Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED faizi de duruşunu da değiştirmedi.
Politika faizi son 22 yılın zirvesinde oybirliği ile kaldı. Faize dair piyasa beklentisi de sabit kalacağı yönünde olduğu için karar sürpriz olmadı. Kritik konu bundan sonra nasıl ilerleneceği konusu idi. FED pozisyonunu değiştirmedi.
Faiz indirim umutları başka toplantılara kaldı. Mart ayında ilk faiz indirimi başlar diyen ve buna göre fiyatlama yapan piyasalar, Mart umudu son haftalarda kan kaybediyor. Dün akşamdan sonra umutlar aşağı yönlü trendini korudu. Mart'ta indirim olur beklentisi 35% seviyesine inmiş durumda. Ancak umutlar bitmiş de değil. Zira karar gününe 48 gün var. Bu dönemde gelecek veriler umutları canlandırabilir. Enflasyon tepki vermemeli düşmeli, diğer veriler enflasyon riski yaratmamalı.
Özetle FED, piyasalar kadar aceleci olmayacağını tekrar etti. Geleceği makro veriler şekillendirecek. Piyasalar ile FED arasındaki görüş farklılığının hangi yönde kapanacağını ve risk iştahını seyrini belirleyecek diye düşünüyoruz.
Bugün İngiltere merkez bankası BOE'nin faiz kararı açıklanacak. Burada da faizden çok patika önemli. Sabit sabit kalacak diye bekliyor piyasalar ve ilk indirim ne zaman olacak sorusunun cevabını arıyor. Tıpkı FED için olduğu gibi BOE için de piyasa ile ayrışma söz konusu. Piyasa tez canlı. BOE'nin beklentileri, yönlendirmesi önemli.
Genel olarak FED, BOE ve ECB için piyasalara göre daha temkinliler diyebiliriz. Piyasalar ise daha erken indirim öngörüyor. Kimin haklı olduğunu makro veriler söyleyecek. Orta vadeli politikanın üretilmediği-üretilemediği dönem bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor.
Piyasa fiyatlamasında ABD şirket bilançoları, Çin konut sektöründeki gelişmeler, ABD seçim süreci, Orta Doğu etki üreten diğer unsurlar.
FED kararı sonrası varlıklar farklı tepkiler verdi. Hisseler en net negatif fiyatlanan taraf oldu. Para Birimleri üzerinde Usd baskısı hafif arttı. Tahviller alıcılı seyretti. Diğer olumlu fiyatlanan ise altın oldu.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,5% aralığında artı. Asya piyasaları daha karışık. Hong Kong 1,3% civarı, Çin 0,2% civarı pozitif. Japonya 0,9% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,93, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 2.046 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Şimşek uygulanan programa dair mesajlar verdi. Şimşek kararlılıklarını, programının geniş kapsamlı olduğunu, süreceğini ifade etti.
Hazine 3 aylık borçlanma programını açıkladı. Kümüle 576 milyar TL itfa karşılığı 541 milyar TL fonlama şeklinde oluştu. Fonlama ihtiyacı Şubat ve Mart aylarında itfa tutarının üzerinde iken Nisan ayında belirgin altına iniyor. Şubat ayı borçlanması 5, 12 ve 19 Şubat haftalarında yapılacak.
Dış ticaret dengesi beklentiler dahilinde sonuçlandı (6,04 mlr Usd). Bugün imalat PMI verisi açıklanacak.





Usd/TL:
FED toplantısı geride kalırken varlıklar farklı tepkiler verdi. Para piyasalarında ise Usd gücünü korudu.
FED beklendiği üzere faizi değiştirmedi. Powell ise önceki açıklamalarını yinelemekle yetindi. Faiz indiriminin ne zaman başlayacağı hakkında yakın zamanda değil şeklinde sinyal verdi.
Dolar Endeksi 103,5 civarındaki seyrini sürdürüyor. Bundan sonraki seyrinde makro veriler yön gösterici olmaya devam edebilir.
Lokal tarafta, veri trafiği sakin. Veri trafiği az ve kritik veriler bulunmuyor bu hafta.
Pazartesi günü Ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak. Hem piyasalar için hem MB için yön gösterici olabilir diye düşünüyoruz. Zira çift haneye yakın aylık artışı işaret eden tahminler de söz konusu.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,36 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisini açıkladı. Şubat'ta 200 milyar TL itfaya karşılık 250 milyar TL borçlanma planlanıyor. Takip eden 2 ay için ise 96 ve 280 milyar TL itfa karşılığı sırasıyla 132 ve 159 milyar TL fonlama öngörülüyor. Dip toplam ise 576 mlr TL itfa 541 mlr TL fonlama şeklinde oluştu. Fonlama ihtiyacı Nisan ayında belirgin azalıyor.
