Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Fed üyelerinden para politikasının devamına yönelik şahin tonda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Fed yetkililieri enflasyon ile mücadele için daha yüksek faiz oranına yönelik mesajlar veriyor. Fed’in para politikasında agresif tutumu ise resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Buna paralel ABD borsalarında tepki çabasının sınırlı kaldığını ve zayıf görünümün korunduğunu söyleyebiliriz. Yurtdışı borsalarda satış baskısının geride kalması yurtiçi hisse senedi piyasalarımızın yukarı yönlü hareketleri için de önemli. Ancak Eylül ayı vade sonuna gelmişken endekste kırılgan seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Bankacılık endeksinde toparlanma endekste genele yayılacak şekilde iyimserliğin yeniden oluşması için takip edilebilir. Öte yandan içeride dışişleri bakanlığından yapılan açıklamalar sonrasında jeopolitik gelişmeleri yakından takip etmekte fayda bulunuyor.


   BIST 100 Endeksi’nde yurtdışı borsalardaki zayıf seyrin etkisi de hissedilirken, görünüm zayıflama eğilimi gösterdi. Dışişleri bakanlığından haber akışı ile jeopolitik gelişmeler ön plana çıkmış durumda. Buna paralel endeks gelen satışların etkisiyle 3149 olan bir önceki dip seviyesinin altına geri çekildi. 3149’un üzeri tepkinin 3222 direncine devamı için takip edilebilir. 3048 ise kısa vadeli dip seviye haline geldi. Endekste dip oluşumu gerçekleşmeden yeni alım konusunda temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   Son dönemde yukarı yönlü baskı altında olan küresel tahvil faizleri hafif gevşeme gösterdi. Ancak TL’deki değer kaybetme eğilimi içeride tahvil-bono piyasasına negatif etki edebilir. Gösterge tahvil faizinde %15, 10 yıllık tahvilde ise %12 destekler olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 787 seviyesine yükseldi


   İngiltere Merkez Bankası’nın tahvil alım kararı sonrasında bölge tahvil faizleri geri çekilirken, Euro ve Sterlin dolar karşısında toparlandı. EUR/USD 0,9850 seviyesine tepki gösterdi. Bu seviyenin üzeri tepkinin 0,99 direncine devamı için takip edilebilir. Ancak Fed’den faiz artırım beklentileri nedeniyle direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğrayabilir. TL, değer kaybetme eğilimi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. Kurda 18,40 destek, 18,60 ve 18,74 direnç olarak izlenebilir.


   Doların hafif güç kaybetmesi emtia fiyatlarına olumlu yansıyor. Brent petrolde 86 dolar destek haline geldi. 90 dolar ise direnç olarak izlenebilir. Altın onsta 1650 dolar direncinin aşılması kısa vadeli görünüm açısından olumlu. 1650 dolar desteğinin üzerinde 1675 ve 1688 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. Gram altında 960 TL desteği kısa vadeli dip seviyesidir. 1000 TL direncine doğru yükseliş devam edebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıfladı. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş