Son iki haftadır yükselen trendde hareket ABD ve Avrupa borsalarında kısa vadeli görünüm olumlu. Haftanın veri takvimi açısından yoğun gündemi bulunuyor. Öte yandan Fed’in Çarşamba akşamı açıklayacağı toplantı kararları haftaya damgasını vuracak. Enflasyon ile mücadele konusundan kararlı bir tutum sergileyen ve sıkı para politikası adımlarına devam eden Fed’in, bu hafta 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Fed’in bu yöndeki kararının piyasaların beklentiler dâhilinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak beklentilerin çoğunluğunu oluşturmasa da sürpriz bir şekilde Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve/veya söylemlerini yumuşatması küresel risk iştahında artışa ve borsalarda yükselişin devamına neden olabilir. Diğer yandan BIST 100 Endeksi’nde yaşanan düzeltme hareketinin 3805 desteğinde son bulması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Sonuç olarak yoğun bir hafta bizi bekliyor.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta rekor denemelerinin ardından haftanın sonlarına doğru kâr satışları ile karşılaştı. Bu sabah yurtdışı borsaları karışık bir seyir izlerken, endeksin yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yaşanan yükseliş hareketinin ardından ara ara gün içerisinde gelebilecek olası kâr satışlarına karşı da temkinli olunmalı. Üçüncü çeyrek bilanço dönemi devam ederken, sonuçlara bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir. Teknik olarak; 3805 desteğinin üzerinde kalınması görünüm açısından önemli; bu seviyenin aşağı kırılması halinde ise satış baskısı ileri taşınabilir. 3888 ve 3930 seviyeleri direnç haline geldi. 3930’un üzeri tepkinin devamı adına öne çıkıyor.
İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izliyor. Uzun vadeli tahvil faizleri yükselen trendde hareket ediyor. Küresel tahvil faizlerinde ise geri çekilme gerçekleşti. ABD’de 2 yıllık tahvil faizi %4,64’ü, 10 yıllık ise %4,32 seviyesini test etmesinin ardından kısa vadeli yönünü aşağı çevirmişti. Gösterge tahvil faizinde %15,70, 10 yıllık tahvilde ise %12,30 destekler olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 651 seviyesine geri çekildi.
EUR/USD 1,01 direncinin test etmesinin ardından ECB kararları sonrasında güç kaybına uğramıştı. Parite 0,9830 seviyesinde destek bulma çabası gösteriyor. Bu seviyenin üzerinde 1,00 ve 1,01 dirençler olarak izlenebilir. Ancak Fed’in toplantısı nedeniyle direnç seviyelerine doğru yükselişlerde güç kaybına uğrayabilir. Dolar kuru 18,50-18,60 bandının üzerine doğru tepki denemelerinde bulunuyor. Kurda 18,50 destek konumunda. 18,65 ve 18,74 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları yükselişlerde direnç ile karşılaşıyor. Brent petrolde 95,20 dolar direncinin aşılması halinde yükseliş ivme kazanabilir. 89,20dolar ise destek seviyesidir. Altın ons fiyatları direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğradı. 1635 dolar desteğinin üzerinde kalınması yeniden 1675 dolar direncine ataklar için önemli. Gram altında 980 TL desteği öne çıkıyor. 1000 TL ise direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi’nde 3805 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.