Bayram tatili nedeniyle yurt içinde işlemler bu hafta 1,5 günle sınırlı olacak. Bu süre zarfında öne çıkan tek konu başlığını bugün açıklanacak olan sanayi üretimi rakamı oluşturuyor. Ancak verinin piyasa etkisi limitli. Dışarıda ise varlık fiyatlarına yön verme potansiyeli oldukça yüksek konu başlıkları bulunuyor. Bunların en önemlisi Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE rakamı. Cuma günü açıklanan ve Fed’in yakından izlediği göstergelerden biri olan tarım dışı istihdam rakamı 300 bini geride bırakarak büyük bir sürpriz yapmıştı. Enflasyonda ise manşet rakamın %3,2’den %3,4’e yükselmesi beklenirken çekirdek TÜFE’nin %3,8’den %3,7’ye gerileyeceği öngörülüyor. 1 Mayıs’taki FOMC toplantısı öncesinde göreceğimiz son TÜFE rakamı olan bu veri aynı zamanda ay sonunda açıklanacak olan PCE endeksi için de gösterge olacaktır. Piyasaların Haziran ayında indirim beklentisi içinde olduğunu düşünürsek Merkez Bankası bu yönde bir adım atacaksa bunun sinyalinin Mayıs ayı toplantısında verilmesi gerekir. Bu noktada enflasyonun ortaya koyacağı tablo Fed’in vereceği mesajların da şekillenmesini sağlayabileceği için veriyi ay içindeki en önemli makro göstergelerden biri olarak görüyoruz. Aynı gün açıklanacak Fed tutanaklarında ise komite üyelerinin faiz indirimine dair görüşlerini görme şansı bulacağız.
TL: TL geride bıraktığımız haftada dolar karşısında en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yer alırken USD/TL haftanın önemli bir kısmını 32 seviyesinin altında geçirdi. Böylece uzun zamandır TL’nin %1’in üzerinde değer kazandığı nadir haftalardan birini görmüş olduk. Haftanın son işlem gününde Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi de geri çekilmeye devam ederek 300 baz puanın altını test etti. Özellikle seçim belirsizliğinin geride kalmış olması ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikaları koruyacağına dair beklentilerin TL’yi destekleyen bir zemin yarattığını görüyoruz. Bu noktada TL’nin kuvvetli bir para politikası desteğine sahip olduğunun da altını çizmek gerekir.
Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftanın ilk yarısında kırılganlığın hâkim olduğu Borsa İstanbul özellikle son iki işlem günündeki güçlü performansı ile tarihi zirvesini yukarı taşıdı. BIST-100 endeksinde 9000 puanın üzerinde kalındıkça yukarı yönlü denemelerin devam etmesini beklediğimize ve böyle bir senaryoda 9400 puanın aşılıp aşılamayacağını takip edeceğimize sıklıkla vurgu yapıyorduk. Şubat ayı sonundan bu yana 9400’e doğru yapılan denemelerin sonuçsuz
kaldığını görmüştük. Cuma günü bu önemli direncin kırılması ile kuvvetli bir momentum yakalayan Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket alanının belirgin şekilde genişlediğini düşünüyoruz. Bu kapsamda 9700 ara direnç olmak üzere 10.000 seviyesi artık endeksin radarına girmiş durumda. Öte yandan bugün FROTO’nun yapacağı temettü ödemesi BIST-100 endeksini yaklaşık 10 puan aşağı çekecek. Hafta sonu ise TCMB %4 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranını %1’e indirdi. Ayrıca kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın sonlandırılmasına karar verildi.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 10718.25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 10644, 10558, 10483 ve 10397 destek olarak izlenebilir. 10794, 10880, 10955 ve 11040 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 32.6525 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.62, 32.5545, 32.489 ve 32.424 destek olarak izlenebilir. 32.685, 32.7505, 32.816 ve 32.881 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
ÜNLÜ Menkul
unlumenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.