara odaklanıyor piyasalar…
Veriler piyasalara, merkez bankalarına rehberlik etmeyi sürdürüyor. Bu hafta ajanda yoğun. ABD verileri ajandanın hakimi. Yarından başlayarak istihdam verileri açıklanacak. Ülke istihdamının vereceği sinyal FED için de önemli. Güçlü sonuçlar FED’in temkinli halinin uzaması ihtimalini artırabilir. Zayıf sonuçlar ise faiz indirim beklentilerini destekleyebilir. Ayrıca ISM imalat, ISM hizmet verileri de önemli. Avrupa’da ise yarın TÜFE açıklanacak. Enflasyonun sorun çıkarmaması ECB’nin 2. faiz indirim ihtimalini destekleyebilir.
Merkez bankaları kanadında ise Powell ve Lagarde’ın konuşmaları ile FED ve ECB’nin toplantı tutanakları öne çıkıyor. ECB’nin düzenlediği yıllık olağan toplantısı kapsamında Lagarde bu akşam açılış konuşması yapacak (saat 22:00). Lagarde ayrıca yarın ve Çarşamba günü de konuşacak. Toplantının misafiri Powell ise yarın 16:30’da konuşacak. Her iki başkan da güncele değindikleri ölçüde ve yeni sözler söyledikleri ölçüde piyasaları etkileyebilir. Çarşamba FED tutanakları, Perşembe ECB tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda yeni bir şey görülürse hareket yaratabilirler.
Fransa, İngiltere, ABD… Fransa’da seçimlerin 1. turu yapıldı. Aşırı sağ galip oldu. 7 Temmuz’da 2. tur yapılacak. Ülkede siyasi yönetim değişebilir. İngiltere’de Perşembe günü seçim yapılacak. Muhafazakarların 14 yıllık dönemi son bulabilir. Her iki ülkedeki sonuçlar ekonomi politikalarının değişimini beraberinde getirebilir. Yeni söylemler piyasalarda yeni denge noktalarına yol açabilir. Benzer durum ABD için de geçerli. Biden’ın adaylığı dahil olmak üzere, adayların seçim vaatleri kimin kazanabileceğine bağlı olarak piyasaları etkileyebilir.
Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (FED’in takip ettiği enflasyon endeksi) manşet ve çekirdekte beklentilere paralel hafif gevşedi. Kişisel gelirler arttı, kişisel harcamalar ise düştü. Karışık sinyaller nette hafif olumlu etki yarattı. Yeni hafta nötr fiyatlama ile başlıyor diyebiliriz. Çin PMI verileri karışık sinyal verdi (kamunun açıkladığı imalat PMI 49,5, özel sektörün açıkladığı imalat PMI 51,8).
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,3 aralığında artı. Asya piyasalarında Hong Kong %0,04 civarında, Çin %0,3 civarında, Japonya %0,1 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,39, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 2.325 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, gri listeden çıkış yatırımcı ilgisine olumlu katkı sunabilir. Para ve maliye politikaları normalleşme kapsamında devrede. Merkez, faiz artışına gitmedi ama sıkılaşmanın etkinliği için ek önlemler almaya devam ediyor. Maliye kanadında ise verginin tabana yayılması ve vergilendirmenin daha adil olması için çalışma yapılıyor.
Hazine bu ay 117 milyar TL itfaya karşılık 175 milyar TL borçlanma yapacak. Borçlanma rakamı önceki ay 199 milyar TL olarak açıklanmış, aşağı revize edildi.
Çarşamba Haziran TÜFE verisi açıklanacak. Aylık artışın 2,20% olması bekleniyor. Böylece yıllık oran 72,6% seviyesine inmiş olacak.
Bugün imalat PMI, Perşembe reel efektif kur açıklanacak.
