TCMB Başkanı Gaye Erkan; Türk lirasına geçiş zamanının geldiğine inandıklarını, dezenflasyon döneminde ana eğilime ek olarak manşet enflasyon da gerilemeye başlarken, döviz kuru istikrarının, cari işlemler dengesinde iyileşmenin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenmenin ve rezervlerde artışın devam edeceğini belirtti. BIST 100 Endeksi 8100 direncinin üzerine denemelerde bulunurken, güç kaybına uğradı. Endeks önceki günlerde gösterdiği olumlu performansın ardından kâr satışları ile karşılaştı. 8100’ün üzerini test etmesinin ardından gelen satışlarla 8000 desteğinin altını test etti. 8000’in altına yönelse de endeks tepki alımları ile bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösterdi. Endeksin günü %1 oranında düşüşle tamamladığını ancak BIST 100 dışı hisselerdeki geri çekilmenin daha belirgin gerçekleştiğini belirtelim. Endekste 8000’in üzerinde tutunma eğiliminin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde 8100 direnç olarak korunurken, aşılması 8200 olan sonraki direnç seviyesine yönelim için izlenebilir. 7800 ikincil destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin üzerinde yönün yukarı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 8605 direncinin aşılması yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de üçüncü çeyrek yıllık GSYH büyümesi %4,9’dan %5 olan beklentilerin üzerinde %5,2’ye revize edildi. Böylece bu oran 2021 yılının son çeyreğinden beri görülen en yüksek büyüme rakamı oldu. Fed üyelerinden ise karışık açıklamalar geliyor. Fed yetkilisi Waller; enflasyonun önümüzdeki aylarda da düşmeye devam etmesinin faiz indirimlerini gerektirebileceğini söyledi. Diğer Fed üyesi Barkin ise faiz indirimini konuşmak için erken olduğunu belirtti. ABD tahvil faizlerinde düşüş devam ederken, küresel risk iştahı olumlu seyir izliyor. Buna paralel ABD borsaları yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Bugün ABD’de açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) hareketliliğe neden olacaktır. ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri öne çekilmiş durumda. Ekim ayı enflasyon verisinde yaşanan düşüşün ardından, Fed’in gösterge niteliğinde yakından izlediği PCE’nin seyri piyasaların takibinde olacak. PCE’nin Ekim ayında %3,4’ten %3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Verilerin beklentilerin ötesinde düşüş göstermesi son dönemde öne çekilen faiz indirim beklentilerini destekleyebilir.
BIST 100 Endeksi 8100 seviyesinin üzerinde kâr satışları ile karşılaştı. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 8000 desteğinin altını test eden endeks bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösterdi. 8100 direnç olarak korunurken, bu seviyenin üzeri 8200 direncine yönelim için takip edilebilir. 7800 ikincil destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 7800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.
İçeride tahvil-bono faizleri düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %40,73’ten %39,59’a, 10 yıllık tahvil faizi %29,25’ten %28,66 seviyesine geriledi. ABD tahvil faizleri geri çekilme eğilimi gösteriyor. 2 yıllık tahvil faizi %4,70’in altı ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyelerine geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %40,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 330 seviyesine geriledi.
EUR/USD paritesi 1,10’a yönelmesi sonrasında bu seviyede direnç ile karşılaştı. Paritede kısa vadeli yükselen trendde hareket devam ediyor. ABD tahvil faizlerindeki düşüş pariteye destek verebilir. 1,10 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir. Aşılması halinde yükselişin o zaman devam edebileceğini belirtelim. Sonraki direnç bölgesi 1,1070-1,11 aralığına işaret ediyor. 1,09 ise seviyesi olarak öne çıkıyor. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından dolar kurunda yükseliş baskısı devam ediyor. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerin üzerinde hareket ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 29,00 seviyesinin aynı zamanda psikolojik bir eşik olduğunu belirtelim.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ertelenen toplantısının bugün gerçekleşmesi bekleniyor. Toplantıda üretim kesintilerinde uzlaşma olup olmayacağı takip edilecek. Toplantı öncesinde petrol fiyatları yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 80,70 dolar destek, 83,80 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları direnç seviyelerini aşarken, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. 2030 dolar destek haline gelmiş durumda. 2065 dolar ana direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aynı zamanda önceki zirve olduğunu belirtelim. Gram altın; altın ons ve dolar kurunun desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1870 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1900 TL’nin üzerinde 1920 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.
BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.