Pazartesi günü Ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyonun yükselmesi bekleniyor. MB'nin sıkılaşma temposu için hem TL sabit getirililerin fiyatlaması için hem de enflasyon beklentileri için kıymetli bir veri.
Globalde, gelen son ABD makro verilerinde ekonomide istenilen soğumanın görülmediğini ortaya koyuyor. Bu ise tahvil faizlerinin yukarı meyilli olmasına yol açıyordu. Dün FED enflasyonla mücadelede katı tutumunu sürdürdü. Piyasa kararlılığın devamında enflasyonun düşeceğini satın aldı adeta. ABD hazinesinin arz azaltmasının da etkisi olduğunu belirtelim.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan azalarak %43,27 ve 16 baz puan artarak 27,70% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı hareket devam potansiyelini koruyor... Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan ve kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 bandının aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendi etkisini sürdürüyor. Çarşamba gününü %0.26 oranında değer artışıyla 8,496 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 8,577 ile TL bazında tüm zamanların en yüksek seviyesi yenilenmiş oldu. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,400 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğilimi ise sırasıyla 8,600, 8,750 ve 9,000 hedef noktalarını test edebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde 8,400 altındaki olası hareketleri ise yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz. Bu durumda bir alt noktada ana destek olarak 8,250 seviyesini izliyoruz. 8,250 üzerinde devam yönünde izleyeceğimiz yukarı hareketin, bu seviye altına olası geri çekilmelerde ise düzeltme işareti oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
FED ikna olmadığını tekrarladı. Faiz sabit kaldı. Temkinli duruş da değişmedi.
Para piyasaları karar-yönlendirme sonrası Dolar talebini korudu. Dolar Endeksi karar öncesi 103,2 civarında idi. Karar sonrası 103,5 civarına erişti.
FED'in ikna olması için enflasyonun tepki göstermemesi ve diğer verilerin ise enflasyon riski yaratmaması gerekiyor.
Mart ayı faiz indirim beklentisi 35% seviyesine indi. Umutlar tükenmedi ama zayıflamaya devam ediyor. Mart toplantısına kadar açıklanacak veriler FED'i rahatlatırsa Mart'ta faiz indirimi yeniden potaya girebilir. Aksi halde umutlar sonraki toplantılara (Mayıs, Haziran) kalabilir.
FED tarafında netlik yok ama ECB tarafında da farklı bir durum söz konusu değil. ECB yaz aylarını, piyasalar ise Nisan ayını işaret ediyor. Görüşler burada da farklı.
Parite açısından sadece FED'in faiz indirimi konuşulmadığı, eşzamanlı olarak ECB'nin de faiz indirimi speküle edildiği için yön konusu net olabilir. Sıkışık hal sürüyor.
Dolar Endeksi'nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,081 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,075 seviyeleri gün içi destek; 1,088 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Bugün BOE'nin de FED gibi politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Kritik olan bundan sonrası için verilecek sinyaller. Dün FED, tutumunu değiştirmedi. Piyasalar indirim beklentisini ötelemek durumunda kalıyor. Yolu ise makro veriler oluşturabilir.
Dolar Endeksi'nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,271 ve 1,277 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
FED faiz indirimi acele etmeyeceği mesajını yineledi. Bu anlamda piyasalara olumlu sinyal vermedi. Nihayetinde bu yaklaşım piyasalar için çok büyükten ziyade sınırlı sürpriz etkisi yaratmışa benziyor. Varlıklar farklı tepkiler verdi. Kıymetli madenlerde ise olumlu hava pek bozulmadı. Zira tahvil faizleri belirgin aşağı geldi, Usd hafif yükseldi. Bir de fiyatları destekleyen başka sebepler de (jeopolitik) bulunuyor.
Ekonomi tarafında bundan sonrası da makro verilerce tayin edilmeye devam edilecek diye düşünüyoruz. Yarın açıklanacak ABD aylık istihdam veri setini önemsiyoruz. Kısa vade için hareket yaratabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi'nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar Endeksi'nde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi'nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.046 Usd seviyesindeki ons altında 2.035 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
FED şahin kalmayı tercih etti. Varlıklar çoğunlukla alışılmış şekilde risk iştahının azalışını fiyatladı. Ancak ABD tahvil faizleri dün akşam ki sözleri değil, sıkı duruşun devamında enflasyonun düşüşünü fiyatlamayı tercih etti diyebiliriz. Tabii tahvil arzının azalmasının de etkisi fiyatlama dahil oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan düşüşle 3,94% seviyesine gevşedi. Açıklanacak makro veriler seviyeyi-trendi belirlemeyi sürdürebilir.
Lokal tarafta, YP sabit getiriler global ile biraz negatif ayrışıyor. Son günlerdeki bu ayrışmada örneğin ABD tahvil arzının azalacak olmasına eşlik edilemedi. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz
Türkiye 5 yıllık CDS 328 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 20-25 cent; uzunlarda 14-17 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,21%, 7,80% ve 8,38% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.