Usd/TL:
Ekonominin yanı sıra siyasetinde konuşulacağı haftaya başlıyoruz. Ekonomi tarafında ABD merkezli data trafiği söz konusu olacak. İstihdam veri seti öne çıkıyor. Diğer yanda ise Powell ve Lagarde’ın konuşmaları para politikasına dair olası sinyaller için takip edilecek. Siyasi tarafta ise Fransa ve İngiltere seçimleri önemli. Lider, hükümet değişimi para piyasalarını etkileyebilir.
Cuma günü açıklanan ABD verileri net değildi. O yüzden Dolar Endeksi mevcut seviyelerinde kaldı. Hatta biraz zayıfladı. Endeks sıkışma yaşamaya devam ediyor. Bu haftanın ajandası yönü netleştirebilir.
İç tarafta, para ve maliye politikaları sıcak. Para politikası politika faizi ile değil diğer adımlarla yönetiliyor. Maliye tarafında ise vergi düzenlemesi içeren hazırlık yapılıyor. Normalleş sürecinin iki kanatlı ilerlemesi olumlu sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Gri listeden çıkışın normalleşmeye olumlu katkı sunacağını düşünüyoruz.
Perşembe günü Haziran ayı TÜFE verisi açıklanacak. Aylık 2,20% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 72,6% seviyesine inmiş olacak.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,75 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma programını açıkladı. Buna göre Temmuzda 116,6 milyar TL itfaya karşılık 175 milyar TL borçlanma yapılması planlandı. Borçlanma rakamı düşürüldü, geçen ay 199 milyar TL olarak açıklanmıştı. Ağustos ve Eylül için itfa ve borçlanma rakamları sırasıyla 114-169 ve 128-188 milyar TL.
Gri listeden çıkış ile Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisiyle birlikte tahvil talebinin artığı bir döneme girilebilir.
Perşembe günü Haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık bazda 2,2% oranında artış yıllık bazda 72,6% enflasyon yaratmış olacak. Dikkat çeken konu yıllık oranın düşüş kaydetmesi olacak. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, piyasalar yön konusunda kararsızlık hali sürüyor. Bu haftanın ajandası netlik sağlayabilir. Powell ve ABD istihdam verisi takip edilecek ilk başlıklar.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 25 baz puan düşüş ile %41,59 ve 30 baz puan düşüş ile %28,28 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste kısa vadeli ana destek noktası olarak aldığımız 10,000 seviyesi üzerinde oluşan yukarı hareketin, geçtiğimiz hafta 0,750/800 hedef direnç bandını aşma denemelerinde satış baskısı gerçekleştirdiğini gözlemiyoruz.
Haftalık periyotta -%1.15 oranında değer kaybının oluştuğu BIST100 Endeksi'nde, haftaya başlarken ilk önemli destek noktası olarak 10,500 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Kısa vadeli olarak 10,500/10,800 bölgesinde bir hareket aralığı oluşturan piyasada, haftanın ilk işlem gününde 10,750/800 direnç bölgesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 10,750/800 direnç bandının aşılması gerekiyor. Böyle bir gelişmenin yeniden 11,088 zirve bölgesini hedefleyecek bir potansiyeli gündeme getirebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 10,500 desteği önemini koruyacaktır. 10,500 desteği üzerindeki zayıf tepki alımlarının yeniden satış baskısı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise piyasada 10,500 desteğini aşağı geçerek 10,250 ve 10,000 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.
Eur/Usd:
ABD PCE verisi -beklentilere paralel- sınırlı bir düşüş kaydetti. Cuma günü kişisel gelir ve harcamalar ise gelirde beklenti üstü artış, harcamada beklenti altı artış olarak sonuçlandı. Böylece resim zıt sinyaller içerir şekilde oluştu. Piyasanın mevcut seviyelerini korunması olağan oldu.
Yeni haftada ekonomik ve siyasi ajanda söz konusu. Siyasi tarafta Fransa ve İngiltere seçimleri öne çıkıyor. Hükümet değişimleri olası. Bu ise önceliklerin değişmesi dolayısı ile ekonomi politikalarının değişmesi olarak okunabilir. O yüzden seçimler sonrası -olası- yeni iktidarın söylemleri önemli. Diğer yandan ekonomi tarafında ise merkez bankaları kanadını ve makro verileri takip edeceğiz. Powell ve Lagarde konuşacaklar. Faiz patikasına dair sinyaller takip edilecek. Makro veri trafiğinde ise ABD verileri öne çıkıyor. Tarım dışı istihdam veri seti manşeti atabilir. Öncesinde Salı’dan başlayarak ABD istihdamını takip edeceğiz. Bunun dışında ISM imalat, ISM hizmet önemli. Ayrıca FED toplantı tutanaklarının açıklanacağını belirtelim. Avrupa’da ise TÜFE, işsizlik oranı, ECB toplantı tutanağı öne çıkıyor.
Dolar güçlü kalmayı sürdürüyor. Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,5 seviyesi üstü fiyatlama isteği ile güne başlıyor.
Bu sabah 1,075 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,067 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,084 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere’de seçim iktidarın değişmesi sağlayabilir. Bu ise ekonomi politikalarının değişmesi anlamına gelebilir. Muhafazakarların 14 yıllık dönemi sonra erebilir. İşçi Partisi’nin söylemleri Gbp için de belirleyici bir unsur olabilir. Merkez bankası BOE’nin yaz ortası faiz indirimine başlaması bekleniyor. Makro veriler takip ediliyor, ip uçları aranıyor.
Bu hafta ekonomik tarafta konut kredisi başvuruları öne çıkıyor. ABD veri trafiği yoğun. İstihdama dair sinyaller hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,5 seviyesi üstü fiyatlama isteği devam ediyor.
Bu sabah 1,266 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,269 ve 1,274 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Ekonomik kanatta merkez bankalarını, jeopolitik kanatta Orta Doğu, Uzak Asya odaklı gelişmeleri takip ediyoruz. FED’in faiz patikası makro veriler rehberliğinde ilerlemeyi sürdürüyor. Şu ana kadar çok yol alınamadı. Kaldı ki yol da çok net değil. Bu hafta istihdam verileri ABD ekonomisi hakkında sinyal verecek. Ayrıca FED Başkanı Powell konuşacak. Avrupa’da ise seçimler takip edilecek. Olası iktidar değişimi yeni ekonomik politikası, yeni yaklaşım yaratabilir. Bu ise piyasanın nabzını değiştirebilir.
Yukarıdaki ifadelerimiz altın için fiyatlama davranışını değiştirebilir. Güçlü veriler, şahin FED-ECB baskı yaratabilir.
Mevcut dinamik ile altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor. O yüzden kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.
Bu sabah 2.325 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Geçtiğimiz hafta yapılan ABD tahvil ihalelerinde faizler biraz düştü. Talep ise yine de yüksek kaldı. Bu durum yön konusunda sinyal veriyor bizce. Tahvil faizlerinde düşüş baz beklenti diye düşünüyoruz. Bu hafta ABD odaklı trafik takip edilecek. İstihdam manşeti oluşturabilir. Diğer yandan seçim takvimi takip ediliyor. Fransa ve İngiltere seçimleri-sonuçları piyasaları etkileyebilir. ABD seçim maratonu da takip edilen diğer konu olmayı sürdürüyor.
İç tarafta, yıllık enflasyonun düşüşe başlaması bekleniyor. Düşüşün hızını ise aylık veriler tayin edecek. TCMB, aylık enflasyon trendini yakından takip ediyor. Burada başarı sağlanması dezenflayon sürecini güçlendirebilir. Gri listeden çıkış talebi olumlu etkileyebilir.
Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, hava yumuşama meyilli.
Türkiye 5 yıllık CDS 281 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 10-12 cent; uzunlarda 12-18 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,63%, 7,20% ve 7,95% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.