Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Fed’in faiz kararı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde geçtiğimiz son birkaç toplantıda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell Aralık ayı toplantısında temkinli duruşlarının devam edeceğini, gerekli olması halinde daha fazla sıkılaştırma olabileceğini, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu açıklamıştı. Diğer yandan faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığına yönelik de sinyal vermişti. Fed son tahminlerine göre bu yıl için üç kere toplamda 75 baz puan faiz indirimi planlıyor. Piyasa işlemcileri, Mart’ta ilk Fed faiz indirimi yapma olasılığını %50’nin biraz altında görüyor. Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimine yönelik sözsel yönlendirmesi önemli olacak. Piyasalar Fed’in ilk faiz indirimine dair zamanlamasını anlamaya çalışacak. Son durumda ABD borsaları zirve seviyelere yakın güçlü bir seyir izliyor. Fed’in mesajları küresel risk iştahının seyrinde etkili olacaktır. Cuma günü ise tarım dışı istihdamı takip edilecek. Ancak istihdam verileri Fed’in faiz kararından sonra açıklanacağından piyasa etkisi daha sınırlı kalabilir. TCMB’nin faiz artırımını şimdilik sonlandırdığına yönelik mesaj vermesi sonrasında BIST olumlu seyrine devam ediyor. Endekste Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunun üzerinde kalınması ile orta vadeli görünüm güçlenme eğiliminde idi. 8150 direncinin de aşılması ile birlikte endekste son dönemdeki yatay bant hareketi yukarı tamamlanmıştı. Buna paralel Ekim’den sonra oluşan sıkışma formasyonun gereği olarak orta vadeli görünümün güçlenmesi ile birlikte endeks yükselen trendine başlamış oldu. Endeks haftaya güçlü bir başlangıç yaparken, 8500 seviyesinin de üzerini test ediyor. Endekste 8150 desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz. 8400 direncinin aşılması sonrasında bu seviye destek olarak öne çıkıyor. 8400 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Dolayısıyla da endeks 8500 ve 8562 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. Ancak endeksin 8562 civarında önemli direncinin bulunduğunu ve bu seviyeye doğru yükselişte ilk aşamada güç kaybetme olasılığının olduğunu belirtelim. 8150 desteğinin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 9738 direncinin aşılması ile kısa vadeli sıkışmanın üzerinde yükseliş ileri taşınabilir. 9400 desteğinin üzerinde görünümü olumlu görünüyor. Diğer yandan; IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,1 ve gelecek yıl %3,2 büyümesinin beklendiği bildirildi. IMF, geçen yılki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin 2024’te %3 ve 2025’te %3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.


   8500 seviyesinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunan BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli görünüm güçlü. Endeksin güne yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endeks gün içerisinde destek ve direnç seviyeleri arasında dalgalı bir seyir izleyebilir. 8400 destek konumunda iken, endeksin gün içerisinde bu seviyenin üzerinde kalmasını izleyeceğiz. 8400’ün üzerinde yön yukarı görünüyor. 8500 ve 8562 hedef dirençler olarak takip edilebilir. 8150 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri yükseldi. Gösterge tahvil faizi %43,42’den %43,51, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,54’ten %27,57 seviyesine yükseldi. Gösterge tahvil faizinde %44, 10 yıllık tahvilde %28 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. ABD tahvil faizleri kısa vadeli dip seviyelerden hafif yukarı tepki gösterdi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 324 seviyesine yükseldi.


   EUR/USD paritesinde Fed’in toplantısı öncesinde yön arayışı devam ediyor. 1,08 ilk planda destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise bir sonraki destek 1,0760 seviyesinde bulunuyor. 1,0850’nin üzerinde 1,09 direnç olarak geçerli. 1,09 seviyesi ise tepki hareketlerinin devamı ve 1,09-1,10 bandına yönelim için öne çıkıyor. Bu akşam Fed önümüzdeki yıl için faiz indirim yanlısı tutum sergilerse dolar küresel çapta güç kaybedebilir. Fed’in sıkı para politikasında temkinli duruşunu koruması ise paritede aşağı yönlü hareketlere neden olabilir. Dolar kurunda yükseliş eğilimi korunuyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesindeki seviyelerinin üzerine yükseldi. Bu sabah gelişmekte olan ülke kurları hafif yükseliş eğilimi gösteriyor. Dolar kuru da benzer seyir izliyor. 30,30’un üzerinde 30,40 ve 30,45 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 30,20 ve 30,10 destek seviyeleridir.


   Yukarı yönlü hareket sergileyen petrol fiyatlarında kısa vadeli görünüm güçlü. Brent petrolde 79,60 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncimize doğru yükseldi. 2030 doların üzerinde kalması yukarı tepki hareketinin devamı için takip edilebilir. Bu durumda 2050 dolar direnç olmayı sürdürecektir. 2000 dolar seviyesi ise ana destek olarak korunuyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareket ile 1999 TL olan tarihi zirve seviyesine yöneldi. Bu seviye direnç olarak geçerli. 1930 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.

   BIST 100 Endeksi’nde 8150 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.