BIST 100 Endeksi 10.400 seviyesinden yukarı tepki gösterirken, 10.500 direncinin üzerini test etti. Endeks günü yataya yakın, bankacılık endeksi ise %0,5 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 10.400 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte artık dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 10.500’ün aşılması ile birlikte seans içi grafik, 10.600’ün üzerinde ise günlük grafikte görünüm güçleniyor olacak. Dolayısıyla da 10.500’ün üzerinde yükseliş devam edebileceğinden ek alım yönünde pozisyon alınabilir. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak vadeler itibarıyla 12.000 ve 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan kaynaklara dayandırılan habere göre; yasadışı para akışını engellemeye yönelik hamlelerinin ardından Türkiye’nin FATF’in gri listesinden çıkmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. FATF’nin kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Yurtdışı yerleşikler 24 Mayıs haftasında 1,57 milyar dolarlık tahvil aldı. Yabancının son dört haftadaki tahvil alımı 6,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yabancıların hisse senedi satışı ikinci haftada da devam etti. Yurtdışı yerleşikler bir önceki hafta 232 milyon dolarlık satışın ardından geçen hafta 27,9 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi. TCMB’nin verilerine göre 24 Mayıs haftasında brüt rezervleri 139,1 milyar dolardan 142,2 milyar dolara yükseldi. Net rezervler de aynı dönemde 40,3 milyar dolara ulaştı. Bir önceki hafta net rezervler 33,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Swap hariç net rezervler ise artı bölgeye doğru yaklaştı. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de GSYH büyümesi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %1,6’dan %1,3 seviyesine revize edildi. Tüketim harcamalarının etkisiyle büyüme daha ılımlı hızla gerçekleşti. Diğer yandan ABD’de bugün açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,7, çekirdek PCE’nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.
BIST 100 Endeksi ağırlıklı olarak 10.400-10.500 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.500’ün üzerinde seans içi grafik güçleniyor olacak. 10.600 direncinin üzerinde endekste kısa vadeli görünümün olumlu hale geldiğini görebiliriz. 10.400 ana destek ve kısa vadeli dip seviye olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. Diğer yandan ABD borsaları dün geri çekilirken, bu sabah ABD vadeli endeks kontratları ise düşüş gösteriyor.
İçeride tahvil-bono faizleri dün yukarı tepki gösterdi. Gösterge tahvil faizi %41,57’den %41,78, 10 yıllık tahvil faizi %27,87’den %28,06 seviyesine yükseldi. ABD uzun vadeli tahvil faizleri hafif yükseliş gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %42,50, 10 yıllık tahvilde %28,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Son dönemde yabancıların DİBS piyasasına giriş gerçekleştirdiğini belirtelim. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son yılların en düşük seviyelerinde görünüm sergiliyor. Son durumda 259 seviyesine geriledi.
EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunması ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğinin altını test etti. ABD büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ise doların hafif güç kaybetmesine neden oldu. Buna paralel EUR/USD yukarı yönlü tepki ile yeniden 1,08’in üzerine yükselerek, 1,08-1,09 bandına geri döndü. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. ABD PCE verilerinin seyri etkili olacak. Nisan ayı enflasyon verileri gibi PCE rakamlarında da geri çekilme olması halinde 1,09 ve üzerine doğru hareketlilik yaşanabilir. PCE verilerinin beklentilerin üzerinde rakamlara işaret etmesi halinde 1,08 desteği ve altına geri çekilme gerçekleşebilir. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin üzerinde yeniden yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.
Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğramaya devam ediyor. Brent petrolde 80,40 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın; dolar kurundaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi’nde 10.400 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.